Lage energie woning met geothermische warmtepomp

Wannes en Ellie kozen voor een ecologische nieuwbouw op een verantwoorde plek, op fietsafstand van werk, de scholen van de twee kinderen en het treinstation van Tielt.

Wannes en Ellie: “We wilden onze impact op het klimaat, grondstoffen en de biodiversiteit zo veel mogelijk beperken. Toen de beslissing was genomen om voor een nieuwbouwproject te gaan, was houtskeletbouw met cellulose en/of houtwolisolatie een evidente keuze, net zoals het vermijden van aardgas of stookolie voor verwarming van de woning. We vroegen bouwadvies aan het provinciaal steunpunt voor duurzaam wonen en bouwen, wat ons goed geholpen heeft.

“Om ons energieverbruik in de winter zo veel mogelijk te beperken, hebben we veel aandacht besteed aan een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Maar we wilden in de zomer ook comfortabel wonen. Daarom kozen we voor een geothermische warmtepomp op alle verdiepingen, zodat we in de zomer de slaapkamers op een passieve manier kunnen koelen. Uiteraard is de woning ook voorzien van zonnewering en een efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

“Verder recupereren we ook het regenwater, liggen er voldoende zonnepanelen op het dak voor de warmtepomp en een toekomstige laadpaal voor een elektrische auto, en zal er bij inrichting van de tuin rekening gehouden worden met hemelwaterinfiltratie en biodiversiteit.”

Tielt
Geothermische warmtepomp
Houtskeletwoning
PV-panelen
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25), Gebouw met bio-ecologische componenten, Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw

Algemene kenmerken

Type gebouw
Vrijstaande gezinswoning
Aantal bewoners
4
Bouwjaar

Energie

Energieprestatie E-peil
0.00

Hernieuwbare energie

Duurzame energie
aankoop groene stroom
PV - cellen
Warmtepompboiler

Verwarming

Hoofdverwarming aard
warmtepomp

Wandopbouw

Type constructie
houtmassiefbouw of houtskeletbouw zonder label of verduurzaming
Schrijnwerk
hout-aluminium
In goede samenwerking met deze bouwpartners
NaamCategorie(ën)Gemeente
Denc!-studio bvbaarchitectGent