Nieuw type verlichting op komst | Ecobouwers.be

U bent hier

Nieuw type verlichting op komst

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van gunny
04/08/2008 - 12:31

Daar ik geen fan ben van TL en momenteel nog geen LED lampen gezien heb die het gevoel van een gloeilamp of halogeen kunnen vervangen, is onderstaande zeer interessant:

http://tweakers.net/nieuws/54888/alternatieve-verlichtingsbron-combineert-voordelen-spaarlamp-en-led.html
http://www.vu1.com/technology/technology.htm

2 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
05/08/2008 - 11:22
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Interessant, maar toch enkele opmerkingen:

- de lamp werkt met fosfor om zichtbaar licht te produceren. Dit is vergelijkbaar met TL en spaarlampen. Ik vraag mij dus af waarom deze lamp "perfect licht" afgeeft, en spaarlampen niet.

- 40 lumen per Watt is veel beter dan een gloeilamp, maar is wat lager dan de meeste spaarlampen.

Al bij al iets om op te volgen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/05/2009 - 16:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

de lamp werkt met fosfor om zichtbaar licht te produceren. Dit is vergelijkbaar met TL en spaarlampen. Ik vraag mij dus af waarom deze lamp "perfect licht" afgeeft, en spaarlampen niet.

Om een witte LED te maken wordt ook fosfor gebruikt. Er wordt hier namelijk vertrokken van een blauwe LED waar "ongewenste" kleuren weggefilterd worden. Net als bij een TL of spaarlamp. Daar wordt een fosfor filter gebruikt om het schadelijke UV licht tegen te houden. Zo is er een verband tussen het rendement van een gefilterde lichtbron en het uitgestraalde spectrum van die bron zonder filter.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.