Bekijk deze duurzame woningen | Ecobouwers.be

Bekijk deze duurzame woningen

OV9850/03
Landegem
 • Doe-het-zelf
 • Bio-ecologische materialen
 • Zonneboiler en PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Kalkhennepbouw / bijna afgewerkt / renovatie /

We hebben onze woning, die dateert uit de jaren 60-70, klaar gemaakt voor de toekomst. Dat betekende in de eerste plaats beter isoleren en technieken installeren die werken onafhankelijk van fossiele brandstoffen. We opteerden ervoor om veel bio-ecologische materialen te gebruiken zoals bv glasgranulaten als vloerisolatie. Het is een houtskelet met kalkhennep geworden voor een ideale vochtregulatie en binnenklimaat. Afwerking  met leem aan de binnenkant en thermowood aan de buitenkant. We deden bijna alles zelf.

Verwarming gebeurt via een zonneboiler en hoogrendementskachel op hout.  Verdere info: regenwatervat van 30000 l; ventilatie D met warmterecuperatie in de nieuwe aanbouw.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2800/16
Mechelen
 • Stapsgewijze renovatie
 • Lucht-water warmtepomp
 • PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / renovatie /

Wij streven naar een milieu- en klimaatvriendelijke wereld. Door onze woning energieneutraal te maken, proberen wij ons steentje bij te dragen. We beseffen uiteraard dat we daarmee de wereld niet zullen redden. Maar, we geven wél een voorbeeld: ook in een gerenoveerde woning kan je energieneutraal wonen.

We kochten de woning in de jaren 90. Sindsdien werd het huis stap voor stap verbouwd en geïsoleerd. In een periode van 15 jaar hebben we vloerverwarming gelegd, isolatie gestoken in de dubbele plafonds, het dak geïsoleerd, de ramen vervangen door super isolerend glas en gevelisolatie aangebracht. 

We hebben ook zonnepanelen geplaatst en een aantal jaar later, in 2014, de warmtepomp. Achteraf bleek de warmtepomp de grootste besparingsmaatregel van allemaal, door de terugdraaiende teller en de pV-panelen op het dak. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

VL3350/05
Linter
 • kalkhennepbouw
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Strobouw / Kalkhennepbouw / afgewerkt / renovatie /

Twee voor de prijs van één. Tijdens ecobouwers opendeur bezoek je niet enkel deze woning maar onmiddellijk in de buurt ook een renovatie van een knusse woning met ecologische materialen tijdens dezelfde rondleiding. Inschrijven gebeurt via de andere fiche: https://www.ecobouwers.be/woningen/knus-en-gezellig-gerenoveerd-met-kalk...

Op de hoek met de Vlietstraat staat de oude gezinswoning van schrijnwerkerij familie Boffé en dat al sinds 1913. De woning, met een ruime zaal achteraan, was in de 20ste eeuw een café en theaterzaal. Voor de arbeiders die 's avonds van het treinstation, gelegen op het einde van de Getestraat, naar huis wandelden, was het cafe Boffé een geliefde tussenstop.  

In 2017 begonnen Jonas en Nele met een grondige ecologische verbouwing waarbij de autenticiteit van de woning zo veel mogelijk behouden moest blijven. Samen met architect Philippe Vander Maren zijn ze aan dit project begonnen. De woning is geïsoleerd met kurk, kalk hennep en houtvezel, en achteraf afgewerkt met witte basis leem met stro. Met deze renovatie wordt aangetoond dat ecologisch verbouwen hip en trendy kan zijn; en dat het geiten-wollen-sokken imago niet altijd terecht is.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

NL5131/01
Alphen
 • PV-panelen en zonneboiler
 • Gebruik van lokale en recuperatiematerialen
 • Natuurlijke materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie /

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontstaan van de accommodatie Oard is dat mensen zich thuis voelen. Dat doen we door een duurzame omgeving te creëren.

Duurzaamheid wordt vaak vertaald naar alleen maar een laag energie verbruik. Dit zie je dan terug in bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. Met duurzaamheid kun je echter veel verder gaan dan dat. Als je natuurlijke materialen toepast geeft dit een gezonder binnenklimaat zonder schadelijke stoffen.Natuurlijke materialen zijn verder moeiteloos opnieuw te gebruiken en de CO2 uitstoot bij de produktie ervan is erg laag.

Lavasteen

We zijn begonnen bij de basis, de fundering ligt op een isolatielaag van lavasteen. Dit zeer poreuze gesteente uit de Eifel isoleert prima en bevat niet de schadelijke stoffen die je in de gebruikelijke isolatiematerialen tegenkomt. Lavasteen is een damp-open materiaal. Het zorgt dat het gebouw kan ademen. Verder zal dit materiaal gewoon hergebruikt kunnen worden als Oard ooit wordt gesloopt. De isolatiewaarde van Lavasteen is wel lager dan van bijvoorbeeld kunststofisolatie. Dit is opgelost door een dikkere laag toe te passen. In ons geval is er een bed lavasteen aangebracht van 0,5 meter.

Aardstralen 

Veel mensen zijn in meer of mindere mate gevoelig voor straling van de aarde die voortkomt uit de breuklijnen in de aardkorst. Bij het ontwerp van Oard is rekening gehouden met de looplijn van deze breuklijnen. Zo bevinden er bijvoorbeeld geen slaapplaatsen op een breuklijn.

LEMEN MUREN

De muren zijn gemetseld met stenen die geperst zijn van aarde en leem. Deze stenen zijn niet gebakken waardoor er maar een klein beetje energie voor nodig is om deze te maken. Veel minder energie dan bij gebakken stenen. Veel minder CO2 uitstoot bij de produktie dus. Verder zijn ook deze stenen damp-open waardoor de muren ademen. Leem heeft uitstekende eigenschappen voor het binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af aan de lucht wanneer deze droog wordt. Verder houden de stenen in de winter de warmte langer vast en in de zomer blijven ze langer koel. De voegen zijn van leemmortel. Dit is ook leem met wat kalk toegevoegd.

Houtwol isolatie

De verdiepingsvloer en houten wanden zijn duurzaam geïsoleerd. Hiervoor is houtwol gebruikt. Dit is ook een natuurlijk materiaal wat ademt, en geen schadelijke stoffen bevat. Ook vergt het weinig energie om het te produceren. Houtwol heeft relatief veel massa waardoor het de warmte langer vasthoudt en ook de omgevingsgeluiden goed tegenhoudt.

Leemstuc En Marmorino

Muren van leem hebben ook een stuclaag van leem wat de goede eigenschappen van dit materiaal nog meer versterkt. Maar ook houten wanden en bestaande muren hebben een stuclaag van dit ademende materiaal. Het binnenklimaat wordt hier gunstig door beïnvloedt. Maar het is ook een lust voor het oog. Leemstuc is niet geschikt voor natte ruimten omdat het vocht opneemt. In de sanitaire ruimten is er daarom Marmorino aangebracht. Dit is een vorm van kalkstuc vermengt met marmermeel. Het is een variant van tadelakt wat in marokkaanse badhuizen voorkomt. Marmorino is ook een natuurlijk materiaal en neemt wel vocht op. Door het te verzadigen met natuurzeep wordt het echter verzadigd en vuilafstotend.

Zonne energie

Voor de energievoorziening van Oard maken we gebruik van zonnepanelen om electriciteit op te wekken. Maar we hebben ook 10 grote zonnecollectoren die warm water produceren voor heerlijk douchewater en in de winter voor de vloerverwarming. Het rendement wat met de zonnecollectoren (warm water) wordt behaald is op zonnige dagen meestal het dubbele van wat de zonnepanelen (electriciteit) produceren. Maar ook in de winter kan er bij helder weer nog gasloos genoeg tapwater worden geproduceerd Deze installatie is op de toekomst voorbereid omdat deze geschikt is om aan gesloten te worden op een warmte opslagsysteem. De energie die in de zomer over is kan dan in de winter gebruikt worden. Dat gaat deze accommodatie geheel gasloos maken. En wel op een efficiente manier zonder de gebruikelijke verliezen van warmte omzetting in electiciteit.

Hergebruik van materiaal

De accommodatie Oard is gemaakt in een bestaande schuur. Door dit bestaande bouwwerk opnieuw te gebruiken wordt veel materiaal uitgespaard. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals deze tegels. Ze zijn afkomstig uit het oude huis en jarenlang bewaard zonder dat we er echt een bestemming voor hadden. Nu krijgen ze een mooie decoratieve functie. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals de houten vloer. De planken zijn afkomstig van het dak van een oud huis in Stipthout. De planken zijn met zorg geschuurd en eigenhandig gelegd op houtwol isolatie. Het resultaat is een mooie rustieke vloer van hoge kwaliteit. Met circa 70 jaar oude planken die hier weer aan een lang 2e leven beginnen!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Achtergevel
OV9031/08
Drongen
 • Bio-ecologische materialen
 • Recuperatiematerialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / renovatie /

We zijn vertrokken vanuit een typische vrijstaande bungalow uit 1963. Het oude flauw hellende dak werd verwijderd en moest plaats maken voor een hedendaagse en bio-ecologische optopping. Het nieuwe volume biedt niet alleen een zee van ruimte en ruimtelijkheid voor de 4 slaapkamers en badkamer; het speelse volume geeft de woning in zijn geheel een erg hedendaags voorkomen.

De optopping is een bio-ecologische houtskeletbouw met papiervlokken geïsoleerd. Structuur, buitenschrijnwerk en binnenafwerking zijn allen in hout opgevat. Binnendeuren en sanitaire toestellen werden op de recup-bouwmaterialenmarkt gevonden. De gevels van de bovenverdieping zullen begroeid worden met klimplanten.

Het bestaande gelijkvloers werd plaatselijk uitgebreid, kreeg nieuwe ramen en een nieuwe geïsoleerde vloer met glasschuimgranulaten.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

WV8000/06
Brugge
 • Erfgoedwaarde
 • Lucht-water warmtepomp
 • Ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 48

Een oud Brugse rijwoning werd omgetoverd tot een zeer energiezuinige woning met respect voor de erfgoedwaarde. In de zolder werd 35 centimeter isolatie geplaatst, in de gemeenschappelijke muren 9cm en in de buitenmuren 20cm. Er kwamen voorzetramen voor de "Brugse kotjesramen" om  erfgoed en energiezuinigheid met elkaar te verzoenen. De raampjes werden zeer precies afgedicht tegen luchtgaatjes.

Het huis heeft een focus op licht. De tuin is in ere hersteld (groot terras en badkamer allemaal ontdaan van steen zodat de tuin weer kon tot leven komen). Er is ook een regenput. De woning wordt verwarmd met een energiezuinige warmtepomp (lucht-water). Huidig e-peil zonder zonnepanelen is 48.

We werkten samen met EA+ architect (Martijn Decoster).

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

OV9820/17
Merelbeke
 • Pelletketel
 • Zonneboiler
 • Bio- ecologische materialen
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / renovatie / E-peil: 30

Een oude schuur werd helemaal opgeknapt met ecologische materielen en getransformeerd tot een nieuwe woonst; De woning wordt verwarmd met een peletketel in combinatie met een zonneboiler. 

Heb je vragen over verwarmen met pellets en andere duurzame technieken, als energiedeskundige help ik je graag verder , zeker nu de keuze voor een betrouwbaar verwarmingssysteem moeilijker wordt (aardgasketel-warmtepomp-...?)

We geven ook praktische tips mee in verband met het vergunnen en uitbaten van een vakantiewoning /B&B

NB. De volledige uitleg omtrent het project wordt slechts 1 maal per bezoek gegeven, dus graag aanwezig zijn vanaf het beginuur als u alles wilt meepikken.

Op hetzelfde terrein staat ook onze passiefwoning. Vragen over deze woning zijn ook steeds welkom

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

VL1652/01
Alsemberg
 • Lokale en circulaire materialen
 • Kangeroewoning
 • Geothermische warmtepomp
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / Veranderingsgericht ontwerp / bijna afgewerkt / renovatie /

Onze woning uit 1942 werd volledig ontmanteld. Rond de stevige basisstructuur van de kelder en enkele binnen muren werd een nieuwe woning heropgebouwd. De woning ademt circulariteit uit. Er werden heel wat ecologische materialen gebruikt: geocell, cellulose, hennep, ... leempleister van BC Materials (korte keten recuperatie Brusselse werven), duurzaam hout gevel Accoja, dak-gevel-pannen van Wienerberger uit inheemse klei, enzoverder. In de woning zelf bevindt zich een gastenverblijf dat later kan dienen als kangoeroewoning.

Er werden ook heel wat duurzame technieken geplaatst: geothermie-warmtepomp, zonnepanelen, vloerverwarming, ventilatie,...

Nog uit te voeren: groendaken, rietveld waterzuivering, aanleg oprit in grindgazon (of alternatief),...

Bovendien werd de oude alleenstaande garage van 6m op 6m volledig omgebouwd tot tiny house, zijnde een toeristisch gastenverblijf. Deze werd volledig opgetrokken in CLT en oa geïsoleerd met kruk. Technieken zijn warmtepomp en boiler. Buitenbekleding is duurzaam hout Accoya. Groendak wordt nog aangelegd.

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

WV8501/02
Heule
 • Zonneboiler
 • Bio-ecologische materialen
 • Ventilatiesysteem C+
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

We hebben naar best vermogen onze woning een duurzame make-over gegeven. Het hellend dak werd geisoleerd met houtwolvezel- inblaasisolatie en afgewerkt met gipsvezelplaten. De vloer werd een halve meter uitgegraven en de ontstane ruimte werd opgevuld met isolatieplaten in combinatie met vloerverwarming. Afwerking met mortex en parketfineer.De buitenmuren werden niet geisoleerd. Het huis maakt deel uit van een wijk met uniform uitzicht en de stad Kortrijk stond een extra laag buitenisolatie niet toe. Alternatieven waren te kostelijk of technisch zeer complex in verhouding tov het rendement (bv binnenmuurisolatie). Alle technieken en riolering werden vernieuwd. Zonnecollectoren en een zonneboiler werder geïnstalleerd, zowel voor sanitair warm water als voor ondersteuning van de vloerverwarming. Ventilatiesysteem is een C+ van Renson. Verder:  - badkamer: inloopdouche en vloer stucco.- afwerking muren & plafond leefruimte: leempleister + finisch.- plafonds en binnen deuren: leemverf.- regenwaterrecuperatie voor toiletten en buitenkranen ( regenwaterput was reeds aanwezig).

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

VL3290/02
Schaffen
 • Warmtepomp
 • Regenwaterzuivering en recuperatie
 • Ecologische tuin
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / afgewerkt / renovatie /

13 jaar geleden werd onze oude hoeve omgetoverd tot een lage energiewoning. Opvallend zijn de grote raampartijen. Zij trekken in de winter veel licht en warmte binnen. Zo wordt onze slaapkamer verwarmd via het raam in onze living. Een warmtepomp zorgt ervoor dat we het nooit koud hebben.

Bestaande muren kregen een dik isolatiepakket en werden afgewerkt met Thermowood. Nieuwe muren kregen een klassieke opbouw met rotswol in de spouw; 

De woning gaat op in de natuur. Regenwater wordt opgevangen en gefilterd en onze tuin wordt ecologisch onderhouden. Wij wonen hier graag.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

LI3690/02
Zutendaal
 • Ecologische en duurzame materialen
 • Isolatie aan de binnenzijde
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / renovatie /

Deze energetische renovatie van een rijwoning in het groenste snoepje van Vlaanderen vroeg om creatieve oplossingen op maat. De bedoeling is dat door de grondige en ecologische isolatie van de schil van de woning het energieverbruik zeer laag zal zijn.

Gezien het isoleren langs buiten niet mogelijk was, zijn de bestaande muren geïsoleerd met houtskeletwanden, ingeblazen met cellulosevlokken en de leidingspouw werd nog bijkomend met rotswol geïsoleerd. De wanden zijn afgewerkt met milieuvriendelijke gipsvezelplaten (Fermacell). Er is de nodige aandacht besteed aan luchtdichtheid ook al vroeg dit soms om creatieve oplossingen. De bijbouw is afgebroken en terug opgebouwd met houtskeletbouw, eveneens ingeblazen met cellulosevlokken. Het hellend dak is vernieuwd en geïsoleerd met houtwol, aangenaam materiaal om mee te werken en akoestisch en thermisch van zeer goede kwaliteit. De nieuwe deuren en ramen zijn uitgerust met super isolerende drievoudige beglazing. De vloer is geïsoleerd met isolerende chape van minimaal 22 cm dik en voorzien van vloerverwarming. Het ventilatiesysteem type D zorgt voor een optimale warmte- en vochtrecuperatie en luchtkwaliteit. 

Tijdens een bezoek aan de woning kunt u de verschillende fasen van de werken bezichtigen via foto's als ook de gebruikte materialen zien, voelen en ervaren. De renovatie zal nog niet vervolledigd zijn op het moment van de openstelling waardoor de opbouw nog gedeeltelijk zichtbaar is. De architect en houtskeletbouwaannemer Intopia zullen aanwezig zijn voor de nodige uitleg en het beantwoorden van vragen. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

VL1850/01
Grimbergen
 • Geothermische warmtepomp
 • Zonneboiler en zonnecollectoren
 • d-ventilatie systeem
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Veranderingsgericht ontwerp / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 16

Een oude woning uit de jaren 60 kreeg een energiezuinige facelift. Het dak kreeg een dik isolatiepakket, er werd drievoudige beglazing geplaatst en de muren / vloeren werden volledig geïsoleerd. Ook werden heel wat nieuwe technieken geplaatst: zonnecollectoren en een zonneboiler, een geothermische warmtepomp, een regenwaterpomp voor toiletten / wasmachine, d-ventilatie systeem en een douche die zowel warmte als water hergebruikt. 

De duurzaamheid van de woning zit hem niet zozeer in de materialen, maar wel in de schil van het huis en de keuze van warmtebron. Voor de gevel en voordeur hebben we gedeeltelijk voor padoek gekozen, omdat dit het tot het duurzaamste hardhout ter wereld behoort. Het accentueert de schouw, die we helaas hebben moeten verwijderen, aangezien dit een koudebrug was. De recuperatie douche van Hamwells, die het water filtert en hergebruikt, mocht eveneens niet ontbreken om zowel het watergebruik als het energie gebruik te minimaliseren. Met de energie van zonnepanelen en de warmte van zowel zonneboiler als warmtepomp kunnen we tussen Februari en November normaalgezien CO2 neutraal wonen. Van een E-peil van 1130 naar 16 in 2 jaar tijd, en dat zonder in comfort in te leveren.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

LI3891/01
Borlo
 • Kalkhennep
 • Ecologische materialen
 • intergenerationele woongemeenschap
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / Kalkhennepbouw / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / renovatie /

In de dorpskern van het Haspengouwse Borlo verbouwen we een vierkantshoeve, die de basis vormt voor een sociaal, ecologisch en toekomstgericht project: het Abtshof.We willen er een intergenerationele woongemeenschap vormgeven met een 12-tal woonunits en verschillende gemeenschappelijke ruimtes zoals een grote keuken en zaal, ateliers, logeerkamers,…  Het project is een coöperatie en omvat, naast de gebouwen en grote schuur, een stuk grond van 2 ha met een tuin, een zwemvijver, weide en landbouwgrond met nieuwe hoogstamboomgaard en groententeelt.Het gaat om een ecologisch verbouwing waartbij verschillende ecologische materialen gebruikt worden Bekijk hier de mooie video van het Abtshof  Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2600/05
Berchem
 • Bio-ecologische materialen
 • Regenwaterrecuperatie
 • Ontharding van tuin
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Een oude kachelwinkel wordt volledig gerenoveerd. En dit zo ecologisch mogelijk. Het gebouw werd uitgebreid met een aanbouw in houtskelet, opgevuld met ingeblazen papiervlokken. Verder maakten we volgende keuzes:

 • Buitenschrijnwerk in kastanjehout met U-glas 1.0
 • vloer tussen kelder en gelijkvloers geïsoleerd met houtwolisolatieplaten + fermacell (droogvloersysteem). De vloer is nadien bekleed (volledige gelijkvloers) met een lino.
 • voorgevel langs de binnenzijde en houtskelet binnenmuren geïsoleerd met gramitherm, een bio-ecologisch isolatiemateriaal bestaande uit gemaaid gras + jutevezels
 • de woning is volledig herbezet met een kalkgipspleister, en alle houtskelet binnenwanden zijn afgewerkt met fermacell 1 muur is geleemd
 • onderdak in houtvezelplaat laten plaatsen + dak geïsoleerd met 35 cm ingeblazen cellulose 
 • in de kelder staan 3 pvc tonnen van elk 1100 liter om regenwater op te vangen. Het idee is dat dit modulair systeem ten allen tijde uitgebreid kan worden wanneer dat nodig blijkt. Een automatische omschakelpomp regelt de toevoer naar de toiletten, de buitenkraan, de wasmachine en een aparte kraan in de keuken
 • kurken vloeren
 • bestaande houten vloeren opgeschuurd en vernist met ecologischere vernis
 • alle verven, beitsen en lakken zijn bio-based 
 • ontharding koer (50 m2 beton uitgebroken) om een groene tuin te maken!

 We hebben dit vooral als zelfbouwers gedaan!. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Ruwbouw winddicht
AN2300/06
Turnhout
 • Flexibele demontabele opbouw
 • Nagroeibare materialen
 • hergebruik van regenwater en grijswater
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / in ruwbouw / renovatie /

Ontwerp:

De keuze voor de locatie van de woning is bewust gemaakt: centraal gelegen in een goed uitgeruste stad of buurt. Beperken van verplaatsingen met de wagen.

De woning zelf bestaat uit vrije en open ruimtes met nadruk op veel lichtinval en contact met de tuin. Door te spelen met plafondhoogtes worden ruimtes meer gedefinieerd.

Het is een voldoende ruime en compacte woning geworden, met aandacht voor levenslang wonen door eenvoudige aanpasbaarheid.

Technische uitwerking:

Streven naar een zeer laag energieverbruik.

Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk nagroeibare materialen met een nadruk op demonteerbaar bouwen. PUR wordt geweerd!

Getracht wordt om materialen uit de oude woning te herbruiken. Dit blijkt tijdens uitvoering een vermoeiende klus.

Er is gekozen voor een doorgedreven herbruik van regenwater en de optie is ingebouwd om in de toekomst grijswater te herbruiken.

 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

LI3730/01
Hoeselt
 • Hybride warmtepomp
 • Kangeroewoning
 • Sarkingdak
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie /

Onze woning uit 1999 werd volledig energetisch gerenoveerd en opgesplitst in een kangoeroewoning op de bovenverdieping en zolder. De woning had last van bouwschade en kreeg een heel nieuwe isolatieschil in dak, vloer en muren.  Een hybride warmtepomp houdt de woning warm. Een ventilatiesysteem D zorgt voor gezonde lucht. 

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

OV9050/22
Gentbrugge
 • Lucht-water warmtepomp
 • groendak
 • hergebruik en duurzame materialen
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Veranderingsgericht ontwerp / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 40

De eigenaars waren op zoek naar een leuke stadswoning met een zuid-gerichte tuin. Aangezien het dak reeds geïsoleerd was door de vorige eigenaars, konden ze tijdens de verbouwingen op de bovenste verdieping leven. De rest van de woning was in slechte staat: enkel glas, vochtproblemen, lekken in de aanbouw etc... Ze wilden vooral een gezellige en gezonde woning, met ecologische materialen en aandacht voor circulariteit.

Het betreft een doorgedreven energetische renovatie van een rijwoning van 1919-1930, met veel doe-het-zelf en onder meer de volgende ingrepen:
- Nieuwe aanbouw in houtskelet
- Vloeropbouw met glasschuimgranulaten, vloerverwarming en bamboe
- Doorgedreven recuperatie: oude tegels in de keuken, toilet en gang, gerecupereerd buitenraam (enkel glas) als binnenraam, recuperatie van het hout uit het vals plafond als tuinafschutting, alle binnendeuren werden herplaatst, de bestaande trap werd opgeschuurd, de faience in de gang werden hersteld,...
- Gevelisolatie (12cm voorgevel (stedenbouwkundig belemmeringen), 20cm achtergevel)
- Nieuw houten schrijnwerk (driedubbel glas)
- Plaatsing ventilatie type D
- Lucht-water warmtepomp (SWW en verwarming)
- Zonnepanelen
- Groendak en wilde tuin

- Regenwaterrecuperatie

- Leemafwerking in de gehele woning (behalve de badkamer)

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2300/05
Turnhout
 • lucht/water warmtepomp
 • Benovatie
 • Regenwater voor toiletten en wasmachine
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Veranderingsgericht ontwerp / afgewerkt / renovatie / E-peil: 13

Arjan en Gert woonden hiervoor in een kleine bel-etage woning waar in de winter de gasketel continu draaide en in de zomer het binnen niet te houden was met de hitte. Voor hun nieuwe woning kozen ze daarom voor een duurzame renovatie waar het aangenaam vertoeven is.

Arjan en Gert: "Een belangrijke keuze bij de renovatie was de toegankelijkheid waarborgen. Arjan heeft een fysieke beperking, en daarom wilden we dat ons huist binnen het concept “levenslang wonen” past. Een oprit, hellend vlak tot woning, brede binnendeuren, waskoker en ruime open gelijkvloers waren een must!

"Daarnaast zijn we natuurliefhebbers en maken we ons zorgen over de klimaatverandering. Een vloerplaat verwijderen of de muren isoleren doe je maar een keer, terwijl de aankoop van meubels wel enkele jaren kan wachten. Onze prioriteit lag dus bij de duurzame investeringen.

"We wilden de statige gevel uit 1960 behouden dus kozen we slechts de spouw te isoleren in de voorgevel. Op de andere gevelvlakken hebben we dit dan ruim gecompenseerd. De vloerplaten bestaan uit een potten en balken systeem, wat geen evidentie is om een D ventilatiesysteem en nieuw leidingwerk in weg te werken. Hier was wat creativiteit nodig met behulp van een vals plafondje, ingemaakte kasten en positionering van toestellen."

Bij deze renovatie te Turnhout werd gans de woning gestript en herbouwd naar hedendaagse normen. De ruimtes werden heringedeeld volgens het concept modulair wonen: gans de benedenverdieping is rolstoeltoegankelijk en kan eenvoudig heringericht worden met een gelijkvloerse slaapkamer en badkamer. Er werden duurzame isolatiematerialen gebruikt. Daarnaast zijn ook de ramen in de voorgevel (zuid-oost) zijn voorzien van zonwerend glas ter preventie van overhitting. 

Een lucht-water warmtepomp voorziet de woning van sanitair water en verwarming via vloer&wandverwarming. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie verdeelt deze warmte over gans de woning zodat geen bijkomende verwarming nodig is in de slaapkamers. Het domoticasysteem schakelt slim de verbruikers advh. van aanwezigheid en energieverbruik; zo gaat bijvoorbeeld de warmtepomp in comfortstand bij overproductie van de zonnepanelen. 

Eindresultaat is een moderne ruime woning die trots zijn EPC-score van 600 ingeruild heeft voor een EPC van 31 (E13). 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

WB1350/02
Noduwez
 • Isolatie met kalkhennep
 • volautomatische pelletketel
 • Lokale materialen
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Kalkhennepbouw / bijna afgewerkt / renovatie /

Renovatie van gebouw uit 1742 tot een dubbel vakantieverblijf, met behoud van zo veel mogelijk oude kenmerken. Uitgevoerd op een zo ecologisch mogelijk manier en met veel hergebruik. Isolatie met kalkhennep, afwerking met leem, opbouw met diverse kalk- en tras techieken, vloerisolatie met schumglas, centraal gestookte volautomatische pelletketel voor verwarming, boiler en vloerverwarming met een 8 ton silo op de zolder. Meer info op http://gitelacure.be  of het hel verloop via https://www.facebook.com/LDB1758/

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2560/03
Bevel
 • warmtepomp met diepteboring
 • duurzame materialen
 • energie efficiënte toestellen
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 72

Een oude boerderij zo energieneutraal mogelijk maken?! Oh jawel! Alles kan! Wij jagen onze dromen na tijdens onze verbouwingen. Weloverwogen keuzes, een hart voor de natuur en lief zijn voor de planeet. Meer moet dat niet zijn.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.