Warmtepompen worden zeer duur vergeleken met gas

Vandaag de elektriciteitsafrekening bekomen. Op de faktuur is alles uitgerekend zonder BTW. Men moet dus de tussentijdse en eindafrekening mee in de berekening betrekken om de prijs BTW inbegrepen te ontdekken. Ons huis is voor twee gezinnen, dus zitten we aan een elektriciteitsverbruik van 6.775 kWh per jaar.

In de jaren 2012-2013 lag de prijs bij:

Elektriciteit (BTW inbegrepen): 0,18 euro/kWh

Gas: 0,58 euro/m³.

Verhouding: ongeveer 3,2. Toevallig is de vereiste winstfactor van de warmtepomp ook gelijk aan 3,2 om aan gelijke uitbatingskosten te komen.
 

Jaar 2015-2016:

Elektriciteit: 0.26 euro/kWh

Gas: 0,415 euro/m³.

Verhouding: 1,58. De vereiste winstfactor is omgekeerd evenredig met de verhouding prijs gas/elektriciteit, en moet hier reeds 6,26 bedragen.

 

Hoe kan men in Vlaanderen de warmtepomp nog aanbevelen?  Een warmtepomp is nog enkel gerechtvaardigd wanneer men zelf zijn elektriciteit maakt, bijvoorbeeld langs zonnepannelen. Nu is dat geen oplossing op lange termijn, want dan men moet nog steeds in de winter over een krachtige elektriciteitsdistributie blijven beschikken. Idem voor elektrische wagens op de lange termijn. Hier speelt de elektriciteitsprijs wel een kleinere rol..

Reacties

Maar dat is helemaal geen verbetering. Een kleine woning vraagt per m2 (voor zelfde isolatie) nu eenmaal meer energie.
Daar aan prutsen is niet correct.
Iedereen heeft trouwens de optie een grote woning te bouwen. Dat noemt rijwoning en dan is je compactheid weer in orde.

Walter

Voor die rijwoning oké, maar ik stel me dan bij een losbouw voor dat iemand tevreden is met een redelijk kleine woning onder andere ook omdat dit veel minder aan energie kost. Een ander bouwt dan liever een zeer grote woning met inpandige garages, binnenzwembad, fitnessruimte enzovoort en die komt dan aan een beter getal qua compactheid terwijl hij misschien 4 maal meer energie zal nodig hebben. Mij leek dit altijd vreemd.