Kat bij een infraroodpaneel. Bron: Milieucentraal

Aandachtspunten bij aankoop, plaatsing en onderhoud van infraroodpanelen

Kat bij een infraroodpaneel. Bron: Milieucentraal 

Infraroodverwarming in de badkamer

Van plan om infraroodpanelen te installeren? Neem dan zeker eerst onderstaande aandachtspunten door over de aankoop, de plaatsing en het onderhoud van infraroodpanelen. Toch nog vragen? Op ons forum zijn er verschillende topics rond infraroodpanelen te vinden.

Wat is infraroodverwarming?

Infraroodverwarming wordt steeds populairder. Het is een interessante optie als bijverwarming in je woning. Een infraroodpaneel is veel efficiënter in gebruik dan een (goedkopere) elektrische kachel of elektrische radiator. Zo’n paneel geeft stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel aan, ook al is de luchttemperatuur om je heen lager. Door bijvoorbeeld een infraroodpaneel bij een werkplek te plaatsen, kan je voorkomen dat je de hele ruimte of woning moet verwarmen om op die plek warmte te krijgen. Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen vaak minder geschikt. Enkel in zeer goed geïsoleerde woningen kunnen ze overwogen worden. Maar ook dan zijn er betere opties. 

Meer lezen: Verwarmen met infraroodpanelen

Wat zijn de aandachtspunten als je kiest voor infraroodpanelen? 

Aandachtspunten aankoop

  • Infraroodpanelen bestaan in verschillende soorten, groottes en afwerkingen. Bepaal welk type je wil: met of zonder thermostaat, automatische sturing, bewegingssensor, etc. 
  • Infraroodpanelen kan je probleemloos plaatsen in vochtige ruimtes, zoals je badkamer, en zelfs als spiegel. De IP-klasse geeft de beschermingsgraad tegen vocht aan.
  • Wil je infraroodpanelen gebruiken om een ruimte te verwarmen waarin je slechts  kort aanwezig bent, kies dan voor een infraroodpaneel met een korte opwarmtijd (bijvoorbeeld 3 minuten).
  • Een bewegingssensor is niet aan te raden bij IR-panelen. Dan springen ze aan op momenten dat het niet nodig is.

Aandachtspunten plaatsing

  • Infraroodpanelen zijn gemakkelijk zelf te bevestigen aan muur of plafond. Zorg wel voor een stopcontact in de buurt.
  • Plaats je veel IR-panelen, dan heb je mogelijk een zwaardere stroomaansluiting nodig. Dit brengt extra kosten mee. Ook je energiefactuur zal hoog oplopen. 
  • Infraroodpanelen warmen op tot 60 à 200 °C. Een kwalitatief goed paneel heeft een temperatuur van 90 tot 105 °C. Daarom bevestig je ze beter aan het plafond dan aan een wand, wat ook de warmteverdeling ten goede komt. Bij wandmontage verbruik je ook meer stroom: je verwarmt ook je plafond, terwijl dat niet nodig is. Aan het plafond is er ook een minder grotere kans op blokkering van de infraroodstraling door objecten.
  • De intensiteit van een infraroodpaneel neemt af met de afstand. Idealiter plaats je ze op zo’n 2,6 meter hoogte. Voor hogere plafonds zijn er ophangsystemen met draadjes.
  • Plaats infraroodpanelen zo ver mogelijk weg van ramen om warmteverliezen door het glas te beperken.
  • Hoewel een infraroodpaneel geïsoleerd is aan de achterzijde, kan een extra laag radiatorfolie op de achterkant geen kwaad.

 Aandachtspunten onderhoud

  • Een infraroodpaneel vergt weinig onderhoud. Af en toe reinigen met een vochtige doek volstaat. Laat het paneel wel eerst voldoende afkoelen voordat je het aanraakt, dit om brandwonden te voorkomen.  Zorg er bij het reinigen altijd voor dat de stekker uit het stopcontact is.