2.2. Materialen | Hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar

Woning uit houtskelet 

De bouwmaterialen die we gebruiken om een woning te bouwen, hebben een aanzienlijke milieu-impact. Dat komt door de ontginning van grondstoffen, de intensieve productieprocessen, het transport en de uiteindelijke afvalverwerking. Toch zijn er grote verschillen tussen materialen onderling. Je kan bijvoorbeeld gemakkelijk het verschil maken door voor gerecycleerde, hernieuwbare en zelfs biologisch afbreekbare materialen te kiezen.

Hernieuwbare materialen 

De natuur is onze belangrijkste leermeester als het op kringloopsluiting aankomt. Afval bestaat er niet. Door hernieuwbare en biologisch afbreekbare grondstoffen te gebruiken, benutten we die biologische cyclus. De gebruikte grondstoffen groeien terug en na gebruik zetten ze als voedingsstoffen de kringloop voort. Hout is een populair voorbeeld, maar ook andere materialen als hennep, leem en stro zijn aan een opmars bezig. Wist je dat je tegenwoordig zelfs met schelpen of gras kan isoleren? 

Waarom hernieuwbare materialen gebruiken? 

  • Hernieuwbare grondstoffen zijn in principe onuitputtelijk. Vaak nemen ze CO2 op terwijl ze groeien en ook de productieprocessen zijn doorgaans minder energie-intensief. Daardoor is de milieu-impact vaak beperkt. 
  • Materialen die biologisch afbreekbaar zijn, laten geen afval achter. 
  • Door materialen van biologische oorsprong te gebruiken, beperk je chemische stoffen en creëer je een gezonder binnenklimaat. 

Tips als je biologisch afbreekbare materialen wil gebruiken

  1. Tip 1 - Of een materiaal op een veilige manier biologisch afgebroken kan worden, hangt af van de additieven die worden toegevoegd. Let dus goed op de samenstelling en vraag indien nodig meer info bij de fabrikant of plaatser op. 
  2. Tip 2 - In de productdatabank van c-bouwers.be vind je heel wat producten die uit hernieuwbare of biologisch afbreekbare grondstoffen bestaan.

Hernieuwbare materialen in de praktijk - de natuurlijke nieuwbouw van Sven

Sven kijkt uit op een groene omgeving, midden in Gent. Hij koos ervoor om met hernieuwbare en biologisch afbreekbare materialen te werken bij zijn nieuwbouwwoning. De opbouw bestaat uit een houtskelet, dat geïsoleerd werd met kalkhennep en cellulose. Hennep is een hergroeibaar materiaal dat CO2 opneemt en een erg lage milieu-impact heeft. De keuze voor kalkhennep is dus een erg bewuste. De vloerisolatie bestaat uit glasgranulaten: daardoor werd een betonnen vloerplaat overbodig. De binnenmuren zijn geleemd. Zowel de basislaag als de afwerkingslaag zijn natuurlijk en biologisch afbreekbaar, tot de natuurlijke pigmenten aan toe. Door leem ongebakken toe te passen, kan het niet enkel herbewerkt en hergebruikt worden, maar kan het ook terug de natuur in.  Uiteindelijk is het dus een nieuw huis geworden dat voor een groot deel bestaat uit materialen die niet schadelijk zijn voor de natuur als het huis ooit weer afgebroken wordt. Ze worden zo weer opgenomen in de kringloop. 

Bekijk meer informatie over de technische gegevens van het project hier!

Toekomstgericht bouwen en verbouwen: het is makkelijker dan je denkt met onze gids, opgesteld in samenwerking met VIBE en VUB. Ontdek 15 circulaire oplossingen die je zelf kan toepassen op je bouw- of verbouwproject. De strategieën zijn verdeeld over vijf thema's, concrete tips en ervaringen van professionals en zelfbouwers. 

Download de brochure

Woning uit houtskelet
De woning van Sven is een oase van licht
De gebogen, organische afwerking van de muur is typisch aan leempleister

 

 

Deze pagina kwam tot stand binnen het project "SenisParti" met de steun van Vlaanderen Circulair en in samenwerking met VIBE en VUB Architectural Engineering. Via dit project "SensiParti" willen Bond Beter Leefmilieu, VIBE en VUB Architectural Engineering circulair en veranderingsgericht bouwen haalbaar maken voor particulieren.