Is een slimme thermostaat iets voor mij? | Ecobouwers.be

U bent hier

Is een slimme thermostaat iets voor mij?

Dankzij een slimme thermostaat verloopt je verwarming volautomatisch. Denk maar aan ruimtes die enkel verwarmd worden wanneer jij je erin bevindt, verwarming die vanzelf aanspringt wanneer je in de buurt van je huis komt, of slimme koppelingen met technologisch gadgets zoals smartphones of smart watches.

Is een slimme thermostaat iets voor mij?

De mogelijkheden op vlak van analyse van je energieverbruik en besparing zijn erg uitgebreid. Voor wie nu al zuinig omspringt met zijn verwarming zal de besparing eerder beperkt zijn. Comfort is het sleutelwoord.

  1. De slimme thermostaat is vooral voor comfortzoekers

Want net daar probeert het apparaat het verschil te maken. Je slimme thermostaat leert van jouw leefpatroon, zodat je verwarming bijvoorbeeld een half uurtje voor je normaal van je werk thuiskomt zal aanspringen. Je slimme thermostaat weet ook dat je op zondag niet voor 11 uur je bed uit komt, en begint dus pas rond 10u30 met het opwarmen van je woning. Mag het toch een graadje warmer of kouder? Dan regel je dit gewoon vanuit je zetel met je smartphone.

  1. De slimme thermostaat is er voor wie energie wilt besparen

Op voorwaarde dat je daar nu niet echt mee bezig bent. Want wie nu al slim met energie omspringt heeft genoeg aan een programmeerbare of zelfs aan een “domme” thermostaat. Door het voorverwarmen kan het zelfs zijn dat je met een slimme thermostaat net iets meer gaat verbruiken. Ook als je woning goed geïsoleerd is, zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Opgepast met deze claim, dus. Ecobouwers nam de proef op de som en ging de besparing na bij Kathleen, die haar huis liet uitrusten met een gascondensatieketel en slimme thermostaat van Bosch.

  1. De slimme thermostaat voor tech lovers

Want hoe meer slimme toestellen je hebt, hoe meer je ze met elkaar kan synchroniseren. De slimme thermostaat Nest van Google is bijvoorbeeld compatibel met andere Google toestellen. Ook je domotica systeem kun je verbinden met je slimme thermostaat

  1. De slimme thermostaat helpt je je verbruik te analyseren

En dit kan erg ver gaan: sommige modellen geven in hun rapporten zelfs aan waarom je verbruik die dag omhoog is gegaan. Misschien was het een zeer koude dag, of zette je de thermostaat zelf wat hoger. Maar weet dat een slimme thermostaat op zich geen energie bespaart. Het hangt ervan af hoe je hem gebruikt en instelt

  1. De slimme thermostaat past zich aan aan je levensstijl

Wie elke dag ongeveer op hetzelfde uur vertrekt en thuiskomt heeft meer dan genoeg aan een gewone programmeerbare thermostaat. Leid je daarentegen een heel onvoorspelbaar leven met variabele uren, dan kan een slimme thermostaat zijn nut wel bewijzen. Systemen die bijvoorbeeld werken met geofencing, waarbij een geografisch gebied via GPS wordt afgebakend, kunnen je verwarming laten aanspringen vanaf dat je in een straal van X km van je woning komt.

  1. De slimme thermostaat wordt aangeraden bij nieuwbouw

Maar eigenlijk heb je hem niet per se nodig. Verwarm je je woning met de duurzame warmte van een warmtepomp, dan is een slimme thermostaat weinig zinvol. Warmtepompen halen namelijk een hoger rendement als ze een constante kamertemperatuur kunnen leveren. Je verandert de instellingen dus best niet te veel. De gewenste temperatuur ‘s nachts of bij afwezigheid verlagen, helpt je geen of nauwelijks energie te besparen. Zelfs als je je woning verwarmt met gas zal in een goed geïsoleerde woning het effect van een slimme thermostaat op je energierekening erg beperkt zijn. Kiezen voor een slimme thermostaat in een nieuwbouw is vaak kiezen voor comfort, niet voor een lager energieverbruik. Wie toch van plan is er eentje te installeren, leest hier waarop je moet letten om het technologische hoogstandje te kunnen plaatsen.

  1. De slimme thermostaat wordt aangeraden bij renovaties

Woningen met hoge stookkosten varen het best bij een slimme thermostaat. Besparingen van enkele tientallen tot honderden euro’s per jaar zijn zeker mogelijk. Heb je grondig gerenoveerd, dan zullen de extra isolatie, de betere luchtdichtheid en de verbeterde ramen sowieso al zorgen voor een stevige korting op je energiefactuur. Het is dan natuurlijk de vraag of een slimme thermostaat nog een groot verschil maakt. Heb je niet overal kunnen isoleren, is je woning niet uitgerust met vloer- of wandverwarming, stook je nog steeds op gas of mazout, of verwarm je elke kamer apart? Dan is een slimme thermostaat daarentegen wél een slimme investering.

  1. De slimme thermostaat is geweldig als je wat “verstrooid” bent

Ook als je regelmatig vergeet je thermostaat lager te zetten wanneer je de deur uit gaat, kan je waarschijnlijk (financieel) voordeel halen uit een slimme thermostaat.

Meer lezen:

Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.​

 
Dit artikel maakt deel uit van een reeks artikels rond de slimme woning. “De slimme woning” is een project van Bond Beter Leefmilieu, EnergieID en Efika Engineering, gesteund door de provincie Vlaams-Brabant.

Reacties

afbeelding van De Moor

Na de slimme meter in maart 2018 en de slimme thermostaat in juni 2018 en april 2019, maakt Ecobouwers nóg eens publiciteit voor de slimme thermostaat. Ze wil ons zowaar een “slimme” woning aanpraten, met talrijke digitale en draadloze gadgets.
En dit opnieuw zonder ook maar één woord te wijden aan de schadelijke elektromagnetische straling die deze draadloze apparatuur uitzendt!
Dat is totaal in tegenspraak met de ecologische en gezonde levenswijze, die ze beweert te promoten.
Met Fluvius en Bosch als partners, kan Ecobouwers uiteraard geen onafhankelijk standpunt innemen !

Zo’n slimme thermostaat is het zoveelste nutteloze gadget dat de consument wordt aangepraat om de economie te doen draaien.
Er bestaan manuele thermostaten met een tijdsklok die je kan instellen.
Goedkoop, simpel, duurzaam, gaat decennia mee en geen elektrosmog in huis.

Duizenden onafhankelijke, wetenschappelijke studies bewijzen dat de huidige stralingsbelasting reeds nefast is voor onze gezondheid, zowel op lichamelijk (onvruchtbaarheid, kanker, immuniteitsziekten, tinnitus, hartritmestoornissen, …) als geestelijk vlak (angst, verwardheid, onrust, uitputting, slapeloosheid, depressie, burnout, cvs, ehs, gedragsproblemen bij kinderen en pubers, …).

Ecobouwers stimuleert het gebruik van draadloze technologie, terwijl ze net de bevolking zou moeten waarschuwen over de gevaren! Hoe meer consumenten draadloze communicatie gebruiken, hoe meer overheid en telecomoperatoren (zullen) beweren dat we niet meer zonder 5G zullen kunnen.
5G gebruikt hogere frequenties en bandbreedtes en is een aanslag op het leven van mensen, dieren en planten.

Deze technologieën met hippe namen als “slimme meters”, “internet of things” of “smart cities” zijn ook een voorbode van een Big Brother technocratie, waarin het doen en laten van burgers tot in de details gekend zal zijn én rechtstreeks en onrechtstreeks beïnvloed zal worden. Nog meer informatievervuiling. Destabilisering van de democratie. En zelfs in je eigen huis ben je niet meer veilig, want je gegevens zijn niet alleen gekend bij de energieleverancier (misschien ook overheid, OCMW, politie, brandweer, …?) maar kunnen ook nog gehackt worden door “slimme” dieven, misdadige organisaties en terroristen.

ECOBOUWERS BLIJFT DE ONGEMAKKELIJKE WAARHEID OVER ELEKTROMAGNETISCHE STRALING NEGEREN.
En moet zich dus dringend informeren bij objectieve, onafhankelijke bronnen die niet gebonden of gefinancierd zijn door de telecomindustrie of de overheid !
Alvast een kleine selectie:

www.beperkdestraling.org

Vereniging ElektroHyperSensitiviteit Vlaanderen
www.vehs.be

Tot nu toe ondertekenden 100.000 wetenschappers, dokters en burgers wereldwijd onderstaande petitie
https://www.5gspaceappeal.org/the-appeal

Ook in Europa werd een gelijkaardige petitie opgestart
http://www.5gappeal.eu/

Een groep Brusselse en Waalse dokters startten deze petitie in 2019
https://www.hippocrates-electrosmog-appeal.be/appel-nl

Documentaire op VPRO uitgezonden in 2018
https://www.vpro.nl/programmas/2doc/2018/ubiquity.html

"Bees, Birds and Mankind. Destroying Nature by Electrosmog”
http://kompetenzinitiative.net/KIT/KIT/english-brochures/

Take back your power, documentaire van Josh del Sol over de ziekmakende slimme meter
https://www.youtube.com/watch?v=8ZTiT9ZSg3Q

En de schokkende documentaire van Sacha Stone, waarin aangetoond wordt dat 5G een wapen is, gebruikt in oorlogsvoering.
https://www.youtube.com/watch?v=ol3tAxnNccY&feature=share

Humo van 27.11.2018
“Beschermd tegen de schermpjes: de smartphone vrije scholen van de IT-ondernemers in Silicon Valley”.
Over de miljonairs van Silicon Valley die de wereld bestoken met smartphones, sociale media en verslavende apps, maar hun eigen kinderen weghouden van deze technologie. Ze sturen hen naar dure privéscholen waar een absoluut schermverbod geldt want, naar eigen zeggen, is deze technologie schadelijk voor hun ontwikkeling!

Veel stof tot nadenken!