Daikin Altherma warmtepomp bij renovatie | Ecobouwers.be

U bent hier

Daikin Altherma warmtepomp bij renovatie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van tdebie
10/02/2009 - 09:28

Hallo iedereen, We gaan een huis uit 1954 grondig renoveren. Momenteel wordt er verwarmt op mazoutkachels. Gas is er niet voor handen. Als we dit wensen moeten we het zelf bekostigen, kostprijs 4500 euro excl BTW. Mazout willen we niet onmiddellijk overwegen om te verwarmen. Komen we bij de warmtepompen. Airplus raadde ons de Altherma aan. Die zou, gebaseerd op onze locatie en temperaturen en te verwarmen oppervlakte met vloerverwarming van 117 vierkante meter, een seizoens COP (SPF) hebben van 3.9. De verwarming van sanitair warm water zou hier eveneens ook door gebeuren. Indien rendement niet voldoende zou zijn, zou electrische weerstand te hulp schieten (wordt geraamd op 1.4% per jaar). Totaal verbruik is 4000kWh of een 635euro op jaarbasis. Alle gegevens komen uit de Daikin analyse van onze situatie Mijn vraag is of deze systemen het inderdaad trekken op de koudere dagen en nog kunnen voldoen in warm water voorziening. En o fjullie hiermee ervaring hebben?

48 Reacties

Reacties

afbeelding van tdebie
10/02/2009 - 15:30
Tom

Heeft er niemand raad voor mij?

afbeelding van tdebie
10/02/2009 - 09:41
Tom

Nog vergeten bij te vermelden, het gaat om een warmtepomp van 8.2kW, met een elektrische weerstand van 6kW, gekoppeld met een boiler van 300 liter.

afbeelding van bertvdg
10/02/2009 - 09:54

Wat zal de isolatie zijn na de verbouwing?

Hoe beter het geïsoleerd zal zijn hoe minder je zorgen gaat moeten maken dat het systeem het niet zal kunnen "trekken".

afbeelding van tdebie
10/02/2009 - 10:20
Tom

De berekening van Daikin is gemaakt obv een k-waarde van 40. Beantwoordt dit je vraag wat de isolatie na de verbouwing zal zijn?

Momenteel hebben we hier nog geen duideljk beeld van.
Onze architect doet eveneens onze EPB berekening dus gaat rekening houden met goede isolatie. Maar het zal dus K40 of minder zijn...

afbeelding van tdebie
10/02/2009 - 11:47
Tom

Misschien nog een interessante link:
http://blobs.shoppay.be/products/035-213118911992008218-warmtepomp%20vgl.jpg (komt van de site airnic.be)

Werkelijkheid of fictie?
Bij reacties, vergeet mijn initiele vraag ook niet ajb :)

afbeelding van Ysengrim
15/12/2009 - 15:44

Altherma beter dan andere Wp - sorry maar ik kan alleen maar even glimlachen.

Heb de laatste tijd veel energie gestoken in de vergelijking van Wpen en de veel in de media komende Daikin komt in mijn vergelijking er als één van de slechtste uit (qua rendement).

Het enige pluspunt dat ik gevonden heb is dat de aankoopprijs een stuk lager ligt dan de concurrenten.

 

Het zou interessant zijn deze week (nu het vriest) eens de verbruiken langs elkaar te leggen van de Wpen. Misschien krijgen we dan eindelijk eens eerlijke info.

afbeelding van gp
22/04/2010 - 17:11
gp

Wij hebben nu sinds februari 2009 - een volledig jaar dus - onze WP Altherma van Daikin , de 16 kw met een warmwatervat van 300 liter.  Wij bouwden in 1993, installeerden een mazoutketel van Viessmann -  en isoleerden heel goed - veel meer dan nodig dan de toen gangbare normen.  Onder dak steekt 20 cm isolatie en in de spouwen zit 8 cm isolatie.  Ons huis heeft een opp van 360 m², verdeeld over drie bouwlagen, kelder, gelijkvloers en bovenverdieping, maar alles is met halve niveau's open , daar wij tegen een heuvelflank bouwden. De zuidkant werd volledig opengewerkt met glas (dubbel met zonnefilm) in plafondhoogte. De beste oplossing was dan ook in het bureel op kelderniveau en de eethoek en keuken en living op gelijkvloerse verdieping te voorzien van vloerverwarming.  De rest van de gelijkvloerse verdieping (wasplaats en bijkeuken) kregen nog een gewone radiator type vasco.  Op de bovenste verdieping kreeg alles een radiator - inclusief de badkamers.  Nu is het zo dat op de bovenverdieping de radiatoren nog nooit hebben gewerkt, wegens niet nodig. De warmte die opstijgt vanuit de benedenverdiepingen -lees vloerverwarming- warmen de volledige boven mee op en daar is er in putteke winter - deze winter 2009-2010 in de koudste dagen rond kerst en nieuwjaar - waar het buiten 10° onder nul vroor altijd aangenaam 18 graden geweest. Op de gelijkvloerse - de leefruimtes - werd er een constante temperatuur behaald van 23°C op de koudste dagen, zonder dat er elektriciteit moest worden verbruikt, mijn man heeft speciaal daarop toegezien hoelang de warmtepomp het kon trekken zonder omdat hij heel benieuwd was naar de prestaties, en het is niet eens nodig geweest om met elektriciteit te moeten bijwarmen. Enkel de pomp nam elektriciteit om te draaien en dat was het. Er werd een constante temperatuur van 36° door de vloerverwarming geduwd, dus da's toch wel knappe technologie !  Op warmere dagen duw ik de knop van de temperatuur gemakkelijk 4° lager dan de ingestelde temperatuur, anders wordt het te warm ! Wanneer het buiten meer dan 20° wordt gaat ze helemaal uit en in de warme hoogzomer koelen wij met hetzelfde systeem, vorige zomer haalden wij als maximum temperatuur in huis 24 ° , warmer werd het nooit ! Wij hebben een warmtepomp geïnstalleerd omdat we het beu waren altijd van dure mazout afhankelijk te zijn, en wilden iets dat gebruiksvriendelijk, gemakkelijk, betrouwbaar, een onuitputbare bron -wat lucht is- had en ecologisch verantwoord was, en daarbij als het even kon ook nog goedkoop in verbruik.  Wij kregen nu vorige week onze afrekening van de elektriciteit, en voor een volledig jaarverbruik zitten wij nu aan een meerkost van maar 756 euro !  Dit betekent voor ons zelfs maar een vierde van de stookkost met mazout het jaar voordien !  Ik kan alleen maar zeggen dat wij zeer tevreden zijn dat we deze investering hebben gedaan.

afbeelding van vegazosten
05/01/2013 - 08:50

leuk het eens te horen id praktijk. Je kan rekenen zoveel je wilt maar de praktijk zegt wat het resultaat is. Ieder huis is anders en de personen die erin leven zijn ook anders. IIg wij hier in onze zaak moeten dringend een en ander aanpakken wat betreft energie!

afbeelding van bertvdg
10/02/2009 - 16:38

Ik denk niet dat je met een Altherma of andere lucht/water warmtepomp beter gaat uitkomen dan een warmtepomp met aardlus (veticaal of horizontaal).

Ik denk dat er nog maar weinig systemen als de Daikin Altherma in gebuik zijn, het is nog vrij nieuw. Dus om te weten of het echt goed werkt is het nog wat vroeg mss.

afbeelding van marc-4
10/02/2009 - 16:48

bekijk ook de therma V even van LG als vergelijkpunt

afbeelding van tdebie
11/02/2009 - 08:19
Tom

Over de Therma V vind ik niet veel info terug.
Enkel een post op deze site met een link naar een site waar een PDF over het systeem gepost is.
Verder is er op het net weinig over te vinden. En nog minder mensen met gebruikerservaring dan de Altherma.

De altherma incl vloerverwarming, boiler, materiaal, extra sierradiator badkamer,... is voor ons berekent op 13.929,51e BTWe. We gaan gelijkvloers volledig met VV verwarmen, op de verdieping enkel de badkamer, overloop, een polyvalente kamer en de dressing.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/02/2009 - 08:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Wij hebben een gelijkaardig toestel, echter van het merk General, de Air2Water. (verdeler voor België is Orcon)
General is niet zo gekend bij het grote publiek, echter wel bij koelinstallateurs.

Dit is in feite een Fujitsu buitenunit met een Franse binnenunit (naam ontsnapt me even) en Siemens sturing.

Ik heb hierover een (ondertussen lijvige) topic op een ander forum lopen:
http://www.bouwinfo.be/forum/viewtopic.php?t=35705&highlight=

afbeelding van bertvdg
11/02/2009 - 09:13

Nevermore,

Bedankt voor de link, had deze nog niet zitten volgen.

Hou ons op de hoogte van uw verbruikcijfer.

afbeelding van tdebie
11/02/2009 - 09:46
Tom

@Nevermore

Die thread heb ik al volledig doorworstelt :)

Er staat relevante maar ook veel off topic info op.
Als antwoord komt er telkens hetzelfde naar boven dat je voor grond/water moet gaan of via boring of via captatie.
Ik wil mijn hof niet laten opengooien, dus overweeg ik lucht/water.
Met de recente ontwikkelingen op dit gebied en de toch aardige SPF van 3.9 in mijn geval bij min weet ik hoeveel graden, had ik hierover graag reacties gekregen of het mogelijk was om hier je woning incl warm water mee te voorzien.

Zijn er bvb specifieke opstellingen waar die buitenunit het beter trekt en minder last heeft van buitentemperatuur?

Wat met geluid? Vergelijkbaar met?

Dank je!

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/02/2009 - 10:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Er staat idd wel wat off-topic info op (oa. over de legafstand van de buisjes VV) maar toch héél wat relevante denk ik zo.

Zelfs cijfermateriaal met watertemperaturen ed. in die erg koude dagen begin januari.

Nu m'n systeem weer goed bolt zal ik de komende dagen nog eens wat cijfermateriaal (incl.verbruik) posten in die topic.

Geluid valt erg goed mee. 't zijn natuurlijk 2 grote ventilatoren (buitenunit) maar niet hoorbaar binnen, zelfs al op een 8tal meter afstand buiten hoor je niets meer.
De binnenunit maakt enkel wat lawaai tijdens de dooicyclus. Een "pssssjt" geluid van enkele minuten. Niet erg luid hoor.

De Mitsubishi WP'en zouden minder last hebben van de dalende buitentemp. maar je zal altijd een mindere opbrengst hebben. Je bron is kouder. Da's logisch.

afbeelding van tdebie
11/02/2009 - 13:44
Tom

Het was toch nog een andere topic van je die ik dan heb gelezen. Dat forum staat dan ook vol met posts van jou e :)
Zal er eens doorgaan...

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/02/2009 - 15:00
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De Mitsubishi Electric Zubadan warmtepomp heeft wel degelijk minder last van dalende buitentemperaturen. Meer zelfs: tot -15°C buitentemperatuur zakt de opbrengst niet, de verwarmingscapaciteit blijft dezelfde.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/02/2009 - 15:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dat van die Mitsubishi Electric Zubadan heb ik nog al gehoord, nog niet in verdiept trouwens.

Een gelijkaardige warmteopbrengst wil ik gerust geloven, maar wat is het meerVERBRUIK dan?
Volgens hun wordt de koelvloeistof rechtstreeks in de compressor geïnjecteerd.

Maar de warmte haal je uit de lucht via de radiator.
Deze vraagt geen elektriciteit, de compressor is degene die elektriciteit nodig heeft.

Daarom: wa verbruikt hij meer?

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
11/02/2009 - 15:18

Wie beweert dat bij -15° buitentemperatuur de opbrengst niet zakt moogt ge toch niet geloven. Hoe groter de temperatuurtrap, des te kleiner de opbrengst. Natuurlijk moet men dat bij zulke koude winter maar erbij nemen en indien nodig een alternatieve verwarmingsbron voorzien, bijvoorbeeld een gesloten haard die ook voor de gezelligheid kan dienen.

afbeelding van tdebie
12/02/2009 - 07:24
Tom

Wij gaan idd een houtkachel bij voorzien in de leefruimte, voor de gezelligheid en voor evtl licht bij te verwarmen. Die Zubadan zegt me eigenlijk niet zo veel. Niet echt veel over te vinden denk ik dan...

Iemand ervaringen mee of zijn dit relatief nieuwe systemen?

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/02/2009 - 10:29
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Voor de geïnteresseerden heb ik de nederlandstalige installateurshandleiding online gezet:

http://users.telenet.be/nevermore_ftp/WP%20General/handleiding/Warmtepomp_1303-7-NL_PAC_model_S_installatie-indienststelling.pdf

afbeelding van sven
12/02/2009 - 17:59

hej nevermore

het franse merk dat je bedoeld is airmat kan je terug vinden op de website www.klimaklimatisatie.be

dit merk heeft een lagere cop-waarde maar is wel beter voor renovatie of in serie met bestaande brander

vriendelijke groet sven

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/02/2009 - 18:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik heb het thuis nog eens nagekeken, de binnenunit is van Atlantic.

(de opgegeven website klopt volgens mij niet)

Wat bedoel je met "dit merk heeft een lagere COP-waarde"?
De buitenunit bepaald toch je COP, daar zit de compressor in (de grote verbruiker van een WP) en uiteraard de radiator.
En de buitenunit is van Fujitsu.

Trouwens, deze lucht/water WP'en hebben een goede COP (voor lucht/water units te zijn. Zie bv. m'n voorbeeld met de Mitsubishi Zubadan. Deze verbruikt 3,10kW bij 11,2kW verwarmingvermogen = COP3.61.
De General verbruikt 3,12kW bij 12,8kW verwarmingsvermogen = COP4.10.

Volgens verschillende koelinstallateurs die ik ondertussen gesproken heb haalt de General zelfs betere werkelijke resultaten dan de Daikin waar zo veel reclame om gemaakt wordt.

Het is idd mogelijk om de General WP in serie met een bestaande brander te zetten. Deze optie zit mee in de sturing (Siemens) van deze WP.

Nu, het is niet omdat ik die General Air2Water heb staan dat deze de enige goede is hoor. Mss is het zelfs helemaal niet zo'n goede. Ik heb deze nog maar een 1,5maand in gebruik dus veel ervaring er mee heb ik eigenlijk nog niet.

Iedereen mag gerust met info, ervaringen en cijfermateriaal afkomen betreffende de lucht/water WP'en.
Het grote probleem met de opgegeven cijfertjes in de folders is dat er volgens mij (bewust) info wordt achtergehouden.

- met welke buitentemp. en welke aanvoertemp. van het CV-water wordt de COP gehaald?

- wat is het totaalverbruik van de WP (dus incl. ventilator(en), circulatiepompen, sturing, ec. weerstanden,...

- is er vermogenverlies na x-aantal jaren?

- ....

afbeelding van tdebie
12/02/2009 - 21:23
Tom

Daarstraks gecontacteerd door iemand van een firma. Die persoon was eigenlijk een beetje gekant tegen gans de Daikin hype en zweerde bij de LG Therma V (als LG verdeler). Volgens hem zijn de berekenigen die Daikin maakt niet correct. Daikin gaat ervan uit dat er gedurende de zomermaanden (jun-sept) de warmtepomp niet gebruikt wordt, en rekent hiervoor dus geen verbruik aan. Daardoor zouden ze een hogere SPF halen.

Kan dit kloppen?

afbeelding van tdebie
12/02/2009 - 21:27
Tom

Oh ja, en Daikin zou ook te weinig vermogen voorzien en rekenen gewoon op de elektrische weerstand om het te weinig aan vermogen te compenseren...

En om nog eens op Nevermore te reageren uit een andere topic: nee ik ben geen verkoper van welk van de systemen dan ook :)

afbeelding van hopla
12/02/2009 - 22:40

TOM,

Je schrijf :

" Daarstraks gecontacteerd door iemand van een firma. Die persoon was eigenlijk een beetje gekant tegen gans de
Daikin hype en zweerde bij de LG Therma V (als LG verdeler)."

Een LG verdeler zeg natuurlijk dat zijn produckt beter is!!

Dat zeg een LADA verkoper ook.

afbeelding van tdebie
13/02/2009 - 08:11
Tom

Klopt! Ieder spreekt voor zijn winkel, daarom ook met een korel zout te nemen.

Zijn kritiek ging vooral op mijn post er net onder, van te weinig vermogen te voorzien en te veel rekenen op elek. weerstand.

afbeelding van tdebie
13/02/2009 - 08:27
Tom

Trouwens, lijkt het jullie verstandig om een warmtepompboiler bij te plaatsen bij een lucht/water warmtepomp of eerder een zonneboiler? Dit voor het sanitair warm water. Als de elek.weerstanden telkens de verwarming van het water (weliswaar tg nachttarief) moeten verzorgen, kan ik mij inbeelden dat dit een aardig bedrag is op jaarbasis...

afbeelding van tdebie
13/02/2009 - 09:45
Tom

Net dit nog gelezen over Altherma in een ander topic hier:

"Hun combiboiler is absoluut niet van hoge kwaliteit, heeft een zeer magere isolatieschaal en moet nog elektrisch worden bijverwarmd tot 60°. Bovendien heeft de boiler geen interne zonnewarmtewisselaar(wel een platenwisselaar buiten de boiler-> veel te omslachtig en duur!)"

Heb er geen gedacht van wat het concreet wil zeggen, maar het lijkt me niet oke :)

afbeelding van Indyana
16/01/2010 - 15:46

"Hun combiboiler is absoluut niet van hoge kwaliteit"

De combiboiler van de Altherma HT is wel van goeie kwaliteit maar niet die van de LT altherma. Deze laatst heeft inderdaad meer stilstandsverliezen dan de gemiddelde boiler. Als u die op jaarbasis in rekening zou brengen komt dit uit op een 100kWh meer verlies dan een gemiddelde boiler. Voor mijzelf vind ik dit verwaarloosbaar omdat je met het systeem heel zuinig het water gaat aanmaken naar een termperatuur van ongeveer 50°C. Die elektrische bijverwarming begint pas wanneer u uw boiler instelt vanaf 55°C. vanaf 55°C tot 65°C verwarm je ongeveer een 30% elektrisch. blijft uw instelling op 55°C dan verwarmt de warmtepomp 100% autonoom het water. Het kan zijn dat hij bedoelt dat eenmaal per week de boiler moet opwarmen naar een hogere temp om de legionella bacterie te verwijderen.

Bovendien klopt het dat de LT boiler geen platenwisselaar heeft in de boiler. Maar dit voor een bewuste keuze omdat de zonnepanelen temperaturen kunnen creeren die heel hoog liggen hebben ze een dubbele warmtewisselaar aangebracht. men gaat hoge temperaturen wisselen via een wisselaar naar een lagere temperatuur (volgens instelling op uw bediening). Het klopt ook dat  u hierdoor meer verliezen heeft. Maar over het algemeen wordt nog altijd (rekening houdend met de verliezen) 50% van uw sanitair warm water aangemaakt door de zonnecollectoren.

Mening over zonnecollectoren: Heel interessant voor milieu en portomonee maar nog iets interessanter zijn toch wel fotovoltaïsche cellen in combinatie met de warmtepomp. Mijn systeem Altherma 6kW "6kW back up" verbruikt op jaarbasis 3700 kWh + 3200kWh gewoon elektrisch verbruik en vang dit volledig op met 50m² zonnepanelen.

Graag jullie mening

 

 

 

 

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.