warmtepomp rendement

Hoe haal je op je warmtepomp het beste rendement?

Om de Europese normen te halen moet de CO2-uitstoot van onze woningen drastisch omlaag. Vooral vervuilende stookolieketels worden zo snel mogelijk uitgefaseerd. Maar wie zijn woning écht wil klaarstomen voor de toekomst laat best ook de gasketel achterwege. Warmtepompen zijn op dit moment de meest toegankelijke groene bron van warmte. Joost Berckx van Bosch Climate vertelt ons hoe je uit je investering in een warmtepomp het beste rendement haalt.

Ons advies

Om met een warmtepomp comfortabel en budgetvriendelijk te verwarmen, is het nodig dat je je woning goed isoleert en op een lage temperatuur verwarmt. De investeringskost van je pomp zal lager liggen, terwijl zijn rendement net verhoogt. Wanneer de temperatuur in huis constant blijft en de warmtepomp correct gedimensioneerd is, behaal je het beste rendement. 

Wanneer het gaat over warmtepompen kampen veel (ver)bouwers nog steeds met hardnekkige twijfels. Vaak worden een hoge elektriciteitsfactuur en een laag rendement aangehaald als de grootste struikelblokken. Belangrijk om te weten is dat een warmtepomp eigenlijk nooit alleen komt: een performante laag isolatie is cruciaal om een degelijk rendement te halen. 

Maar je isolatie is zeker niet de enige factor die zal bepalen of je het maximum uit je warmtepomp haalt. Wij vroegen aan Joost Berckx, verwarmingsspecialist bij Bosch Climate, hoe je het verbruik van je warmtepomp tot een minimum kunt beperken en het rendement kan optimaliseren.

1.   Beperk de warmtevraag

Warmtepompen functioneren het best in woningen met een lage warmtebehoefte; met andere woorden in woningen die goed geïsoleerd zijn. Een lage warmtebehoefte beperkt niet enkel de investeringskost van de installatie zelf, maar garandeert ook een hoger rendement. Is je woning niet of matig geïsoleerd, dan is investeren in de isolatieschil van je woning de eerste stap.” aldus Joost Berckx. 

Is je woning niet of matig geïsoleerd, dan is investeren in de isolatieschil van je woning de eerste stap.

Zijn je muren, dak, en vloeren wél geïsoleerd en beschik je over hoogrendementsbeglazing, dan zijn er verschillende warmtepompen op de markt die geschikt zijn voor je woning. Of de investering zinvol is, moet bepaald worden door een warmteverliesberekening. Alleszins geldt: hoe lager de warmtevraag, hoe interessanter de aanschaf van een warmtepomp wordt. 

2.   Kies voor een warmtepomp met een juist vermogen 

Joost Berckx: “Het is belangrijk dat je installateur het vermogen van de warmtepomp correct berekent. Rekent hij te ruim, dan zal niet alleen de installatie duurder worden, ook het rendement zal lager liggen. Wordt het vermogen van je warmtepomp daarentegen te laag ingeschat, dan stijgt het energieverbruik tijdens de winter. Warmtepompen zijn immers vaak uitgerust met een elektrische weerstand. Die springt aan wanneer de warmtepomp niet voldoende vermogen kan leveren om het cv-water behoorlijk te verwarmen. Zo'n weerstand doet je elektriciteitsverbruik snel stijgen, en is dus best zo weinig mogelijk actief.” 

3.   Verwarm op lage temperatuur

“Daarnaast kan je het rendement van je warmtepomp sterk opkrikken door te kiezen voor een lage temperatuursverwarming, zoals bijvoorbeeld vloer- of wandverwarming. Zo’n verwarmingsysteem  gaat de warmte op een lagere temperatuur over je woning verdelen dan bij klassieke radiatoren. Je verbruik zal dan aanzienlijk lager liggen, want cv-water dat slechts opgewarmd moet worden tot 35°C (vloer- of wandverwarming) vraagt veel minder energie dan cv-water dat opgewarmd moet worden tot 55°C of meer (klassieke radiator).” 

Je kan het rendement van je warmtepomp sterk opkrikken door te kiezen voor een lage temperatuursverwarming, zoals vloer- of wandverwarming.

Vraagt het plaatsen van vloerverwarming of wandverwarming te veel breekwerk, dan kan je opteren voor overgedimensioneerde radiatoren of voor ventiloconvectoren

4.   Kies voor een constante temperatuur in huis

“Een warmtepomp zal ook minder energie verbruiken als je een constante temperatuur bewaart in je woning.” argumenteert Berckx. “De temperatuur ‘s nachts verlagen, of wanneer je uit huis gaat, heeft weinig zin. Integendeel: door ‘s nachts de temperatuur sterk te laten zakken zal de warmtepomp ‘s morgens harder moeten werken. De stooklijn past zich aan, en de vertrektemperatuur van het cv-water dat doorheen je vloerverwarming loopt, ligt hoger. Dit vraagt meer energie. Je kan beter permanent een constante temperatuur in je huis handhaven.” Joost is duidelijk; “Vermijd dus temperatuurvariaties. Je verandert ook best de instellingen van je systeem niet.”

5.   Onderhoud de installatie tijdig en volg je elektriciteitsverbruik op

In tegenstelling tot een traditionele verwarmingsketel, is er in de meeste gevallen voor een warmtepomp geen verplicht regelmatig onderhoud. “Toch is onderhoud aan te raden, “ zegt Joost Berckx, “Een installatie die tiptop in orde is zorgt namelijk voor betere prestaties.” 

Wek je met zonnepanelen zelf voldoende stroom op om je warmtepomp gaande te houden, dan verwarm je op dat moment in principe gewoon gratis.

6.   Warmtepompen en zonnepanelen, een ideale combinatie

Berckx: “Tot slot bespaar je heel wat euro’s door je dak uit te rusten met zonnepanelen, aangezien een warmtepomp werkt op elektriciteit. Wek je zelf voldoende stroom op om je warmtepomp gaande te houden, dan verwarm je op dat moment in principe gewoon gratis.” 

Neem zeker een kijkje naar het aanbod warmtepompen van Bosch Climate. Voor vragen omtrent dit artikel of over warmtepompen in het algemeen kan je bovendien ook contact opnemen met de specialisten van Bosch zelf.

Om meer te weten te komen over BENOveren kan je altijd de brochure downloaden.