Renovatie met bio-based materialen | Ecobouwers.be

U bent hier

Renovatie met bio-based materialen

NL4527/01
Aardenburg
  • Massa leemkachel voor verwarming
  • Bio-based materialen
  • Slimme sturingen en domotica
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Openstelmomenten

In november 2020 plannen we opnieuw een Ecobouwers Opendeur.

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

Intro bio-ecologische woning

Onze woning, een huisartenpraktijk woning uit 1953 werd met bio-based materialen gerenoveerd. Belangrijkste aandachtspunten waren gezond en comfortabele binnenmilieu en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. We zijn daar een heel eind in geslaagd en hebben de energiekosten drastisch weten te minimaliseren waardoor we de investering voor een groot deel verwachten te recupereren in 15- a 20-tal jaren.

Komt kijken en voelen aan onze knuffelmuren en ervaar het comfort en de luxe van stralingswarmte (net zoals de zon), bovendien is het bijzonder mooi ook want de knuffelmuren zijn van leem wat een goede warmteafgifte bezit en de vochthuishouding in de woning doorheen het jaar op een natuurlijke wijze reguleert.

Onze woning staat in Aardenburg, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen dichtbij Knokke en Maldegem.
We nemen ook deel aan de Duurzame Huizenroute in Nederland op zaterdag 3 en 10 november. Zie: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1953-aardenburg.

We hebben een massa leemkachel voor verwarming in woonkamer, keuken en productie van warm water. Met de geÏntegreerde oven worden heerlijke pizza's en slow cooking gerechten klaargemaakt.

Opmerkelijk is dat je geen enkele lichtschakelaar in onze woning aantreft, ze zijn er niet, de verlichting wordt autmatisch via sensoren aangestuurd zodat we nooit de verlichting kunnen vergeten uit te doen. De aansturing wordt middels smart home domotica technologie uitgevoerd, naast verlichting wordt ook de beveiliging, verwarming en ventilatie smart geregeld.

In Nederland worden reeds slimme energiemeters door de netbeheerders geinstalleerd, een ontwikkeling die ook in België er aan zit te komen. Wij hebben zo'n slimme meter en kunnen de voordelen via onze smart home domotica ervan benutten en real-time ons energieverbruik inzien.

Artikel uit Gremberghe.nl

Enkele jaren geleden belde mijn zakenmaatje me op een zekere dag op met de mededeling “Ik heb een huis gekocht.” “Nou mooi, gefeliciteerd”, luidde mijn antwoord niet wetend wat hij gekocht had. Het bleek om een oude dokterswoning in Aardenburg te gaan, op het hoekje van de Markt, niet ver van zijn eigen huisje. Een grote oude woning met praktijkruimten en een grote tuin. Een keur aan kamertjes en hokjes, een beetje verouderd. Kortom een woning die wat gemoderniseerd diende te worden. Althans, zo plegen makelaars zo’n woning graag te omschrijven. Voor mensen als schrijver dezes, lieden met louter linkerhanden is zo’n woning goed voor een permanente verbouwing tot den doet er op volgt, maar goed niet voor Arno Rootsaert. “Ik ga dat eens goed aanpakken”, zei hij, overigens ook niet geheel overziend waar hij aan begon.

Maar goed Arno begon, zuchtte, zuchtte nog eens, maar ging door en bleef volhouden ook toen de verbouwing, beter de complete renovatie, niet altijd even vlotjes verliep.
Arno zou dat huis volledig moderniseren of zoals hij zelf omschreef: “Een voormalige huisartsenpraktijk met label G die iedereen kent in groot Aardenburg volledig biobased renoveren, isoleren, stralingswarmte opvangen en voorzien van leemknuffelmuren met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Voorzien van warmtecollectoren en warmtepompen voor warm water en zonnepanelen voor de energieopwekking
En dan ook nog uitrusten met smart home technologie zonder schakelaars of stopcontacten op de muren en mogelijkheden voor langer zelfstandig thuiswonen.

Alles werd gestript, alleen de buitenmuren bleven overeind staan. Dak werd verbeterd, kozijnen vervangen, glas, binnenmuren, elektra alles eruit, nieuw erin. Een handgemaakte houtkachel van 3 ton leemsteen, die met een keer op te stoken het huis warm kan houden, warm water maakt (en om pizza’s in te bakken). Om een lang verhaal kort te houden, de renovatie duurde natuurlijk langer dan gepland, maar de verbouwer kon zijn zin doen, de nieuwste toepassingen toepassen, de nieuwste technieken implementeren en uitproberen en en passant ook zien welke regionale ondernemers klaar waren voor de echte innovaties in de bouw. En die waren er -gelukkig- wel, maar mondjesmaat, omdat de bouw – als bedrijfstak – zo verschrikkelijk traditioneel is.

BRON: http://www.gremberghe.nl/2017/10/bouwen-en-verbouwen-in-zeeuws-vlaanderen-ofwel-moderniteiten-in-het-land-van-de-stilstand/

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Vrijstaande gezinswoning
Aantal bewoners: 
4
Bouwjaar: 
1953
Oriëntatie woon-/werkgedeelte: 
Zuid-West
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
aankoop groene stroom
aandeelhouder windmolen
biomassa
Zonneboiler
domotica
Warmtepompboiler
Producent zonneboiler uitkieslijst: 
Andere
Producent / productnaam zonneboiler:: 
Remeha Hybrid
boilerinhoud zonneboiler: 
690.00liter
Oppervlakte zonnecollector: 
6.00m²
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Hoofdverwarming aard: 
hout
Merk/producent verwarmingssysteem: 
Andere
Merk verwarming: 
Thomas Pijnenborgh massakachels
Productnaam: 
Thomas Pijnenborgh
warmtepomp: 
lucht-water
Verdeelsysteem: 
muurverwarming
Ventilatie systeem: 
systeem C
Ventilatie unit merk: 
Duco
Ventilatie Unit: 
Silence
Wandopbouw
Type constructie: 
baksteen metselwerk
Dakconstructie: 
plat dak met houten balken
Dakbekleding: 
pannen (klei, …)
Dakisolatie: 
houtwol
Constructie buitengevel: 
spouwmuur
andere
Gevelafwerking buiten: 
baksteen
Isolatie buitengevel: 
andere
Dikte muurisolatie: 
12.00 cm
Muurafwerking binnen: 
leem
Opbouw gevel: 
Buitenmuren zijn aan de binnenzijnde met houtvezelplaten (Gutex) bezet.
Vloerafwerking: 
hout
andere
Opbouw vloer: 
een deel van de vloer werd met geegaliseerd met Kerakol, verzadigd met rauwe lijnolie en daarna met bijenwas ingeboend.
Schrijnwerk: 
hout met FSC
hout thermisch verduurzaamd
Isolatiewaarde (U) glas: 
1.22 W/m²K
Verven en vernissen: merk & type: 
Lijnolieverf merk: Allback

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.