Bekijk deze duurzame woningen | Ecobouwers.be

Bekijk deze duurzame woningen

AN2800/16
Mechelen
 • Stapsgewijze renovatie
 • Lucht-water warmtepomp
 • PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / renovatie /

Wij streven naar een milieu- en klimaatvriendelijke wereld. Door onze woning energieneutraal te maken, proberen wij ons steentje bij te dragen. We beseffen uiteraard dat we daarmee de wereld niet zullen redden. Maar, we geven wél een voorbeeld: ook in een gerenoveerde woning kan je energieneutraal wonen.

We kochten de woning in de jaren 90. Sindsdien werd het huis stap voor stap verbouwd en geïsoleerd. In een periode van 15 jaar hebben we vloerverwarming gelegd, isolatie gestoken in de dubbele plafonds, het dak geïsoleerd, de ramen vervangen door super isolerend glas en gevelisolatie aangebracht. 

We hebben ook zonnepanelen geplaatst en een aantal jaar later, in 2014, de warmtepomp. Achteraf bleek de warmtepomp de grootste besparingsmaatregel van allemaal, door de terugdraaiende teller en de pV-panelen op het dak. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

NL5131/01
Alphen
 • PV-panelen en zonneboiler
 • Gebruik van lokale en recuperatiematerialen
 • Natuurlijke materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie /

Een belangrijk uitgangspunt bij het ontstaan van de accommodatie Oard is dat mensen zich thuis voelen. Dat doen we door een duurzame omgeving te creëren.

Duurzaamheid wordt vaak vertaald naar alleen maar een laag energie verbruik. Dit zie je dan terug in bijvoorbeeld isolatie en zonnepanelen. Met duurzaamheid kun je echter veel verder gaan dan dat. Als je natuurlijke materialen toepast geeft dit een gezonder binnenklimaat zonder schadelijke stoffen.Natuurlijke materialen zijn verder moeiteloos opnieuw te gebruiken en de CO2 uitstoot bij de produktie ervan is erg laag.

Lavasteen

We zijn begonnen bij de basis, de fundering ligt op een isolatielaag van lavasteen. Dit zeer poreuze gesteente uit de Eifel isoleert prima en bevat niet de schadelijke stoffen die je in de gebruikelijke isolatiematerialen tegenkomt. Lavasteen is een damp-open materiaal. Het zorgt dat het gebouw kan ademen. Verder zal dit materiaal gewoon hergebruikt kunnen worden als Oard ooit wordt gesloopt. De isolatiewaarde van Lavasteen is wel lager dan van bijvoorbeeld kunststofisolatie. Dit is opgelost door een dikkere laag toe te passen. In ons geval is er een bed lavasteen aangebracht van 0,5 meter.

Aardstralen 

Veel mensen zijn in meer of mindere mate gevoelig voor straling van de aarde die voortkomt uit de breuklijnen in de aardkorst. Bij het ontwerp van Oard is rekening gehouden met de looplijn van deze breuklijnen. Zo bevinden er bijvoorbeeld geen slaapplaatsen op een breuklijn.

LEMEN MUREN

De muren zijn gemetseld met stenen die geperst zijn van aarde en leem. Deze stenen zijn niet gebakken waardoor er maar een klein beetje energie voor nodig is om deze te maken. Veel minder energie dan bij gebakken stenen. Veel minder CO2 uitstoot bij de produktie dus. Verder zijn ook deze stenen damp-open waardoor de muren ademen. Leem heeft uitstekende eigenschappen voor het binnenklimaat. Het neemt vocht op en staat het weer af aan de lucht wanneer deze droog wordt. Verder houden de stenen in de winter de warmte langer vast en in de zomer blijven ze langer koel. De voegen zijn van leemmortel. Dit is ook leem met wat kalk toegevoegd.

Houtwol isolatie

De verdiepingsvloer en houten wanden zijn duurzaam geïsoleerd. Hiervoor is houtwol gebruikt. Dit is ook een natuurlijk materiaal wat ademt, en geen schadelijke stoffen bevat. Ook vergt het weinig energie om het te produceren. Houtwol heeft relatief veel massa waardoor het de warmte langer vasthoudt en ook de omgevingsgeluiden goed tegenhoudt.

Leemstuc En Marmorino

Muren van leem hebben ook een stuclaag van leem wat de goede eigenschappen van dit materiaal nog meer versterkt. Maar ook houten wanden en bestaande muren hebben een stuclaag van dit ademende materiaal. Het binnenklimaat wordt hier gunstig door beïnvloedt. Maar het is ook een lust voor het oog. Leemstuc is niet geschikt voor natte ruimten omdat het vocht opneemt. In de sanitaire ruimten is er daarom Marmorino aangebracht. Dit is een vorm van kalkstuc vermengt met marmermeel. Het is een variant van tadelakt wat in marokkaanse badhuizen voorkomt. Marmorino is ook een natuurlijk materiaal en neemt wel vocht op. Door het te verzadigen met natuurzeep wordt het echter verzadigd en vuilafstotend.

Zonne energie

Voor de energievoorziening van Oard maken we gebruik van zonnepanelen om electriciteit op te wekken. Maar we hebben ook 10 grote zonnecollectoren die warm water produceren voor heerlijk douchewater en in de winter voor de vloerverwarming. Het rendement wat met de zonnecollectoren (warm water) wordt behaald is op zonnige dagen meestal het dubbele van wat de zonnepanelen (electriciteit) produceren. Maar ook in de winter kan er bij helder weer nog gasloos genoeg tapwater worden geproduceerd Deze installatie is op de toekomst voorbereid omdat deze geschikt is om aan gesloten te worden op een warmte opslagsysteem. De energie die in de zomer over is kan dan in de winter gebruikt worden. Dat gaat deze accommodatie geheel gasloos maken. En wel op een efficiente manier zonder de gebruikelijke verliezen van warmte omzetting in electiciteit.

Hergebruik van materiaal

De accommodatie Oard is gemaakt in een bestaande schuur. Door dit bestaande bouwwerk opnieuw te gebruiken wordt veel materiaal uitgespaard. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals deze tegels. Ze zijn afkomstig uit het oude huis en jarenlang bewaard zonder dat we er echt een bestemming voor hadden. Nu krijgen ze een mooie decoratieve functie. Wij houden er ook van om oude materialen her te gebruiken zoals de houten vloer. De planken zijn afkomstig van het dak van een oud huis in Stipthout. De planken zijn met zorg geschuurd en eigenhandig gelegd op houtwol isolatie. Het resultaat is een mooie rustieke vloer van hoge kwaliteit. Met circa 70 jaar oude planken die hier weer aan een lang 2e leven beginnen!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2860/08
Sint-Katelijne-Waver
 • Houtskeletbouw
 • Regenwaterrecuperatie
 • Ventilatie D met warmterecuperatie
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / nieuwbouw /

Een bio-ecologische houtskeletwoning in gesloten bebouwing. Het gebouw werd geïsoleerd met papiervlokken in muren en dak en vloerisolatie in isomo-beton (eps-isolatiechape). Drievoudige beglazing zorgt voor een aangename lichtinval en warme winters.

De weinige energie die nodig is in deze zeer goed geïsoleerde woning wordt opgewerkt door een hoog-rendement gasketel die de vloerverwarming op het gelijkvloers voedt. Er is geen verwarming voorzien op de verdiepingen. Tijdens de bouwfase is er alvast aan gedacht om deze gasketel in de toekomst makkelijk te vervangen door een geo-thermische warmtepomp. Daarvoor zitten de nodige doorvoerleidingen al klaar. Het ventilatiesysteem D zorgt ervoor dat er steeds verse lucht aanwezig is in de woning en waarbij de warmte van de afgevoerde lucht wordt gerecupereerd om in de winter de verse inkomende lucht te verwarmen (warmterecuperatie). De woning is ook luchtdicht: de blowerdoortest n50=0,40.

Regenwater wordt gerecupereerd in onze regenwaterput van 20.000 l. Regenwater wordt gebruikt voor wc, douche, bad, poetsen, WM, enzovoort ( slechts 2 koudwaterkranen op stadswater om te koken en tanden te poetsen).

Binnenafwerking met natuurverf, berkenmultiplex, natuurlijk vloerbekleding (linoleum), gepolierde beton, rubberwood trap, 2 vides met vangnet en een voordeur met gekleurd kathedraalglas (een knipoog naar Rietveld... of is het Mondriaan? )

Grote natuurlijke tuin met kikkerpoel...

Tijdens het bezoek graag schoenen uit, de vloerverwarming zal opstaan :-)

Welkom!

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2800/15
Mechelen
 • geothermische warmtepomp
 • bio-ecologische materialen
 • Houtskeletbouw
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Een bio-ecologische lage energiewoning met heel wat troeven: houtskeletbouw met cellulose, fundering van glasgranulaat, geothermische warmtepomp, natuurlijke materialen, lemen bepleistering (nog uit te voeren).

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2460/01
Kasterlee
 • Bodem/water warmtepomp
 • PV installatie
 • Aandacht voor levenslang wonen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / Veranderingsgericht ontwerp / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 6

Een woning voor de toekomst: de warmtepomp zorgt voor fossielvrije verwarming en de PV-panelen voor groene stroom. Dat levert, samen met een doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid, een aardig E-peil op van 6. Ventilatiesysteem D zorgt voor gezonde lucht. 

Er was ook heel wat aandacht voor levenslang wonen bij het ontwerp van de woning. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2640/07
Mortsel
 • Houtskeletbouw met doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid
 • PV installatie
 • Bodem/water warmtepomp met boiler
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: -19

in onze smalle halfopen bebouwing met gekoppelde garage werd er zeer bewust omgegaan met de oriëntatie. Zo trekt de zuidwest gerichte hoek vooraan het zonlicht tot diep in de woning zonder daarbij onze privacy uit het oog te verliezen.De inkomhal werd zeer compact gehouden om de leeffuncties vrij spel te geven in een open plan en hiervoor de volledige breedte van de woning te kunnen benutten.

Het is een nul-energiewoning: een houtskeletbouw met doorgedreven aandacht voor isolatie en luchtdichtheid, aluminium buitenschrijnwerk met drievoudige beglazing en warm-edge afstandhouders, voorzieningen van screens, PV installatie, Bodem/water warmtepomp met boiler en een ventilatiesysteem D.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2140/06
Borgerhout
 • Gemeenschappelijk atelier, keuken,...
 • Bio-ecologische materialen
 • Innovatieve groendaken
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Een grote cohousing met 18 private appartementen en gemeenschappelijke tuin, eetzaal met keuken, wasplaats, logeerkamer, atelier etc. Daarnaast een doorgedreven bio-ecologische woning, mede dankzij architectenatelier archi4 (app-gebouw in CLT, regenwaterrecuperatie, kalkhennep, leem, zonnepanelen...). Innovatieve groendaken

Ben je benieuwd naar cohousing? Neem dan zeker een kijkje op www.samenhuizen.be!

copyright foto's: Evelyne Bocquet

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2600/05
Berchem
 • Bio-ecologische materialen
 • Regenwaterrecuperatie
 • Ontharding van tuin
 • Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Een oude kachelwinkel wordt volledig gerenoveerd. En dit zo ecologisch mogelijk. Het gebouw werd uitgebreid met een aanbouw in houtskelet, opgevuld met ingeblazen papiervlokken. Verder maakten we volgende keuzes:

 • Buitenschrijnwerk in kastanjehout met U-glas 1.0
 • vloer tussen kelder en gelijkvloers geïsoleerd met houtwolisolatieplaten + fermacell (droogvloersysteem). De vloer is nadien bekleed (volledige gelijkvloers) met een lino.
 • voorgevel langs de binnenzijde en houtskelet binnenmuren geïsoleerd met gramitherm, een bio-ecologisch isolatiemateriaal bestaande uit gemaaid gras + jutevezels
 • de woning is volledig herbezet met een kalkgipspleister, en alle houtskelet binnenwanden zijn afgewerkt met fermacell 1 muur is geleemd
 • onderdak in houtvezelplaat laten plaatsen + dak geïsoleerd met 35 cm ingeblazen cellulose 
 • in de kelder staan 3 pvc tonnen van elk 1100 liter om regenwater op te vangen. Het idee is dat dit modulair systeem ten allen tijde uitgebreid kan worden wanneer dat nodig blijkt. Een automatische omschakelpomp regelt de toevoer naar de toiletten, de buitenkraan, de wasmachine en een aparte kraan in de keuken
 • kurken vloeren
 • bestaande houten vloeren opgeschuurd en vernist met ecologischere vernis
 • alle verven, beitsen en lakken zijn bio-based 
 • ontharding koer (50 m2 beton uitgebroken) om een groene tuin te maken!

 We hebben dit vooral als zelfbouwers gedaan!. 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Ruwbouw winddicht
AN2300/06
Turnhout
 • Flexibele demontabele opbouw
 • Nagroeibare materialen
 • hergebruik van regenwater en grijswater
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / in ruwbouw / renovatie /

Ontwerp:

De keuze voor de locatie van de woning is bewust gemaakt: centraal gelegen in een goed uitgeruste stad of buurt. Beperken van verplaatsingen met de wagen.

De woning zelf bestaat uit vrije en open ruimtes met nadruk op veel lichtinval en contact met de tuin. Door te spelen met plafondhoogtes worden ruimtes meer gedefinieerd.

Het is een voldoende ruime en compacte woning geworden, met aandacht voor levenslang wonen door eenvoudige aanpasbaarheid.

Technische uitwerking:

Streven naar een zeer laag energieverbruik.

Er wordt gebruik gemaakt van zoveel mogelijk nagroeibare materialen met een nadruk op demonteerbaar bouwen. PUR wordt geweerd!

Getracht wordt om materialen uit de oude woning te herbruiken. Dit blijkt tijdens uitvoering een vermoeiende klus.

Er is gekozen voor een doorgedreven herbruik van regenwater en de optie is ingebouwd om in de toekomst grijswater te herbruiken.

 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Achtergevel
AN2860/07
Sint-Katelijne-Waver
 • energie-efficiënt concept
 • houtskelet
 • PV-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Een vrijstaande laagenergiewoning.

Een compact volume, met een doordachte vorm.
De tuin is perfect gericht naar het zuiden. Door aan de tuinzijde grote ramen te plaatsen kan ik maximaal gebruik maken van de zonnewinsten in de winter. Een zwart gepolierde betonvloer geeft dan weer de massa om die warmte op te slagen.
Een dakoversteek aan de zuidzijde zorgt er niet enkel voor dat bij regen ik niet onmiddellijk mijn ramen moet dichtdoen maar deze is ook een zonnewering voor de zomermaanden. In de winter staat de zon laag, dus kan ze diep in de woning binnenvallen. In de zomer staat deze hoog en geeft schaduw op het glas.

Mijn tuin staat vol met bomen. Die zorgen voor bijkomende schaduw en afkoeling in de zomer. Geen probleem van schaduw in de winter, want dan vallen alle bladeren af en kan die zon weer diep binnendringen om mijn woning op te warmen. Hier is geen geen gestuurde zonweringen nodig aangezien ik met de natuur meewerk.

Het dak is als een vleugel, vlak aan de bovenzijde en gebogen aan de onderzijde. Hierdoor kan ik in het dikste gedeelte van het dak de grote buizen van de warmterecuperatieventilatie kwijt. De toevoer van de lucht komt door een grondbuis uit de tuin. Aangezien de ondergrond ongeveer op dezelfde temperatuur van 12° blijft zal deze de aangevoerde lucht opwarmen in de winter en afkoelen in de zomer.

Het dak is voorzien van een extensief groendak. Het dak neemt water op als een spons, en de verdamping zorgt voor bijkomende buffering tegen oververhitting in de zomer. Door de lage kiepramen aan de noordgevel en de hoge ramen aan de zuidgevel open te zetten creëer ik een natuurlijke luchtstroom doorheen het hele huis. Wat een aangename koeling geeft in de zomer. Mijn huis heeft dus als het ware een zomer- en een winterstand en ik heb geen dure energieverslindende koeling nodig, zelf niet in de warmste zomermaanden.

Hernieuwbare energie.
De zonnepanelen op de dakrand voorzien mijn woning en mijn atelier 100% van stroom.

Uitgedacht op maat gemaakt meubilair.
Waarom een muur metsen, die bepleisteren en schilderen om er dan een kast tegen te plaatsen? Dan kan ik beter een op maat gemaakte kast maken als binnenwand die toegankelijk is aan 2 zijden.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2300/05
Turnhout
 • lucht/water warmtepomp
 • Benovatie
 • Regenwater voor toiletten en wasmachine
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Veranderingsgericht ontwerp / afgewerkt / renovatie / E-peil: 13

Arjan en Gert woonden hiervoor in een kleine bel-etage woning waar in de winter de gasketel continu draaide en in de zomer het binnen niet te houden was met de hitte. Voor hun nieuwe woning kozen ze daarom voor een duurzame renovatie waar het aangenaam vertoeven is.

Arjan en Gert: "Een belangrijke keuze bij de renovatie was de toegankelijkheid waarborgen. Arjan heeft een fysieke beperking, en daarom wilden we dat ons huist binnen het concept “levenslang wonen” past. Een oprit, hellend vlak tot woning, brede binnendeuren, waskoker en ruime open gelijkvloers waren een must!

"Daarnaast zijn we natuurliefhebbers en maken we ons zorgen over de klimaatverandering. Een vloerplaat verwijderen of de muren isoleren doe je maar een keer, terwijl de aankoop van meubels wel enkele jaren kan wachten. Onze prioriteit lag dus bij de duurzame investeringen.

"We wilden de statige gevel uit 1960 behouden dus kozen we slechts de spouw te isoleren in de voorgevel. Op de andere gevelvlakken hebben we dit dan ruim gecompenseerd. De vloerplaten bestaan uit een potten en balken systeem, wat geen evidentie is om een D ventilatiesysteem en nieuw leidingwerk in weg te werken. Hier was wat creativiteit nodig met behulp van een vals plafondje, ingemaakte kasten en positionering van toestellen."

Bij deze renovatie te Turnhout werd gans de woning gestript en herbouwd naar hedendaagse normen. De ruimtes werden heringedeeld volgens het concept modulair wonen: gans de benedenverdieping is rolstoeltoegankelijk en kan eenvoudig heringericht worden met een gelijkvloerse slaapkamer en badkamer. Er werden duurzame isolatiematerialen gebruikt. Daarnaast zijn ook de ramen in de voorgevel (zuid-oost) zijn voorzien van zonwerend glas ter preventie van overhitting. 

Een lucht-water warmtepomp voorziet de woning van sanitair water en verwarming via vloer&wandverwarming. Het ventilatiesysteem met warmterecuperatie verdeelt deze warmte over gans de woning zodat geen bijkomende verwarming nodig is in de slaapkamers. Het domoticasysteem schakelt slim de verbruikers advh. van aanwezigheid en energieverbruik; zo gaat bijvoorbeeld de warmtepomp in comfortstand bij overproductie van de zonnepanelen. 

Eindresultaat is een moderne ruime woning die trots zijn EPC-score van 600 ingeruild heeft voor een EPC van 31 (E13). 

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2560/03
Bevel
 • warmtepomp met diepteboring
 • duurzame materialen
 • energie efficiënte toestellen
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie / E-peil: 72

Een oude boerderij zo energieneutraal mogelijk maken?! Oh jawel! Alles kan! Wij jagen onze dromen na tijdens onze verbouwingen. Weloverwogen keuzes, een hart voor de natuur en lief zijn voor de planeet. Meer moet dat niet zijn.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2580/05
Putte
 • Ecologische en bio-ecologische materialen
 • Hergebruik van materialen (circulair)
 • Hergebruik van sanitair water
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / nieuwbouw /

Een oude schuur werd omgebouwd tot een energiezuinige dierenartsenpraktijk. Daarbij werd er heel selectief omgesprongen met de bouwmaterialen. Petrochemische producten (styreen, formaldehydes, PU / cyanen, dampdichte verven, enz.) worden zo veel mogelijk vermeden, ten voordele van ecologische en bio-ecologische materialen. Die worden zowel voor de basisstructuur als voor de afwerking ingezet.

Daarnaast speelt ook hergebruik een rol: de ramen en de buitenafwerking zijn uitgevoerd met houten planken die elders werden afgekeurd.

Nog niet aanwezig maar wel in de plannen: een systeem voor waterrecuperatie met verval voor het sanitair water.

Gunter: "Ik ben al jaren een overtuigde en ervaren duurzame aannemer (premium passiefbouw) en help graag iedereen verder met hun bouwproject. Wil je goede tips en wil je weten waar op letten, dan ben je bij mij aan het goede adres."

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

NL4651/01
Steenbergen
 • Warmtepomp voor verwarming en koeling
 • Passiefwoning
 • Goed zomercomfort
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

De woning is energieneutrale passiefwoning met een hoog comfort. Architectuur en vormgeving speelden een belangrijke rol waardoor de woning een ruim gevoel geeft met veel licht. In de woning zijn diverse vides aanwezig waardoor de ruimtelijkheid extra wordt benadrukt. Constructief is de woning opgetrokken uit 140mm dragende porotherm wanden met 220mm pir isolatie. Kozijnen met triple glas zijn van kunststof maar aan de buitenzijde afgewerkt met aluminium. De houten uitbouwen en timmerwerk in de spouw is gedaan met ongelakte red cedar delen. Op begane grond en eerste verdieping ligt vloerverwarming aangestuurd door een Kensa warmtepomp van 6kW voor verwarmen en koelen waarnaast 2 zonnepanelen een 166 liter vat zullen verwarmen voor warm water. De zonnepanelen zijn nog niet aangesloten op dit moment. In de zomer kunnen de zonnepanelen ook gebruikt worden voor het verwarmen van een buitenzwembad met een warmtewisselaar in de kruipruimte.

Pal op het zuiden liggen nog 14 pv panelen voor het opwekken van energie. Op het dak van de garage is nog genoeg ruimte voor het verder uitbereiden van de pv panelen maar dan in oost/west positie ipv het zuiden. In de achtertuin ligt een 6m3 regenwatertank voor de toiletten in de woning, buitenkranen en beregening van de tuin. Op dit moment moet het systeem nog worden aangesloten met een pomp in de kruipruimte.

Op de achtergevel bevinden zich nu 2 screens van ieder 5 meter breedte om zo de ergste warmte buiten te houden. Bij deze woning is het niet de vraag of het in de winter warm te stoken is zoals bij iedere nieuwbouw woning is het de vraag hoe koel het in de zomer kan blijven. Met 35 graden buiten was afgelopen zomer de temperatuur binnen beperkt gebleven tussen de 25 en 26 graden. Hiervoor had de ingeblazen lucht van de wtw unit een temperatuur van 24 graden en stond de vloerkoeling aan met de screens in de achtergevel naar beneden.

Voor iedereen die een "passieve" woning in wording willen zien waarbij nieuwe ideeën nog altijd doorgang vinden voor het verbeteren van de woning bent u hier aan het goede adres. Voordeel is dat ik de woning zelf heb ontworpen en wij zelf de woning hebben gebouwd voornamelijk met een timmerman en metselaar. Dit betekend niet alleen dat wij weten hoe het is om in deze woning te wonen maar ook hoe deze tot stand is gekomen en waarom voor bepaalde opties terecht of onterecht is gekozen. U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Peter Verbogt

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2800/12
Mechelen
 • Ecologische materialen
 • Circulair en modulair ontwerp
 • Passiefwoning
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / Veranderingsgericht ontwerp / in ruwbouw / renovatie /

Een project in volle renovatie. Een kleine rijwoning van 1899 in het centrum van Mechelen wordt getransformeerd tot een gecertificeerde passiefwoning, en als het even kan: energiepositief. We nemen een aantal jaar op rij deel aan de Ecobouwers opendeurdagen, zodat terugkerende bezoekers ons huis kunnen zien evolueren.

Bijzonder is dat het een rijwoning van slechts 4.5m breed betreft, de achtergevel op het westen is georiënteerd (dus geen rechtstreekse zonne-inval vanuit het zuiden), de leefruimtes zich op de bovenste verdieping gaan bevinden en het plan sterk modulair zal zijn om in te spelen op de toekomst. Dit laatste zowel op vlak van technieken als levenslang wonen.

Sinds april 2019 hebben we de woning selectief gesloopt. We gingen voor elk item na of het nog ergens kon dienen. Zo kregen de elektische toestellen een nieuwe thuis, maar werden er ook 8000 stenen gerecupereerd, vloerbalken en vloerplanken worden nieuwe meubels, lambrisering worden kunstwerken, beton werd gescheiden afgevoerd enzovoorts. Tijdens de opendeurdag willen we graag onze plannen toelichten en de uitvoering ervan tonen. De plafondschilderingen van twee jaar geleden zijn intussen verdwenen, zo ook de trap en de meeste muren van het oorspronkelijke huis. In 2021 kan je je ogen de kost geven aan de vele technische details van de ruwbouw, want die zijn nu allemaal goed zichtbaar! We voorzien ook een tafel vol met materiaalstalen, om te voelen en zelfs om mee te nemen.

En als we nog een bezoektip mogen geven, dan kunnen we een eigen project van onze aannemer in Putte aanraden: Oude schuur wordt energiezuinige dierenartspraktijk met bio-ecologische materialen

Bekijk hier de video van dit project.

Lees ook zeker het interview hier op Ecobouwers of bezoek onze website: https://www.passiefrijhuisindestad.be/

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2860/06
Sint-Katelijne-Waver
 • geprefabriceerde muurbouwelementen uit isolatiemateriaal
 • PV-panelen met thuisbatterij
 • Warmtepomp met zomerkoeling
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 14

Onze halfopen woning werd gebouwd in 2013 via geprefabriceerde muurbouwelementen uit isolatiemateriaal (Argisol). De holle bouwblokken werden nadien met beton opgevuld. Er is een warmtepomp met vloerverwarming. In de zomer is dat vloerkoeling. Verder hebben we 21 zonnepanelen op het zadeldak (perfect zuidelijk gericht, 7 kW omvormer) en sinds kort 12 extra panelen op het tuinhuis (3 kW omvormer), quasi plat geplaatst.

Sinds kort hebben we ook een modulaire thuisbatterij van BYD (13,8 kWh) met een omvormer SMA Sunny Boy Storage 5.0. Dit alles in combinatie met een digitale elektriciteitsmeter en een SMA Sunny Home manager die intelligente aansturing van toestellen mogelijk maakt.

Verder is de woning uitgerust met automatisering Loxone en staan er 2 volledig elektrische wagens voor de deur.

We zijn heel enthousiaste ecologisten, zowel uit overtuiging als uit financiëel oogpunt. We delen graag ons verhaal.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2470/01
Retie
 • Circulaire opbouw met demontabele elementen
 • Bio-based materialen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Gebouw met bio-ecologische componenten / Veranderingsgericht ontwerp / afgewerkt / nieuwbouw /

5 Circulaire nieuwbouw woningen opgebouwd in een demonteerbare gelamineerde ‘Mecano’ houtbouwstructuur in combinatie met prefab gevelelementen CircuWallPanels. Focus ligt op kwaliteit, bio based, circulariteit en kostprijs.  

De bewoner is bestuurder van het bedrijf WOODinc.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2880/02
Weert
 • Pv-pannelen met buffervat zorgen voor warmte in de winter
 • Slimme sturingen en energiemonitoring
 • natuurlijke waterzuivering met ecologische tuin
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Veranderingsgericht ontwerp / afgewerkt / renovatie / E-peil: 7

Jan zag tien jaar geleden zijn toekomstige woning te koop staan tijdens de autorijles.

Jan: “Duurzaam bouwen interesseert me al lang. Ik heb nog geholpen met een strobalen huis bij vrienden. Nadat we dit huis kochten volgde ik de cursus postgraduaat bio-ecologisch bouwen bij VIBE. 

“Onze verbouwing werd een volledige herbouw van ons huis. De woning volgt de passiefhuisstandaarden, maar de strikte norm hebben we net niet gehaald. Zonlicht is een belangrijke bron voor warmte, de ramen zijn daarom zeer zondoorlatend. Op een zonnige winterdag is daardoor helemaal geen extra verwarming nodig, ook al vriest het dat het kraakt. Voor de minder zonnige dagen gebruiken we de zonneboiler met buffervat, wat toelaat om enkele dagen te overbruggen.

“Daardoor moeten we de warmte in de zomer wel buitenhouden. We hebben screens op bijna alle ramen. Samen met ’s nachts alle ramen open zetten om de woning te ventileren, komt de temperatuur niet boven de 24°C, terwijl het buiten wel 10° warmer was. Rekening houden met passieve koeling was dus echt een meerwaarde.“Het is belangrijker om alles zoveel mogelijk te plannen en beslissen vóór de bouw. Het maakt het goedkoper en makkelijker tijdens de eigenlijke bouw.

“Onze tuin is een natuurvriendelijke tuin met relatief weinig gras en veel bloemenweiden. Nu de kinderen het huis uit zijn, hebben we een vergunning voor een B&B die we binnenkort opstarten."

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

AN2560/01
Nijlen
 • Lucht-water warmtepomp
 • D-ventilatie met enthalpiewisselaar.
 • Leembepleistering
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Graag schoentjes uit wegens parket  en ontbreken van "propere" oprit.

Een massief passiefwoning die sinds enkele maanden bewoond is in een "campeer-modus".  De woning is verwarmd door een lucht-water warmtepompboiler. Er is een groen dak aangelegd en één aansluitende gevel bestaat uit een beplante berm. Om zoveel mogelijk daglicht te gebruiken en desondanks een "blinde" noordgevel te behouden, zijn er drie lichtkoepels geïnstalleerd met hoge lichtopbrengst. De ramen in hout/aluminium en de leembezetting met afgeronde hoeken geven aanleiding tot een warm, organisch interieur ondanks de strakke lijnen van de buitenzijde. Er werd gekozen voor twee types holle gevelsteen van Nederlandse makelij. De houten gevelbekleding van de verdieping gaat discreet op in de groene daken en berm.

Een woning met vrij veel zelfbouw en bijhorende complicaties en histories.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.

Robur in juli 2021, gehuld in zijn jasje van shingels, gemaakt uit het hout van de grove dennen die er stonden, en een extensief groendak.
AN2275/02
Gierle
 • Lokale materialen
 • Kalkhennep
 • Ontmoetingsruimte
 • Bio-ecologisch gebouw / Kalkhennepbouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 41 / E-peil: 46

Het woord yurt verwijst eigenlijk naar een traditionele ronde tent, die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende veenomaden. De yurt in Gierle blijft op zijn plek, maar krijgt wel steeds andere bewoners. Bedoeld als een creatieve bron voor artiesten of toevlucht voor mensen met een burn-out: dit hobbitachtige stiltehuisje werd (bijna) helemaal opgetrokken uit bio-ecologische materialen.

De constructie bestaat voornamelijk uit hout en kalkhennep (de muren). Voor de rest werden er zo veel mogelijk andere ecologische of gerecupereerde materialen ingezet. Als afwerking werd er kalkpleister, kalkverf en tadelakt in de douche gebruikt. De grove dennen die gerooid moesten worden om plaats te maken voor Robur, dienden als grondstof voor de meubels in Robur, de shingels van de gevel, details in de binnenmuren, en de binnendeuren.

Foto's en meer uitleg op de website!

In 2018 was Wolf Jordan aanwezig, expert in bouwen met kalkhennep; in 2019 was het Miel Daniëls van DaServ!cio die je te woord stond, de eco-aannemer die Robur mee hielp afwerken in samenwerking met Wolf Jordan en vele vrijwilligers. Dit jaar komt Wolf Jordan weer, met zijn fenomenale expertise in bouwen met kalkhennep. Als Wolf niet aanwezig kan zijn, zal Miel Daniëls je te woord staan - hij weet dan weer bijzonder veel over bouwen met vooral leem en andere natuurlijke materialen.

Ecobouwers Opendeur 2021

Deze woning neemt niet deel aan de Ecobouwers Opendeur van 2021 of de openstelmomenten zijn nog niet gekend.