zonnepanelen produceren te veel stroom | Ecobouwers.be

U bent hier

zonnepanelen produceren te veel stroom

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van De Leeuw
06/12/2008 - 19:05

Hoi

Het lijkt mij dat de elektriciteitslobby terug bezig is om de promotie van zonnepanelen terug te schroeven. Zie artikel

http://www.zonne-energie.ws

Wat is jullie mening?

74 Reacties

Reacties

afbeelding van stefan-14
06/12/2008 - 19:39

netbeheerders willen de PV niet op hun net, ze hebben er geen voordeel aan, kunnen niets aanrekenen maar ze hebben er wel werk aan

hun netten zijn ook technisch veel minder goed dan dat ze beweren

anti-PV-lobby zou ik het noemen

zelfde verhaal met max A per PV-installatie

Stefan

afbeelding van peter-68
06/12/2008 - 19:55

Ik dacht ook iets in die richting stefan,
De netbeheerders zullen wel iets bedenken om de PV eigenaars op een of andere manier te laten meebetalen om hun netwerk te mogen gebruiken.

Volledig loskoppelen van het net zal het antwoord zijn, jammer dat stroomopslag nog zo duur is.

afbeelding van dirk andelhofs
06/12/2008 - 20:07

Anno 2007 kwam 0.008% van onze stroom uit zonnepanelen.

En dat zou dus ons net overbelasten ??

Het probleem (als dat er al zou zijn) ligt natuurlijk niet bij de alternatieve decentrale productie, maar bij de kerncentrales die men niet kan stilleggen als er veel alternatief aanbod is.

Er moet dus massaal geïnvesteerd worden in "snelle" decentrale WKK die compatibel is met zon en wind.

Chemische yves en zijn gevolg hebben dat natuurlijk nog lang niet in de gaten.

Dirk

afbeelding van piggy
07/12/2008 - 10:27

stefan,

"ze kunnen niets aanrekenen"
--> klopt volgens mij niet helemaal. Als ik te veel produceer en de meter begint achteruit te lopen, dan gebruikt één van de buren in de straat het overschot wel. Het stukje tweerichtingsverkeer is dus heel beperkt in afstand. Bovendien wordt die kW wel geteld bij de buur, en wordt hierop dus distributie- en transport betaald, alhoewel dat dus heel miniem is (die stroom van mijn zonnepanelen is nooit op het hoogspanningsnet geraakt).

Al bij al zouden ze dus blij moeten zijn: ze kunnen aanrekenen voor transport op hun hoogspanningslijnen (of middenspanning), terwijl het niet eens zo is.

Waar ik wel begrip voor heb is dat hun zekeringen in de cabines niet kunnen zien wat er achter hen gebeurt. Een klein vb.: de zekering in de cabine kan bv. 500A doorlaten. Vroeger ging ze er dus uit indien er meer dan 500A gevraagd werd. Nu echter, met PV die decentraal (dus achter die zekering) inbrengt, kan het bv. zijn dat deze pv installaties op dat circuit 100A extra kunnen inbrengen, wat er dus voor zorgt dat het net op bepaalde momenten (extreem gedacht) 600A dient te vervoeren. In die optiek zullen ze dus idd moeten aanpassen.

MVG, Piggy

afbeelding van eric-15
07/12/2008 - 10:42

Hoe dan ook, zelfs zonder PV is het huidige net toch al dringend toe aan een uitbreiding om de eenvoudige reden dat één defecte centrale al snel een kettingreactie veroorzaakt door heel Europa... Een decentraal netwerk is hier veel meer tegen bestand. Natuurlijk slim gezien van Eandis om de kosten proberen toe en af te schrijven op PV :-/

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 14:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De huidige reklame is ook wel nagels met koppen: Electrabel zorgt voor duurzame energie, een leven lang.

Bedoelen ze daarmee hun kernafval?

afbeelding van screwiss
07/12/2008 - 14:28

Elektrabel en Eandis pompen massas geld in primetime reclame, miljoenen gaan de deur uit, en dan schieten ze op mensen die zelf hun stroom maken.

Met die miljoenen aan reclame zouden ze beter hun tarieven verlagen, of hun net verbeteren. Dat zou pas reclame zijn .

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 20:02
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

En wie gaat deze aanpassingen aan het net betalen? De distributietarieven stijgen telkens. Niet dat PV bezitters daar last van hebben, hun investering rendeerd hierdoor alleen maar beter.Welke PV bezitter is bereid te betalen voor distributie (en alle andere taksen)?
PV is misschien wel groen, maar zeker niet sociaal. De dupe van deze zaken zijn zij die hun geen PV kunnen veroorloven of niet de mogelijkheid hebben om deze te plaatsen.

afbeelding van Kris 42
07/12/2008 - 20:29

Jean,

Indien we belgie zouden vol leggen met pv panelen, zou dit dan betekenen dat we meer gaan verbruiken.
Neen, want door die pv's moeten andere centrales minder produceren waardoor de produktie overeenkomt met het verbruik.
Ik kan me echt niet voorstellen dat die enkele pv panelen het net gaan overbelasten hoor.
Integendeel, elektrabel gaat minder moeetn produceren, en daar wringt het schoentje, er gaan daar dus minder inkomsten komen maw minder profit op de reeds afgeschreven kerncentrales.

Wat het sociale betreft, dat kan je van alles zeggen he, een auto is ook niet sociaal, ziekteverzekering ook niet (al eens ziek geweest, is nie goedkoop he), om nog maar te zwijgen van het internet of ne gsm....
Je ziet dat vooral aan hoe sociaal SPA is, die cafebaas die voorzitter is van rvb van ethias,en goeverneur , en wat nog allemaal, nen dikke auto op ons kosten, ne chaffeur... en in wallonie denken ze dat ze alles mogen zeggen en doen ...)
Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar.
je gelooft toch niet dat een minder begoed iemand gaat investeren in isolatie, of een condensatieketel, dit is een luxe he.
Nick

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 20:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De "ondersteuning" momenteel van PV is krankzinnig, er zijn veel effectievere zaken om te ondersteunen. Dit is geen hefboomeffect creëren, maar geld wegsmijten.

Ik denk zelfs dat het de "electriciteitslobby" is die PV promoot, dat geld kan immers niet gebruikt worden voor nuttige zaken, die wel effect zouden hebben. Energiebesparing is veel en veel nuttiger, maar dat doet hen ook pijn.

Vergeet ook niet dat één van de grote kosten van electriciteit de pieken zijn en PV levert dan net geen bijdrage. Er moeten net evenveel centrales blijven staan, PV zal er geen enkele wegkrijgen. Alleen zal het rendement per centrale omlaag gaan.

PV gebruikers dumpen electriciteit op momenten dat er capaciteit genoeg (over) is en gaan ze terugnemen (gratis) tijdens de piekperiodes, compleet gek.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 20:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Eventjes het onderscheid maken tussen een paard en een koe, want dat wordt hier weeral door mekaar gegooid. De kritiek in het artikel komt van de netwerkbeheerder (dat zijn de gemeentes). Die kritiek komt helemaal niet van Elektrabel (dat is de stroomproducent). Als je wil schieten dan moet je op de juiste schieten. Natuurlijk gaat de netwerkbeheerder (gemeentes, overheid) de zonnepanelen als excuus gebruiken op de netwerktarieven weeral eens op te trekken, dit nadat zij de baten, die het gevolg waren van de vrijmaking van de energiemarkt, reeds volledig in hun zakken gestoken hebben.

vr gr
Pluto

afbeelding van WalterST
07/12/2008 - 20:54

Niet echt overdrijven met die problemen. Op dit moment zijn wij nog VER weg van problemen in België op dat gebied.

Hier een voorbeeld waar problemen reeds WEL opgedoken zijn :
Eerder een lokaal probleem op een punt in Limburg en dat is rond Lommel waar men die frieten producent heeft die nu met zijn afval stroom maakt, SAMEN met een grote PV installatie op industriedaken SAMEN met enkele grote windmolens. Die staan allen op dezelfde 10000V kring en die kring gaat af en toe op piek momenten in de omgekeerde richting werken als waarvoor hij voorzien is.
Iets meer uitleg (SPANNINGs waardes zijn informatief): De TRANSFO's die de hoogspanning omlaag transformeren van 150.000 Volt-AC naar 10.000 Volt-AC werken nu dus af en toe (automatisch) in de omgekeerde richting. Die doen dat wel, geen probleem. MAAR al de beveiligingen aangebracht op dit deel van het netwerk zijn NOOIT voorzien geweest voor een stroomvloed in die richting en daar wringt het schoentje.

Een tweede voorbeeld is een plaats waar er problemen waren met een onderstation. Dit is de TRANSFORMATOR die de vorige 10.000 Volt-AC naar onze gebruikelijke 410 Volt-AC (Driefazig net) of de bekende 230 Volt-AC omzet.

Dit onderstation zijn probleem werd tijdelijk OPGEVANGEN door een noodgenerator (Zo'n groot ding op een vrachtwagen of aanhanger werkend op DIESEL).
Welnu deze noodgenerator heeft OOK beveiligingen en deze kijken onderandere naar de SPANNING van het netwerk.
Indien die TE HOOG is, dan gaat hij in beveiliging (zo iets als afschakelen).
Welnu op die bepaalde plaats waar er toevallig verschillende GOED werkende (op een zonnige dag, goed opbrengende) PV-installaties stonden heeft dit PROBLEEM zich voorgedaan.

Dus weeral een uitzondering en zaken die men gemakkelijk kan aanpakken.
Ik zeg dus niet dat er niets aan de hand is. Er is wel degelijk IETS waarmee die mensen REKENING dienen te houden.
Dat zij daar NU reeds mee bezig zijn, dit is normaal. Zij MOETEN vooruitziend zijn want zij moeten tenslotte KLAAR zijn als er ECHT problemen opduiken. En geloof me, dit is ook iets waar ze in het buitenland (Duitsland) mee bezig zijn.

Over Duitsland gesproken : In het Duitse magazine PHOTON stond lang geleden reeds een artikel hierover en toen voorspelde men pas problemen te verwachten in Duitsland over ENKELE jaren en pas als we aan ongeveer 3% van het opgewekte vermogen met PV-installaties zouden zitten.
In het ZUIDEN van Duitsland hebben ze VEEL en VEEL meer installaties dan wij hier in Belgie en daar zitten ze nu net rond de 2% grens.
Hier in België zitten we daar nog VER van af.

Ook staat er (is het TOEVALLIG dat er nu sprake is van dit onderwerp op de radio in België) deze maand een artikel in PHOTON over : SOLARSTROM SELBST VERBRAUCHEN (Solarstroom zelf verbruiken) Ook daar spreken ze over intelligente apparaatjes die er voor zorgen dat je eigen apparaat juist DAN stroom gaat gebruiken als je die zelf aan het maken bent met je PV-installatie.

Er is dus wel degelijk iets aan het broeden op dit gebied.
Doch ik denk niet dat wij ons hierover dadelijk zorgen moeten maken. Dit zal wel lukken TE GEPASTE TIJDE.

Wou dit even meegeven als INFO. De hierboven vermelde twee voorbeelden zijn geen correcte gegevens kwa data en gebeurtenissen maar liggen toch dicht bij de waarheid.

Eindconclusie : ZEKER een PV-installatie plaatsen indien je kan (praktisch en financieel).

afbeelding van eric-15
07/12/2008 - 21:41

Alain schreef:
"PV gebruikers dumpen electriciteit op momenten dat er capaciteit genoeg (over) is en gaan ze terugnemen (gratis) tijdens de piekperiodes, compleet gek."

Alain, dat moet je me toch eens uitleggen: ik dacht altijd dat de piekstromen voornamelijk tijdens de werkuren optreden, dus op het moment dat PV panelen ook produceren, dat is dus toch nog zo gek niet ?

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 22:16
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Eric

De echte jaarpiekmomenten zijn de 4 wintermaanden in de vroege ochtend en de late namiddag. Bij mijn weten is het vermogen van PV dan minimaal.

In de zomermaanden is er veel minder piek, uiteraard ook minder 'snachts. Vergeet ook niet dat er in de zomer meer bedrijfssluitingen zijn, alhoewel deze winter op dat vlak wel eens atypisch zou kunnen worden. (Als de betrokken vestigingen de zomer halen)

In echt zuiderse landen is dat vaak omgekeerd door de vele airco's.

afbeelding van dirk andelhofs
07/12/2008 - 22:37

Alain,

Weet je wat compleet gek is :

Kerncentrales die op absolute dalmomenten snachts staan te draaien ... maar dat schijnt ondertussen iedereen normaal te vinden.

0.008% dus .. daar praten we over.

Dirk

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/12/2008 - 23:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dirk

Het gaat mij over de subsidies e.a. voor PV, da's erg onrendabel en dat geld kan veel beter in andere maatregelen gestopt worden. Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de elec. sector veel geld stopt in niet effectieve maatregelen of bewust niet effectief uitgevoerde maatregelen, ik denk bv. aan het ronddelen van spaarlampen. Vooral De Post is daar goed van geworden.

Vermits de hoeveelheid beschikbare middelen beperkt is, moeten deze middelen effectief aangewend worden. PV installaties kosten veel, maar de opbrengst is eerder beperkt. In Vlaanderen zijn er vele andere maatregelen die met beperktere subsidies een veel beter rendement opleveren (ecologisch en economisch). Ik kan PV zelfs geen kers op de taart noemen, zonder massale ondersteuning immers compleet onrendabel.

Kerncentrales (los van het feit dat misschien beter nooit gezet waren) nemen waarschijnlijk de ganse dalperiode op zich, dan worden de andere centrales lager/standby gezet. Ze leveren echt geen electriciteit als er geen vraag naar is.

Electriciteit is nu eenmaal een energie die enorm gevoelig is voor pieken en dit los van de kerncentrales, ook een windmolen stopt 'snachts niet. Het ganse systeem moet voorzien zijn op het piekverbruik met reserve, pieken verlagen kan dus veel geld uitsparen. Onvoorspelbare bronnen kunnen amper meegeteld worden in de beschikbare reserve.

0.008% : en het heeft al zoveel geld gekost. Ik hoop van harte dat de technologie beter wordt en dus ook het rendement, maar ik vrees dat dit nog wel even kan duren.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 00:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

0,008% van het verbruik. Dit is op jaarbasis. Maar 10000 installaties die op een zomerse dag produceren? Als het gemiddelde vermogen 4 Kw is, maakt dit 40 megawat wat in het net komt, en dit is wel iets.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 08:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ja, Teo,

maar die 40 Mw komt zeer gedifferentieerd op het net binnen en wordt quasi meteen, zeg maar enkele tientallen meters verder, reeds geconsumeerd. Dat is bijna dubbel zo efficiënt als de stroom die van Doel en andere centrales komt.

Dat Eandis hun budgetten dan maar gebruiken om die knooppunten waar problemen dreigen aan te passen in plaats van prime time reklame.

afbeelding van zonstraal
08/12/2008 - 09:11

Naar mijn bescheiden mening knn ze niet genoeg maken mijn zonnepaneelkes .Daarvoor zijn ze gekocht.
En dat aan te veel stroom das weer één of andere die GELD ruikt niet meer en niet min.
Typisch Belgie.
En dat ze in de 20 jaar nog te gaan (GSC) ben ik zeker dat ze wel nog iets zullen vinden om de bezitters van zonnepanelen te vinden ,weeral typisch Belgie.
Zelfde verhaal Slim Net pff die groenen kunnen er wat van ,waar halen ze het allemaal uit.Vraag me eigenlijk af hoe Groen zijn onze Groene politiekers eigenlijk?Iemand een idee?
Groeten stef
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm
http://zonstraal.forumup.be/?mforum=zonstraal

afbeelding van patrick-44
08/12/2008 - 09:48

jongens toch.

ik dacht dat die een leefmilieu forum was. Is er dan al eens een subsidie voor groene energie dat zitten jullie er nog op te kappen.

Wat wil je dan liever? Dat we ermee stoppen en het geld in iets anders steken? Het is niet het een OF het ander he, waarom niet en isolatie promoten en PV panelen promoten.

ik word toch zo mottig van dit negatief gedoe, zo gaan we nooit overstappen op groene energie hoor.

Patrick

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 19:55
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Patrick

De middelen zijn nu eenmaal beperkt en zelfs als ze het 100-voudige zouden zijn blijven er vele andere domeinen die en ecologisch en economisch effectiever zijn dan PV. Het is met geld nooit een en en verhaal, maar altijd een of of verhaal.

Zoals ik reeds schreef is het zelfs de kers op de taart niet. Het zou mij trouwens niet verbazen dat de totale ecologische balans negatief is voor PV.

Ik zou dolblij zijn als er meer middelen gaan naar ecologische projecten, maar niet voor totaal onzinnige zaken.

afbeelding van bert-26
08/12/2008 - 20:19

Alain, ruik ik hier een beetje jaloezie? Staat je huis misschien niet zuidelijk geörienteerd of heb je je spaarcentjes in een auto gestoken?

afbeelding van bert-26
08/12/2008 - 20:54

Wat ik zo grappig vind aan deze hele discussie: deze vraagstaart poneert de stelling dat er teveel PV stroom geproduceerd wordt en terzelfdertijd wordt hier dan gesteld dat PV niets opbrengt :-)

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 21:42
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bert

Absoluut geen jaloezie, ik zou me er trouwens slecht bij voelen, net omdat het enkel rendabel is als de overheid er verschrikkelijk veel aan toelegt.

Er is een verschil tussen de hoeveelheid PV in piek en lokaal en het ecologisch en economisch rendement.

Alain

afbeelding van bert-26
08/12/2008 - 22:18

Alain, graag wat wetenschappelijke referenties bij jouw uitspraken dat de ecologische balans van PV negatief zou zijn...

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 22:32
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bert

Heb jij er al gezien waar deze positief was? Ik nog geen enkele.

afbeelding van Anonieme gebruiker
08/12/2008 - 22:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Eric

Dat er dan geld in Onderzoek en Ontwikkeling gestoken wordt naar betere zonnepanelen en andere alternatieve energie, maar deze generatie van PV zal het niet maken. Dat is geld weggooien en het is vijf voor twaalf, we hebben inderdaad niet de mogelijkheid ermee te "smossen", er moeten resultaten komen.

Beter isoleren, zuiniger omspringen met sluipverbruik en piekbeheersing zal een heel stuk verder geraken dan PV en voor hetzelfde resultaat veel minder kosten.

Het is niet in de eerste plaats het net verzwaren, maar het aanpassen aan een dubbele functie. Extreem decentrale ongecontroleerde productie overdag (en dan nog niet steeds) en piekverbruiken op de oude centrale methode. Dat gaat geld kosten.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/12/2008 - 08:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als medewerker bevoegd voor de studies rond decentrale installaties (PV, WKK, wind,...) en de algemene spanningskwaliteit bij Eandis moet ik hier toch enkele opmerkingen maken.

Het probleem met de wildgroei aan PV installaties is niet zozeer het geïnjecteerd vermogen want zoals hierboven al gesteld, is dit niet te vergelijken met het verbruik.
Waar het schoentje wel wringt is de spanningstoename op elke lijn die zo'n installatie veroorzaakt.
Om vermogen naar het net te sturen moet de spanning die de PV installatie opwekt groter zijn dan de netspanning. Voor 1 PV installatie is dit geen probleem maar met 5 installaties wordt dit onhoudbaar. Momenteel regent het klachten van overspanningen veroorzaakt bij buren van PV installaties. TV's die kapot gaan, allerhande apparatuur die het begeeft, lampen die herhaaldelijk doorbranden.
Een mogelijke oplossing is het verlagen van de tapstand van de transformator, maar dan zakt de spanning te sterk op het einde van de lijn en wanneer er geen productie is.
De enige manier voor Eandis om dit te verhelpen is zo goed mogelijk de impact van een extra PV installatie op het net te bestuderen en indien nodig de installatie weigeren, in het belang van de spanningskwaliteit van het net.

afbeelding van patrick-44
09/12/2008 - 09:26

Hans,

hoe lost men dit dan op in de buurlanden zoals Duitsland?

Je spreekt over een installatie weigeren, echter momenteel komt Eandis toch niet eens voor in de procedure - tenzij op het allerlaatste? Hoe rijmt dit dat met de beperkte vrijstelling van bouwvergunning voor PV?

Patrick

afbeelding van dirk l
09/12/2008 - 10:45

Hans

Zonder dat ik de gedetailleerde technische details van een PV installatie ken, is het logisch dat er een overspanning moet zijn om de PV stroom het net op te sturen. Je kan maar stroom leveren als er een 'potentiaal verschil', dus een hogere spanning is, herinner ik me nog van destijds.
Maar als er klachten zijn over 'TV's die kapot gaan, allerhande apparatuur die het begeeft, lampen die herhaaldelijk doorbranden', dan zou ik denken dat toch in eerste instantie de mensen die zelf PV panelen hebben daar last van moeten hebben ?

Maar ik zie het misschien wel te eenvoudig...

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.