Oud schoolgebouw omgetoverd naar cohousing

Cohousing BotaniCo is een renovatie/vernieuwbouw van een oud schoolgebouw in centrum Leuven tot een cohousingproject met 28 individuele wooneenheden en ruime gemeenschappelijke voorzieningen. Het project bevindt zich recht tegenover de ingang van de Leuvense Kruidtuin. Vandaar de naam.  De voorgevel van het schoolgebouw is opgenomen in de inventariswaarde van erfgoed.

Het vroegere conciërgegebouw en de overdekte speelplaats van de oude stadsschool zijn volledige gerenoveerd tot 4 private appartementen enerzijds en diverse gedeelde ruimtes anderzijds.  De klassenvleugel achteraan is deels afgebroken en heropgebouwd als 24 nieuwbouwwoningen dankzij 2 extra bouwlagen bovenop de vroegere klaslokalen. Dit zijn allen BEN woningen, die min. K-25 halen. De bewoners investeerden samen in geothermische energie - via diepteboringen in de gemeenschappelijke tuin - en zonnepanelen voor het hele complex.
Het project won de RES- Award voor beste Belgische residentiële ontwikkeling in 2020. 
 

VL3000/04
Leuven
Warmtepomp met veld van diepteboringen
Gemeenschappelijke tuin
Kernverdichting
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25), Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie
Zicht op de woningen vanuit de tuinCommon house - gemeenschappelijke zonnepanelenBovenaanzicht BotaniCoSpeelruimte kinderencowork ruimteGedeelde wasruimteInkom

De woningen zijn voorzien van zonnepanelen en groene warmte (en koeling) dankzij een gemeenschappelijk BEO (Boor Energie Opslag) veld met meerdere diepteboringen in de gemeenschappelijke tuin enerzijds en onder de zuidelijke terrassen anderzijds. Alle woningen hebben warmtepompen die hierop aansluiten in combinatie met vloerverwarming. 

De bewoners zien hun bijdrage aan ecologisch bouwen vooral in het delen van ruimtes en beperken van de individuele woonoppervlaktes. Het laat toe om in het hartje van de stad te werken aan kernverdichting zonder oog te verliezen voor woonkwaliteit. Op dezelfde oppervlakte waar de projectontwikkelaar oorspronkelijk 10 woningen, enkele studentenkoten en een paar handelspanden had ingetekend, realiseert BotaniCo 28 diverse compacte wooneenheden. De woningen hebben bruto oppervlaktes gaande van 45m² tot max. 160 m². Bewoners kunnen compacter wonen omdat de cohousing voorziet in ruime gedeelde voorzieningen zoals een grote eetruimte met professionele keuken, een gezamenlijke leefruimte; een binnenspeelruimte voor de kinderen, 4 logeerkamers, een thuiswerkruimte en een gezamenlijke wasplaats en bergruimtes.
Qua buitenruimte genieten de bewoners zowel van een eigen klein buitenterras als van een grote gedeelde tuin van 1000 m² (en dat in het centrum van de stad!) alsook van enkele gedeelde dakterrassen.

De bewoners zijn begin 2020 verhuisd. Het project won vorig jaar de RES award als beste residentiële woonproject.

Voor meer informatie over gemeenschappelijke woonprojecten kan je terecht bij Samenhuizen vzw.​

Algemene kenmerken

Type gebouw
Woning voor meerdere gezinnen / cohousing / kangeroewoning
Aantal bewoners
70
Aantal appartementen / wooneenheden
28
Bouwjaar
1874
Renovatiejaar
2017

Circulair bouwen

Toegepaste circulaire principes en strategieën
Geschikt voor verschillende functies
Duurzaam materiaalgebruik
Selectief ontmanteling en slopen

Energie

Energieprestatie E-peil
25.00

Hernieuwbare energie

Duurzame energie
PV - zonnepanelen
Zonneboiler
Warmtepompboiler
Producent / productnaam zonneboiler
zonneboiler wordt eventueel op termijn voorzien, momenteel is er wel de ruimte voor
Vermogen van de PV installatie
9000.00Wp (wattpiek)

Verwarming

Hoofdverwarming centralisatie
centraal
Hoofdverwarming bron
Elektriciteit (warmtepomp)
Type warmtepomp
diepteboring
Verdeelsysteem
Vloerverwarming
Ventilatie systeem
systeem D
Koeling
Passief koelen met een (geothermische) warmtepomp
Zonwering
zonwerende beglazing
screens met manuele bediening
dakoversteek

Wandopbouw

Type constructie
baksteen metselwerk
silikaatsteen metselwerk
beton
cellenbeton
staalstructuur
Dakconstructie
hellend dak met houten balken
Dakbekleding
natuurleien
folie (rubber, epdm, …)
extensief groendak
Dakisolatie
minerale wol
pir
Gevelafwerking buiten
baksteen
pleister
Isolatie buitengevel
pur
xps (geëxtrudeerd polystyreen)
Muurafwerking binnen
pleister (kalk, gips, …)
Vloerconstructie
betonnen plaat
Vloerisolatie
pur
Vloerafwerking
tegels
hout
linoleum
Gebruik regenwater
toilet
was

Water

Regenwateropslag
50000.00l
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Beneensbouwbedrijf - aannemer - installateurOlen
360 architectenarchitectGent