problemen met SMA omvormer | Ecobouwers.be

U bent hier

problemen met SMA omvormer

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van pv panelen
07/04/2009 - 20:31

Beste,
Gisteren hebben ze bij ons een installatie geplaatst van 24 panelen (185Wp) met een SMA omvormer SB 3800V. De netspanning bij ons bedraagt 243V.
Bij ingebruikname ging de omvormer veelvuldig in beveiliging ( melding van Vac-Bfr en Vac-ssr). De spanning bij de omvormer bedroeg bij uitval 250V met een vermogen rond de2700W. Er wordt nu gekeken voor een oplossing.
Waarschijnlijk gaat de installateur de omvormer vervangen door 2 kleinere van SB 2100TL.
Is dit een goede oplossing?Want uiteindelijk moet er een vermogen geleverd worden wanneer de zon goed schijnt en dit gebeurt nu niet. En is zo’n hoge spanning nog goed voor alle elektrische toestellen? Ik heb ook EANDIS gecontacteerd met de melding van een te hoge netspanning. De werd door hen vandaag gemeten en ok bevonden.

19 Reacties

Reacties

afbeelding van Jeroen Beeckx
08/04/2009 - 17:51

Beste,

Toch even antwoorden via forum ipv email...

Ik vraag me af waarom er gekozen is voor de SB3800V. Deze is beperkt tot 16A AC-zijdig. Deze omvormer werd op de markt gebracht speciaal voor een verstrenging die EANDIS ging doorvoeren, MAAR uiteidenlijk niet is doorgegaan. Daar de installateur zelf de 2100TL voorsteld, wil zeggen dat de netspanning 3*400V + N is... een SB4000TL was een beter keuze geweest of uiteraard de SB3800 zonder V( goedkoper)

De VDE-126 bepaalt dat de omvormer moet afschakelen bij 253VAC. Er zij dus 2 mogelijkheden, of het net is inderdaad te licht (afstand tot cabine te groot) OF de kabel tussen zekeringenkast en omvormer is te dun.

Indien de installateur geen fouten heeft gemaakt én de netspanning de snel de hoogte ingaat, MOET Eandis dit probleem oplossen EN dit tot een vermogen van 5000W Maximaal AC vermogen. Zij plaatsen dan een meettoestel dat de netspanning gedurende 1 week logt.

Omdat de installateur 2 omvormers voorstelt vermoed ik dat je over 3 fasen beschikt en hij zodoende het te injecteren vermogen wil verdelen over 2 fasen.

Echter, hier is mijn standpunt als installateur, dat één omvormer een betere keuze is daar het rendement van 2 omvormers lager ligt dan 1. Het kan zijn dat opdezelfde fase in jou straat al andere PV-installaties zijn aangesloten. De oplossing kan hier dan zijn de fase van jou injectie veranderen. Indien je indd over 3 fasen beschikt kan de installateur de verschillende spanningen op de 3 fasen meten én jou omvormer op de fase met de laagste spanning aansluiten.
Indien je monofasig bent aangesloten, kan EANDIS deze oefening doen en jou aansluiting van fase veranderen.

Daar ik geregeld tot 5750Watt Piek aansluit monofasig, zou jou omvormer zeker geen probleem mogen zijn.

2 omvormers gebruiken vind ik de minst goede oplossing. Laat Eandis dit oplossen, zij zijn dit verplicht.

Mvg

Jeroen Beeckx
ZonLicht

NB Daar ik het type paneel niet ken, kan ik het ook niet in de Sunny Design van SMA ingeven, alleszins de SB4000TL gaat tot dik 4600Watt Piek

afbeelding van fille
08/04/2009 - 11:09

Ik denk dat uw omvormer te licht is.
Uw panelen produceren een piek van 4440w (met dit weer gemakkelijk te bereiken wegens zon/wolken), terwijl de omvormer maar 4040wp aankan. Dan slaat hij in veiligheid.
Met 2 x SB 2100 zal dat niet meer het geval zijn.
Ik heb hetzelfde meegemaakt, en met een iets zwaardere omvormer was alles ok.

afbeelding van patrick-28
06/09/2009 - 15:17

Ik heb ook problemen met uitval van installatie; geplaatst 13-06-09 24 230 W sanyo-panelen (5520 Wp) met omvormer sma 5000 tl; eerste 2 maand nooit uitval gemerkt; laatste 2 maand constant problemen zelfs met slechts vermogen van een 3000 W. Gemiddelde spanning op het net 239 V; omvormer slaat af op zo'n 244 V.

Installateur heeft eandis gecontacteerd, zijn vorige week langs geweest; spanning op 400 V net gemeten --) 420 V; gingen nu in cabine meten (100 m verder); voorlopig niets meer van gehoord. 

Installateur heeft nu ook paswoord aangevraagd bij sma om uitvalspanning van de omvormer te verhogen naar 253 V.

Wel spijtig, ik zie hier nu regelmatig piekvermogens van 5340 W; maar het duurt nooit lang eer de boel plat ligt.

Wat ik mij wel afvraag, als mijn installatie alleen in staat is om het net-voltage te verhogen met een 4 Volt; wat er gaat gebeuren indien gans de straat vol pv-panelen zal liggen???

Ieder om beurt uitvallen??

Ook wel spijtig dat mijn periode dat de pv-panelen hun GSC moeten opleveren verder loopt, terwijl de boel constant plat valt; wie is hier eigenlijk aansprakelijk voor??

afbeelding van Hans Delannoye
06/09/2009 - 17:52

patrick

de vraag is, slaat hij af vanwege te hoge of te lage spanning van het net, of vanwege de spanning van je PV panelen? kan jij het juiste type panelen en het aantal per strang even meedelen? en liefst ook nog orientatie en hellingshoek?

hans d

afbeelding van patrick-28
06/09/2009 - 20:50

type sanyo hip 230-hde1 , 4 strings met 6 panelen; orientatie ZO , hellingshoek  +-  45 °; daarstraks toevallig naar voltage kant pv-panelen gekeken, bedroeg toen 198 V

 

 

groeten Patrick

afbeelding van Hans Delannoye
06/09/2009 - 21:25

omvormer is precies gepast, daar zal het niet aan liggen (tenzij er met de omvormer iets fout is). het ziet er dus naar uit dat je een probleempje met de netspanning hebt. trouwnes, ik kan me niet voorstellen dat die verhoging door jou input komt, lijkt me bijzonder onwaarschijnlijk. mogelijk zit jij vrij kort bij een hoogspanningskabine, en dan is een wat hogere spanning redelijk normaal. alleen houdt de omvormer daar geen rekening mee. 239V is echt wel redelijk hoog, maar ze mogen zoveel afwijken, daar heb je niets op te zeggen. misschien kan je (ik ken sma niet zo goed) de omvormer op 240 V zetten, dat geeft je wat extra speling, of anders de tolerantie vergroten, maar dat mag eigenlijk niet.

hans d

Beste Patrick28,

 

Omvomer staat duidelijk ingesteld op de VDE126-1-1 A

De A duidt op een speciale duitse setting die beperkt is tot 244V.

Met dat paswoord kan de installateur inderdaad via bluetooth de country setting aanpassen naar de VDE126-1-1 zonder A. De fout ligt eigenlijk bij SMA die de setting voor Belgïe niet heeft ingesteld OF de omvormer moest aangekocht zijn via een andere weg.

De netspanning is het laagst vlak bij de cabine, op minder dan 500m zijn dan meestal ook geen problemen te verwachten, tenzij teveel buren op dezelfde fase injecteren. (sorry Hans ;)).

Dit klinkt een beetje vreemd, maar een cabine staat meestal op 230-240V.  Wanneer je nu 5000W gaat injecteren op 500m afstand krijg je een omgekeerde spanningsval, maw de spanning op het injectiepunt, bv. bij jou thuis, gaat de hoogte in.  Helaas vaak tot 253V.

Deze verhoging heeft te maken met de kabelweerstand van de kabel in de straat, maar ook door nulpuntsverschuiving van het net.   Opnieuw het bovenstaande voorbeeld:  de spanning op de fase van injectie gaat de hoogte in, terwijl de spanning op de 2 andere fasen dalen.

Indien de injectie verdeeld wordt over de fasen, blijft het net in balans en kan je een groot vermogen injecteren zonder problemen.

Vroeger, voor dat er PV werd geïnstalleerd, werd de hoogste spanning ook gemeten ver van de cabine door deze nulpuntsverschuiving: door 1 fase zwaar te belasten gaat de spanning op de andere fasen verhogen.  Op de lange lijnen, vroeger vaak tot 1km, kon je spanningen meten van 200-260V

 

Mvg

Jeroen Beeckx

ZonLicht

2520 Emblem

 

 

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
06/09/2009 - 22:10

jeroen

dat moet je mij eens uitleggen, want dat lijkt mij vreemd.

vanaf de bron (kabine) zal door de weerstand de spanning toch langzaamaan afnemen? want met een kleinere sectie (of grotere stroom) zal die spanningsval toch groter worden, en de spanning dus alsmaar kleiner met het vergroten van de afstand?

maar elektricitiet is m'n specialiteit niet, ik kan het mis hebben.

hans d

afbeelding van patrick-28
07/09/2009 - 18:33

Vandaag heeft de installateur via blue tooth (na 2 programma's van de Sma-site tel downloaden) geprobeerd om een software-update uit te voeren, lukte allemaal eigenlijk niet zo goed; ook niet via telefonisch contact met wat volgens hun de hoofdverdeler ARC-solar zou zijn; contact-persoon daar is ook niet al te happig om langs te komen om de installateur wegwijs te maken.

Contactpersoon ARC neemt nu morgen wel contact op met SMA (Duitsland); die zijn volgens hem ook niet bereid om buiten Duitsland iemand van hun langs te sturen.

Allemaal leuk hé, zolang er geen problemen zijn, als we maar kunnen verkopen ....

Installateur heeft ondertussen wel een 5000 TL omvormer extra besteld, zonder dat hij die zelf voorlopig nodig heeft voor installatie; als er woensdag niets uit de bus komt heeft hij me beloofd dat hij deze komt plaatsen en moeten ze het bij SMA maar onder garantie nemen; laat ons hopen   

afbeelding van Hans Delannoye
07/09/2009 - 18:51

tja, daarom geef ik de voorkeur aan omvormers van fronius, daar gaat dat allemaal veel soepeler dan bij die stijve duitse harken van SMA.

Patrick,

 

Niks software update!

Gewoon via data control settings aanpassen! (5 minuutjes)

SMA hotline geeft prima advies, binnen 48uur omruiling, heb hier al een 3-tal keer gebruik van gemaakt.  Wat mij betreft top-service!

Hans,

Spanningsval gaat omgekeerd, dus laagste spanning aan cabine.

 

Mvg

 

Jeroen Beeckx

 

 

 

 

 

afbeelding van Hans Delannoye
07/09/2009 - 19:42

tja, dan weten ze bij sma niet wat ze zeggen, of ze zeggen niet allemaal hetzelfde. ik heb vorig jaar ook zoiets voorgehad, en je moest eerst een stuk soft- of hardware (weet het al niet meer) kopen voordat je bepaalde instellingen kon doen. was iets van een 100€ en heb ze bedankt en een andere oplossing gezocht. ik ben dus niet zo enthousiast als jij over sma.

p.s. heb nog geen enkel fronius moeten laten herstellen :)

afbeelding van patrick-28
08/09/2009 - 14:40

Jeroen, kan je de telnr. van die sma hotline eens doorgeven? Bedankt.

afbeelding van de witten
12/09/2009 - 13:03

Ik had hetzelfde probleem ging van 240 naar 256 volt ( heb instalatie van 80 kW)

Ik heb een transfo laten plaatsen van 440 volt naar 420 en nu loopt alles prima.

afbeelding van patrick-28
11/09/2009 - 18:53

Vandaag heeft de installateur opnieuw geprobeerd om blue tooth verbinding te maken; lukte al iets beter. Sma-programma herkend omvormer, verbinding wordt gemaakt, kiezen installateur of gebruiker, installateur geeft code in: tot op het punt dat hij de gebeurtenissen opvraagt, komt er een zandloper op met geel uitroepteken met opmerking indien het te lang duurt dat er geen gegevens beschikbaar zijn in de omvormer. (blue tooth schakelaar staat op 1 in de omvormer). Ook niet na bijstand van zijn verdeler via Duitse hulplijn verder geraakt.

Morgen gaat hij de aarding eens uitmeten, zou moeten goed zijn; is nieuwbouw met aardingslus.

 

Gisteren is de stroom voor een half uur onderbroken geweest; misschien hebben ze de netspanning wat doen zakken; staat nu op 235 V (toeval???); echter vandaag eveneens op 238 V uitgevallen met slechts 2300 W geinjecteerd te hebben 

afbeelding van patrick-28
12/09/2009 - 20:10

Vandaag opnieuw geen installateur gezien op afgesproken uur, gebeld, had het nog te druk met het plaatsen van een nieuwe installatie (zal meer geld in de schuif brengen dan problemen van een bestaande installatie aanpakken). Ik heb nu gedreigt verdere stappen te ondernemen indien hij vandaag niet meer kwam (beweerde dat hij wel al een nieuwe omvormer in zijn bezit had).

Steeds braaf zijn naam hier niet op het forum genoemd, maar nu begint het toch te kriebelen.

Maakte allemaal blijkbaar niet veel indruk, doe maar zei hij. Ik denk dat ik stilletjes moet beginnen te overwegen om naar een advocaat te stappen.

Ik heb wel vandaag een e-mail gestuurd (in mijn beste Engels) naar SMA Duitsland met gans mijn probleem en de onkunde waarmee zowel installateur als grootverdeler te werk gaan en de vraag of zij iets kunnen doen.

  

afbeelding van patrick-28
14/09/2009 - 21:22

Vandaag was er iemand bij die wel degelijk veel van electriciteit af weet, aarding uitgemeten: 3,5 ohm (zou normaal zijn); spanningsverschil tussen Neuter en aarding, lichte spanning (ook nog aanvaardbaar); verder alle huishoudelijke kringen uitgemeten, op 1 kring licht verlies (maar dit zal er 2 maand terug ook gezeten hebben, toen alles wel perfect werkte); conclusie, zal waarschijnlijk iets met de omvormer schelen.

En zal deze waarschijnlijk vervangen. Installateur wil volledig uitsluitsel, daar ze hem bij zijn verdeler zowiezo 100 € rekenen als de omvormer terug naar Duitsland moet gestuurd worden (garantie of geen garantie)  

start de omvormer op in de VDE 126-1-1 A setting?

 

anders bel mij eens op dan doen we op afstand, indien je tenminste de sunny data control op je laptop hebt én bluetooth in je pc.

groetjes

 

jeroen

 

034886560

afbeelding van patrick-28
19/09/2009 - 18:49

Donderdag heeft de installateur een nieuwe omvormer geplaatst (op het moment dat de andere weer zijn kuren had; het was rond 11 uur en behoorlijk zonnig); nieuwe omvormer gaf geen problemen meer en terug de mooie opbrengsten van weleer: vrijdag 24 kw en vandaag 22,7 kw;

hopelijk doen ze bij sma nu een geste, ik zal toch een 150 kw's misgelopen hebben, door het lang aanslepen (ook vanuit Duitsland kwam er niet veel goeds uit de bus; het laatste wat ze voorgesteld hadden was om de aarding met de neuter te verbinden, of dit allemaal nog wettelijk was is een andere vraag).

Iedereen alvast bedankt voor de hulp. 

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.