Dichter bij elkaar wonen voor een gezondere lucht
- Login of registreer om te kunnen reageren
Vlaanderen boekt geen vooruitgang in de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof. Verkeer en gebouwenverwarming zorgen samen voor 60% van de broeikasgassen (de zware industrie niet meegerekend). Dat aandeel neemt niet af, integendeel: het neemt de laatste jaren zelfs lichtjes toe. De basis voor een oplossing van dit hardnekkige probleem? Dichter bij mekaar gaan wonen.
Waar in Vlaanderen adem je zuivere lucht in? Als je naar de website van de Vlaamse Milieumaatschappij surft, valt je meteen op dat gezonde lucht schaars is in het dichtbebouwde Vlaanderen. De cijfers tonen nogmaals aan dat een betere ruimtelijke ordening een belangrijke sleutel is om de klimaatuitdaging aan te pakken. Het is uiteraard niet de ruimtelijke ordening op zich die de uitstoot van broeikasgassen en fijn stof veroorzaakt. Maar de versnippering van het wonen maakt ons wel volledig afhankelijk van de eigen auto om op het werk te geraken of kinderen naar school te brengen. Autodelen lukt enkel in de centra van grotere gemeenten. Het openbaar vervoer is op zijn beurt niet rendabel omdat we zo verspreid wonen, met lege bussen tot gevolg. Het overaanbod aan vrijstaande villa’s in verkavelingen zorgt bovendien voor heel wat energieverspilling. Een rijhuis kan namelijk veel zuiniger en goedkoper verwarmd worden dan een alleenstaande woning.
Door dichter bij elkaar te bouwen, worden collectieve energienetten op basis van geothermie of zonne-energie haalbaar én betaalbaar.
De oplossing om die problemen aan te pakken? Dichter bij mekaar gaan wonen. Door enkel te bouwen in de stads- en dorpskernen, kunnen we te voet naar de winkel of met de fiets naar school. Voor verdere verplaatsingen kunnen we auto’s delen. Nieuwe woningen en werkplaatsen nabij knooppunten van openbaar vervoer vormen een volwaardig alternatief voor de (bedrijfs)wagen. Door dichter bij elkaar te bouwen, worden collectieve energienetten op basis van geothermie of zonne-energie haalbaar én betaalbaar. Een kernversterkende ruimtelijke ordening vormt zo de hardware voor een klimaatneutrale gemeente.
Bezint eer ge begint
Vaak komt duurzaamheid pas aan bod op het moment dat er effectief gebouwd wordt. Het gaat dan om technische ingrepen zoals beter isoleren of het vermijden van koudebruggen, het plaatsen van zonnepanelen of het installeren van een warmtepomp. Maar ook vooraf, bij de ruimtelijke inplanting en de stedenbouwkundige inrichting, is duurzaamheid van belang. Op de juiste plaats bouwen, compact bouwen, een optimale bezonning, verkeersvrije woonerven, fiets- en wandelverbindingen: dat zijn zaken die best in elke stap van het proces worden meegenomen, vanaf de eerste schetsen.
Hoog tijd dus om komaf te maken met steeds maar nieuwe verkavelingen in de open ruimte. Anders zullen het verkeer en gebouwenverwarming ook in de toekomst voor twee derde van onze uitstoot blijven zorgen.
Reacties
Hallo, het moet mij toch even
Hallo, het moet mij toch even van het hart; de oorzaak van hogere uitstoot van broeikasgassen en fijn stof ligt voor een heeel groot deel aan de ronduit waanzinnige infrastructuurwerken die de laatste 15a20 jaar doorgevoerd werden in ons wegeninfrastructuur. Ipv het autoverkeer beter (lees vlotter) te laten verlopen is er -bewust- net alles aan gedaan om dit te verhinderen om autorijden te ontmoedigen!!, zo zijn bijna alle -vlotte- tweevaksbanen van weleer herleid tot idiote enkel rijbanen. Ondertussen is het in alle steden onmogelijk om nog normaal op de bestemming te geraken.. allemaal omrijden, éénrichtingsverkeer gemaakt en circuleren want parking is ook uit den boze. Resultaat; Dubbel tot driedubbel lange files gecrëert, niet tot bij ongevallen geraaken indien interventies nodig zijn, heeft al doden geëist, rondrijden is het codewoord in de steden; CO en fijn stof uitstoot recht evenredig: 300% meer door verplicht circuleren..eenrichtingsverkeer, geen parkeergelegenhied meer, Dan spreken we nog niet over -logischer wijze- de nerveuziteit en agressie die opgelecht wordt door die idiote maatregelen die je elke morgend/avond een uur extra tijd kosten, die de werkmensen niet hebben.. dan verschieten ze ervan dat de verkeersagressie toeneemd?! het BIVV waar ik nota bene in dienst was, komt met de grootse onzin en gemanipuleerde statistieken en uitleg op de proppen, en propagandeerd wat ze opgedragen wordt, welke richting ze de mensen will geleiden..(eigenlijk de schuld van alles op de brave mensen/chauffeurs steken, en via campagnes je doen geloven dat jij idd verkeerd bezig bent..) Aan scholen waar de mensen duizenden kinderen moeten afzetten/ophalen wordt de auto volledig geweerd, bij ons staat er een domme flik te kijken of er daadwerkelijk niemand durft te stoppen/stilstaan/parkeren om je kinderen af/op te halen aan de schoolpoort! ter info staat de politiewagen galant prompt voor de school geparkeerd, hoe stom kan het zijn,,.. ja heel stom en niemand reageerd
500% akkoord, Saxo.
500% akkoord, Saxo.
Wat je met je eigen ogen vaststelde, zal je ook vaststellen in andere westerse steden. Van het kleinste provinciestadje tot Los Angeles. Wat je vaststelt is de uitvoering van Agenda21 (1992). Voor alle duidelijkheid: dat is géén samenzweringstheorie, maar wel de officiële agenda van de Verenigde Naties ! Een agenda die zich rechtstreeks richt tot steden en gemeentes, en daarmee aan elke democratische Volks- en Natie-controle … ontsnapt ! Zowel Gent als Antwerpen zijn lid van ICLEI. En Antwerpen werd daarvan lid onder Bart De Wever. Zo zie je maar: de bevolking kan niet eens tegen Agenda21 stemmen. Als een geweldloze staatsgreep pakt Agenda21 de burger zowel langs links als langs rechts !
Volgens Agenda21 is 'non-sustainable' = niet duurzaam:
I. 'suburban housing'
Op wereldniveau staat dat voor villawijkjes. Waar mensen voldoende grond (EN LUCHT !) hebben om hun eigen moestuin en/of enkele fruitbomen erop na te houden - waarvan ze de oogst met hun buren delen. Waar mensen voldoende dakoppervlak hebben om in hun volledig waterverbruik te voorzien (bungalows !). Waar mensen voldoende dakoppervlak hebben om in hun eigen energie te voorzien, inclusief airco én zwembadverwarming … JAWEL !!! Zulke villawijkjes zijn niet duurzaam … nee hoor … hoogbouw in de stad - waar je niet eens voldoende dakoppervlak hebt om je drol met regenwater te kunnen doorspoelen - dat is duurzaam ! Hier lees je wat het op wereldniveau aan grondoppervlak zou kosten mochten we aan elk gezin 15 aren geven: https://www.ecobouwers.be/comment/442339#comment-442339 En hier lees je over de maatschappelijke kostprijs van de stad: https://www.ecobouwers.be/comment/442342#comment-442342
II. 'private transport'
Op wereldniveau is dat: de auto. Was je op zoek naar een verklaring:
III. …
Klonk er iets bekend in de oren ? Dan weet je nu waarom. Voor wie zich 's wil verdiepen in de geweldloze staatsgreep die Agenda21 is, lijkt me Rosa Koire op de Open MInd Conference in Denemarken een leuk startpunt: https://www.youtube.com/watch?v=7ykELwj1Ta8
@Costaccountant
@Costaccountant
Ik heb al veel van je posts met veel interesse gelezen en ik ben écht onwetend maar toch deze bedenkingen:
Suburban living...
Eigenlijk zeg je: ieder voor zichzelf ?
Private transport:
Let wel.. als ik de keuze moet maken, ik kies ook voor de auto. Temeer omdat ik een bedrijfswagen heb (die ik ook dagelijks gebruik voor mijn job). En die zal ik dan ook gebruiken in het weekend als ik op citytrip wil en naar BXL Nationaal moet rijden. Want een treinkaartje kost me enkel al € 20. Dus dan is die rekening snel gemaakt.
Ach... gewoon wat bemerkingen...