Extra steunmaatregelen voor Vlamingen met een nachtmeter voor elektriciteit

Maak jij nog gebruik van een uitsluitend nachttarief om je woning te verwarmen? 

Maak jij nog gebruik van een uitsluitend nachttarief om je woning te verwarmen? Dan kan je naast het ontvangen van verhoogde energiepremies, voortaan ook tot 15.000 euro renteloos lenen via het Energiehuis om je woning energiezuiniger te maken. 

Met extra steunmaatregelen wil Minister Demir de betrokken huishoudens aanzetten om hun woning en sanitair water anders te verwarmen en tegelijk de woning extra te isoleren en zo de verhoogde kosten als gevolg van de gefaseerde uitdoving van het uitsluitend nachttarief door de VREG te helpen verlagen. Hiermee anticipeert Minister Demir op het veranderende energielandschap in Vlaanderen. 

Oud systeem wordt afgebouwd

Het uitsluitend nachttarief werd 40 jaar geleden ingevoerd om gezinnen aan te zetten om het nachtelijke productieoverschot van de kerncentrales weg te werken door hun accumulatieverwarming en boiler ‘s nachts op te warmen via een aparte meter. Tot eind vorig jaar kregen deze gezinnen hiervoor een aanzienlijke korting op hun distributienettarief. Dat voordeel wordt door de VREG tegen 2028 geleidelijk afgebouwd.

Premies voor verduurzaming van je woning

Als tegemoetkoming voerde Minister Demir begin dit jaar al verhoogde energiepremies in voor wie zo’n exclusieve nachtmeter heeft. Concreet kunnen deze gezinnen beroep doen op verhoogde energiepremies voor de isolatie van daken, vloeren en muren, net als voor de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, een warmtepomp of een warmtepompboiler. Door de isolatieschil van de woning te verbeteren en waar mogelijk te kiezen voor een alternatieve warmtebron, kunnen zij immers aanzienlijk besparen op hun energiekosten. Op dit moment vroegen al 1.945 personen een verhoogde premie aan. 

Als extra stimulans kunnen gezinnen met uitsluitend nachttarief voortaan ook tot 15.000 euro renteloos lenen via het Energiehuis om hun woning energiezuiniger te maken. Het Energiehuis staat hen ook graag bij met allerhande energieadvies en ondersteuning bij de aanvraag van de energiepremies.     

Slimme sturing om de prijs te drukken 

Tot slot kunnen gezinnen met uitsluitend nachttarief een premie aanvragen voor de installatie van sturingsapparatuur die ervoor zorgt dat de accumulatieverwarming, elektrische boiler of warmtepomp opwarmen wanneer er veel elektriciteit geproduceerd wordt door zon en wind. Zo’n sturingsapparaat zorgt ervoor dat het elektriciteits- en warmteverbruik zoveel mogelijk wordt afgestemd op de eigen productie. Dit mechanisme verlaagt de prijs. 

Meer informatie over de steunmaatregelen vind je op www.energiesparen.be/steunmaatregelen-uitsluitend-nachttarief.

Nog vragen? Fluvius maakte een FAQ rond het nachttarief. Zo kom je bijvoorbeeld te weten wat het verschil is tussen het nachttarief en het tweevoudige uurtarief, dat ook wordt afgeschaft op 1 juli 2022.

Stad in nacht
Maak jij nog gebruik van een uitsluitend nachttarief om je woning te verwarmen?
campagne fluvius overheid nachttarief
Verwarm anders en betaal minder, is de leuze van de campagne
Extra ondersteuningsmaatregelen voor wie enkel een nachtmeter heeft.