Veel warmte gaat verloren via de ramen. Door enkele beglazing of gewoon dubbel glas te vervangen door hoogrendementsglas of beter, kun je heel wat energie besparen. Zowel voor het vervangen van het glas, als bijkomend voor het schrijnwerk, zijn premies beschikbaar.

Premie via je netbeheerder

Als je hoogrendementsbeglazing laat plaatsen, dan kunt je daarvoor een premie krijgen van je netbeheerder. Je moet de werken wel laten uitvoeren door een aannemer. Anders heb je geen recht op de premie van 10 euro/m².

Het nieuwe hoogrendementsglas moet een U-waarde (de U-waarde geeft de warmtedoorgang van het glas weer) hebben van maximaal 1,0 W/m²K. Veranda-beglazing geeft geen recht op ondersteuning.

Een belangrijke voorwaarde is dat je de premies ten laatste een jaar na je laatste factuur aanvraagt.

>>> vraag je premie aan bij Fluvius

 

Totaalrenovatiebonus of ‘BENO-pass’

Bovenop bovenstaande individuele premie kan je ook aanspraak maken op een totaalrenovatiebonus. Wie investeert in minstens drie van van de volgende 7 energiebesparende ingrepen mag rekenen op extra financiële steun:

  • muurisolatie (aan de buitenkant, aan de binnenkant of via de spouw, met een minimum van 30 m²)

  • dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²)

  • vloerisolatie (minstens 30 m²)

  • de plaatsing van nieuwe beglazing (minstens 5 m²)

  • de installatie van een zonneboiler

  • de installatie van een warmtepomp (geen warmtepompboiler)

  • de plaatsing van een ventilatiesysteem.

Hoe meer ingrepen je uitvoert binnen de 5 jaar, hoe hoger de bonus. De bonus wordt automatisch uitgekeerd door je netbeheerder als je minstens drie premies aanvraagt.

  • voor drie werken: bonus van 1.250 euro

  • voor 4 werken: bijkomende bonus 500 euro

  • voor 5 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro (+ bewijs via een EPC dat je woning voldoet voor de eerste 5 investeringen)

  • voor 6 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro

  • voor 7 werken: bijkomende bonus van 1.000 euro

Voor renovaties in een appartement krijg je de helft van deze bedragen. Voor elke ingreep zijn er minimale eisen.

>>> meer informatie over de BENO-pass (website Vlaamse Overheid)

 

Burenpremie: gratis begeleiding door een BENOvatie-coach bij je renovatiewerken

De naam burenpremie is wat misleidend. Enerzijds is het geen echte premie, anderzijds is de aangeboden ondersteuning niet enkel voor jou of je buren. De burenpremie is een vergoeding voor BENOvatiecoaches die jou begeleiden met het energiezuinig maken van je woning. Indien minstens 10 mensen uit jouw of een aanpalende gemeente samen hun woning willen energiezuinig maken, dan kun je aanspraak maken op begeleiding via een BENOvatiecoach. Hij geeft je persoonlijk advies en neemt je heel wat technische en administratieve taken uit handen. Hij kijkt ook toe of de werken goed worden uitgevoerd. Zo spaar je tijd en ben je zeker van een juiste aanpak.

Je kan je als deelnemer aanmelden op de website van Fluvius. Als er 10 of meer deelnemers uit dezelfde regio inschrijven voor dezelfde energiebesparende maatregel (bv. de plaatsing van een hoogrendementsbeglazing of beter), wordt er een collectief renovatieproject opgestart en een BENOvatiecoach aangewezen. Je kan je ook onmiddellijk aanmelden bij een renovatiecoach. Onder het tabblad “advies en begeleiding” vind je betrouwbare instanties in je buurt die renovatiebegeleiding aanbieden.

>>> meld je aan voor ondersteuning van een BENOcoach (website Fluvius)

 

De Vlaamse renovatiepremie

Als je zowel het glas als het schrijnwerk vervangt in je woning, kan het buitenschrijnwerk in aanmerking voor de Vlaamse renovatiepremie. De Vlaamse renovatiepremie geeft je de kans om een grondige renovatie mee te bekostigen. De woning moet minstens 30 jaar oud zijn, de werken moeten gespreid worden over maximum twee jaar en je inkomen mag niet hoger liggen dan een vastgelegd maximum.

Er zijn 4 categorieën van werken waarvoor je de premie kan aanvragen: voor je dak, buitenschrijnwerk, ruwbouwwerken en technische installaties:

  • Categorie 1: de structurele elementen van de woning: werken aan de funderingen, de muren, de draagvloeren en de trappen.

  • Categorie 2: het dak: werken aan dakgebinte, dakbedekking, goten en afvoer.

  • Categorie 3: het buitenschrijnwerk: werken aan ramen en buitendeuren, die voldoen aan de ventilatievoorzieningen van het Energiebesluit.

  • Categorie 4: de technische installaties: werken aan de elektrische installatie, de sanitaire installatie in badkamer en toilet en de centrale verwarming.

Per aanvraag mag je 2 categorieën indienen en per categorie is een geldig factuurbedrag van minstens 2.500 euro nodig om recht te hebben op de premie. Op die manier kun je 20% of 30% van je facturen recupereren, afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie. Je mag in totaal tweemaal de renovatiepremie aanvragen. Daarna moet je 10 jaar wachten. In totaal kan je maximaal 10.000 euro opstrijken.

Meer weten? Naar de website van Wonen Vlaanderen.

 

De Verbeteringspremie

Indien de renovatiepremie geen optie, dan kun je mogelijks voor de plaatsing van nieuw buitenschrijnwerk een verbeteringspremie krijgen. Hiervoor moet je woning minstens 25 jaar oud zijn. Of je deze premie kunt krijgen, hangt af van je inkomenssituatie. Deze premie is helaas niet cumuleerbaar met de Vlaamse renovatiepremie. Opgelet: de verbeteringspremie wordt stopgezet op 1 juni 2019. Je kunt de premie aanvragen ten laatste op 31 mei 2019.

Meer weten? Naar de website van Wonen Vlaanderen.

 

Andere premies en ondersteuning

  • Is je woning 10 jaar of ouder, dan kun je genieten van een verlaagde btw-tarief voor renovatiewerken van 6 %. Levering en plaatsing van de materialen moet steeds gebeuren door dezelfde aannemer, anders betaal je 21 %.

  • Voor bepaalde huurders en verhuurders zijn er sociale beglazingsprojecten voor huurwoningen.

  • Vlaanderen moedigt iedereen aan om zijn hele woning energiezuinig te renoveren (BEN0veren). De meeste premies en financiële ondersteuning ontvang je dan ook als je meerdere werken samen uitvoert. De Totaalrenovatiebonus en de renovatiepremie zijn daar een voorbeeld van. Maar er zijn ook andere vormen van ondersteuning zoals de verlaging voor de onroerende voorheffing voor een ingrijpende energetische renovatie,  ...

  • Sommige gemeenten of provincies geven een premie voor de vervanging van beglazing en schrijnwerk. Je vindt de gemeentelijke en provinciale premies via ‘Zoek uw subsidie’ op energiesparen.

 

Meer weten?

  • Op de website premiezoeker.be krijg je het meest volledige overzicht van de mogelijke premies die u kunt krijgen voor de werken die je wilt uitvoeren.

  • Via de website van Fluvius, de netbeheerder, kun je de meeste premies aanvragen.

  • Op de website energiesparen.be krijg je tevens een compleet overzicht van alle premies en hun specifieke minimalen eisen.