Geschiedenis | Ecobouwers.be

U bent hier

Geschiedenis

Ecobouwers Opendeur

Ecobouwers Opendeur heeft al een hele geschiedenis achter de rug. De kern bleef altijd hetzelfde: bij Ecobouwers staan de ervaringen en beleving van de bouwheer centraal. Zij zijn het die, al dan niet vergezeld van hun architect of aannemer, een rondleiding verzorgen door hun woning. Zij geven de bezoekers uitleg over het energieconcept, de inplanting, de oriëntatie, de isolatie, de gebruikte materialen en over de energievriendelijke toepassingen voor verwarming, ventilatie en zonwering. Zij delen ook hun ervaringen over het bouwproces en de bouwpartners. Hierdoor is de rondleiding niet een vrijblijvend blitzbezoek, integendeel, de intense begeleiding en de voorafgaande inschrijving maken er eerder een workshop van.

In 1998 vonden voor de eerste maal opendeurdagen voor laagenergiewoningen plaats, een initiatief van Dialoog vzw. Het volgende jaar nam Bond Beter Leefmilieu de fakkel over. Vanaf 2002 werd de opendeurcampagne bekend onder de naam Open Huizendagen en groeide het uit tot een traditie in het najaar. In 2008 vond de elfde editie van de campagne plaats onder een nieuwe naam: “Open Klimaathuizen”. Sinds 2010 heeft de campagne haar definitieve naam: Ecobouwers Opendeur.

Bond Beter Leefmilieu coördineert dit evenement, maar werkt sinds jaren samen met tal van partners als VIBE (Vlaams Instituut voor Bio- Ecologisch Bouwen en Wonen), Pixii (voorheen Passiefhuis Platform vzw), Dialoog vzw (kenniscentrum voor duurzaam bouwen en wonen), ABLLO vzw (Actiecomité tot beveiliging van het leefmilieu op de Linkeroever en in het Waasland), Mondo, Zonnewindt, Casa Calida, Steunpunt Duurzaam Bouwen Limburg, de MilieuAdviesWinkel en de provinciale steunpunten duurzaam bouwen en wonen. 
 
Ecobouwers.be

In november 2001 zag het energieforum het licht. Het werd al snel hét forum waar alle discussies rond energiebesparing en duurzaam bouwen beslecht worden. Met meer dan 15.000 geregistreerde gebruikers en evenveel discussies en bijna 100.000 reacties , kan het bijna niet anders of jouw vraag is al eens besproken op het forum.

Op vrijdag 24 april 2009 werd het technisch verouderde energieforum overgezet van de Klimaatnet website naar de nieuwe site en werd Ecobouwers.be geboren. De nieuwe site kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij. In januari 2012 kreeg de hele Ecobouwers site een nieuw kleedje. Ecobouwers werd een campagnesite met instapklare campagnes voor iedereen die energie wil besparen. In 2016 werd de site wederom helemaal herwerkt. Maar steeds bleef de kern bewaard: Ecobouwers is een site van en door de duurzame bouwheer.