Alles wat je moet weten over hout-aluminium ramen

Hout-aluminium ramen en deuren: ze lijken nieuw in de Belgische bouwwereld, maar eigenlijk bestaan ze al decennialang. Al in de jaren ‘70 werd er in Oostenrijk gekozen voor hout-aluminium buitenschrijnwerk voor de goede isolatiewaarde van hout en de onderhoudsvriendelijkheid van aluminium. Wat zijn de voordelen van dit type buitenschrijnwerk, en verdient het een prominentere plaats in onze woningen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij. 

Hoe is een raam van hout-aluminium opgebouwd?

Ramen van hout-aluminium bestaan voor 90% uit hout en voor 10% uit aluminium. Beide materialen zijn goed gekend en hebben hun waarde bewezen, maar de combinatie is eerder onbekend. Veel mensen kiezen voor één van de twee. Ofwel houten ramen met hun goede isolatiewaarden, warme uitstraling  en karakteristieke uiterlijk. Ofwel kiest men aluminium buitenschrijnwerk voor de strakke afwerking en onderhoudsvriendelijkheid. Dat die twee materialen, en hun positieve eigenschappen,  ook gecombineerd kunnen worden is minder geweten.  

De structuur van een hout-aluminium raam bestaat uit een houten raamkozijn, gemaakt uit bijvoorbeeld spar, lariks, eik of een andere houtsoort, in combinatie met een aluminium bedekking. Dit aluminium profiel wordt op het houten profiel geschoven en bevestigd op zo’n manier dat het hout en het aluminium vrij van elkaar kunnen bewegen.

Het houten profiel is zichtbaar aan de binnenzijde, de aluminium bedekking zit aan de buitenkant. Dat maakt het raam robuust en onderhoudsarm. Het vergt geen verfwerk, is bestand tegen weersomstandigheden en heeft een lange levensduur. 

Hout-alu ramen van Mondian in een modern project

Hoe zijn de isolerende kwaliteiten van hout-aluminium buitenschrijnwerk? 

Hoe goed een raam isoleert, wordt bepaald door de Uf-waarde ('f' staat voor frame). De Uf-waarde geeft weer hoeveel warmte er verloren gaat via het raamprofiel. Houten raamprofielen hebben een lage Uf-waarde van 0,8 – 0.63  W/m²K, wat betekent dat ze goed isoleren. De  precieze isolatiewaarde wordt bepaald door het soort hout en de dikte van de raamprofielen. Hoe dikker, hoe beter de isolatiewaarde meestal is. 

De Uf-waarde van hout-aluminium buitenschrijnwerk wordt bijna volledig bepaald door de dikte van het houtprofiel en de gekozen houtsoort. Het aluminium profiel dat op het houten frame zit, heeft geen of nauwelijks invloed op de isolatiewaarden. In principe is een hout-aluminium profiel niet meer dan een houten raam met aan de buitenzijde een aluminium profiel dat als afwerking dient. 

Advies van Mondian 

Vroeger nog onbekend, wint dit type kozijn aan populariteit bij ecologische bouwers. Er kan zelfs een Uw-waarde van 0,75 - 0,99 W/m²K gegarandeerd worden: perfect voor passiefwoningen.

Mondian: “Duurzaamheid is belangrijk voor ons. Als leverancier van hout-aluminium ramen en deuren zetten we bijvoorbeeld vooral in op Europese houtsoorten zoals spar, lariks, eik en alpenden. Deze worden eventueel verstevigd en afgewerkt met een watergedragen lak, vernis of olie.”

Neem hier een kijkje tussen verschillende profielen geschikt voor energiezuinige woningen. 

Hout-aluminium ramen in energiezuinige woningen: een perfecte match

Is hout-aluminium een duurzame keuze? 

Of je buitenschrijnwerk uit hout-aluminium duurzaam is, is afhankelijk van de herkomst en behandeling van de twee materialen. 

Bij hout is het vooral belangrijk hoe lang de houtsoort meegaat (de duurzaamheidsklasse), of het een label heeft van verantwoord bosbeheer, of het een lokale soort is of niet (transport), en hoe het hout behandeld is. Voor hout spelen er dus verschillende parameters mee. Het is dus niet zo dat elk houten raam een duurzaam raam is. Navraag bij de producent is dus wel belangrijk.  

Aluminium aan de andere kant vergt weinig onderhoud en heeft een erg lange levensduur, wat belangrijke troeven zijn qua duurzaamheid. Maar voor de productie is veel energie nodig en het productieproces is belastend voor het milieu. In principe kan aluminium 100% gerecycleerd worden en dat met een beperkte energievraag. De ecologische voetafdruk kan dus ingeperkt worden door koolstofarm aluminium te gebruiken en een groot aandeel gerecycleerd materiaal te gebruiken. Gaandeweg zet de aluminiumindustrie deze weg in, maar er is nog een groot groeipotentieel. 

Hout-aluminium ramen zijn wel perfect te scheiden, waardoor de twee materialen gerecycleerd kunnen worden. Ze zitten niet met elkaar verweven en zijn zo compatibel met de circulaire economie. Omdat het hout beschermd wordt door de aluminium laag, kan het hout zelfs des te beter gerecycleerd worden. Naast circulariteit is ook levensduur een belangrijke factor: hout-alu ramen gaan namelijk erg lang mee. De eerste hout-aluminium ramen werden geproduceerd in de jaren ‘70, en zijn na 50 jaar intensief gebruik nog steeds in orde. 

Wat is de prijs van hout-aluminium ramen?

Hout-aluminium ramen en deuren zijn ongeveer 10% duurder dan die van volledig hout. De aankoopprijs ligt dus hoger, maar dat wordt gecompenseerd doorheen de levensduur doordat hout-alu weinig onderhoud vergt. Je kan het hout aan de binnenkant lakken of afwerken met olie, maar aan de buitenkant hoef je geen onderhoud te doen zoals dat met houten ramen wel het geval is. De aluminium afwerking wordt niet aangetast door UV-stralen of vocht, ze roesten of rotten niet en trekken ook niet krom. Je mag rekenen op een levensduur van minstens 50 jaar. 

Overtuigd van hout-alu? Mondian is een betrouwbare leverancier

Voor- en nadelen opgesomd

Binnenkant hout

voordelen

  • Natuurlijk product, warme uitstraling
  • Duurzaam
  • Goede isolatiewaarde
  • Verfbaar
  • Krassen kan je gemakkelijk wegwerken
  • Akoestisch isolerend

nadelen

  • Kans op verkleuring bij behandeling met olie

Buitenkant aluminium

voordelen

  • Onderhoudsvriendelijk 
  • Moderne uitstraling 
  • Beschermt het hout 

Algemene opmerkingen: 

  • Vaak standaard met drievoudig glas 
  • Juiste montage is belangrijk 
  • 10% duurder dan houten ramen omdat er gewerkt wordt met 2 verschillende materialen

Wil je graag vergelijken? Bekijk het overzicht van verschillende types buitenschrijnwerk en hun voor- en nadelen.

Onze artikels worden onafhankelijk en objectief geschreven, zonder verdere commerciële doeleinden. Wel laten we in één of meerdere  kaderstukken onze bouwpartners graag aan het woord voor concreet productadvies. In dit artikel leverde Mondian ons info aan over hun hoogisolerend buitenschrijnwerk.