Oude Burgerwoning herleeft door ecologische renovatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Oude Burgerwoning herleeft door ecologische renovatie

AN2600/03
Berchem
  • Duurzaam materiaalgebruik
  • Kindvriendelijk
  • Open en licht gevoel
Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / renovatie /

Openstelmomenten

De openstelmomenten van deze woning zijn nog niet gekend, en worden de komende dagen toegevoegd.

Deze burgerwoning had dringend een ingrijpende verbouwing nodig. Het klassieke probleem van een oud dak & zolder, een afgeleefde achterbouw, een versleten keuken, een schamele badkamer. De aanpak is echter minder klassiek. Voor elke ingreep werd compromisloos de meest ecologische aanpak gekozen; kurken vloerisolatie, wandverwarming met leembezetting, intensief groendak waar ook de was gedroogd wordt… Er is zelfs onderzocht om warmte vh douchewater te recupereren, water vd handenwasser te zuiveren & te hergebruiken, 2e hands sanitaire toestellen te kopen ... Sommige zaken waren niet interessant, andere wel. Om dit gerealiseerd te krijgen werd een masterplan ontworpen met een gefaseerde uitvoering. Hierbij werd onderandere een overdekte inkom voorzien waar ook de bakfiets droog kan staan of de kinderen met stoepkrijt kunnen spelen. De vouwdeur in de nieuwe achterbouw kan volledig open & laat zo de leefkeuken doorlopen in de kleine stadstuin. De kinderen krijgen een eigen verdieping op zolder met een mezzanine (“boomhut”) onder het zadeldak. Deze is voorzien van dakramen die “at random” geplaatst zijn. Laag om er door te kijken, hoog om de sterren te zien.

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Rijwoning
Renovatiejaar: 
2017

Bouwpartners van deze woning