Bekijk deze duurzame woningen | Ecobouwers.be

Bekijk deze duurzame woningen

WV8000/06
Brugge
 • Erfgoedwaarde
 • Lucht-water warmtepomp
 • Ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 48

Een oud Brugse rijwoning werd omgetoverd tot een zeer energiezuinige woning met respect voor de erfgoedwaarde. In de zolder vind je 35cm centimeter isolatie,, in de gemeenschappelijke muren 9cm en in de buitenmuren 20cm. Er kwamen voorzetramen voor de Brugse Kotjes ramen om  erfgoed en energiezuinigheid met elkaar te verzoenen. De raampjes werden zeer precies afgedicht tegen luchtgaatjes.

Het huis heeft een focus op licht. De tuin is in ere hersteld (groot terras en badkamer allemaal ontdaan van steen tot de tuin weer kon tot leven komen). Er is ook een regenput. De woning wordt verwarmd met een energiezuinige warmtepomp (lucht-water). Huidig e-peil zonder zonnepanelen is 48.

We werkten samen met EA+ architect (Martijn Decoster).

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

WV8573/01
Tiegem
 • Minimalistisch ontwerp
 • Bio-ecologische materialen
 • Lucht-water warmtepomp
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Ik wilde een zo klein mogelijke woning in houtskeletbouw. In een kleine woning voel ik me het best. Mijn vorige woning had een bewoonbare oppervlakte van 150 m2 waarin ik verloren liep. Ik heb me na het 1ste jaar dan beperkt tot wonen in één kamer. Ik ben minimalistisch in levenswijze en zit graag op de grond te werken aan een lage tafel. Mijn huidige meubelen zullen trouwens de deur uitgaan. Ik wil voldoende leegte om te kunnen dansen en bewegen in huis.

Het centrum van het huis is een lege kamer, leegte die ruimte biedt voor beweging. Deze leefkamer is gericht op de tuin en wordt omarmd en beschut door de functies aan de straatzijde. De grens tussen beide wordt gevormd door een hoogteverschil van enkele traptreden. De woning werd afgewerkt met houten cedershingles als gevelbekleding en een zinken dak om het landelijk karakter van de omgeving te benadrukken. Het is een BEN-woning gebouwd met ecologische materialen en voor de verwarming/sanitair warm water werd er gekozen voor een lucht-water warmtepomp. 

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning2
WV8501/02
Heule
 • Zonneboiler
 • Bio-ecologische materialen
 • Ventilatiesysteem C+
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

We hebben naar best vermogen onze woning een duurzame make-over gegeven. Het hellend dak werd geisoleerd met houtwolvezel- inblaasisolatie en afgewerkt met gipsvezelplaten. De vloer werd een halve meter uitgegraven en de ontstane ruimte werd opgevuld met isolatieplaten in combinatie met vloerverwarming. Afwerking met mortex en parketfineer.De buitenmuren werden niet geisoleerd. Het huis maakt deel uit van een wijk met uniform uitzicht en de stad Kortrijk stond een extra laag buitenisolatie niet toe. Alternatieven waren te kostelijk of technisch zeer complex in verhouding tov het rendement (bv binnenmuurisolatie). Alle technieken en riolering werden vernieuwd. Zonnecollectoren en een zonneboiler werder geïnstalleerd, zowel voor sanitair warm water als voor ondersteuning van de vloerverwarming. Ventilatiesysteem is een C+ van Renson. Verder:  - badkamer: inloopdouche en vloer stucco.- afwerking muren & plafond leefruimte: leempleister + finisch.- plafonds en binnen deuren: leemverf.- regenwaterrecuperatie voor toiletten en buitenkranen ( regenwaterput was reeds aanwezig). Samenwerkingen: Zuderwind, aFresco, DenysNV, Kevin Demeulemeestere, AM Energy Technics en Vaernewyck bvba

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
WV8480/03
Eernegem
 • Fossielvrije verwarming via lucht-waterwarmtpomp
 • CO-neutraal
 • Ventilatiesysteem D
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 5

De samenwerking van bouwheer, architect en aannemers, om uiteindelijk een ZEN appartementsgebouw, (15 units, kleinschalig) uiteraard fossielbrandstof vrij, te bouwen zou moeten resulteren in een aangename leefplaats, CO2 neutraal bij het gebruik. Niettegenstaande we er heel erg mee bezig zijn geweest, zien we nog verbeterpunten op energieniveau voor het volgende project....De bouwheer deelt zijn inzichten graag

Het complex is zeer goed geisoleerd, heeft drievoudige beglazing op het noorden, ventilatiesysteem D en zal verwarmd worden met een lucht-water warmtepomp.

Het project is nog niet afgewerkt, maar heel wat details en technieken zijn al zichtbaar.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

WV8400/11
Oostende
 • Geothermische warmtepomp
 • Cohousing
 • BEN-gebouwen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / afgewerkt / renovatie /

Cohousing Boldershof aan ‘t zeetje. Een beschermde hoeve werd gerenoveerd tot 9 appartementen en ruime gemeenschappelijke delen. Daarachter worden 9 nieuwbouwwoningen gebouwd met een fantastisch zicht over de tuinen van Stene. Een mooie combinatie van erfgoedrestauratie en energiezuinige nieuwbouw. De verwarming gebeurt doormiddel van geothermische warmtepompen. Achterin de site bevindt zich een grote collectieve tuin. Alle bewoners hebben elk hun eigen volledig uitgeruste woning, maar delen ook logeerkamers, kinderspeelruimte, zaal met keuken, coworking, wassalon en atelier in het voormalige bakhuisje.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning5
WV8501/01
Heule
 • Circulaire en flexibele opbouw
 • Ecologische materialen
 • Duurzame verwarming
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Kalkhennepbouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Meer foto's

In het najaar plaatsen we leempleister. Waarschijnlijk zijn we daarmee bezig tijdens de opendeur.

Voor het ontwerp van deze circulaire bio-ecologische eengezinswoning vertrokken opdrachtgever en architect samen van een aantal belangrijke doelstellingen:
• Aanpasbaar
• Een gezond binnenklimaat met vochtregulerende en emissiearme bouwmaterialen
• Natuurlijke ventilatie en nachtkoeling
Door middel van een participatief ontwerpproces zijn architect en opdrachtgever erin geslaagd al deze aspecten om te vormen tot een technisch en financieel haalbaar resultaat.

Het resultaat is een functionele woning, die inspeelt op de huidige en toekomstige wensen.
De woning is ontworpen als een spel van volumes en hellende daken. Vanaf de straatzijde staat de grote hobby-garage in de kijker. Vandaag kan de opdrachtgever hier sleutelen aan oldtimers en camper busjes; in de toekomst is hier voldoende ruimte voor een tweede kleine woon-unit. Onmiddellijk achter de garage bevindt zich een tweede, hoger volume. Dit volume huisvest de meer 'technische' functies van de woning: slapen, wassen, opbergen, ... Langs de traphal gaat dit volume voluit de hoogte in. Op deze manier wordt niet alleen een boeiende lichtinval gecreëerd, maar ontstaat ook een ventilatieschacht voor de natuurlijke nachtkoeling.

Rond het hoge woonvolume slingert zich een lager volume. Dit volume vormt de overgang tussen huis en tuin. Hierin zijn de leefruimtes gevestigd. De hellende dakvorm versterkt het ruimtelijk gevoel van deze ruimtes, en maakt connectie met het hoge woonvolume mogelijk.
De woning, die momenteel in uitvoering is, is opgetrokken volgens de paal- en balkmethode. Kalkhennepblokken vullen de paal- en balkstructuur op, terwijl cassettes gevuld met houtwol in de windstijfheid voorzien. De leempleisterlaag staat in voor de luchtdichtheid en vochtregulering, en geeft tegelijk karakter aan de woning. De interne kolommen en balken worden zichtbaar gelaten, en binnenwanden zijn niet-dragend ontworpen. Als energie-opwekker wordt gekozen voor een lucht- waterwarmtepomp, gecombineerd met zonnepanelen. De technieken worden bereikbaar geïnstalleerd, zodat toekomstige aanpassingen eenvoudig inpasbaar zijn. Om inzicht te krijgen in de werking en het gebruik van de woning, zal de opdrachtgever energieverbruik, ventilatie, ... volledig monitoren. Ook de kipramen, die instaan voor de nachtkoeling, worden centraal gestuurd.

Na afronding van de werken ruwbouw water- en winddicht en de technieken met LAB15, Sticker H&T en Stroomop, zal de opdrachtgever zelf de isolatiewerken, elektriciteitswerken en afwerking opnemen.

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Volzet
zondag 07/11/2021 - 14:00
Volzet
donderdag 11/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning5
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning1
Zicht van boven (nog geen dakafwerking).
WV8500/07
Kortrijk
 • Circulair bouwen
 • Pelletketel
 • Duurzame materialen
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / bijna afgewerkt / aanbouw /

Het voormalige atelier achter de winkel verbouwen we tot een woning met patio. De winkel wordt een gemeenschappelijke inkom en fietsenstalling met de studentenkamers op de verdieping (boven de winkel). Onze woning is een houtskelet binnen de bestaande muren. De studentenkamers kregen nieuwe ramen en muurisolatie. De zolder krijgt extra isolatie en dampscherm. We voorzien 2 balansventilatie-systemen. Verwarming en SWW met pelletketel. Het plat dak is gedeeltijk verhoogd ifv lichtinval. Een van die hoog geplaatste ramen dient voor nachtkoeling.

De fiche betreft enkel de woning in het voormalige atelier. De pelletketel, regenwater en zonnepanelen dienen voor de woning én de 4 studentenkamers.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning5
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
WV8700/01
Tielt
 • Geothermische warmtepomp
 • Houtskeletwoning
 • PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / bijna afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 0

Wannes en Ellie kozen voor een ecologische nieuwbouw op een verantwoorde plek, op fietsafstand van werk, de scholen van de twee kinderen en het treinstation van Tielt.

Wannes en Ellie: “We wilden onze impact op het klimaat, grondstoffen en de biodiversiteit zo veel mogelijk beperken. Toen de beslissing was genomen om voor een nieuwbouwproject te gaan, was houtskeletbouw met cellulose en/of houtwolisolatie een evidente keuze, net zoals het vermijden van aardgas of stookolie voor verwarming van de woning. We vroegen bouwadvies aan het provinciaal steunpunt voor duurzaam wonen en bouwen, wat ons goed geholpen heeft.

“Om ons energieverbruik in de winter zo veel mogelijk te beperken, hebben we veel aandacht besteed aan een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid. Maar we wilden in de zomer ook comfortabel wonen. Daarom kozen we voor een geothermische warmtepomp op alle verdiepingen, zodat we in de zomer de slaapkamers op een passieve manier kunnen koelen. Uiteraard is de woning ook voorzien van zonnewering en een efficiënt ventilatiesysteem met warmterecuperatie.

“Verder recupereren we ook het regenwater, liggen er voldoende zonnepanelen op het dak voor de warmtepomp en een toekomstige laadpaal voor een elektrische auto, en zal er bij inrichting van de tuin rekening gehouden worden met hemelwaterinfiltratie en biodiversiteit.”

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning7
WV8310/05
Sint-Kruis
 • Cohousing
 • Warmtepomp met diepteboringen
 • Duurzame materialen
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Wij stellen ons paviljoen open van 10u tot 16u. Lab15 (aannemer) en Ecotechnieken (installateurs technieken) zullen aanwezig zijn. Mogelijk ook is ook EA+ (onze architect) erbij. Wij zijn doorlopend open. Er is een bar en er zal 's middags ook soep te verkrijgen zijn.

Cohousing Eikenberg is een woongemeenschap met 18 units, een gemeenschappelijk paviljoen en een atelier met een fietsherstelplaats aan de rand van Brugge.

Rika Savat: “Onze pijlers zijn ecologie, inclusie (er wonen 3 mensen met een beperking) en betaalbaarheid. Voor dit laatste werken wij samen met Wooncoop en met een sociaal verhuurkantoor.

“Alle nieuwe woningen zijn passief gebouwd. Het paviljoen is een houtskeletbouw. Het staat er sneller, het is perfect geïsoleerd en de binnenafwerking gaat veel vlotter. Om grondstofuitputting te vermijden, hebben we geprobeerd om zoveel mogelijk materialen uit de eigen regio te gebruiken zoals bakstenen, hout, papiervlokken en houtwol.

“De woningen zijn goed geïsoleerd. Ze zijn wind- en luchtdicht, en dampopen. Goed en luchtdicht isoleren gaat samen met goed ventileren: in een passiefhuis gebeurt dit op een mechanische manier. We gebruiken geen fossiele brandstoffen, maar wel natuurlijke energiebronnen: de zon (via zonnepanelen) en de aarde (via geothermische diepteboringen). We verwarmen en verkoelen dus met warmtepompen.

“We gebruiken zoveel mogelijk gefilterd hemelwater, zowel van de gewone daken als van de groendaken. Niet alleen voor toiletten en douches, maar ook voor de afwas en de vaatwasmachine. De groendaken filteren het water zelf en dragen bij tot meer biodiversiteit."

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 13/11/2021 - 10:30
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
WV8434/02
Lombardsijde
 • Handelszaak
 • Warmtepomp met captatieveld
 • staalstructuur
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Het gebouw is zowel een handelszaak als woning en is opgebouwd via een staalconstructie met industriële geïsoleerde panelen. Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp met een horizontaal captatienet en vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen en een speksteenkachel.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
WV8520/06
Kuurne
 • Pelletketel
 • Semi-intensieve daktuin
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

In Kuurne staat dit charmante huis uit 1947. In 2017 besloten de huidige eigenaars de woning te kopen en een grondige make-over te geven. Op twee jaar tijd is het oude deel volledig gerenoveerd, en werd er een bijgebouw geplaatst: een houtskelet, geïsoleerd met Gutex houtwol voor de wanden, PIR in het plafond (i.v.m. de daktuin) en kurk als vloerisolatie. Het oude deel kreeg een nieuw dak (houtskelet met ingeblazen houtwol), en het nieuwe deel wordt voorzien van een daktuin. Waar mogelijk werken ze het liefst met ecologische materialen, zoals leem, parketvloeren, enz.

Ook qua technieken valt deze woning op. Als verwarming rekenen de bewoners op een Ökofen pelletketel met superslimme thermostaat en plafondverwarming in het nieuwe deel. Het ventilatiesysteem is uitgerust met een aardwarmtewisselaar (Canades buis). Tot slot blinkt de keuken uit in gezelligheid dankzij het houtfornuis, waarop de bewoners koken.

"Met het oog op ecologie - zowel bij de keuze van materialen als technieken - werd beetje bij beetje onze droom een realiteit. We trachtten veel zelf te doen, maar lieten het gros aan werken uitvoeren. Iedere avond werkten we dan zelf verder." - bewoners Lucas & Alice.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
Living
WV8520/01
Kuurne
 • Eigen productie van elektriciteit en warmte door micro-WKK op pellets
 • Batterijopslag door zelf opgewekte elektricitieit via micor-WKK en PV-panelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / renovatie /

Ludwig en Ann zijn al van jongs af aan geïnteresseerd in natuur en milieu. Toen ze besloten te verbouwen, verdiepten ze zich bio-ecologische materialen.

Ludwig en Ann: “Respect voor materiaal werd er bij ons met de paplepel ingegoten. Met dat idee in het achterhoofd hebben we ervoor gekozen om met bio-ecologische materialen te verbouwen. Zo zal er geen bouwafval achterblijven als ons huis ooit wordt afgebroken. Al onze bouwmaterialen zijn afbreekbaar in de natuur.”

“Mijn ouders bouwden een oude vlasschuur in 1963 om tot een woning, en ik ben er altijd blijven wonen. In 2000 besloten mijn vrouw en ik om het grondig te renoveren.

“We kozen voor gestorte kurk (gerecycleerde kurkkorrels) als vloerisolatie en houten massieve parket voor de vloer. De wanden van ons huis bestaan - van binnen naar buiten - uit leem, kalkzandsteen, 20 cm vlas, 2 cm houtwol en de houten buitenafwerking. Het dak bestaat uit gipsvezelplaten, 16 cm vlas, OSB-platen, 15 cm rotswol en EPDM.

“Verwarmen doen we via centrale verwarming met houtpellets. De warmte wordt verdeeld via de muren. We koken op hout en wekken onze elektriciteit zelf op via een microwarmte-krachtkoppeling (Stirling motor) en batterijen. Alle elektriciteit dat uit onze stopcontacten stroomt, komt ofwel van onze pellet-installatie, ofwel van de zon. Sinds 2017 zijn wij niet meer afhankelijk van het elektriciteitsnet en leven dus off-grid, maar in alle comfort.

Lees ook ons interview met Ecobouwers

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Volzet
zaterdag 06/11/2021 - 14:00
Volzet
zondag 07/11/2021 - 10:00
Volzet
zondag 07/11/2021 - 14:00
Volzet
donderdag 11/11/2021 - 14:00
Volzet
zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Volzet
zaterdag 13/11/2021 - 14:00
Volzet
zondag 14/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zondag 14/11/2021 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning7
WV8500/04
Kortrijk
 • bio-ecologische materialen
 • verwarming met leemkachel
 • zonneboiler
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Kalkhennepbouw / bijna afgewerkt / aanbouw /

Wil je meer te weten komen over welke bio-ecologische materiaalkeuzes je kan maken bij je (ver)bouwproject dan loont een bezoek aan onze woning zeker de moeite. We renoveerden en breidden een degelijke oude woning uit met bewuste en doorgedreven keuze voor bio-ecologische materialen. Zo ontstond een dampopen structuur door het gebruik van natuurlijke materialen: kalkhennep, schelpen, hout, kurk, houtwol, leem ...
Grote ramen brengen de landelijke omgeving naar binnen. Een leemkachel en zonneboiler zorgen voor warmte.
We zijn en waren nauw betrokken bij alle onderdelen van het bouwproces en deden verschillende zaken zelf (oa kalkhennep, leem) en delen daar graag onze opgedane ervaringen.
 

Ecobouwers Opendeur 2021

zondag 07/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 13/11/2021 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
houtskelet uitbouw ipv dakkapel, houten achtermuur
WV8800/02
Roeselare
 • Gefasseerde verbouwing
 • Koken en verwarmen met hout
 • Ventilatiesysteem D
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie / K-peil: 31 /

Onze woning werd in verschillende fasen verbouwd.  in 2013 isoleerden we ons dak (30 cm cellulose) en muren (20 cm cellulose). Alle voorbereidende werken deden we zelf, incl. het winddicht maken van de woning. We hebben veel geleerd van onze fouten, en kunnen je meer vertellen over winddichting, over correcte plaatsing van ramen en deuren etc. In 2018 hebben we de vloer geïsoleerd en voor een houtfornuis gekozen in de nieuwe keuken. Binnen zijn de muren afgewerkt met leem en kleifinish.

Ecobouwers Opendeur 2021

zaterdag 06/11/2021 - 10:00
Volzet
WV8820/03
Torhout
 • hybride bouwmethode
 • intelligent energie-managementsysteem
 • negatief E-peil
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 18 / E-peil: -11

Karaktervolle nulenergiewoning opgebouwd volgens unieke hybride bouwmethode en met een intelligent energie-managementsysteem. Na 9 de woning te bewonen, zijn hier enkel tevreden bewoners. De verbruikscijfers vallen aardig mee. Bovendien is er nu een voedselbos in de maak.

Ecobouwers Opendeur 2021

donderdag 11/11/2021 - 14:00
Volzet