Ecologische vakantiewoning opgebouwd in hennepbeton | Ecobouwers.be

U bent hier

Ecologische vakantiewoning opgebouwd in hennepbeton

WV8978/01
Watou
  • warmtepomp met diepteboring
  • gebruik van ecologische en recuperatie-materialen
  • vloer- en muurverwarming
Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / in ruwbouw / nieuwbouw /

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Houtskelet wordt opgevuld met hennepbeton.De hennepblokken zullen worden gemetst vanaf half oktober. In november moet dus al heel wat te zien zijn!Verhoogd terras met bomen als een belvedère naar het unieke landschap.

Ecologische vakantiewoning in Watou, aan de rand van de Franse grens. Een grote constructie in houtskelet zal worden gevuld met bouwstenen van hennepbeton. De blokken worden gemaakt van hennepstro en kalk, twee compatibele gezonde bouwstoffen. Hennepbeton is dampopen, isolerend en eenvoudig te plaatsen. Bovendien heeft de hennep CO2 opgenomen, waardoor het hennepbeton zo goed als CO2 neutraal is.

Aan de buitenzijde zal de hennep beschermd worden door een klassieke gevelsteen, aan de binnenzijde wordt ze bezet met leem.

Het concept van duurzaamheid wordt doorgetrokken in de rest van de woning : houten ramen, houten afwerkingsmaterialen, keuken in steigerhout,... De vakantiewoning zal worden verwarmd met een warmtepomp. Grondwarmte zal worden overgezet in het systeem van vloer- en muurverwarming. Er wordt een balansventilatie geplaatst : de verse lucht zal worden voorverwarmd met overgezette warmte uit de afgevoerde lucht.

Een grote woning, een kleine voetafdruk.. !

Algemene kenmerken
Type gebouw: 
Hotel / herberg / vakantiewoning
Aantal bewoners: 
15
Bouwjaar: 
2016
Renovatiejaar: 
2016

 

​Aan de slag met je eigen project? Start bij de Ecobouwers Renovatiewijzer.