U bent hier

In de schaduw van een oude notelaar

Eveline en Joachim werden in Grembergen verliefd op een ruime woning met een grote tuin en een prachtige oude notelaar. Een ding was zeker: die notelaar moest blijven. De nieuwe uitbouw plooit zich als het ware rond de boom zodat de wortels voldoende ruimte hebben. Nu lijkt de keuken wel in de tuin te staan. De boom levert in de zomer broodnodige schaduw, terwijl de kale takken in de winter het licht rijkelijk binnen laten stromen. 

Budget onder controle

Om het budget binnen de perken te houden, splitsen Eveline en Joachim de renovatie op in delen. In een eerste fase werd de bovenverdieping gerenoveerd en het hellend dak van de voorbouw aangepakt en ge├»soleerd. Na de winddichte constructie staken ze zelf de handen uit de mouwen voor de elektriciteit, sanitair en de afwerking. Ook dat drukt de kosten. In de huidige fase maken de klassieke Vlaamse koterijen plaats voor een aanbouw met plafondhoge ramen om zoveel natuurlijke licht binnen te laten vallen. Enkele muren sneuvelden om vanuit zoveel mogelijk plaatsen te kunnen genieten van de groene tuin.

De goede plaatsing van het terras, uit de wind en in de schaduw van de boom, zorgt er voor dat we nu veel vaker buiten eten. 

In een volgende fase volgt een warm en mooi afgewerkt jasje voor gevels van de voorbouw.

Verrassing

Verbouwen zorgt altijd voor verrassingen en soms ook voor aangename, zo vond het koppel een oude pompput en die werd behouden. Dat is een handige aanvulling voor de regenwaterput.  

Eveline en Joachim dachten ook al aan hun oude dag. Op het gelijkvloers kunnen ze later een slaapkamer inrichten en is er een sanitaire ruimte voorzien. Met enkele beperkte ingrepen kunnen de ruimtes rolstoelvriendelijk gemaakt worden. Kortom een mooie woning om levenslang van te genieten.

Architect: Architectenbureau De Lange

Meer details kennen over deze verbouwing? Lees de technische fiche.

Deze renovatie werd op juni 2016 door het publiek verkozen tot "Ecobouwers Renovatie van het Jaar - Eervolle vermelding". Proficiat aan Eveline en Joachim met hun prijs!

 

 

 

energiezuinige renovatie uitbouw
De uitbouw plooit zich als het ware rond de oude okelaar.
energiezuinige renovatie uitbouw
energiezuinige renovatie uitbouw
De oude achterbouw moest plaats ruimen voor een energiezuinige uitbouw.