Renovatie tot een passief rijhuis in de stad | Ecobouwers.be

U bent hier

Renovatie tot een passief rijhuis in de stad

AN2800/12
Mechelen
  • Project in opstart (plan)
  • Circulair en modulair ontwerp
Website: 
Project website
(nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / in opbouw / renovatie /

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning4

Een project in opstart. Een kleine rijwoning van 1899 in het centrum van Mechelen wordt getransformeerd tot een gecertificeerde passiefwoning, en als het even kan: energiepositief. Bijzonder is dat het een rijwoning van slechts 4.5m breed betreft, de achtergevel op het westen is georiënteerd (dus geen rechtstreekse zonne-inval vanuit het zuiden), de leefruimtes zich op de bovenste verdieping gaan bevinden en het plan sterk modulair zal zijn om in te spelen op de toekomst. Dit laatste zowel op vlak van technieken als levenslang wonen. 
Momenteel wordt de woning volledig gestript en maakt onze architect Tim van der Stock het voorontwerp. Tijdens de opendeurdag willen we graag onze plannen toelichten, aangevuld met bijkomend advies en studiewerk, bv. van Pixii. Daarnaast werden er enkele plafondschilderingen uit 1905 gevonden die we niet kunnen bewaren, maar kom daar ook gerust eens naar kijken.  

Droom je even mee? Wonen in de stad: dicht bij winkels, kunst en cultuur; kortere afstanden en volop openbaar vervoer. Een rijhuis van 4,5 meter breed verbouwen tot een huiselijke woning vol comfort. Kortom, bewust kiezen voor efficiënt grondgebruik. Maar ook dromen van een oostgeoriënteerd rijhuis met passiefhuiscertificatie? Een huis waar een ingrijpende energetische renovatie (IER) plaatsvindt, een huis dat de komende 60 jaar mee kan evolueren met de noden, trends en technieken die vandaag nog niet gekend of budgettair verantwoord zijn. Een huis waar we levenslang kunnen wonen; modulair dus opdat het in alle toekomstige levensfasen tegemoet kan komen. Een huis als lege blokkendoos waarin je naar hartenlust kan experimenteren. Een huis met een duidelijk duurzaam karakter waarbij ecologische materialen en technieken worden gebruikt, waar circulair bouwen en cradle-ro-cradle materialen centraal staan, dat onafhakkelijk is van fossiele brandstoffen. Een huis met een zo laag mogelijk E-peil, liefst zelfs negatief. Dat is het huis dat wij gaan bouwen in het centrum van Mechelen, binnen de vesten, aan de Karmelietentuin.

Bekijk hier de video van dit project.

Lees ook zeker het interview hier op Ecobouwers of bezoek onze website: https://www.passiefrijhuisindestad.be/

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Rijwoning
Aantal bewoners: 
2
Aantal appartementen / wooneenheden: 
1
Bouwjaar: 
1899
Renovatiejaar: 
2020
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
West
Bouwkosten: 
150000.00
Energie
Verbruik elektriciteit: 
2500 kWh/jaar
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
aankoop groene stroom
Verwarming
Hoofdverwarming aard: 
zon
Bijverwarming: 
Infraroodpaneel
Ventilatie systeem: 
systeem D
Wandopbouw
Gevelafwerking buiten: 
baksteen
Isolatie buitengevel: 
geen

Bouwpartners van deze woning

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.