Schuur heropgebouwd met kalkhennep | Ecobouwers.be

U bent hier

Schuur heropgebouwd met kalkhennep

VL3220/03
Holsbeek
  • Toekomstige kangeroewoning
  • Kalkhennep
Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / kalhennepbouw / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / renovatie /

Openstelmomenten

In november 2020 plannen we opnieuw een Ecobouwers Opendeur.

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

Op eigen kracht hebben we deze duurzame schuur heropgebouwd tot een atelier, bestaande uit twee ruimtes. Het gebouw is zodanig gebouwd dat het in de verre toekomst kan omgebouwd worden tot kangoeroewoning.  De dragende constructie is van hout, op een traditioneel fundament van betonsteen en een laag isolerende stenen. De gevel is opgebouwd met gerecupereerde stenen, en ook de dakpannen zijn hergebruikt. De ruimte tussen gevelsteen en het houten skelet is opgevuld met een kalkhennep. Ook het plafond en vloer werden met kalkhennep afgewerkt. Momenteel zitten we in de afwerkingsfase. Riool- en drinkwaterleidingen, alsook elektrische leidingen zijn afgewerkt.

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Vrijstaande gezinswoning
Renovatiejaar: 
2018
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
Oost
Wandopbouw
Type constructie: 
hennepbouw
Dakconstructie: 
hellend dak met houten balken
Dakbekleding: 
pannen (klei, …)
Opbouw dak: 
Het isolerend materiaal in het dak is een klassiek materiaal vanwege het gewicht en de haalbaarheid. De plafond afwerkingslaag in kalkhennep is aangebracht op bamboematten.
Gevelafwerking buiten: 
baksteen
Isolatie buitengevel: 
geen
Opbouw gevel: 
De ruimte tussen gevelsteen en het houten skelet is opgevuld met een kalkhennepmengsel: natte methode (met regenwater en wegneembare voorzetplaten). De binnenafwerking van zowel muren als plafond gebeurde met een rijkere kalkhennep laag.
Vloerisolatie: 
hennep
Opbouw vloer: 
De vloer is eerste opgevuld met grind en daarna is er een dikke laag kalkhennep opgegoten. De hennepvezels zijn zeer kort in lengte, en daardoor makkelijk te mengen met de kalk in een weinig krachtige betonmolen.

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.