Bezoek een opendeur | Ecobouwers.be

Bezoek een opendeur

Wens je een duurzame woning te bezoeken in Brussel, surf dan naar onze tweetalige website van Ecobâtisseurs voor een overzicht. Meer dan 100 extra projecten zetten daar hun deuren open.

AN2450/02
Meerhout
 • Gevelafwerking volledig in steenstrips met accenten in hout
 • Geo-thermische warmtepomp
 • Ventilatie systeem D
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / in opbouw / nieuwbouw /

Een bio-Ecologische houtskeletbouw en BEN-woning. De woning is volledig onderkelderd met autolift. Een deel van de houtskelet is nog zichtbaar. Gevelafwerking volledig in steenstrips met accenten in hout en alu-buitenschrijnwerk. Technieken: Ventilatie systeem D en geo-thermische warmtepomp.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
AN2970/03
Schilde
 • Duurzame materialen
 • Bio-ecologisch gebouw / in ruwbouw / renovatie /

Verbouwing van een geklasseerde hoeve met kalkhennep blokken, glasschuim en cellulose 

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
Massief passief nieuwbouwhuis
NL5646/01
Eindhoven
 • Batterijopslag
 • Zonnecollectors indaksysteem met optimasors
 • Domotica
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Onze passiefwoning is gebouwd volgens een erg interessant concept en met interessante technieken. Voor de kenners: de gebouwschil opgebouwd uit een "bodemplatte" uit Beieren, Juwo 30 cm brede passieve poriton blokken (Duitsland), en een thermische schil van isofix 9,5 cm, een luchtspouw en een houten schil. Novotherm passieve kozijnen met triplexglas uit Oostenrijk en een Topic voordeur.

Technieken: Vloerverwarming/ koeling warmtepomp met 2 bronnen. Balans systeem Vasco, zonnecollectors indaksysteem met optimasors, 230 volt wissel en een 24 volt gelijkstroom voor led verlichting.  Gel accu’s voor stroomopslag en een loxone domotica systeem met temperatuur per ruimte meting en sturing.

Openstelmomenten

zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning4
maandag 11/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning8
maandag 11/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning8
vooraanzicht
AN2520/07
Broechem
 • Duurzame materialen
 • ventilatie Endura systeem E+
 • Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 33 / E-peil: 26

Onze woning vind je aan de rand van het dorpje Broechem. Omdat we vier kinderen hebben, moest het huis ruim, licht, praktisch en gezellig zijn.

Het huis bestaat uit een hoofdvolume met 2 verdiepingen, met daarop een zadeldak en achteraan een plat, gelijkvloers volume. Alle leefruimtes zijn beneden en hebben veel licht en contact met de buitenomgeving. De balans tussen knus, gezellig, open en licht is in elke kamer op een creatieve manier anders ingevuld.

De woning is volledig opgetrokken in houtskelet en bekleed met een parament steen. Bij de grotere ramen is een duurzame beplanking voorzien ter accentuering van de raamopeningen. Om iets meer expressie en karakter toe te voegen, zijn hier en daar ook gebakken tegelpannen boven de ramen voorzien. Op het gelijkvloers volume is een groendak voorzien en zonnepanelen.

De afwerking in het interieur is op een creatieve manier verschillend ingevuld, zonder het geheel uit het oog te verliezen. In de woonkamer achteraan zijn de wanden bepleisterd met een witte leem. Dit zorgt voor een warme, gezellige en rustige sfeer. In de keuken en hal is gekozen voor een natuurgips die robuuster en strakker van karakter is. In het totaalontwerp is er een balans tussen vrouwelijke en mannelijke energie en karakteristieken. Het evenwicht tussen Yin en Yang in elk gebouw is van essentieel belang.

Kenmerkende bouwmaterialen: houtskelet, schelpen + kurk in vloeropbouw, ecologische wandopbouw, afwerking vloeren Berg&Berg en Stuc & Floor, douchecel met Stuc & Floor

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning1
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning6
AN2627/02
Schelle
 • Hergebruik van materialen
 • Veel zelfbouw
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / in ruwbouw / renovatie /

Renovatieproject in volle uitvoering. De ambitie is tot een passiefwoning te renoveren. Daarbij maximaal hergebruik van originele bouwmaterialen om ook de ecologische impact van de gebruikte materialen zo veel mogelijk te beperken en het budget beperkt te houden. De bouwheer tracht tevens zo veel mogelijk werken zelf uit te voeren en kan daardoor heel wat ervaringen delen.

TIjdens de rondleiding staan we stil bij:

 • productkeuze: U waarden, g-waarden, ZTA, LTA, lambda waarden, DoP's, epb-databank, ...
 • budgetten en de impact van bepaalde keuzes op het budget
 • bouwdetails en de impact ervan
 • tips voor de uitvoering

Wie met de fiets komt, kan parkeren in de tuin en krijgt een gratis drankje.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning4
maandag 11/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
AN2000/05
Antwerpen
 • Duurzame materialen
 • Tichelkachel
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / renovatie /

Ons 16 de eeuws pand wordt gaandeweg duurzaam verbouwd, zonder afbreuk te doen aan de oorspornkelijke charme en betekens. We hebben zelf muurverwarming aangelegd en nadien met leem bepleisterd. Ook de badkamers hebben we zelf bepleisterd met kalk (tadelakt),; De buitenmuur met tempering. In de keuken (achter de foto met het brood ) hebben we een tichelkachel gebouwd. 

Openstelmomenten

Deze woning kan op dit moment niet bezocht worden. Blokkeer gerust alvast 9, 10 & 11 en 16 & 17 november voor de volgende Ecobouwers Opendeurdagen 2019!

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

NL4651/01
Steenbergen
  (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

De woning is energieneutrale passiefwoning met een hoog comfort. Architectuur en vormgeving speelden een belangrijke rol waardoor de woning een ruim gevoel geeft met veel licht. In de woning zijn diverse vides aanwezig waardoor de ruimtelijkheid extra wordt benadrukt. Constructief is de woning opgetrokken uit 140mm dragende porotherm wanden met 220mm pir isolatie. Kozijnen met triple glas zijn van kunststof maar aan de buitenzijde afgewerkt met aluminium. De houten uitbouwen en timmerwerk in de spouw is gedaan met ongelakte red cedar delen. Op begane grond en eerste verdieping ligt vloerverwarming aangestuurd door een Kensa warmtepomp van 6kW voor verwarmen en koelen waarnaast 2 zonnepanelen een 166 liter vat zullen verwarmen voor warm water. De zonnepanelen zijn nog niet aangesloten op dit moment. In de zomer kunnen de zonnepanelen ook gebruikt worden voor het verwarmen van een buitenzwembad met een warmtewisselaar in de kruipruimte.

Pal op het zuiden liggen nog 14 pv panelen voor het opwekken van energie. Op het dak van de garage is nog genoeg ruimte voor het verder uitbereiden van de pv panelen maar dan in oost/west positie ipv het zuiden. In de achtertuin ligt een 6m3 regenwatertank voor de toiletten in de woning, buitenkranen en beregening van de tuin. Op dit moment moet het systeem nog worden aangesloten met een pomp in de kruipruimte.

Op de achtergevel bevinden zich nu 2 screens van ieder 5 meter breedte om zo de ergste warmte buiten te houden. Bij deze woning is het niet de vraag of het in de winter warm te stoken is zoals bij iedere nieuwbouw woning is het de vraag hoe koel het in de zomer kan blijven. Met 35 graden buiten was afgelopen zomer de temperatuur binnen beperkt gebleven tussen de 25 en 26 graden. Hiervoor had de ingeblazen lucht van de wtw unit een temperatuur van 24 graden en stond de vloerkoeling aan met de screens in de achtergevel naar beneden.

Voor iedereen die een "passieve" woning in wording willen zien waarbij nieuwe ideeën nog altijd doorgang vinden voor het verbeteren van de woning bent u hier aan het goede adres. Voordeel is dat ik de woning zelf heb ontworpen en wij zelf de woning hebben gebouwd voornamelijk met een timmerman en metselaar. Dit betekend niet alleen dat wij weten hoe het is om in deze woning te wonen maar ook hoe deze tot stand is gekomen en waarom voor bepaalde opties terecht of onterecht is gekozen. U bent van harte welkom!

Met vriendelijke groet,

Peter Verbogt

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
AN2800/12
Mechelen
 • Project in opstart (plan)
 • Circulair en modulair ontwerp
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Nul-/plusenergiewoning / in opbouw / renovatie /

Een project in opstart. Een kleine rijwoning van 1899 in het centrum van Mechelen wordt getransformeerd tot een gecertificeerde passiefwoning, en als het even kan: energiepositief. Bijzonder is dat het een rijwoning van slechts 4.5m breed betreft, de achtergevel op het westen is georiënteerd (dus geen rechtstreekse zonne-inval vanuit het zuiden), de leefruimtes zich op de bovenste verdieping gaan bevinden en het plan sterk modulair zal zijn om in te spelen op de toekomst. Dit laatste zowel op vlak van technieken als levenslang wonen. 
Momenteel wordt de woning volledig gestript en maakt onze architect Tim van der Stock het voorontwerp. Tijdens de opendeurdag willen we graag onze plannen toelichten, aangevuld met bijkomend advies en studiewerk, bv. van Pixii. Daarnaast werden er enkele plafondschilderingen uit 1905 gevonden die we niet kunnen bewaren, maar kom daar ook gerust eens naar kijken.  

Droom je even mee? Wonen in de stad: dicht bij winkels, kunst en cultuur; kortere afstanden en volop openbaar vervoer. Een rijhuis van 4,5 meter breed verbouwen tot een huiselijke woning vol comfort. Kortom, bewust kiezen voor efficiënt grondgebruik. Maar ook dromen van een oostgeoriënteerd rijhuis met passiefhuiscertificatie? Een huis waar een ingrijpende energetische renovatie (IER) plaatsvindt, een huis dat de komende 60 jaar mee kan evolueren met de noden, trends en technieken die vandaag nog niet gekend of budgetttair verantwoord zijn. Een huis waar we levenslang kunnen wonen; modulair dus opdat het in alle toekomstige levensfasen tegemoet kan komen. Eens huis als lege blokkendoos waarin je naar hartenlust kan experimenteren. Een huis met een duidelijk duurzaam karakter waarbij ecologische materialen en technieken worden gebruikt, waar circulair bouwen en cradle-ro-cradle materialen centraal staan, dat onafhakkelijk is van fossiele brandstoffen. Een huis met een zo laag mogelijk E-peil, liefst zelfs negatief. Dat is het huis dat wij gaan bouwen in het centrum van Mechelen, binnen de vesten, aan de Karmelietentuin.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning18
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
Oppuursdorp 72 - Sint Amands
AN2830/03
Sint-Amands
 • Elektrische laadpaal voor elektrische wagen
 • Pv-panelen met batterijopslag
 • Lucht-water warmtepomp
 • Gecertificeerde Passiefbouw / Nul-/plusenergiewoning / Cohousing/collectieve samenlevingsvorm / in ruwbouw / nieuwbouw / E-peil: 19

Oppuursdorp 72 biedt de kans om passieve en energiezuinige wonig in opbouw te zien. De ruwbouw geeft een goed zicht op de energienormen van 2030 die hier reeds worden gehanteerd (isolatiedikte, verwarmingstechniek, beglazing, ...). De locatie van de woning is met rede gekozen ten voordele van kernverdichting. Verder is er ook gedacht aan de juiste technologie voor energie-efficiëntie, zo krijg je zicht op de PV-installatie, elektrische laadpaal + E-car, ...

Er is een gemeenschappelijke tuin die polyvalent gebruikt kan worden.

Voor meer informatie over gemeenschappelijke woonprojecten kan je terecht bij Samenhuizen vzw.​

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning19
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
AN2520/06
Emblem
 • Rietveld
 • Pv-panelen
 • Hoogrendements massa houtkachel met zonneboiler
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / afgewerkt / renovatie /

Onze langgevelhoeve werd zeer grondig verbouwd op een ecologische manier. We gebruikten onder meer schelpen en kurk isolatie, papiervlokken isolatie, kalkhennep, pavedentro, leem, 3 lagig glas en andere natuurlijke materialen ( zandsteen, eik,...). Water wordt collectief gezuiverd in een rietveld en regenwater wordt maximaal herbruikt. Op het dak liggen zonnepanelen en er is ook een groendak aangelegd. We stoken met hout uit eigen bos ( achteraan de woing) met een duitse hoogrendements massa houtkachel en warmen zo ons huis en hygieneboiler op.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
AN2570/08
Duffel
 • Bio-ecologische materialen
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw /

Houtskelet nieuwbouwwoning, bijna passief. Gebouwd met zoveel mogelijke bio-ecologische materialen (vb gutex en cellulose isolatie, fermacell, linoleum).

Openstelmomenten

zondag 17/11/2019 - 10:00
Volzet
AN2860/06
Sint-Katelijne-Waver
 • geprefabriceerde muurbouwelementen uit isolatiemateriaal
 • PV-panelen
 • Warmtepomp met zomerkoeling
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / afgewerkt / nieuwbouw / E-peil: 14

Onze halfopen nieuwbouwwoning werd opgebouwd via geprefabriceerde muurbouwelementen uit isolatiemateriaal (Argisol). De holle bouwblokken werden nadien met beton opgevuld. Het huis wordt verwarmd met warmtepomp met vloerverwarming. In de zomer is dat vloerkoeling. Verder hebben we 7.5 kW zonnepanelen op het dak (perfect zuidelijk gericht) en 3-dubbel glas. Onze teller draait permanent negatief (voor zolang dat nog duurt). Daar nog een ventilatie D bij, en het is bij ons altijd perfect op temperatuur. We hebben nog wat overschotjes van Argisol liggen als demo-materiaal. We zijn heel enthousiaste economische gemotiveerde ecologisten, we delen graag ons verhaal.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning13
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning15
AN2400/03
Mol
 • Klassieke bouwwijze
 • Warmtepomp met geothermische boringen
 • Pv-panelen
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / in opbouw / nieuwbouw / E-peil: 0

Onze woning koppelt een verregaande energiezuinigheid aan een traditionele bouwtechniek met snelbouw- en gevelstenen. De warmtepomp met geothermische boring en de zonnepanelen zorgen dat we een E-peil bereiken van 0!

Openstelmomenten

Deze woning kan op dit moment niet bezocht worden. Blokkeer gerust alvast 9, 10 & 11 en 16 & 17 november voor de volgende Ecobouwers Opendeurdagen 2019!

Kan je zo lang niet wachten? Via de Ecobouwers Renovatiewijzer vind je een overzicht van allerlei instanties die advies en begeleiding aanbieden, tools, premies, infosessies, en nog veel meer.

AN2980/02
Zoersel
 • Houtskeletbouw
 • Domotica
 • Regenwateropslag en schelpeninfiltratie zone
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 27 / E-peil: 15

Een vrijstaande eengezinswoning met optimale oriëntatie voor zonnewinsten. Er is bewust gekozen voor een eenvoudige structuur en doordachte indeling. Verder: thermowood gevelbeplanking. Screens, domotica, aanwezigheidsdetectie, vloerverwarming, systeem D, regenwateropslag en schelpeninfiltratie zone, ledverlichting en PV panelen

Openstelmomenten

zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning16
zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning20
AN2990/04
Wuustwezel
 • Zelfbouw strobalen woning
 • Groendak
 • Leemkachel
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / Strobouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 29 / E-peil: 46

Welkom in onze zelf-gebouwde bio-ecologische woning.

We isoleerden onze woning hoofzakelijk met stro, en verder met papiervlokken (dak), houtwol (binnenmuren), gemalen kurkenstoppen (vloer verdieping) en bepleisterden nadien alles met leem, leemfinish (binnen) en traskalk (buiten). De woning slaagt dankzij het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen en hout voor het skelet CO2 op.

Buitenschrijnwerk en gevelplanken zijn in thermowood (geen tropisch hardhout!).

Verwarmen doen we met een hoogrendement leemkachel op hout. Warm water verkrijgen we via een warmtepompboiler. Verder hebben we ook nog een douchewarmtewisselaar, balansventilatie en regenwaterrecuperatie.

We hebben waar mogelijk gekozen voor recuperatie van oude of tweedehands bouwmaterialen: oa in de keuken, badkamer, binnendeuren.

Op het platte dak ligt een groendak, en ook onze bos-tuin is ecologisch onderhouden.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning7
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning6
ecologische buitenisolatie en pleister
AN2140/05
Borgerhout
 • Zonneboiler
 • Ventilatie systeem C
 • Bio-ecologische materialen
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Gebouw met bio-ecologische componenten / kalhennepbouw / bijna afgewerkt / renovatie /

Onze burgerwoning werd volledig gerenoveerd met duurzame en bio-ecologische materialen. We verwarmen onze woning met gas, ondersteund door een zonneboiler. De zolder wordt later een duplexstudio.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning14
AN2880/02
Weert
 • Pv-pannelen met buffervat zorgen voor warmte in de winter
 • Slimme sturingen en energiemonitoring
 • natuurlijke waterzuivering met ecologische tuin
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Bio-ecologisch gebouw / afgewerkt / renovatie / E-peil: 15

Een bijna passieve woning met flexibel ontwerp en slimme toepassingen.

 • Een laag energieverbruik wordt bekomen door een passieve bouwschil, een goede luchtdichtheid, PV-panelen en het stockeren van warmte in een buffervat van 1000 liter. In de zomer kunnen we genieten van passieve koeling door circulerend water in grondbuizen en vloerverwarmingsnet.
 • Er werd verder gekozen voor duurzame materialen en opbouw: houtskelet met dampopen bezetting, drie-voudige beglazing met hout-alu kader, papiervlokken, resolschuim onder vloer, houtwol,… Veel aandacht werd besteed aan de akoestische opbouw van de woning.
 • De woning is aanpasbaar gebouwd: 3 kamers op eerste verdieping dienen momenteel als (grote) kinderkamers, maar kunnen later ingezet worden voor andere functies.   
 • Het is ook een “Smart Building”: domotica (Loxone) met veel metingen (temp, energie, water) en energie besparende smart technieken.
 • Geen riolering, maar natuurlijke waterzuivering. Eens de planten in de waterzuivering groot genoeg zijn zal het gezuiverde water de ecologische zwemvijver op peil houden.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning17
AN2560/01
Nijlen
 • Lucht-water warmtepomp
 • D-ventilatie met enthalpiewisselaar.
 • Leembepleistering
 • (nog) Niet-gecertificeerde passiefbouw / Gebouw met bio-ecologische componenten / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Graag aangepast schoeisel om de werf te betreden (geen hoge hakken). 

Een massief passiefwoning in de bouwfase; winddicht en de bepleistering is gedeeltelijk aangebracht.  De woning zal verwarmd worden door een lucht-water warmtepomp, die tevens zorgt voor de bereiding van het sanitair warm water. Er is een groen dak aangelegd en één aansluitende gevel bestaat uit een beplante berm. Om zoveel mogelijk daglicht te gebruiken en desondanks een "blinde" noordgevel te behouden, zijn er drie lichtkoepels geïnstalleerd met hoge lichtopbrengst. De ramen in hout/aluminium en de leembezetting met afgeronde hoeken geven aanleiding tot een warm, organisch interieur ondanks de strakke lijnen van de buitenzijde. Er werd gekozen voor twee types holle gevelsteen van Nederlandse makelij. De houten gevelbekleding van de verdieping zal -eens aangebracht-  discreet opgaan in de groene daken en berm.

Openstelmomenten

zondag 17/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zondag 17/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning11
Werken met internationale vrijwilligers: een meerwaarde voor het project!
AN2275/02
Gierle
 • Lokale materialen
 • Kalkhennep
 • Ontmoetingsruimte
 • Lage energiewoning (K-peil lager dan 30) / Bio-ecologisch gebouw / kalhennepbouw / bijna afgewerkt / nieuwbouw /

Voornamelijk hout en kalkhennep (de muren), voor de rest zo veel mogelijk andere ecologische of gerecupereerde materialen. Afwerking met kalkpleister en kalkverf, tadelakt in de douche. De grove dennen die gerooid moesten worden om plaats te maken voor Robur, worden voor het gebouw en de meubilering gebruikt. Gebaseerd op de vorm van een yurt en uitgewerkt als een soort hobbithuis. Bedoeld als helende en creatieve plek voor mensen met burn-out en voor kunstenaars.
Foto's en meer uitleg op de website!

Vorig jaar was Wolf Jordan aanwezig, expert in bouwen met kalkhennep; dit jaar zal Miel Daniëls van DaServ!cio je te woord staan, de eco-aannemer die Robur mee helpt afwerken in samenwerking met Wolf Jordan en vrijwilligers.

Openstelmomenten

zaterdag 09/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10
zaterdag 09/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning5
zaterdag 16/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning9
zaterdag 16/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning12
AN2321/01
Meer
 • Klassieke materialen
 • Lucht-water warmtepomp
 • PV-panelen dekken het hele verbruik af
 • Zeer lage energiewoning (K-peil lager dan 25) / Nul-/plusenergiewoning / afgewerkt / nieuwbouw / K-peil: 23 / E-peil: 5

We kozen voor een compact en open ontwerp, met een efficiënte ruimteindelenig. Zo wordt de kelder als leefkelder gebruikt, om geen ruimte verloren te laten gaan. Alles is daarbij heel open gehouden, om overal contact met elkaar te hebben.

Ook ons energiesysteem werd efficiënt uitgetekend. De woning wordt verwarmd met een lucht-water warmtepomp met vloerverwarming in kelder en op gelijkvloers. Op de verdieping is er geen verwarming, behalve lage temperatuur handdoekdrogers in de badkamer. Onze PV-panelen dekken al het verbruik.

We zochten steeds naar de optimale oplossing. Zo wilden we graag rolluiken, maar we wilden de isolatieschil niet doorbreken. We hebben dus een systeem uitgedacht met rolluiken langs buiten binnen de dagkant van de ramen. Onze schrijnwerker is daarvoor speciaal naar Duitsland gereden. Met succes, want onze luchtdichtheid zit onder de passiefhuisnorm. 

Openstelmomenten

zondag 10/11/2019 - 10:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning6
zondag 10/11/2019 - 14:00
Vrije plaatsen
Bezoek deze woning10