Woningen op Ecobouwers | Ecobouwers.be

U bent hier

Woningen op Ecobouwers

Op deze pagina vind je alle woningen in de database van Ecobouwers. Wil je enkel de woningen die dit jaar deelnemen aan Ecobouwers opendeur, ga dan naar deze pagina

Deze woningen op de kaart

Cohousing in een oude haringrokerij

Antwerpen
AN2000/01
  • cohousing voor zes gezinnen in een gerenoveerd geklasseerd pand
  • magnifieke binnentuin
  • stond ruim twintig jaar leeg
  • Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie /

Begin jaren '80 gingen zes gezinnen samen op zoek naar een gezellige plek om te wonen in 't stad. Een leegstaand industrieel complex, een oude haringrokerij op het Zuid, werd omgetoverd tot zes woningen op maat.

16de eeuws pand krijgt duurzame make-over

Antwerpen
AN2000/05
  • Duurzame materialen
  • Tichelkachel
  • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Ons 16de eeuws pand wordt gaandeweg duurzaam verbouwd, zonder afbreuk te doen aan de oorspornkelijke charme. We hebben zelf muurverwarming aangelegd en nadien met leem bepleisterd. Ook de badkamers hebben we zelf bepleisterd met kalk (tadelakt). De buitenmuur met tempering. In de keuken (achter de foto met het brood ) hebben we een tigchelkachel gebouwd. 

Energiezuinige uitbouw dicht bij de tuin

Antwerpen
AN2050/01
  • veel licht
  • milieuvriendelijke materialen
  • goede samenwerking met aannemer en architect
  • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / afgewerkt / aanbouw /

We vervingen onze oude veranda door een volwaardige uitbouw van living en keuken. We zorgden voor een aangename leefruimte met veel licht, goed geïsoleerd en dicht bij de tuin. We kozen bewust voor milieuvriendelijk materialen, en bleven met hulp van de architect en aannemer binnen budget en timing.

Afbraak maakt plaats voor moderne passiefwoning

Antwerpen
AN2060/02
  • Houten zonnewering naadloos geïntegreerd in voorgevel
  • Houtskelet
  • Recuperatiematerialen
  • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 16 / E-peil: 33

Afbraak en nieuwbouw rijwoning in 2060 Antwerpen, wijk Stuivenberg. Houtskeletbouw volgens de passiefhuisstandaard. Zuidgeöriënteerde stadstuin, patio en dakterras. Materialen van bestaand pand maximaal gerecupereerd.

grote glasoppervkakte op zuid levert veel zonnewarmte,screens langs de buitenzijde van het glas voorkomen oververhitting bij felle zon

Schuine nok maximaliseert passieve warmte

Zwijndrecht
AN2070/01
  • Plusenergiewoning
  • Bio-ecologisch
  • Aangepast voor rolstoel
  • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 19 / E-peil: 21

Na 40 jaar lieten wij onze 100 jarige woning en grote tuin los en bouwden een gelijkvloerse klimaatwoning aangepast aan rolstoelgebruik.Binnenin imponeert het dakplafond in leempleister,de transparantie en het ruimtelijk gevoel,al oogt de woning vrij compact aan de straatzijde.

Compact, flexibel en duurzaam ontwerp maakt warme woonst

Antwerpen
AN2100/01
  • Flexibel plan met vaste kern
  • Doordacht materialengebruik
  • Compact ontwerp
  • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 18 / E-peil: 29

Deze compacte woning heeft een flexibel plan met één vaste kern. Het betreft een rijwoning in een steeg opgebouwd als een vrijstaand volume met een uniforme bekleding. Het gebouw is geconcipieerd vanuit een low-impact principe: de combinatie van bio-ecologisch bouwen en een laag energie verbruik.

Tuinbouwserre houdt woning in de winter warm

Antwerpen
AN2100/03
  • Winterserre
  • Systeem D ventilatie
  • Aardgasverwarming
  • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 15 / E-peil: 27

Duurzaam wonen in de stad, de perfecte combinatie. Een rijwoning met veel licht en lucht, gericht op een groene tuin. Een tuinbouwserre op het eerste verdiep houdt ons lekker warm. De woning is een voorbeeld van hoe het passiefhuisconcept aantrekkelijk en betaalbaar kan uitgevoerd worden.

Uitbreiding van benedenverdieping met ontbijthoek en tuinkamer

Wijnegem
AN2110/01
  • Bio-ecologische componenten
  • Houtskelet
  • Schelpenisolatie en bamboeparket
  • Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / aanbouw /

Uitbreiding van benedenverdieping met ontbijthoek en tuinkamer en ombouw van garage naar keuken. Grote glaspartijen en houtskeletbouw. Gebruik van natuurlijke materialen met onder meer leembezetting, schelpenisolatie en bamboeparket.

Het Ecohuis: demonstratiecentrum rond duurzaam bouwen

Antwerpen
AN2140/02
  • Ecologische stadstuin
  • Tentoonstellingen en adviesverlening
  • Bio-ecologische renovatie
  • Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / renovatie / K-peil: 34 /

Het Ecohuis is het demonstratiecentrum rond duurzaam bouwen, wonen en leven van de stad Antwerpen. Het energieverbruik is 1/4e van dat van een doorsnee kantoor. Gratis advies aan Antwerpse bouwers op maat bij ecologische bouwplannen. Bezoek ook de nieuwe tentoonstelling.

Circulaire renovatie van oude rijwoning

Antwerpen
AN2140/04
    (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / renovatie /

Het betreft een bio-ecologische verbouwing van een woning/appartement in een stedelijke context.De woning dateert van eind jaren ’50 en wordt nu een tweede leven gegeven.

Een ambitieuze renovatie volgens de regels van de Trias Energetica, dat is in het kort de renovatie van de eigen woning te Antwerpen. Het betreft eigenlijk een appartementsgebouw met 3 wooneenheden. De bovenste appartementen blijven verhuurd terwijl de onderste grondig wordt gerenoveerd. De bestaande indeling wordt nauwelijks behouden, maar de gesloopte materialen worden wél, in de mate van het mogelijke, gerecupereerd. De eiken parket wordt een tafel, de bakstenen worden gekuist en gebruikt om nieuwe binnen- en buitenmuren op te metsen, de spoelbak van de wc wordt herbruikt, …

Het nachtgedeelte, op het onderste niveau, wordt met bijna een meter uitgediept om voldoende binnenhoogte te verkrijgen. Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk ruimtes rechtstreeks van daglicht te voorzien. Daarom krijgt de badkamer, net als de 3 slaapkamers een groot raam. Om dezelfde reden wordt de nachthal uitgerust met solatubes die het zonlicht naar binnen weerkaatsen.

De aparte kamers op het gelijkvloerse niveau worden samengevoegd tot één ruimte. Deze blijft evenwel opdeelbaar door middel van schuifwanden en gordijnen. Dit om flexibel te kunnen inspelen op de gewenste graad van privacy en schaal. Het buro-gedeelte vooraan kan zo eenvoudig worden afgeschermd van de rest van de ruimte. Ook de zit- en eetruimte kan worden verkleind, zodat een andere, meer intieme sfeer, kan worden bekomen.