Bezoek een opendeur | Ecobouwers.be

Bezoek een opendeur

Wens je een duurzame woning te bezoeken in Brussel, surf dan naar onze tweetalige website van Ecobâtisseurs voor een overzicht. Meer dan 100 extra projecten zetten daar hun deuren open.

WV8870/02
Izegem
 • Bio-ecologische materialen
 • Groendak
 • Circulair gebouw
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / kalhennepbouw / in opbouw / nieuwbouw /

Gezond wonen, gezellig wonen, slim wonen, en dat in overeenstemming met de natuur. Dromen, denken, doen!

Een houten woning, paal/balk systeem, zwaluwstaartverbindingen, hout van dichtbij. Goed geteamd met kalkhennepblokken en omwonden met een houtwoldeken. Een groendak, passieve nachtkoeling, een warmtepompboiler, een groene long (voorzien 2020), glasschuimgranulaten ipv beton, stralingsvrije elektriciteitskabels, zonnepanelen met accu (voorzien 2020), driedubbele beglazing in den (u waarde van 0,5), dakoversteken op het zuiden, doorgedreven lijmvrije materialen en verbindingen, ..., ... Oef! Een hele boterham! Te veel om hier te vermelden... Tot 9 november?

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
WV8550/03
Zwevegem
 • Groendak
 • PV-panelen
 • Lucht-waterwarmtepomp
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / in opbouw / nieuwbouw / E-peil: 6

Hoe zijn we van E-peil 1654 naar E-peil 6 gegaan? Kom het ontdekken tijdens ons openstelmoment.

In juli 2018 werden we eigenaar van een oude woning (bouwjaar 1933) op een prachtige locatie in Zuid-West-Vlaanderen. Een goed jaar later hebben we onze woning en grondige update gegeven om te voldoen aan de hedendaagse eisen. Het resultaat is een houtskeletwoning (in opbouw) die aangenaam op temperatuur gehouden wordt door een lucht-water warmtepomp.  Bij ons vind je een pragmatische kijk op hoe ecologisch bouwen ook voor jou als bouwheer heel wat voordelen oplevert.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning17
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
WV8434/02
Lombardsijde
 • Handelszaak
 • Warmtepomp met captatieveld
 • staalstructuur
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Het gebouw is zowel een handelszaak als woning en is opgebouwd via een staalconstructie met industriële geïsoleerde panelen. Het gebouw wordt verwarmd met een warmtepomp met een horizontaal captatienet en vloerverwarming in combinatie met zonnepanelen en een speksteenkachel.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
maandag 11/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
WV8520/06
Kuurne
 • Pelletketel
 • Semi-intensieve daktuin
 • Bio-ecologische materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Sinds december 2017 zijn we eigenaar van dit mooie huis in Kuurne welke sindsdien een ware make-over gekregen heeft. Met het oog op ecologie (zowel bij de keuze van materialen als technieken) werd beetje bij beetje onze droom een realiteit. We trachtten veel zelf te doen maar lieten het gros aan werken uitvoeren, waarbij we iedere avond zelf verder werkten.

Enkele in het oog springende technieken en aanpassingen:

 • Pelletketel (Ökofen) met super slimme thermostaat en plafondverwarming in het nieuw gebouwde deel
 • Aardwarmtewisselaar (Canadeese buis)
 • Volledige renovatie van het oude deel (1947) incl vloerisolatie en volledige onderkapping om de muren thermisch te scheiden
 • Nieuw dak (houtskelet met houtwol ingeblazen) op het oude deel
 • Bijgebouw houtskelet, geïsoleerd met Gutex houtwol (wanden), PIR (plafond ivm daktuin), Kurk (vloer)
 • Ramen in hout-alu, 3 lagig glas
 • Voorbereiding voor een semi-intensieve daktuin
 • Houtfornuis in de keuken
 • Afwerking met ecologische materialen (leem, parket, enz)

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning19
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
WV8210/07
Loppem
 • Condenserende pelletketel met zonneboiler
 • Duurzame materialen
 • Balansventilatie met grondbuis
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 20 / E-peil: 30

Deze nieuwbouw passiefwoning werd ontworpen binnen een compact volume, maar met een rijkelijke lichtinval. De zuidzijde bevindt zich aan de straatkant, maar om zonnewarmte en -licht toch diep in de woning te kunnen binnentrekken werd in de voorgevel een groot zonneraam geplaatst dat uitgeeft op een vide boven de keuken.

Door het spel van hout-aluminium ramen met klassieke inbouw en houten blokramen in combinatie met de nis aan de inkomzone krijgt de woning met strakke vorm een speelse toets.

Structureel is de woning een houtskeletstructuur met bio-ecologische materialen. Naast passief en bio-ecologisch is deze woning ook fossiel-vrij dankzij de condenserende pelletketel met zonneboiler die instaat voor verwarming en sanitair water.

Dankzij een combinatie van een grondbuis voor de ventilatie, mooi geïntegreerde zonwering aan de ramen en thermische massa op de juiste plaatsen, zal het in deze woning ook 's zomers heel aangenaam toeven zijn.

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning3
NL4527/01
Aardenburg
 • Massa leemkachel voor verwarming
 • Bio-based materialen
 • Slimme sturingen en domotica
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Intro bio-ecologische woning

Onze woning, een huisartenpraktijk woning uit 1953 werd met bio-based materialen gerenoveerd. Belangrijkste aandachtspunten waren gezond en comfortabele binnenmilieu en zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. We zijn daar een heel eind in geslaagd en hebben de energiekosten drastisch weten te minimaliseren waardoor we de investering voor een groot deel verwachten te recupereren in 15- a 20-tal jaren.

Komt kijken en voelen aan onze knuffelmuren en ervaar het comfort en de luxe van stralingswarmte (net zoals de zon), bovendien is het bijzonder mooi ook want de knuffelmuren zijn van leem wat een goede warmteafgifte bezit en de vochthuishouding in de woning doorheen het jaar op een natuurlijke wijze reguleert.

Onze woning staat in Aardenburg, dat ligt in Zeeuws-Vlaanderen dichtbij Knokke en Maldegem.
We nemen ook deel aan de Duurzame Huizenroute in Nederland op zaterdag 3 en 10 november. Zie: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1953-aardenburg.

We hebben een massa leemkachel voor verwarming in woonkamer, keuken en productie van warm water. Met de geÏntegreerde oven worden heerlijke pizza's en slow cooking gerechten klaargemaakt.

Opmerkelijk is dat je geen enkele lichtschakelaar in onze woning aantreft, ze zijn er niet, de verlichting wordt autmatisch via sensoren aangestuurd zodat we nooit de verlichting kunnen vergeten uit te doen. De aansturing wordt middels smart home domotica technologie uitgevoerd, naast verlichting wordt ook de beveiliging, verwarming en ventilatie smart geregeld.

In Nederland worden reeds slimme energiemeters door de netbeheerders geinstalleerd, een ontwikkeling die ook in België er aan zit te komen. Wij hebben zo'n slimme meter en kunnen de voordelen via onze smart home domotica ervan benutten en real-time ons energieverbruik inzien.

Artikel uit Gremberghe.nl

Enkele jaren geleden belde mijn zakenmaatje me op een zekere dag op met de mededeling “Ik heb een huis gekocht.” “Nou mooi, gefeliciteerd”, luidde mijn antwoord niet wetend wat hij gekocht had. Het bleek om een oude dokterswoning in Aardenburg te gaan, op het hoekje van de Markt, niet ver van zijn eigen huisje. Een grote oude woning met praktijkruimten en een grote tuin. Een keur aan kamertjes en hokjes, een beetje verouderd. Kortom een woning die wat gemoderniseerd diende te worden. Althans, zo plegen makelaars zo’n woning graag te omschrijven. Voor mensen als schrijver dezes, lieden met louter linkerhanden is zo’n woning goed voor een permanente verbouwing tot den doet er op volgt, maar goed niet voor Arno Rootsaert. “Ik ga dat eens goed aanpakken”, zei hij, overigens ook niet geheel overziend waar hij aan begon.

Maar goed Arno begon, zuchtte, zuchtte nog eens, maar ging door en bleef volhouden ook toen de verbouwing, beter de complete renovatie, niet altijd even vlotjes verliep.
Arno zou dat huis volledig moderniseren of zoals hij zelf omschreef: “Een voormalige huisartsenpraktijk met label G die iedereen kent in groot Aardenburg volledig biobased renoveren, isoleren, stralingswarmte opvangen en voorzien van leemknuffelmuren met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Voorzien van warmtecollectoren en warmtepompen voor warm water en zonnepanelen voor de energieopwekking
En dan ook nog uitrusten met smart home technologie zonder schakelaars of stopcontacten op de muren en mogelijkheden voor langer zelfstandig thuiswonen.

Alles werd gestript, alleen de buitenmuren bleven overeind staan. Dak werd verbeterd, kozijnen vervangen, glas, binnenmuren, elektra alles eruit, nieuw erin. Een handgemaakte houtkachel van 3 ton leemsteen, die met een keer op te stoken het huis warm kan houden, warm water maakt (en om pizza’s in te bakken). Om een lang verhaal kort te houden, de renovatie duurde natuurlijk langer dan gepland, maar de verbouwer kon zijn zin doen, de nieuwste toepassingen toepassen, de nieuwste technieken implementeren en uitproberen en en passant ook zien welke regionale ondernemers klaar waren voor de echte innovaties in de bouw. En die waren er -gelukkig- wel, maar mondjesmaat, omdat de bouw – als bedrijfstak – zo verschrikkelijk traditioneel is.

BRON: http://www.gremberghe.nl/2017/10/bouwen-en-verbouwen-in-zeeuws-vlaanderen-ofwel-moderniteiten-in-het-land-van-de-stilstand/

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
WV8520/01
Kuurne
 • Eigen productie van elektriciteit en warmte door micro-WKK op pellets
 • Batterijopslag door zelf opgewekte elektricitieit via micor-WKK en PV-panelen
 • Bio-ecologische materialen
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / renovatie /

Bio-ecologische verbouwing tot uiterst laag-energie woning die 100% off-grid is. Eigen productie van elektriciteit door middel van een microWKK op pellets, PV en batterij-opslag.

Lees ook ons interview met Ecobouwers

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning19
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
maandag 11/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
WV8930/04
Rekkem
 • Zelfvoorzienen in elektriciteit en warmte
 • gesloten kringloop water
 • duurzame materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 24 / E-peil: 7

Wij zijn Een  team van  milieubewuste ontwerpers, aannemers en leveranciers die op een  innoverende en creatieve  manier bouwsystemen herbekijken en streven naar autonome gebouwen. ‘t Fundament van ons concept is het ontwerp en de bouw van de 1ste bio-ecologische autonome Kaswoning (KASECO) op Belgisch grondgebied). De kijkwoning is een autonome, vrijstaande woning – kantoor inclusief - bestaande uit een houtskeletbouw omgeven door een serre = Kas + off-grid energie/watervoorziening. De kijkwoning is het concept van de dubbele huid. De buitenhuid – de kas- vormt een microklimaat rond de kijkwoning/kantoor. Bij de keuze van de materialen werd gewerkt volgens het C2C principe en de circulaire economie. In dit concept kan men indien gewenst ook voor een groot deel in zijn eigen voedselbehoefte voorzien. We streven ernaar om in de toekomst meer gebouwen te concipiëren die waterneutraal, en energetisch autonoom kunnen functioneren.

De meest recente foto's zijn genomen door fotograaf Dhr. Luc Roymans.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Volzet
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Volzet
WV8930/03
Lauwe
 • Kalkhennep muren
 • Gerecycleerd glas als vloersisolatie
 • Verwarming imet leemkachel en speksteenkachel
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / kalhennepbouw / bijna afgewerkt / renovatie /

Oude vierkantshoeve die grondig gerenoveerd moest worden met behoud van karakter. Muren worden geïsoleerd met kalkhennep, het dak met cellulose en de vloer met glasgranulaat. Verwarming is met leemkachel en speksteenkachel. De meeste binnenmuren worden geleemd.

Openstelmomenten

Deze woning kan op dit moment niet bezocht worden. Blokkeer gerust alvast 9, 10 & 11 en 16 & 17 november voor de volgende Ecobouwers Opendeurdagen 2019!

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

glazen dak aanbouw van boven
WV8790/03
Waregem
 • Schelpen onder vloer
 • Houtskelet
 • Bio-ecologisch gebouw / kalhennepbouw / in ruwbouw / aanbouw /

Aanbouw in houtskeletbouw met volgende kenmerken:

 • kalkhennep vloer op schelpen op gelijkvloers,
 • vlasisolatie in de houtskeletbouw wanden, 
 • kurkisolatie in het plat dak boven gelijkvloers, 
 • glazen vloer op verdieping,
 • glazen dak boven verdieping,
 • leem- en kalkpleisters op de muren.

Eerder gerenoveerd gedeelte:

 • hergebruik houten binnendeuren
 • hergebruik houten balken vloer verdieping
 • kalkpleister op de muren

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning4
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning7
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
maandag 11/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
maandag 11/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
WV8520/04
Kuurne
 • centraal verwarming met houtpellets
 • bio-ecologische materialen
 • balansventilatie
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Een doorgedreven ecologische renovatie van een rijwoning. De woning wordt verwarmt met een centraal verwarmingssysteem met pellets. 

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
Zitband aan leemkachel, warmt mee op.
WV8500/04
Kortrijk
 • bio-ecologische materialen
 • verwarming met leemkachel
 • zonneboiler
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / kalhennepbouw / bijna afgewerkt / aanbouw /

Wil je meer te weten komen over welke bio-ecologische materiaalkeuzes je kan maken bij je (ver)bouwproject dan loont een bezoek aan onze woning zeker de moeite. We renoveerden en breidden een degelijke oude woning uit met bewuste en doorgedreven keuze voor bio-ecologische materialen. Zo ontstond een dampopen structuur door het gebruik van natuurlijke materialen: kalkhennep, schelpen, hout, kurk, houtwol, leem ...
Grote ramen brengen de landelijke omgeving naar binnen. Een leemkachel en zonneboiler zorgen voor warmte.
We zijn en waren nauw betrokken bij alle onderdelen van het bouwproces en deden verschillende zaken zelf (oa kalkhennep, leem) en delen daar graag onze opgedane ervaringen.
 

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
WV8800/02
Roeselare
 • Gefasseerde verbouwing
 • Koeken en verwarmen met hout
 • Ventilatiesysteem D
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie / K-peil: 31 /

Onze woning werd in verschillende fasen verbouwd.  in 2013 isoleerden we ons dak (30 cm cellulose) en muren (20 cm cellulose). Alle voorbereidende werken deden we zelf, incl. het winddicht maken van de woning. We hebben veel geleerd van onze fouten, en kunnen je meer vertellen over winddichting, over correcte plaatsing van ramen en deuren etc. In 2018 hebben we de vloer geïsoleerd en voor een houtfornuis gekozen in de nieuwe keuken. Binnen zijn de muren afgewerkt met leem en kleifinish.

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning2
interieur woning
WV8900/03
Ieper
 • Gebruik bio-ecologische materialen
 • Box-in-box principe
 • Totaal-renovatie
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / afgewerkt / renovatie / K-peil: 18 /

Totale renovatie vlak bij stadscentrum is en toch in een groene omgeving. Het huis (gebouwd in 1939) was binnenin vernield door een brand. We maakten er een zeer laag energiewoning van door er een houtskelet in te plaatsen met dikke isolatie en ecologische bouwmaterialen.

In het kader van levenslang wonen hebben we er voor gekozen de woning rolstoelvriendelijk te renoveren. Een lift, ruime badkamer, voldoende grote draaicirkels, brede doorgangen en schuifdeuren.

Daarnaast zorgden we ervoor dat we kunnen genieten van maximaal lichtinval.

Openstelmomenten

Deze woning kan op dit moment niet bezocht worden. Blokkeer gerust alvast 9, 10 & 11 en 16 & 17 november voor de volgende Ecobouwers Opendeurdagen 2019!

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

Achterzijde
WV8581/01
Avelgem
 • PV-panelen en zonneboiler
 • Duurzame technieken: douchewaterwarmtewisselaar, domotica, warmtepomp ...
 • Elektrische mobiliteit
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 14 / E-peil: 0

Een gecertificeerde 0-energiewoning. Alle technieken - luchtdichtheid, ventilatie, stofzuigsysteem, sanitair en elektriciteit - zullen besproken worden. De bouwheer heeft hierover een professionele uitleg klaar.

Openstelmomenten

zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9