Woning en paviljoen te cohousing kerselaar | Ecobouwers.be

U bent hier

Woning en paviljoen te cohousing kerselaar

OV9041/03
Oostakker
  • warmtepomp met diepteboring verbonden aan warmtenet
  • gemeenschappelijke ruimten en tuin, maar met oog voor privacy
  • PV-panelen en zonneboiler
(nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 18 / E-peil: 27

Openstelmomenten

Deze woning is dit jaar niet meer te bezichtigen tijdens Ecobouwers Opendeur.

Gemeenschappelijk paviljoen in houtskeletbouwHet dak van het paviljoen met geïntegreerde PV-panelen (BIPV)toekomstbeeld cohousing kerselaarbereikbaarheid cohousing kerselaar

Cohousing Kerselaar is een gemeenschap van 16 gezinnen die samen met onze bouwpartners 16 woningen gebouwd hebben te Oostakker, Gent.   De bewoners delen een grote parktuin, een gemeenschappelijk paviljoen en een visie op duurzaam wonen.  Elk van de 16 woningen functioneert afzonderlijk en heeft een private achtertuin.  

AFSPRAKEN TIJDENS HET BEZOEK.  We willen vriendelijk, maar met aandrang vragen aan de bezoekers om:

- de rust en privacy van onze buren te respecteren.  Onze woning wordt opengesteld, niet die van onze buren! 

- De rondleiding gebeurt door één van de bewoners, gelieve geen andere bewoners aan te spreken.

-We spreken af om 10u of 14u op de parking vooraan het domein.  Gelieve hier te wachten en niet op eigen houtje op het domein rond te lopen.  Dit is immers een gedeelde, maar private tuin.

- niet te parkeren op het domein van de cohousing of in onze straat.  Onderaan dit bericht meer uitleg over hoe er te komen en waar te parkeren 

- geen (audio-) visuele opnames te maken. 

HET PAVILJOEN (een korte rondleiding in het paviljoen maakt deel uit van het bezoek)

In het paviljoen, een houtskelet gebouw,  delen de cohousingbewoners verschillende zaken:  een grote eetzaal, keuken, berging, wasruimte, atelier, kantoor/vergaderzaal en een speelruimte voor de kinderen.   Het gebouw is sterk geïsoleerd: muren en daken met cellulose en de vloer met EPS.  Het paviljoen wordt verwarmd met een geothermische warmtepomp die ook instaat voor de verwarming van de rondomliggende woningen van het project. Verder is er een balansventilatie, een fotovoltaïsch dak en zonnecollectoren voor warm water. 

HALFOPEN BIJNA ENERGIENEUTRALE WONING

Voor ecobouwers stellen we één van de 16 woningen open: een halfopen BEN- woning (BEN = Bijna Energie Neutraal)  met hedendaagste technische installaties.   De zuid georïenteerde woning heeft een massieve (beton en stenen) draagstructuur en de gebouwschil is opgebouwd volgens de passiefhuisprincipes: dikke isolatiepakketten rondom, drievoudige beglazing en een zeer luchtdichte schil.  Qua technische installaties is er naast de  balansventilatie (systeem D) gekozen voor vloerverwarming en passieve koeling, beide gevoed door een gemeenschappelijk lage temperatuurswarmte- net.  Een booster warmtepomp staat in voor de productie van sanitair warm water.   Er is geen gasaansluiting, de energiefactuur is beperkt tot het elektriciteitsverbruik.   Dit leidt tot volgende EPB-resultaten: K-peil 18, E-peil 27.  Na enkele (zomer-)maanden bewoning is er een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 50 € per maand.

De architectuur van de woning is robuust en eenvoudig: een compact volume dat door zijn eenvoud en openheid toch een aangename ruimtelijke uitstraling heeft.  De benedenverdieping is zo goed als volledig open en ontvangt een groot deel van de dag zon.  Screens zorgen voor beschaduwing waar en wanneer nodig.  Op de bovenverdieping zijn de badkamer en slaapkamers geschikt rond een ruimere overloop die dienst kan doen als bureau of speelruimte.   Het geheel wordt getopt met een plat dak, waar in een latere fase nog PV-panelen voorzien kunnen worden.

Achteraan de woning is een kleine privétuin met terras.   Aan de voor- en zijkant is een gemeenschappelijke tuin en fietsenstalling

DE GEMEENSCHAPPELIJKE TUIN ( niet vrij rondlopen aub! )

De bewonersparking vooraan op het domein, het terras aan het paviljoen en de paden om de woning te bereiken zijn de (minimale) verharde oppervlaktes.  Zo blijft er veel groene ruimte over, waar regenwater in de bodem kan dringen.  Overtollig regenwater wordt verzameld in een wadi (overstromingsbekken).   Verder in de gemeenschappelijke tuin: een speelheuvel en een zandbak.  Op termijn willen we dit aanvullen met een gemeenschappelijke moestuin.   De beplanting op het terrein is pas aangelegd, volgens duurzame principes: er is gekozen voor lokale fruitbomen, ... (aan te vullen) 

NOG 2 WONINGEN TE KOOP!

Er zijn nog twee woningen te koop.  Een halfopen woning vooraan het terrein, met 2 of 3 slaapkamers en een halfopen woning achteraan het terrein, met 2 slaapkamers.  Meer info hierover op de bezoekdag zelf of via deze website: 

http://www.cohousingprojects.be/index.php/oostakker/221-beschikbaarheid-...

BEREIKBAARHEID.    

- toegang tot ons terrein via Aan De Ratte, nr. 51

- Kom in de mate van het mogelijke met de fiets of met het openbaar vervoer: vlakbij zijn er twee openbaar vervoerhaltes: in de Krijtestraat en in de Onze Lievevrouwstraat.  Buslijnen nr. 38-39-73-74 stoppen hier, komende vanaf Gent-Zuid of Gent-Dampoort.

- Wie met de auto komt: parkeren kan aan de Park & Ride te Oostakker (adres: Antwerpsesteenweg 956, Gent) 

We wensen jullie een prettig bezoek.

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Driegevelwoning
Woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
Aantal bewoners: 
45
Aantal appartementen / wooneenheden: 
16
Bouwjaar: 
2016
Verwarmde oppervlakte netto (A): 
100.00 m²
Verwarmde oppervlakte bruto: 
129.00 m²
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
Zuid-West
Energie
Isolatie K-waarde: 
18
Energieprestatie E-peil: 
27
Jaarlijkse warmtevraag: 
17.00kWh/m2/yr
Verbruik gas: 
0 m³/jaar
Verbruik elektriciteit: 
2500 kWh/jaar
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
aankoop groene stroom
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Hoofdverwarming aard: 
warmtepomp
Merk/producent verwarmingssysteem: 
Nibe
Merk verwarming: 
Nathan
warmtepomp: 
diepteboring
Verdeelsysteem: 
vloerverwarming
Bijverwarming: 
booster warmtepomp voor sanitair warm water
Ventilatie systeem: 
systeem D
Ventilatie warmteterugwinning: 
90 %
Ventilatie unit merk: 
Zehnder - J.E. StorckAir
Luchtdichtheidstest resultaat: 
0.42
Zonwering: 
natuurlijke beschaduwing
Wandopbouw
Type constructie: 
baksteen metselwerk
beton
houtmassiefbouw of houtskeletbouw met FSC label
andere
Dakconstructie: 
plat dak massief (beton, welfsels, …)
Dakbekleding: 
folie (rubber, epdm, …)
andere
Dakisolatie: 
papiervlokken
pur
Dikte dakisolatie: 
24.00 cm
Constructie buitengevel: 
spouwmuur
Gevelafwerking buiten: 
baksteen
Isolatie buitengevel: 
pur
Dikte muurisolatie: 
18.00 cm
Luchtdichting buitengevel: 
aanwezig
Muurafwerking binnen: 
pleister (kalk, gips, …)
Vloerconstructie: 
betonnen plaat
Vloerisolatie: 
andere
Dikte vloerisolatie: 
18.00 cm
Vloerafwerking: 
gepolierde beton
Schrijnwerk: 
hout zonder verduurzaming
Schrijnwerk isolatiekern: 
natuurlijk materiaal (kurk, houtvezel, …)
Raam: producent: 
Woodframes
Luchtdichtheidstest vorm: 
verslag aanwezig
Water
Gebruik regenwater: 
tuin/onderhoud
toilet

Bouwpartners van deze woning