Art deco rijhuis prachtig gerenoveerd met passieve achterbouw | Ecobouwers.be

U bent hier

Art deco rijhuis prachtig gerenoveerd met passieve achterbouw

Wat krijg je als je een interieurarchitect en een architectuurfotografe samen zet? Een woning waar je mond van openvalt, natuurlijk. En dat is exact wat Alexander en Valerie gedaan hebben.

Bekijk ook de technische fiche van deze woning.

In 2005 kochten ze in Kluisbergen een op te knappen art deco rijwoning, gebouwd in 1945. “Een aantrekkelijke prijs en de art deco stijl speelden mee in onze keuze” vertelt Alexander. “Maar wat ons over de streep trok was de ligging - vlak bij een school, dorpskern, gemeenteplein en fietspadennetwerk - en het potentieel dat we erin zagen.”

Wat ons over de streep trok was de ligging en het potentieel dat we erin zagen.

De daadwerkelijke renovatie liet echter nog een aantal jaar op zich wachten, doordat het koppel besloot zich eerst toe te leggen op een project in de Ardennen.

“Op zich was dat ook een goede beslissing voor het eindresultaat van de verbouwing,” stelt Alexander, “door in de woning te leven, leerden we ze eerst beter kennen. Daardoor merkten we bijvoorbeeld dat het energieverbruik van het huis erg hoog lag. We besloten om ons een extra doelstelling op te leggen: de energiefactuur moest met de helft naar beneden. Waren we vijf jaar eerder aan de verbouwing begonnen, dan waren we daar nooit zover in gegaan. Eenvoudigweg omdat onze technische kennis toen nog niet zover stond en omdat het thema toen nog niet zo’n groot maatschappelijk belang had.”

Art deco voorbouw, bijna passieve achterbouw

Het huis van Alexander en Valerie bestaat uit een voor- en achterbouw, die aan elkaar verbonden zijn met een transitzone.

“Onze huidige woning bestaat uit een zuidelijk georiënteerd oud gedeelte langsheen de straatkant, en een nieuw gedeelte achteraan de woning dat aansluit op de tuin. Het achterliggende, nieuwe gedeelte, is bijna volledig passief en opgetrokken met een houtskeletbouw. In het oude gedeelte is het echter niet evident om dezelfde prestaties te behalen. Er zijn veel koudebruggen in dat deel, dus vonden we het logisch om de werkzone en de slaapkamers in dat gedeelte onder te brengen. De echte leefruimtes, living, keuken, badkamer, enz. bevinden zich achteraan de woning, in het meest geïsoleerde, geventileerde en lichtrijke gedeelte.”

De keuken en de badkamer zijn strategisch gelegen, net naast en boven de technische ruimte, waar de gasketel staat. “Zo is er minimaal energieverlies om warmte in de leefruimte en badkamer te krijgen.”

Natuurlijk licht

De rijwoning zelf is niet bijzonder verwend op het vlak van lichtinval, maar de ligging naar het Zuiden maakt veel goed. De achterbouw, die dan weer op het Noorden ligt, had meer ingrepen nodig.

“Waren we vijf jaar eerder aan de verbouwing begonnen, dan waren we daar nooit zo ver in gegaan.”

“Valerie is fotografe. Een geslaagde lichtinval opzoeken is voor haar een tweede natuur.” vertelt Alexander. “Als interieurarchitect hecht ik zelf ook veel belang aan natuurlijk licht. Daar hebben we dan ook veel aandacht aan besteed. Ten eerste creëerden we een groenblijvende binnentuin tussen het oude en nieuwe gedeelte, met maar liefst acht aangrenzende ramen. Daarnaast hebben we gewerkt met verhoogde plafonds, en met lichtstraten. Die kanaliseren het licht doorheen het huis. Wat daarenboven een ongelooflijke meerwaarde biedt, is kiezen voor een bleekkleurig terras. Op een grijze dag trekken wij veel licht binnen, alleen al dankzij de reflectie van onze terrastegels.” 

Art deco vraagt om een beetje retro

Op vlak van de gebruikte materialen kozen ze voor bio-ecologische oplossingen. Veel hout, duurzame materialen, papiervlokken en houtwol als isolatiemateriaal. Vreemde eend in de de bijt: de transitzone, berging en badkamer zijn afgewerkt met cementgebonden kwartscomposiettegel.

“De terrazzolook sluit mooi aan bij de eigenheid van art deco. En soms zorgt de tegel voor mooie contrasten, bijvoorbeeld met de houten wandbekleding in de berging. Op de verdieping kreeg de tegel een hoofdrol in de badkamer. De vloeren en de wandbekleding van de douche en het bad zijn in de tegel in terrazzolook uitgevoerd. Ook de trap is afgewerkt in het materiaal.” besluit Alexander. 

“De terrazzolook sluit mooi aan bij de eigenheid van art deco.”

“Wij werken in bijna elk project met terrazzo, van kantoorgebouwen tot particuliere projecten. De esthetische waarde van deze tegels trekt me enorm aan. De tegels zijn wel gevoelig voor zuren en kalkverwijderaars, dus na elke douche even alles afdrogen is een must. Gelukkig hebben we het er graag voor over.”

Levenslang wonen

Naast de locatie, de energieprestaties, de lichtinval en de materialen, hebben Alexander en Valerie ook gerenoveerd volgens de principes van levenslang wonen. De kantoorruimte, die zich nu in het voorste gedeelte bevindt, kan op termijn aangepast worden naar een aparte wooneenheid. 

“Ik heb ettelijke plannen getekend voor het allemaal correct en goed aanvoelde voor ons,” bekent Alexander. “maar nu we in ons afgewerkte huis wonen, willen we hier nooit meer weg.

Kookeiland
copyright - Beeldpunt
Living met zetel en kookeiland
copyright - Beeldpunt
Design tafel met 6 witte stoelen en eetkamer en planten
copyright - Beeldpunt
Hangend toilet met hout afwerking
copyright - Beeldpunt
Bed in slaapkamer met goud en houten tinten
copyright - Beeldpunt