Opendeur - Hoe, wat en waarom? | Ecobouwers.be

U bent hier

Opendeur - Hoe, wat en waarom?

Bond Beter Leefmilieu organiseert elk jaar het evenement Ecobouwers Opendeur. Ecologisch en duurzaam bouwen zit in de lift, en verandert razendsnel. Tijdens de Opendeurdagen, leer je welke stappen je kan ondernemen om futureproof te bouwen, zonder te wegen op onze planeet. In 2021 focussen we op circulair en hernieuwbaar. Hoe kan je verstandig kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je er aan? Waar moet je op letten? Met welke architecten en installateurs hebben anderen gewerkt? Voor welke technieken kozen ze en waarom?

Praktisch

  • Een veilige Opendeur 6-7, 11, 13-14 november
  • Binnenkijken bij duurzame woningen
  • Inschrijven vanaf 6 oktober
  • Eerste updates via onze nieuwsbrief

Wat is de Ecobouwers Opendeur precies? 

Tijdens Ecobouwers Opendeur kan je gratis binnenkijken in meer dan 120 nul-energiewoningen, passiefhuizen, bio-ecologische woningen en diepgaande energetische renovaties, en dat in heel België. Geen verkooppraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen, al dan niet samen met hun architect, aannemer of installateur, de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wat mag je als bezoeker verwachten? 

Je krijgt in kleine groepjes gedurende één tot twee uur een warm onthaal bij de mensen thuis. Geen vrijblijvend binnen en buiten lopen, maar een gemoedelijke babbel met andere milieubewuste kandidaat (ver)bouwers. Je kan kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologische strobalenwoningen, passieve nul-energiewoningen of diepgaande renovaties in de stad. Wil je een houtskelet in opbouw bekijken of binnenpiepen in een afgewerkt passiefappartement? Er is altijd een interessant bouwproject in jouw buurt dat de deuren openstelt.

Zelf je huis openstellen?

Woon je zelf in een energiezuinige of duurzame woning en wil je graag je verhaal vertellen aan toekomstige bouwers?  Laat het ons weten. Wij horen graag meer over je bouwproject en helpen je op weg om je duurzame woning op onze website te zetten.