Hoeve krijgt energiezuinige make-over met behoud van karakter | Ecobouwers.be

U bent hier

Hoeve krijgt energiezuinige make-over met behoud van karakter

WV8020/07
Oostkamp
  • Geothermische warmtepomp
  • Duurzame materialen
  • Kalkhennep
Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / kalhennepbouw / in ruwbouw / geklasseerde renovatie / E-peil: 56

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Hoe oud deze hoeve precies is, is niet zo duidelijk. Maar ze staat wel al ingetekend op de 18de eeuwse Ferraris-kaarten. De verbouwing van de hoeve gebeurt met respect voor het bestaande karakter, en door het toepassen van oude (maar ook bio-ecologische!) bouwmaterialen zoals recuperatie boomse pannen, kalkhennep en leem. Pronkstuk is de oude schoorsteenmantel die vanzelfsprekend behouden zal worden.

De toevoeging van nieuwe elementen gebeurt in harmonie met het bestaande. Zo wordt de nieuwe dakstructuur gedragen door zichtbare massief houten spanten, en past het grote raam aan de zuidzijde zich mooi in in het bestaande profiel van de hoeve.

Op energetisch vlak wordt de hoeve helemaal up-to-date gezet. Zowel vloer, wanden als dak worden geïsoleerd (aan de binnenkant); er gaat veel aandacht naar het vermijden van koudebruggen en het optimaliseren van de luchtdichtheid. Aan de zuidzijde komt een groot raam dat de ganse gevel beslaat, zodat optimaal gebruik gemaakt kan worden van de passieve zonnewarmte. Om oververhitting te vermijden werd ook een luifel in het volume geïntegreerd.

De woning zal worden verwarmd met een geothermische warmtepomp. Zo kan er heel wat hernieuwbare energie ingezet worden en blijft de hoeve toch haar karakter behouden.

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Vrijstaande gezinswoning
Bouwjaar: 
1700
Renovatiejaar: 
2018
Energie
Energieprestatie E-peil: 
56
Verwarming
Hoofdverwarming centralisatie: 
centraal
Hoofdverwarming aard: 
warmtepomp
warmtepomp: 
diepteboring
Verdeelsysteem: 
vloerverwarming
muurverwarming
Ventilatie systeem: 
systeem C
Wandopbouw
Isolatie buitengevel: 
kalkhennep

Bouwpartners van deze woning

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.