WARMTECELLEN (opslaan van CV / Solar-warmte ) | Ecobouwers.be

U bent hier

WARMTECELLEN (opslaan van CV / Solar-warmte )

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van WalterST
11/01/2009 - 17:40

Wil eens rondvragen of er iemand reeds ervaring heeft met of weet heeft van verwarmings installaties met LATENTWARMTECELLEN Dit zijn producten van de firma Powertank (zie www.powertank.de) Duitse site maar je kan in het ook bekijken in het ENGELS. In het DUITS noemen ze eigenlijk LATENTWäRMEZELLEN (mijn vertaling naar latentwarmtecellen is een VRIJE vertaling ?) Dit zijn CELLEN van ongeveer 20 cm diameter en een lengte van 2 meter. Ze zijn gemaakt van PARAFFIN ( ? ). Er gaat een koperen leiding in, door de kern van de cel tot aan de andere zijde en komt gewoon terug. Hier kan men WARM water insturen en de warmte gaat opgenomen worden. De Paraffin gaat dit doen en zelfs eventueel smelten. Tot hiertoe is dit eigenlijk HETZELFDE als een gewoon BUFFERVAT. Doch het verschil zijn de afmetingen (relatief klein) en dit systeem kan zowel VERTIKAAL als HORIZONTAAL gebruikt worden. Vooral dat laatste opent deuren voor zij die een lage ruimte hebben in overschot (zolder onder de schuine zijde of kruipkelder) waar ze voldoende ruimte hebben en er toch niets anders mee kunnen doen. Je kan dus meerdere cellen koppelen. In princiepe kan je zo ver gaan als nodig. Warmte die je hebt van bijvoorbeeld ZONNEPANELEN of van een PELLETkachel/ketel met CV-functie, een houtkachel met CV-functie enz... Weeral volgens de info kan je er tot ongeveer 4 maal meer warmte in opslaan als in een klassiek buffervat. Graag had ik iets meer concrete info gehad van hen die dit kennen. Er ervaring mee hebben enz... Je kan er dus alles van lezen op die site. Ook heb ik niet dadelijk een idee van de kostprijs hiervan. Zal waarschijnlijk niet goedkoop zijn. Voor mij is het mogelijks zinvol daar ik een kruipkelder heb waar ik plaats genoeg heb voor die dingen. Ze worden over het algemeen opgebouwd met een kast eromheen die VOL ISOLATIE zit. De ruimte net onder mijn woonkamer, net daar waar ik een PELLETkachel met CV-functie kan plaatsen zou voor mij een uitgelezen locatie zijn. Dank voor nuttige feedback maar gelieve bij het ONDERWERP te blijven en niet af te dwalen naar buffervaten met water oid.

39 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/01/2009 - 23:14
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Walter,
Ik begin alvast met te vermelden dat ik geen praktische ervaring heb met dit systeem van warmteopslag. De methode achter latente warme opslag is dat je eerst een grote hoeveelheid warmte-energie nodig hebt om de paraffine te laten smelten, en deze energie later weer recupereert wanneer de stof weer stolt. Paraffine heeft een specifieke warmteinhoud van 2.14 tot 2.9 kJ/Kg.K en een latente warmte van 200-220 kJ/kg. Tussen 50 en 80°C is de latente warmte inhoud ongeveer 3/5 van de volledige warmteinhoud. (bij een paraffine met Tm van 65°C)

Ik weet wel niet hoe deze firma het heeft berekend om 4 keer meer warmteinhoud te hebben tov water. Ik geraak met de beste moeite niet meer dan 2 keer meer warmteinhoud (wat bijlange nog niet zo slecht is ..), maar het is niet de eerste keer dat ik ernaast reken.

Ander voordeel dat ik zie is de niet-liniaire warmteinhoud tov temperatuur. Als je bv de meeste interresse hebt in bv 65°C water, heb je het voordeel dat bij afkoeling de cellen zeer lang op 65°C gaan staan voor ze snel verder afkoelen.

Nadeel is mogelijk de kost, het feit dat door de ronde paraffine buizen in de 6-pack cells veel nuttige ruimte verloren gaat. Ook verlies je de temperatuursgelaagdheid die je wel hebt in een goeie vertikale boiler.

Ik moet wel toegeven dat bij sommige voorbeelden op deze site, zoals bv een horizontale thermische buffer op de zolder, je zeker geen evenwaardige oplossing kan vinden met conventionele water-warmte-opslag-systemen.

Groeten
Marc

afbeelding van WalterST
14/01/2009 - 20:27

@ Marc,

Bedankt voor je uitleg. Ik had ondertussen ook reeds iets meer over PARAFFINE gelezen. Volgens mijn informatie zijn er inderdaad verschillende PARAFFINES. Zeker bestaan er die op andere temperaturen overgaan van vaste toestand in vloeibare toestand. Die 65 graden grens had ik ook reeds gelezen.

Die 4 maal tov 2 maal. Die info heb ik gewoon van hun documentatie en zoals altijd ben ik sceptisch tov zulke beweringen. Indien jij gelijk hebt dat het een factor 2 is, dan nog is dit behoorlijk veel en blijft het interessant.

Dat je die kokers moet isoleren lijkt me vanzelfsprekend maar ook dat is geen probleem.
Het grote voordeel is dat ze HORIZONTAAL kunnen gebruikt worden en dat men de relatief kleine elementen (diameter 20cm en lengte een 2meter) kan koppelen met zoveel men maar wil kwa capaciteit.

Je berekeningen van 200-220 kJ/kg ?
Die commerciële dingen hebben een volume van om en bij de 68 liter en een gewicht van rond de 65kg.
Standaard smeltpunt (van hun paraffine denk ik) is 60/62° en zij melden een nuttige wartehoveelheid van 10-12 kWh.

Kan jij die berekening van jou opgegeven 200-220 kJ/kg en de door mij opgegeven maten ergens omzetten naar die nuttige warmtehoeveelheid in eenheid kWh ?

Algemeen :
Denk trouwens dat je die dingen gemakkelijk ZELF kan maken.
Er zit helemaal niets mechanisch of elektronisch aan.
Gewoon een dikke buis (bijvoorbeeld een degelijke PE-buis lengte 2 meter - diameter ongeveer 20 cm) die aan de bodem een STOP erop heeft.
Aan de andere zijde schuif je er een koperen buis ( een U-vorm met twee LANGE benen) in.
Vullen met vloeibaar gemaakte PARAFFINE tot aan de nek en dan een stop erop om het dicht, af te sluiten. De leidingen moeten eruit steken om de aansluiting te kunnen realiseren. Zorgen dat alles potdicht zit natuurlijk !
Dit voor de VERTIKALE versie en simpel uitgedrukt ?
De horizontale vraagt een bocht van 90 graden in de buis dus dit is een beetje moeilijker maar moet ook gaan dunkt me.
SMELTENDE paraffine :wie kent niet die kleine witte kaarsjes die een 4 of 6 uur branden in zo'n klein alu potje ? Die paraffine gaat ook smelten op het einde. DIT ZELFDE EFFECT zal optreden maar dan in die buis.

Waar zou ik zo'n grote hoeveelheid paraffine met een bij voorkeur smelttemperatuur van rond de 65 graden gemakkelijk kunnen kopen ? Dit is een grote blok of een zak korrels denk ik begrepen te hebben.
WAAR te verkrijgen in die hoeveelheid en WAT zou zo iets kosten ?

METEN is WETEN is mijn motto : Als ik dat zou maken zou ik er dadelijk verschillende NTC weerstanden mee in verwerken en zodoende op verschillende punten kunnen METEN wat de temperatuur is.
Mijn condensatieketel ken ik door en door. Hier kan ik gemakkelijk aflezen hoeveel kW hij aan het leveren is, en zodoende zou ik zelfs kunnen testen hoeveel kWh er in zo'n ding te LADEN valt (als ik al ENKEL die buis probeer op te laden).
Hoeveel ik er dan uit kan halen is een andere zaak? Maar ook daar kan ik wel iets op vinden.

??? OOOhhh ???, misschien ben ik hier teveel een "doe-het-zelver" aan het uithangen en moet ik gewoon (veel) geld spenderen en die dingen gewoonweg kopen?

GRAAG reacties van hen die deze commerciële dingen kennen, vooral zij die ervaring hiermee hebben.

IS DIT EIGENLIJK WEL IETS of is het gewoon SPIELEREI ?

afbeelding van Rudy Martens
16/01/2009 - 08:04

Walter,

benevens het feit of dit systeem rendeerd enkele technisch bedenkingen voor die opslagvaten zelf.

In mijn bedrijf hebben wij vroeger nog boenwas gemaakt.
Gezien natuurwas qua fysische eigenschappen kan vergelijken met met parafine heb ik volgende ervaring:
Lasnaden zijn moeilijk dicht te krijgen en en te houden voor vloeibare parafine als men dunne plaat (1-2mm) gebruikt.

Voor de doorvoer van de leidingen in dit vat stel ik mij dus grote vragen om die langdurig perfect lekvrij te houden.

En wat in geval van lek, als de parafinne gesmolten is en op vrij hoge T staat?
Het zaakje stolt wel maar er zit niks anders op dan met beitels en hamers en beilen alles op te ruimen.

Voor een vertikaal staand vat met aan en afvoer langs een dekselsysteem bovenaan zie ik de constructie zitten.
Voor een liggend lang smal vat in een kruipruimte denk ik dat het technisch vroeg of laat problematisch word.

Warmtetechnisch:
Ik heb er qua warmteinhoud geen flauw idee van maar zou een ketel gevuld met grof zand of metaal (ijzerschroot??) en aangevuld met propyleenglycol geen even grote warmteinhoud opslaan als gesmolten parafine?

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
16/01/2009 - 08:23

Het verschl is de faseverandering die er met paraffine wèl is en die een groot stuk van de warmteopslag voor zijn rekening neemt

afbeelding van koenc
16/01/2009 - 08:53

Lijkt een mooi systeem. Ik heb 1 bedenking: paraffine is behoorlijk brandbaar, vooral de dampen. (Je verwees zelf al naar kaarsen...) Misschien bestaan er mogelijkheden om met minder brandbare producten hetzelfde te bereiken? Een (zeer) korte zoekactie geeft echter niet direct resultaat... :-(

afbeelding van Koeneraad
09/02/2010 - 11:43

zoek eens naar glauberzout of soda ,die hebben een grote warmtecapaciteit

afbeelding van koenc
16/01/2009 - 09:17

Nog even verder gedacht...
Dit systeem werkt eigenlijk enkel goed bij een leiding temperatuur van rond (boven) de 60C: paraffine is een slechte warmtegeleider en zal in vaste toestand (leidingtemp < smeltpunt) nauwelijks warmte kunnen opslaan. Pas bij temperaturen boven het smeltpunt is er echt sprake van een buffer. Voordeel blijft wel dat de stollingswarmte gebruikt kan worden, en er dus een grotere opslagcapaciteit ter beschikking staat bij die temperatuur.
Ik dacht even aan chocolade als alternatief, maar die smelt al bij ~35C ;-)
Als je wil experimenteren: paraffine kan je vinden bij de drogist (vb. Tiry in Leuven) Geschatte prijs <=5EUR/kg.

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/01/2009 - 14:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Walter,
Om van KJ naar KWH te gaan moet je vermenigvuldigen met 0.000277.
Ivm met de energie inhoud, let erop dat in de informatie (http://www.powertank.de/downloads/WKS-Prospekt-2008-2.pdf) duidelijk staat dat de Nutsbare Wärmemenge (= nuttige energieinhoud) tot 12 KWH is gemeten op een volledige warmtecel bestaande uit 6 elementen. 1 element weegt 65 kg, 6 elementen wegen 390 kg!!
Berekeningsvoorbeeld:
paraffine cell:
1 element met 65 kg van 50°C naar 80°C (delta T 30°C)
normale warmteinhoud= 2.5*30*65*0.000277= 1.3 KWh
latente warmte= 200*65*0.000277= 3.6 KWh
samen 4.9 KWh (is wel hoog, niet?. Een groot gedeelte vh gewicht is de buis, warmtewisselaar etc. dus in realiteit is de energie inhoud het lager dan dit)

idem met water:
normale warmteinhoud= 4.1*30*65*0.000277= 2.2 KWh

Ik denk ook dat zelfbouw mogelijk is maar je moet wel rekening houden dat, van de moment de paraffine stolt plots de warmteoverdracht veel slechter is naar de warmtewisselaar. (zoals KC76 reeds vermeldde).Dat betekent dat je de buitenoppervlakte vd koperen buis erg moet vergroten door er koperen vinnen of zo aan te solderen. Die vinnen moeten tot erg diep in de paraffine indringen.
Paraffine beschikbaarheid moet je eens nakijken op het internet of goudengids. Ik denk dat de prijs niet zo duur is. Laatst zag ik bij Ikea 1 kg parafinnekaarsjes voor 2.5 euro. Bij http://www.hobbywinkel.net/index.asp?aktie=m1&var1=4291&var2=13792 kost het 4.95 euro/kg. Als ik nog eens wat meer tijd heb ga ik ook eens wat experimenteren. Ik vermoed zeker niet dat het systeem zelf Spielerei is.

Best KC76, Paraffine heeft een closed cup flashpoint van 204°C (volgens http://msds.chem.ox.ac.uk/PA/paraffin.html). Dit betekend dat pas bij 204°C het materiaal kan ontbranden.

Rudy,
Hieronder zijn enkele voorbeelden van warmteinhoud (in KJ/KgK).
Water 4.19
beton: 0.88
Speksteen: 0.98
Ijzer 0.45
Glas: 0.84
Zand 0.83
Ik denk niet dat je er met grof zand of ijzerschroot gaat komen..

afbeelding van WalterST
16/01/2009 - 15:18

Eindelijk krijg ik eens wat reactie op dit onderwerp.
Het onderwerp waarbij een LEK zou kunnen ontstaan ?
Ook hier dacht ik aan op voorhand en inderdaad, dit is belangrijk. Maar de HORIZONTALE uitvoering (de commerciele versie) heeft aan een zijde een bocht van 90 graden en de aansluitingen staan naar boven. Dus indien de BUIS volledig dicht is (en dat is zeker mogelijk met een PE-buis) aan alle kanten kan het nergens naartoe.

De smelt/stol temperatuur van paraffine is afhankelijk van van zijn soort. Bestaat in verschillende temperaturen van lagere tot hogere.
Welke in deze toepassing het beste is, daar ben ik nog niet uit maar ik denk dat zoals de commerciele cellen, een temperatuur van rond de 60 graden, een goede referentie is.

Ik heb ondertussen reeds een plaats gevonden waar men PARAFFINE verkoopt voor het maken van kaarsen.
De grondstof in korreltjes in zakken van 25 kg kosten rond de 85 Euro per zak.
Dus ZELF maken is nog niet zo'n gekke oplossing.

Heb ondertussen reeds een andere fabrikant gevonden die een groot vierkante BAK heeft met daarin 750kg aan paraffine.
Werkt op het zelfde princiepe.
Ook dat is makkelijk zelf te maken.

De duurzaamheid is ook geen probleem want paraffine kan duizende keren overgaan van gestolde naar smelt toestand.
(fabrikant van de cellen geeft hier zelfs 15 jaar garantie op).

Blijft natuurlijk een vies goedje, kleverig enz... als je echt een lek krijgt.
Bij mij is de POTENTIELE locatie een kruipkelder, dus nog niet zo heel erg MOEST er al iets gebeuren.
Als ik vergelijk met een groot buffervat welk ik ENKEL op zolder zou kunnen zetten met daarin een 1000 liter water.
Als DAT zou beginnen lekken of nog erger, leeglopen, dan heb ik meer schade aan mijn huis. Maar dit is een persoonlijke zaak.
Denk echter niet dat deze cellen dadelijk gaan lekken. Kan dan nog enkel indien ze zich in een SMELT toestand (warmte erin geladen) bevinden, dus boven de STOL temperatuur.
Bij water is een lek, ALTIJD nefast.

Blijf opmerkingen/reakties geven maar blijf bij dit onderwerp van WARMTECELLEN dmv paraffine of gelijkaardige stoffen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
16/01/2009 - 16:01
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

nog een goeie link gevonden:
http://www.rubitherm.com/deutsch/index.htm

Ik wist niet dat latente warmte (of koude) opslag paraffine reeds zoveel toepassingen had. (transport koeling van voedsel en medicatie etc)
Er staat ook een voorbeeld in rond warmte opslag (PCM Kontact Speicher).

afbeelding van WalterST
16/01/2009 - 18:33

Hey Marc, ==>Bedankt voor de info en de berekeningen.

Voor hen die interesse hebben betreffende paraffine. Op dit moment heb ik een referentie gevonden op de website KERZENKISTE.de in Duitsland. Kijk onder : Home -› KERZENKISTE -› Wachse -› Paraffin
Daar kan je verschillende zakken van 25kg vinden met verschillende smelt temperaturen.
Natuurlijk bedoeld voor het maken van kaarsen maar dat maakt niet uit.
Indien er andere referenties zijn, best voor grote hoeveelheden? Die kleine kaarsjes van IKEA zijn mogelijks ook interessant (zeker de prijs). Maar wat is hun smeltpunt. Dat moet dan even vastgesteld worden in een test.

Die website van rubitherm had ik ook gevonden.
Kijk bijvoorbeeld ook maar eens naar het grote reservoir van 750 liter volume op de duitse site ALFREDSCHNEIDER.DE
Dat is ook iets welk op dezelfde basis werkt.

Wat ik wilde bereiken is de bekendheid van deze dingen die zeker een alternatief bieden voor gewone grote buffervaten enkel gevuld met water.
Trouwens er bestaan reeds grote buffervaten waarin ook PCM (Phase Change Material) elementen zitten onder de vorm van BALLEN (balletjes). De ballen zijn een 8 à 10 cm groot van doormeter en het buffervat kan hiermee gevuld worden tot een bepaalde hoeveelheid. De rest is water weeral zoals bij klassieke buffervaten.
Die PCM ballen nemen ook veel meer warmte op en geven dit weer terug af. Zorgen uiteindelijk voor een grotere opslagcapaciteit in vergelijking tot een vulling met enkel water. Er is dus zeker beweging op dit gebied.
Natuurlijk vooral in Duitsland waar buffervaten bijna een defacto standaard zijn geworden in een CV-systeem met (pellet)ketel en ZONNNEPANELEN

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/01/2009 - 14:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Lucien,

Wat een onzin in dat filmpke! Met een parafinebuffer haal je helemaal niet meer rendement uit zonnepanelen.

vr gr
Pluto

afbeelding van patrick m
18/01/2009 - 16:03

Pluto, ik denk het wel, al zal het verschil klein zijn: de zonnecollectoren kunnen veel langer rond 60° (de faseveranderingstemperatuur) blijven werken in plaats van naar 70 - 80 of zelfs 90 te moeten gaan, en aan 60° is het rendement hoger dan aan 90.

Maar dat is natuurlijk zeer relatief, in die tijden van het jaar dat we vlot boven de 60° gaan is er meestal toch al te veel !

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/01/2009 - 18:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Patrick M, kan wel zijn maar niet het dubbele zoals dien Duitser beweert.

vr gr
Pluto

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/01/2009 - 19:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Een paar weken geleden stond in de Standaard een artikel over een nieuw produkt. Het is een zoutoplossing die bij relatief lage (25°) temp overgaat van vast naar vloeibaar. Men is er in geslaagd om dit produkt in gelvorm te krijgen waardoor het onder meer gebruikt kan worden om de thermische inertie van woningen te verhogen

afbeelding van ah
18/01/2009 - 20:11
ah

Dus hartje zomer smelt je muur en als t s nachts weer afkoelt dan stolt hij weer zodat het s ochtend nog lekker warm is

afbeelding van marc-4
18/01/2009 - 22:39

producten zijn er genoeg die werken volgens de faseverandering vast-vloeibaar en terug.
HET grote nadeel was, en is misschien nogsteeds, dat bij elke faseverandering er een klein deeltje aan deze metamorfose niet meer willen deelnemen en ze uiteindelijk gezamelijk beslissen om na zo'n duizend keer er de brui aan te geven.
Dat is toch wat ik kon terugvinden via internet een paar jaar geleden.

Echter nu maar te hopen dat dit probleem is opgelost

afbeelding van WalterST
19/01/2009 - 13:06

@ Marc,

Ik kan dit natuurlijk NIET tegenspreken maar volgens wat ik las is dit zeer weinig tot niet het geval met paraffine.
Dat is ook een van de redenen waarom de fabrikant van die cellen hierop 15 jaar garantie kan geven.

Algemeen :
Misschien heeft er iemand MEER info hierover? Of het inderdaad beperkt is in tijd/aantal transities, die omzetting tussen smelt/stollen van paraffine ? Is er een chemicus onder ons die dat weet ?

Indien dit waar is, dan dient hiermee inderdaad rekening gehouden te worden.

afbeelding van WalterST
25/01/2009 - 20:10

Is er nu echt niemand in België die zulke buffers gebruikt en/of kent en/of installaties doet hiermee?

Graag had ik GEBRUIKERS info gehad.

afbeelding van Rudy Martens
27/01/2009 - 20:07

Walter:
De smelt/stol cyclus van die parafine is een zuiver fysisch verschijnsel en daarvoor zie ik weinig of geen beperking.

Parafine, Latijnse betekenis "para affinis" is een vrij stabiele chemische stof die zoals zijn naam aangeeft "weinig affiniteit" heeft om chemische reacties aan te gaan met andere stoffen.
Aantasting door corrosie van de installatie is mijns insziens uitgesloten (integendeel de parafine zal die eerder beschermen).
Die parafine moet natuurlijk wel zuiver zijn en dan zou ik altijd aanraden om die bij gerenomeerde firma's aan te schaffen (bv.: Bouquillon in Deerlijk dat nu Brenttagg noemt, Univar in Brussel...of verdelers van zulke firma's).

Idee: Zend misschien eens een mailtje naar de hoofdzetel van Shell in Nederland of naar Esso Antwerpen of zij jou info over dit onderwerp kunnen geven.

afbeelding van WalterST
31/01/2009 - 13:06

Indien ik die WARMTECELLEN zelf zou maken, dan moet ik ook nog een geschikte koperen buis vinden met koelvinnen erop.
Dit is belangrijk daar de warmte niet makkelijk kan geleiden BINNEN de paraffine.
Om veel warmte afgifte en opname te kunnen realiseren is er veel contact nodig tussen de paraffine en de leidingen die de warmte moeten toevoegen of afvoeren.

Is er iemand die in een link kan verwijzen naar (ZELFBOUW) systemen?
- Een soort van KOELVINNEN die makkelijk op koper buis te monteren vallen
- kant en klare buizen met koelvinnen zoals ze in CONVECTORradiatoren zitten? Kan je dat ergens kopen ?
- Een gewone kleine radiator met ribben kan mogelijks ook verwerkt worden in een bepaalde hoeveelheid in een dichte kast.
Andere tips ?

afbeelding van Rudy Martens
03/02/2009 - 07:37

Walter:

Kijk / zoek eens op onderstaande link:
http://www.wieland.de/internet/index.jsp

Idee:
Zou het al niet simpeler zijn om gewoon een dubbelwandig vat te maken? De warmte migreert uiteindelijk toch naar buiten.
Je kan dan nog altijd in het centrum van de parafine 1 koperen serpentine plaatsen die je in serie plaatst met de vloeistof in de buitenmantel.
Een binnenserpentine + een buitenmantel geeft ook meer schakelings-mogelijkheden. Bv. warmte van een bijverwarming via de serpentine opslaan in de parafine).

afbeelding van WalterST
26/02/2009 - 23:09

@ Luc,

Leuk document (2002, dus reeds enkele jaren oud), heb het helemaal doorgenomen : bedankt.
Geeft inderdaad aan dat PCM materialen echt het "onderwerp" van onderzoek uitmaken en als mogelijke warmte buffers kunnen gebruikt worden.

Ik blijf het "interessantste" element van de latente buffers hun toepasbaarheid in LAGE ruimtes vinden.
Een klassiek buffer (welk volgens mij zeer goed werkt) blijft een GROOT ding welk een vertikale opstelling vraagt om de gelaagdheid te kunnen benutten. Dit zorgt er voor dat je in de hoogte voldoende ruimte moet hebben.
De LATENTE warmte cellen kunnen gebruikt worden in bijvoorbeeld LAGE ruimtes zoals (kruip)kelders en onder het hellende gedeelte van een dak (op zolder).
Beide ruimtes zijn niet echt nuttig te gebruiken voor andere dingen en kunnen prima dienen om een grote buffercapaciteit te genereren voor warmteopslag.

Doch indien je de plaats en ruimte hebt om een gewoon buffervat te plaatsen, lijkt me dit een gemakkelijk en standaard oplossing (vandaag overal verkrijgbaar).
Blijft toch nog een beetje de mogelijke (NATTE) ramp bij een lek van zo'n vat!
Een Latente warmtecel bevat paraffine welk in koude toestand zich in de GESTOLDE faze zal bevinden.

Er blijven pro's en contra's.
Indien er NOG info is over dit onderwerp, GRAAG...

afbeelding van mon jansegers
10/08/2009 - 11:22

Ik heb nog een firma gevonden die werkt met een parafineboiler, uiteg en prijslijst via download op hun website:

http://www.leonardo-energietechnik.de   

Groeten

Mon

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.