Schelpen onder de vloer | Ecobouwers.be

U bent hier

Schelpen onder de vloer

Bart en Yun dragen het milieu een warm hart toe. De keuze om een rijwoning dicht bij het stadscentrum te renoveren, was het logische gevolg. Van de schelpjes onder de vloer tot het groendak, steeds zocht het paar de meest duurzame oplossing.  Deze woning won in 2017 de prijs van de jury van Ecobouwers Renovatie van het Jaar.

“Voor ons draait ecologisch bouwen niet enkel om het gebouw zelf, maar om het ruimere plaatje. De ligging, vlakbij het centrum van Sint-Niklaas en dus niet ver van scholen, station, winkels, sporthal, speeltuin en stadspark, maakt dat we geen auto nodig hebben. Door in de stad te wonen laten we zoveel mogelijk oppervlakte aan de natuur. " legt Bart uit.

 Door in de stad te wonen laten we zoveel mogelijk oppervlakte aan de natuur.

"En ook op ons perceel is de natuur welkom. We hebben een groendak en gevelgroen staat op de planning. Onze tuin is geen kort gemaaid gazon, maar we maakten een vijvertje van de oude badkuip, een composthoop, vele eetbare planten, een bijenhotel, een takkenhaag,…”.

Onafhankelijk van fossiele brandstoffen

“We wilden onze woning zo goed isoleren dat het een passiefhuis zou worden, maar dat bleek zeer moeilijk, zonder het gebouw eerst af te breken. We isoleerden zoveel mogelijk en plaatsten een warmtepomp, in combinatie met vloerverwarming op het gelijkvloers en in de badkamer. In de slaapkamers kozen we voor radiatoren, aangesloten op de vloerverwarming. Zo hebben we geen aardgas of stookolie meer nodig. We hebben ook geen wagen en zijn dus onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Vanzelfsprekend gebruiken we enkel groene stroom van Ecopower. Dankzij doorgedreven isolatie en energiezuinige toestellen produceren onze 13 zonnepanelen op jaarbasis bijna drie maal zo veel elektriciteit dan we verbruiken. Daarom denk ik eraan om een elektrische wagen aan te schaffen en die te delen met anderen zodat zoveel mogelijk kilometers met fossiele brandstoffen uitgespaard zouden worden.”

Ik denk eraan om een elektrische wagen aan te schaffen en die te delen met anderen.

Extra ruimte en massa’s licht

Zoals zoveel oudere rijwoningen voelde deze woning vroeger niet ruim aan en viel er weinig licht binnen. “Op de plaats van de oude badkamer kwam een open bureau waar mijn vrouw enorm van geniet. Een extra dakraam en een groter venster laten langs de voorzijde licht binnenstromen. Een grote hoge achterbouw in houtskeletbouw vervangt de oude veranda. In een klap lijkt het huis zo een pak groter en door het grote raam achteraan en een lichtstraat baadt de ruimte in het licht. Vanuit de badkamer en de grootste slaapkamer op de eerste verdieping kijk je recht op het groendak dat op de achterbouw kwam. Dat uitzicht zou ik voor geen geld meer willen missen.”

Kinderdroom

“Bezoekers verschieten ervan dat er onder het huis een laag van 30 cm schelpen ligt – al zie je er nu natuurlijk niets meer van. Die laag dient niet enkel ter isolatie, maar ook tegen vochtproblemen, de schelpen zuigen geen vocht omhoog. Maar ook voor de rest kozen we natuurlijke materialen: kurk- en houtwolisolatie, natuurverf, bamboe hout, rubberwood,... We zochten en vonden materialen met een lage impact. Voor enkele ecologische oplossingen ontbrak het budget, zoals driedubbele beglazing of een alternatief voor de betonvloer. Achteraf bekeken hadden we beter voor leempleister gekozen, het gewone pleisterwerk viel duurder uit dan gedacht. We kregen helaas geen toestemming om te douchen met regenwater, dus nu gebruiken we het regenwater enkel voor de wc’s, wasmachine, om te kuisen en om de planten water te geven. Mijn principe is om zoveel mogelijk 'terug aan de natuur' te geven en dat is aardig gelukt. Deze woning is in feite een kinderdroom die uitgekomen is.”

Architect: Martens Van Caimere Architecten

Bezoek gratis deze woning op de Ecobouwers Opendeurdagen 2017!

Deze woning deed mee aan Ecobouwers Renovatie van het Jaar 2017 en won de prijs van de jury. 

 

duurzame renovatie BEN benoveren
renovatie duurzaam BEN
renovatie duurzaam BEN
renovatie duurzaam BEN
Ondervloer van schelpen beschermt tegen opstijgend vocht