Atelier Rofu

info [at] rofu.be
Nikolaj De Meulder

Begijnengracht 37
9000 Gent
Belgiƫ

Atelier rofu werkt aan romantisch functionele architectuur. We werken aan dienstbare zuinige gebouwen die genereus zijn voor mensen.

Om die dienstbare gebouwen te ontwerpen hechten we veel belang aan het overleg: luisteren, inspireren, samenbrengen en begeleiden horen bij het ontwerptraject.

We willen op een duurzame en zorgvuldige manier omgaan met de ruimte, materialen en arbeid. Dat doen we door te combineren, te verdichten, te transformeren, maar ook door ruimte vrij te maken, te slopen en te ordenen. Hergebruik, herbestemming en herwaardering staan centraal. Op die manier kan ook bewust `niet bouwen` een oplossing zijn. Het gaat er om te zoeken naar wat nodig is voor morgen, maar ook wat er volgende eeuwen bruikbaar zal zijn. Het gaat er ook om te onderzoeken wat er overbodig, te veel of onbetaalbaar is.

Elke plek heeft net als zijn gebruikers en eigen karakter en dat vinden we fijn. Zo is elk project maatwerk om uit te zoeken wat de kansen zijn voor vandaag, morgen en de verre toekomst. Flexibiliteit en duurzaamheid gaan hier hand in hand. Een plan kan blijven werken in verschillende toekomstscenario's. Gebouwen moeten immers honderden jaren mee kunnen gaan. Gebouwen die gekoesterd en verzorgd worden gaan langer mee. Daarom willen we fijne plekken creƫren die we koesteren. Die fijne plekken vinden we in ons interieur, maar ook in de tuin, het park en de stoep. We koesteren mooie natuurlijke materialen, uitbundige planten en warme zonnestralen.

Onderzoeken wat nodig wenselijk en duurzaam is doen we functionalistisch. De functies bepalen welke ingreep nodig is. Bedenken van welke elementen we echt kunnen houden is voor ons een romantische beleving. Natuur en natuurlijke materialen staan voor ons op de eerste plaats.

We werkten mee aan deze bouwprojecten