U bent hier

Bompa’s huis klaar voor een nieuw verhaal

Jeroen kocht het huis van zijn bompa. Een huis met familiegeschiedenis dus, maar dan wel eentje dat opgefrist en vergroot moest worden. Nu kan hij er samen met zijn partner Saar en hun twee kinderen een nieuw verhaal schrijven. 

Saar noemt zichzelf een gematigde eco-freak en dat merk je aan de keuzes voor haar woning. Steeds op zoek naar de duurzaamste en gezondste materialen, hoewel ze daar wel eens op de beperkingen van haar portefeuille botst. Toch landt ze telkens weer op de gulden middenweg. 

Warm hout

Alles begint natuurlijk bij goede isolatie. De aanbouw en het oorspronkelijke dak werden geïsoleerd met papiervlokken. “We gebruiken veel hout voor een warme en huiselijke sfeer. De houten beplanking van de gevel bestaat uit thermisch behandeld grenenhout. Dat zal langzaam, samen met ons, vergrijzen. De houten ramen zijn dan wel van tropisch hout, maar wel met FSC-label. Lokaal hardhout bleek te duur.”

De houten beplanking van de gevel bestaat uit thermisch behandeld grenenhout. Dat zal langzaam, samen met ons, vergrijzen. 

Saar en Jeroen kochten zoveel mogelijk materialen lokaal. “We haalden onze materialen bij Ecomat, een ecologische bouwmarkt. We werkten met De Muynck, een aannemer uit de buurt die gespecialiseerd is in ecologisch verbouwen. En onze architect Wouter Leenders vindt ecologie belangrijk en komt steeds met haalbare oplossingen op de proppen. We klopten aan bij een lokale keukenontwerper uit de buurt, maar die hebben we dan wel overhaald om kastdeurtjes die geen kankerverwekkend formaldehyde bevatten te installeren.”

Combo van oud en nieuw

“Het vele hout en de kurkvloer zorgt voor een warme uitstraling, maar dan wel gecombineerd met het oorspronkelijke betonnen plafond waardoor je de oude structuur van bompa’s huis nog kan zien. We houden de herinnering aan het verleden zo levend. Wat de indeling betreft mocht het allemaal wel wat handiger en moderner. Het vroegere zitkamertje op de koude noordelijke kant is nu de wasplaats. De huidige zitkamer schuilt in donkerste en diepste stuk van de living, want daar zitten we vooral om tv te kijken. De keuken daarentegen baadt in het licht. Vele kleine ruimtes maakten plaats voor een grote leefruimte met talrijke ramen om optimaal van de tuin te kunnen genieten.”

We houden de herinnering aan het verleden zo levend. Wat de indeling betreft mocht het allemaal wel wat handiger en moderner. 

“Ook bij de inrichting proberen we rekening te houden met het milieu. Het licht houden we buiten met zelfgenaaide gordijnen uit stof uit biologisch textiel. Veel meubels krijgen bij ons een tweede, derde of vierde leven. Zo hebben we wandkastjes gemaakt van oude lades.”

Volg de verbouwavonturen

“Bezoekers vinden de buitenkant met de houten uitbouw heel mooi. Binnen springt de combinatie van hout met industriële look in het oog. De ventilatiebuis hangt zichtbaar in living. Ze zien ook niet meteen wat er ecologisch is, omdat onze woning er modern uitziet.”  Saar en Jeroen realiseerden een ecologische verbouwing die betaalbaar en mooi blijft voor jonge mensen. Een gezellige, huiselijke, moderne woning.

Bezoekers vinden de buitenkant met de houten uitbouw heel mooi. Binnen springt de combinatie van hout met industriële look in het oog.

Saar deelde de verbouwavonturen op haar blog. Daar lees je meer over de eerlijke afwegingen, twijfels en toegevingen. Een verhaal dat nog zal uitbreiden want het koppel spaart nog voor een groendak, pv-panelen en een zonneboiler. De oude gevel zal nog een extra laag isolatie krijgen en de tuin groeit langzaam verder om een natuurlijk kinderspeelparadijs te worden. 

 
Architect: Wouter Leenders

Meer details en foto's op de technische fiche van deze woning.

renovatie duurzaam BEN
renovatie BEN
renovatie duurzaam BEN
renovatie duurzaam BEN
renovatie duurzaam BEN
renovatie duurzaam BEN