Woningen op Ecobouwers | Ecobouwers.be

Woningen op Ecobouwers

Op deze pagina vind je alle woningen in de database van Ecobouwers. Wil je enkel de woningen die dit jaar deelnemen aan Ecobouwers opendeur, ga dan naar deze pagina

Deze woningen op de kaart

Bio-ecologische nieuwbouw met veel lichtinval

Halle
VL1500/03
 • PV-panelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

We kochten onze grond april 2019. Het zou een halfopen bebouwing worden in een rustige wijk aan de rand van Halle. Veel lichtinval was het startpunt van ons project. In september 2020 zijn de werken gestart. We proberen zo veel mogelijk zelf te doen, maar de ruwbouw werd uitbesteed aan professionals. Ze zetten een bio-ecologische nieuwbouw in houtskelet. Ondertussen is de woning winddicht en zijn we binnen bezig met de technieken. In het najaar plannen we aan de afwerking te beginnen.

Herne VL1540/01

Herne
VL1540/01
  (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 12 / E-peil: 32

Energie-neutrale woning door efficiënte technieken

Hoeilaart
VL1560/02
 • opbouw met hout-cementblokken met ingewerkte isolatie
 • veel massa voor goed geluids- en zomercomfort
 • verwarming met warmtepomp
 • Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 27 / E-peil: 2

We wonen in een BEN (bijna-energie neutrale woning) in Hoeilaart waar we trachten verschillende (ook Belgische) innovaties in te verwerken. Zo hebben we gebouwd met Isospan blokken, dat zijn houten-cementen blokken met reeds de nodige isolatie in verwerkt. Die worden gestapeld en de lege holtes volgestort met beton. Dat gaat niet alleen snel, ook de geluidsisolatie, warmteopslag, geluidsdemping en dampopen zijn verzekerd. Voor de resterende warmte is een Renson Endura E+ warmtepomp voorzien en zonnepanelen. 

Off Gridwoning door houtpelletketel en slimme technieken

Hoeilaart
VL1560/03
 • Off-grid door batterijen en PV-panelen
 • houtpelletketel
 • ventilatiesysteem type D met actieve koeling
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 27 / E-peil: 10

Onze OFF-GRID woning is een energiezuininge houtskeletbouw met cellulosevlokken, ventilatiesysteem type D met actieve koeling en een houtpelletketel met buffervat en zonnestroomboiler. Overtollige PV-stroom verwarmt het buffervat voor de vloerverwarming en sanitair warm water. De woning is volledig off-grid. Er wordt geen gebruik gemaakt van het publieke stroomnet gedurende het volledige jaar (nu al 4 jaar). Overschotten worden benut voor mobiliteit (elektrische auto).

Ons eigen off-grid bouwproject heeft me overtuigd om een eigen bedrijf op te richten in energie-autonomie: www.pulltheplug.be. De woning wordt deels gebruikt als showroom waarin ik wekelijks klanten ontvang. 

Woning op platteland warmt zich met hout en zon

Galmaarden
VL1570/02
 • Zonneboiler en Pv-panelen
 • Hout-verwarming als ondersteuning
 • Zelfbouw met silicaatsteen en verloren bekisting
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / in opbouw / nieuwbouw / K-peil: 20 /

Een vrijstaande gezinswoning in opbouw, gelegen op het platteland. We kiezen voor zonne-energie, een warmte-wisselaar en benutten het regenwater optimaal. Goede oriëntatie + indeling ruimte. Zelfbouw met silicaatsteen en verloren bekisting.

Sint-Pieters-Leeuw VL1600/01

Sint-Pieters-Leeuw
VL1600/01
  Gecertificeerde Passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 17 / E-peil: 34

Passiefhuis met hedendaagse uitstraling

Beersel
VL1650/01
 • Lucht-lucht warmtepomp
 • Houtskeletbouw
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 20 / E-peil: 53

Passiefhuis met hedendaagse uitstraling. Reeds bewoond, al dienen nog enkele details afgewerkt te worden.

Renovatie met strobalen en leem

Beersel
VL1650/03
 • Bio-ecologische materialen en bio-klimatische architectuur
 • Goed binnenklimaat door gebruik van leembepleistering
 • Deels zelf-bouw
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Strobouw / afgewerkt / renovatie /

Eco-biologische renovatie. Na-isolatie van bestaand gebouw met strobalen. Organische binnenwanden met stro, leem en hout.

Circulaire vernieuwbouw met heel wat duurzame technieken

Alsemberg
VL1652/01
 • Lokale en circulaire materialen
 • Kangeroewoning
 • Geothermische warmtepomp
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / Veranderingsgericht ontwerp / bijna afgewerkt / renovatie /

Onze woning uit 1942 werd volledig ontmanteld. Rond de stevige basisstructuur van de kelder en enkele binnen muren werd een nieuwe woning heropgebouwd. De woning ademt circulariteit uit. Er werden heel wat ecologische materialen gebruikt: geocell, cellulose, hennep, ... leempleister van BC Materials (korte keten recuperatie Brusselse werven), duurzaam hout gevel Accoja, dak-gevel-pannen van Wienerberger uit inheemse klei, enzoverder. In de woning zelf bevindt zich een gastenverblijf dat later kan dienen als kangoeroewoning.

Er werden ook heel wat duurzame technieken geplaatst: geothermie-warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, ventilatie,...

Nog uit te voeren: groendaken, rietveld waterzuivering, aanleg oprit in grindgazon (of alternatief),...

Bovendien werd de oude alleenstaande garage van 6m op 6m volledig omgebouwd tot tiny house, zijnde een toeristisch gastenverblijf. Deze werd volledig opgetrokken in CLT en oa geïsoleerd met kruk. Technieken zijn warmtepomp en boiler. Buitenbekleding is duurzaam hout Accoya. Groendak wordt nog aangelegd.
 

Tot zorgwoning ecologisch verbouwde schuur

Dilbeek
VL1703/01
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp met horizontaal captatienet
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / renovatie / K-peil: 25 / E-peil: 0

Van schuur naar zorgwoning 

Over het ontwerp

Een heuvel in Dilbeek met een prachtig uitzicht. En op die heuvel een oude woning met een schuur en een boomgaard. Perfect dus om de schuur om te toveren tot een zorgwoning om nog vele jaren in te wonen, van uit te kijken en van te genieten. De puntgevel is zuidwest en heeft het mooiste uitzicht. De beschutte ‘voorgevel’ is zuidoost en is voorzien van een luifel: als een welkom voor de bezoekers, fijne plek om beschut buiten te zitten en om de (zomer)warmte buiten te houden. De schuur is voorzien van een nieuw isolerend jasje met keramische pannen. Binnenin geven het licht, het zicht en de natuurlijke materialen rust in de compacte woonunit. De vloeroppervlakte is beperkt tot 69m² (incl. binnenmuren excl buitenmuren, tot H2m00): hierin zitten alle functies en twee slaapkamers: compact wonen heet dit. weliswaar kan ‘in-gebreid’ worden met een hobbyruimte/slaapkamer van 17m².

Met zorg omspringen met energie en materialen is belangrijk

Wanden en dak zijn goed geïsoleerd met ingeblazen houtvezelisolatie. De vloer is geïsoleerd met resolschuimplaten en voorzien van vloerverwarming. Ramen en deuren hebben 3-voudig glas voorzien van zonwerend glas (aan de zuid-westzijde). Een balansventilatiesysteem (type D) recupeert de warmte uit de uitgeblazen lucht. Geo-lussen (horizontaal captatienet) nemen warmte op door middel van een geo-warmtepomp waar een zonneboiler op zal aangesloten worden. Binnenkort worden ook nog enkele zonnepanelen voorzien, van zodra duidelijk is wat de werkelijke elektriciteitsvraag is, na ingebruikname van de woning. De werken zijn nog bezig, maar als de blowerdoortest zal gebeurd zijn, zou een E-peil van E0 kunnen bekomen worden. Dit is heel wat beter dan de norm, aangezien die enkel verplicht om een minimale isolatiedikte en basis-ventilatie te voorzien. Cement is zoveel mogelijk geweerd in de vloer en vervangen door een natuurvriendelijkere anhydrietchape (kalkchape). De stenen wanden krijgen een leempleisterafwerking en hout is alom aanwezig. Het regenwater wordt opgevangen in een regenwaterput waaruit gepompt wordt voor toiletten en tuinkraantje. Een biobed gevuld met xylit (bruinkoolvezel) doet dienst als IBA (Individuele Behandelingsinstallatie voor afvalwater) en zuivert het vuil water voor het naar de aanpalende gracht wordt afgeleid.

Het loont zeker en vast de moeite om een kijkje te nemen en eens te snuisteren in deze duurzame zorgwoning in opbouw.

(De verwarming werkt nog niet dus best een extra trui aantrekken en schoenen die vuil mogen worden kan ook geen kwaad. Parkeren kan bij de appelkweker, schuin tegenover)