4.1 Uitvoering | Omkeerbare verbindingen

Laurent koos voor een ciruclaire aanpak in zijn project

De verschillende opbouwlagen van een woning gaan niet allemaal even lang mee. Een architect kan daarop anticiperen door in onafhankelijke lagen te bouwen om ze nadien te kunnen scheiden. En makkelijk scheiden, dat doe je door omkeerbare verbindingen te voorzien. Vergeet cement, moeren, nagels en lijm en kitten, denk aan kliksystemen en herbruikbare connectoren. Zo bouw je toekomstgericht en aanpasbaar, en maak je demontage en hergebruik makkelijker. 

Omkeerbare verbinding

Doorgaans gebruiken we veel natte verbindingen bij het bouwen, zoals cement, pleister en lijm. Materialen later weer verwijderen, lukt dan niet zonder breekwerk. Stof en andere overlast zijn moeilijk te vermijden en de materialen zelf zijn klaar voor de vuilbak. Met omkeerbare verbindingen, zoals bouten, haken of klikverbindingen, haal je materialen onbeschadigd weer weg. 

Waarom werken met omkeerbare verbindingen? 

  • Met omkeerbare verbindingen kan je bouwmaterialen demonteren in plaats van ze te moeten slopen. Zo kunnen ze later gemakkelijk hergebruikt worden. Door ze niet te beschadigen, behouden ze hun waarde en verdien je er mogelijk nog een centje aan. 
  • Je kan bouwmaterialen of elementen (zoals wanden) sneller en met beperkte overlast verwijderen of verplaatsen. Je past jouw woning zo veel gemakkelijker aan veranderende noden aan. Ook onderhoud en renovatie worden kinderspel. 

Tips om omkeerbaar te bouwen

  1. Tip 1 - Met de opkomst van circulair bouwen komen steeds meer omkeerbare bouwoplossingen op de markt. Maar ook welbekende oplossingen kunnen omkeerbaar zijn, zoals dakpannen of een geboute stalen balk. 
  2. Tip 2 - Beperk je niet enkel tot één product, maar denk na over de volledige opbouw. Een omkeerbare wandoplossing bepleisteren, is natuurlijk contraproductief. 
  3. Tip 3 - In de productdatabank van c-bouwers.be vind je heel wat producten die omkeerbaar geplaatst (kunnen) worden. Meer generieke omkeerbare oplossingen worden beschreven in de Bouwcatalogus: veranderingsgericht bouwen. 

Omkeerbaar bouwen in de praktijk 

Circulair bouwen is omkeerbaar bouwen. Laurent van Adaptief Architectuur toont wat dat kan betekenen. Zijn project, een tijdelijke, circulaire logopediepraktijk, is een toonbeeld van demontabel bouwen. Niet in het minst omdat de praktijk vandaag de dag al gedemonteerd is en herwerkt in een ander gebouw. 

Laurent koos voor een box-in-box: een innovatieve manier om snel, efficiënt en duurzaam te renoveren. De buitenschil van een bestaand gebouw wordt bewaard, terwijl in het gebouw een box wordt gebouwd die als werk- of woonruimte kan dienen. Op die manier kan je eenvoudig de strengste isolatienormen halen. Bovendien kan de box flexibel ingedeeld worden, ben je vrij om voor duurzame materialen te kiezen en heb je steeds een dak boven je hoofd tijdens de werken.

Bekijk zijn project hier!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Laurent koos voor een ciruclaire aanpak in zijn project
Binnenkijken bij een logopediepraktijk
Plan van de wanden in de demonteerbare praktijk

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.