Enkel, dubbel of drievoudig glas

Enkel, dubbel of drievoudig glas?

Heel wat huizen hebben nog enkel en dubbel glas. Zonde, want met hoogrendementsglas of drievoudige beglazing woon je een stuk comfortabeler: de warmte blijft beter in huis, je hebt minder last van omgevingsgeluid, tocht en koudestraling. Bovendien verkleint de kans op condens op je ramen. Best van al: drievoudig glas. Het is een investering die zich snel terugverdient.

Ecobouwers advies

Kies voor drievoudige beglazing om je stookkosten te beperken en koudestraling te stoppen. Het vervangen van enkele en dubbele beglazing is relatief eenvoudig. 

  • Vervang je enkel het glas? 
    Kies voor hoogrendementsglas of drievoudig glas. Drievoudig glas is wel dikker en zwaarder en kan niet altijd in bestaande raamkaders worden geplaatst. 
  • Vervang je ook de raamkozijnen? 
    Kies dan voor goed isolerende kozijnen met drievoudig glas en dubbele kierdichting

Enkel, dubbel of drievoudig glas? 

Enkel glas en gewoon dubbelglas zijn niet meer van deze tijd. Hoogrendementsglas (HR++) isoleert 5 tot 6 keer beter dan enkel glas, en 2 tot 3 keer beter dan het klassieke dubbelglas (thermopane glas). Drievoudig glas isoleert nog eens dubbel zo goed: tot 12 maal beter dan enkel glas en 6 keer beter dan dubbel glas. 

Glas zelf is geen goede isolator. De spouw, de ruimte tussen twee glasbladen, bepaalt in grote mate de isolatiewaarde. Bij klassieke dubbele beglazing is de spouw gevuld met droge lucht. Bij hoogrendementsglas en drievoudig glas wordt ze gevuld met een beter isolerend edelgas. De isolatiewaarde verhoogt verder door de aanwezigheid van één of meerdere metaalcoatings op de binnenkant van het raam. Die reflecteren de warmte, zodat deze minder makkelijk de woning verlaat. 

De thermische isolatiewaarde van beglazing drukken we uit via de Ug-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe beter. Zo heeft enkel glas een hoge Ug-waarde van 5,8 W/m²K. Drievoudige beglazing heeft een Ug-waarde van 0,5 W/m²K. De maximaal toegelaten Ug-waarde bedraagt momenteel 1,3, maar in de praktijk is 1,1 de norm.

Ug-waarde per type glas

Type glas

Ug ( uitgedrukt in W/m²K)

Enkelvoudig glas5,8
Dubbelglas2,8
Hoogrendementsglas of superisolerend glas (HR++)1,0 - 1,2
Drievoudig glas0,4 - 0,9

Kiezen voor drievoudig glas

In nieuwbouw en bij grondige renovaties zijn hoogrendementsglas (HR++) en drievoudige beglazing de standaard. Isolerende kozijnen met drievoudig glas zijn ongeveer 20 procent duurder dan klassiek schrijnwerk met hoogrendementsbeglazing. Dat komt omdat drievoudig glas dikker en zwaarder is, waardoor de raamkozijnen een bredere en stevigere uitvoering vragen. Vooral voor de opengaande delen geldt dit. 

Ondanks de meerprijs is kiezen voor drievoudige beglazing een zinvolle investering. Je bespaart niet enkel op je energiekost, je doet jezelf ook een groot plezier op vlak van comfort. Zo zul je geen last meer hebben van koudestraling. Dat is het gevoel dat je hebt bij een koude dag, wanneer je ramen koude lijken uit te stralen, terwijl er binnenskamers toch een aangename omgevingstemperatuur is. In werkelijkheid is het niet de koude die je huis binnen straalt, maar ben jij het en het interieur die sneller warmte verliezen door het koude raamoppervlak. Met hoogrendementsglas heb je nog weinig last van koudestraling. Bij drievoudige beglazing is koudestraling zelfs nagenoeg afwezig. 

Bij renovatie is drievoudige beglazing niet altijd een optie. Drievoudige beglazing is vaak te dik of te zwaar om in bestaande raamkaders te plaatsen. Dan is HR++-beglazing een goed alternatief.

Aandachtspunten bij het vervangen van ramen

Vervang je je ramen, verlies dan deze aandachtspunten niet uit het oog:

  • Een woning moet voldoende geventileerd worden, zodat muffe en vervuilde lucht de woning makkelijk kan verlaten. Als je geen ventilatiesysteem of -strategie hebt, kan het zijn dat de lucht ververst wordt via kieren en spleten. Zeker bij oudere woningen is dit het geval. Bij de plaatsing van nieuw buitenschrijnwerk of ramen, kan dit evenwicht verloren gaan. Dan is het misschien nodig om raamroosters te plaatsen of de plaatsing van een ventilatiesysteem te overwegen. 
  • Let op als je goed isolerende ramen in een verder niet-geïsoleerd woning plaatst. Dan bestaat het risico op vocht (condens) dat neerslaat op de koudere muren, dak of vloer, met vochtplekken en schimmels als gevolg. De oplossing? Goed ventileren en vooral: dak-, muur- en vloerisolatie aanbrengen. 
  • Oude ramen moeten mogelijk versterkt worden als ze een betere en zwaardere beglazing krijgen.

De onderdelen van een raam

Een raam bestaat uit twee of meerdere glasplaten, opgevuld met gas of lucht, en verbonden via afstandhouders. Een coating zorgt voor betere  prestaties. 

Afstandshouders

De afstandshouder is een soort latje dat de glasbladen van meervoudig glas met elkaar verbindt en op een constante afstand houdt. Vroeger waren die bijna steeds van aluminium, wat het raam minder isolerend maakte aan de rand. Tot een kwart van het totale warmteverlies kon zo langs de afstandshouders verloren gaan. De nieuwste afstandshouders - zogenaamde warm edge-afstandshouders – zijn gemaakt van een zwart composietmateriaal op basis van glasvezel en een heel dunne film in roestvrij staal. Doordat dit materiaal beter isoleert, vermindert het warmteverlies met meer dan de helft. Bovendien vormen er zich ook geen condensatiedruppels meer aan de randen van het glas. 

Spouwzone met edelgas

Ook de spouw, de ruimte tussen twee glasbladen, bepaalt mee de isolatiewaarde. Terwijl dit bij dubbele beglazing droge lucht is, is de spouw bij hoogrendementsglas opgevuld met een edelgas. Vaak is dat argon, maar ook krypton is mogelijk. Krypton isoleert beter, maar wordt minder vaak toegepast omwille van de hogere prijs. Met krypton is een Ug-waarde van 0,4 W/m²K haalbaar bij drievoudige beglazing. Dan moet ook de spouw voldoende breed zijn, want hoe breder de spouw, hoe beter de isolatiewaarde. Deze edelgassen zijn niet schadelijk voor je gezondheid of voor het milieu.

Metaalcoating 

Aan de binnenkant van hoogrendementsglas of drievoudige beglazing zit een folie of coating. Dit dun, kleurloos laagje metaal zit aan de binnenzijde van de glasplaten en zorgt ervoor dat de warmte die jij en je woning uitstralen voor een groot deel terug gereflecteerd wordt. Hierdoor blijft de warmte ‘s winter binnen, en in de zomer juist buiten. Op die manier zorgt de coating voor een verbetering van de thermische isolatie met liefst 60%, vergeleken met gewoon dubbel glas. 

Soms worden er ook meerdere coatings geplaatst. Zo geeft een enkele laag warmte reflecterende metaalcoating HR++glas een Ug-waarde van 1,1 W/m²K. Voor een nog betere isolatie kun je opteren voor een dubbele (1,0 W/m²K) of drievoudige coating (0,9 W/m²K). Kies je voor krypton als opvulgas, dan is zelfs een Ug waarde van 0,8 W/m²K haalbaar voor dubbele beglazing. 

Je kan ook kiezen voor een zonwerende coating aan de buitenzijde. Hierdoor komt er minder zonlicht en warmte binnen in de zomer (tot 60%), maar je profiteert ook minder van de zonnewarmte in de winter. Buitenzonwering is vaak een betere keuze. Daar waar zonwering plaatsen niet mogelijk is, is een zonwerende coating wel een goed alternatief.  

Glasdikte

De glasdikte varieert per toepassing. Zo wordt de dikte bepaalt in functie van de grootte van het raam, de verhouding tussen hoogte en breedte van het raam en de weersinvloeden waaraan het wordt blootgesteld. De dikte van de glasbladen bepaalt ook de akoestische kwaliteit van het raam. Hoe dikker de glasbladen, hoe beter de akoestische isolatie. Bij akoestische beglazing gebruikt men daarom verschillende diktes voor de glasbladen. Elk glasblad houdt dan andere frequenties tegen, waardoor je geen zwakke plek hebt: een frequentie waarbij het geluid makkelijk het raam doorgaat. 

Toekomstige ontwikkelingen

Beglazing wordt steeds beter en zal in de toekomst steeds meer functies krijgen. Vooral wat betreft coatings is er een grote evolutie merkbaar. In de toekomst zullen onze ramen bijvoorbeeld zelf elektriciteit kunnen opwekken, automatisch kunnen verduisteren of nauwelijks nog onderhoud vragen. In dit filmpje van Pixii vertelt een specialist ter zake wat we nog mogen verwachten:

Bekijk deze video op YouTube

Advies en begeleiding

Niet zeker welk glas het meest geschikt is voor jouw woning? Ga dan zeker langs bij bij jouw provinciale steunpunt voor duurzaam bouwen. Zij bieden onafhankelijk, professioneel advies - gratis, of aan een klein prijsje - bij alle aspecten van je verbouwing of bouwproject.

Enkel, dubbel of drievoudig glas | Ecobouwers
drievoudig glas | Ecobouwers
temperaturen binnen en buiten bij enkel, dubbel of drievoudig glas
Enkel, dubbel of drievoudig glas