Lage energie woning met geothermische warmtepomp | Ecobouwers.be

U bent hier

Lage energie woning met geothermische warmtepomp

WV8700/01
Tielt
  • Geothermische warmtepomp
  • Houtskeletwoning
  • PV-panelen
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 0

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Wannes en Ellie kozen voor een ecologische nieuwbouw op een verantwoorde plek, op fietsafstand van werk, de scholen van de twee kinderen en het treinstation van Tielt.

Wannes en Ellie: “We wilden onze impact op het klimaat, grondstoffen en de biodiversiteit zo veel mogelijk beperken. Toen de beslissing was genomen om voor een nieuwbouwproject te gaan, was houtskeletbouw met cellulose en/of houtwolisolatie een evidente keuze, net zoals het vermijden van aardgas of stookolie voor verwarming van de woning. We vroegen bouwadvies aan het provinciaal steunpunt voor duurzaam wonen en bouwen, wat ons goed geholpen heeft.

“Om ons energieverbruik in de winter zo veel mogelijk te beperken, hebben we veel aandacht besteed aan een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Maar we wilden in de zomer ook comfortabel wonen. Daarom kozen we voor een geothermische warmtepomp op alle verdiepingen, zodat we in de zomer de slaapkamers op een passieve manier kunnen koelen. Uiteraard is de woning ook voorzien van zonnewering en een efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

“Verder recupereren we ook het regenwater, liggen er voldoende zonnepanelen op het dak voor de warmtepomp en een toekomstige laadpaal voor een elektrische auto, en zal er bij inrichting van de tuin rekening gehouden worden met hemelwaterinfiltratie en biodiversiteit.”

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Vrijstaande gezinswoning
Aantal bewoners: 
4
Bouwjaar: 
2020
Energie
Energieprestatie E-peil: 
0
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
aankoop groene stroom
PV - cellen
Warmtepompboiler
Verwarming
Hoofdverwarming aard: 
warmtepomp
Wandopbouw
Type constructie: 
houtmassiefbouw of houtskeletbouw zonder label of verduurzaming
Schrijnwerk: 
hout-aluminium

Bouwpartners van deze woning

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.