Off-grid en comfortabel wonen in vakantiewoning | Ecobouwers.be

U bent hier

Off-grid en comfortabel wonen in vakantiewoning

VL3040/03
Neerijse
  • Batterijopslag li-ion
  • PV-panelen
  • Domotica
Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Welkom in onze off-grid vakantiewoning in Neerijse.
De woning draait op een Li-ion batterij van 10kWh en 4,66 kWp aan PV en dit met een goed resultaat. De panelen staan op het dak van het huis en op het dak van een schuur en vullen elkaar dus qua oriëntatie goed aan.
Er is een backupgenerator op propaan om af en toe de batterij wat op laden in de ‘moeilijke maanden’ november tot en met februari. Daarbuiten is er steeds zonne-energie op overschot.

De woning staat volledig los van het net en andere diensten. Er is geen drinkwater-, elektriciteits-, gas - of internetaansluiting. De woning is klein, totaal bewoonbare oppervlakte is ongeveer 35 m² per verdieping (2 verdiepingen). De verwarming (vloerverwarming met condenserende gasketel) en het koken gebeurt op propaan. Ons verbruikspatroon verschilt wel van een klassiek verbruikspatroon. Zo is er geen wasmachine. Maar anderzijds is er wel een grondwaterpomp en een rietveldpomp voor de afvalwaterbehandeling aanwezig. Het overschot aan zonne-energie wordt gebruikt om het sanitair water te verwarmen (een soort elektrische zonneboiler dus). De woning is uitgerust met KNX en kan van om het even waar bewaakt en bediend worden (vb generator starten vanop afstand of verlichting en verwarming in- of uitschakelen).

Algemene kenmerken
Bouwjaar: 
2018
Hernieuwbare energie
Duurzame energie: 
PV - cellen
domotica
batterijopslag
digitale energiemonitor
Verwarming
Hoofdverwarming aard: 
aardgas

Bouwpartners van deze woning

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.