isoleren kruipkelder | Ecobouwers.be

U bent hier

isoleren kruipkelder

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van nico-15
07/11/2008 - 11:18

Ben van plan de vloer (onderzijde) boven de kruipruimte te isoleren. De temperatuur van de vloer is namelijk onaangenaam laag en ik wil er nu eindelijk eens iets aan doen.
Eerst en vooral: is het wel verstandig om dit te doen want ik kan bepaalde koudebruggen niet uitsluiten natuurlijk (zoals aansluiting vloerwelfsels op de funderingsmuur)?
Ten tweede: hoe pak ik dit aan, rekening houdend met een zeer krappe toegangsopening (ik kan dus niet werken met stijve en/of omvangrijke isolatieplaten)?
Persoonlijk had ik volgende opbouw in gedachten: aanbrengen van halfstijve rotswolplaten tussen tegen de vloerwelfsels bevestigde kepertjes, afgewerkt met een soort proclima-papier...
Graag reacties hierop..
PS. De kepertjes kan ik via ventilatie-openingen in de kruipkelder krijgen

52 Reacties

Reacties

afbeelding van stijn Jardin
07/11/2008 - 12:39

Hallo,

Ik heb ook een kruipkelder, een deel betonplaat en een deel planchee. tussen houten balken van planchee heb ik rockwool gestoken en daaronder celid 3D ,tegen balken en planchee het blauwe papier (warme zijde). blauwe papier in een vochtige kruipkelder is niet goed te bevestigen op oude vuile muren, dus winddichting is niet zo goed moet ik zeggen. vocht kan in dit geheel daar het dampopen is. zorgt er ook niet voor dat eventuele reuk tegengehouden wordt. dus ik zou zeggen, geen zachte platen in (vochtige) kruipkelder en echt dampscherm plaatsen om hout te beschermen. kortom ik zou het nu anders doen .

betonplaat ga ik harde iso tegen kleven ook een stukje tegen de muren.

stijn

afbeelding van geraldo
07/11/2008 - 13:03

Misschien heb je hier iets aan: www.tonzon.nl

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/11/2008 - 14:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

kun je geen xps of andere isolatie platen van 120x60 plaatsen ? anders half stijve rotswol plaatsen (jeukt minder als glaswol) Je kan deze platen kleven met L-gips van gyproc of anders mechanisch met grote pluggen zie op site van heraclit.Ik zou wel de kepers achterwege laten al was het maar om de termische laag te laten doorlopen EN alvast heel veel werkvreugde

afbeelding van kristofn
07/11/2008 - 15:37

Gerald,
Enkele weken geleden heb ik al een vraag gesteld i.v.m. de tonzon-producten. Je kan dus best even zoeken in het forum naar dit topic voor meer info (om dan te besluiten dat dit geen goed idee is)

afbeelding van nico-15
07/11/2008 - 17:05

Bedankt voor de reacties!
Maar om terug te komen op het voorstel van Rikkert: ik heb zelf ook al gedacht om te werken met 'plakankers' die gelijmd worden tegen de welfsels (dan moet je niet boren en riskeer je geen beschadigingen van de wapening). De isolatie prik je dan gewoon over de pennen en houdt ze vervolgens op hun plaats door het aandrukken van een rozet. MAAR...dan kan ik geen dampremmend bouwpapier plaatsen!
Dus heb ik die kepers echt wel nodig. Ik denk er zelfs aan om die kepers aan 1 zijde (de kant die tegen de welfsels wordt geschroefd) te voorzien van stroken onsamendrukbare isolatie, net zo breed als de kepers zelf. Op die manier zorg ik voor een thermische onderbreking en heb ik geen koudebrug meer.
Op de funderingsmuren zelf zal ik ook zover als ik kan isolatie aanbrengen.
Het zal in elk geval een zeer arbeidsintensief werkje worden...
In die tonzon-producten heb ik weinig vertrouwen dus ik hou het bij de klassieke isolatiematerialen.

afbeelding van _Carlos_
07/11/2008 - 18:43

Beste Nico,

Ik heb hetzelfde probleem als jij. Ik heb zelf ook overwogen kepers, repen harde isolatieplaten, kippengaas en panlatten te gebruiken om flensdekens op te hangen tegen de vloerplaat. Echter terecht gekomen op plastic ankers (Spit CB, www.paslode.be). Ik ben nog niet aan het titanenwerk begonnen, maar het zou me sterk verbazen als ze zouden loskomen indien bevestigd met heel ondiepe boorgaten (2 cm).
Indien geïnteresseerd kan ik je binnen enkele weken feedback geven over het ophangen van de spijkerflensdekens (12 cm glaswol met alukraft). Ik ga ze ophangen met het dampscherm naar beneden toe; ik denk dat de plaats van het dampscherm niet zo veel uitmaakt bij betonnen vloerplaat + chape + tegels. De muren ga ik trouwens ook gedeeltelijk mee inpakken.
Ter info: mijn kruipkelder is wel kurkdroog.

Alvast nog succes met uw zoektocht.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
07/11/2008 - 19:20

Bert,

"Indien geïnteresseerd kan ik je binnen enkele weken feedback geven over het ophangen van de spijkerflensdekens (12 cm glaswol met alukraft). Ik ga ze ophangen met het dampscherm naar beneden toe; ik denk dat de plaats van het dampscherm niet zo veel uitmaakt bij betonnen vloerplaat + chape + tegels."

Doet de plaats van het damscherm er niet veel toe ? Neen ?
Ga je gang, maar kom niet zeuren als over afzienbare tijd je met hun alu kant naar onder gekeerde spijkerflensdekens gewoon naar beneden vallen door al het condensatievocht dat ze intussen bevatten.

Rik

afbeelding van _Carlos_
07/11/2008 - 19:29

Doet er zeker veel toe bij een relatief dampopen constructie, maar toch niet onder een vloer van 10 cm beton, 10 cm chappe en daarboven keramische tegels? Of wel?

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/11/2008 - 20:11
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bij een houten vloer die niet geheel aansluit past men een dampscherm toe. Aan de warme zijde plaatst je dan een dampscherm.
In de overige gevallen is een dampscherm overbodig.

Mogelijke problemen kun je krijgen bij de aansluitingen aan de wanden van de kruipruimte of kelder.
Vochtige muren kunnen in de isolatie dringen en als je houten balken hebt. (vooral strijkbalken) kunnen de balken blijvend vochtig blijven en de balken aantasten.
De randen zou ik afschermen.

Betonnen vloeren kennen dit probleem niet.

afbeelding van _Carlos_
07/11/2008 - 20:26

Ik heb me boven ook slecht uitgedrukt denk ik; ik ga de naden tussen de alukraft helemaal ook niet afplakken zoals gebruikelijk bij zolderisolatie, dus het kan verluchten. Ik hang het gewoon liever zo voor mijn eigen gezondheid (vezels) en om te vermijden dat de glaswol zou uitzakken.

De kruipkelder + muren zijn bij mij zo droog als kurk, omdat het huis op een heuvel staat ver boven de grondwaterspiegel.

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/11/2008 - 20:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Dat de kruipruimte nu kurkdroog is zegt niet altijd alles.
Menig een heeft ervaren dat dit na het isoleren wel eens kan veranderen.

Maar goed boven op een heuvel? Nog geen ervaringen gehoord.

afbeelding van _Carlos_
07/11/2008 - 20:46

Dan zal je binnenkort een ervaring rijker zijn ;-). Het ophogen van de grond is iets typisch voor 60's huizen, maar wel goed gezien want totaal geen vochtproblemen. Hierdoor heb ik ook heel wat problemen gehad met het plaatsen van aardingspinnen: pin 5.5 m diep en nog 100 Ohm...
Soit, een beetje vocht mag wel, want het is zo'n fijn stof... Ik heb er wel vertrouwen in! Alvast bedankt voor de informatie!

afbeelding van Anonieme gebruiker
07/11/2008 - 21:23
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Je zal vast geen zwembad krijgen Bert.
Ongeisoleerd zorgt er voor dat de kruipruimte altijd iest warmer is. Capilair vocht verdampt en wordt door je kruipruimtventilatie afgevoerd.

Als het door het isoleren kouder wordt onder de vloer veroorzaakt dat het capilaire vocht niet snel genoeg verdampt en de oppervlakte vochtig maakt.

Als je op een halve meter dieper nog op kurkdroog zand zit mag je wel verwachten dat zelfs na het isoleren je geen problemen mag verwachten.
Als je afwatering van je huis in orde is en de muren geen last hebben van zakkend vocht na een regenbui wat de kruipkelder kan beinvloeden kun je ook na het isoleren droog zwemmen.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/11/2008 - 14:27
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Hierbij aangenomen dat de kruipruimte altijd kouder is als de ruimte boven de vloer.

De opbouw van isoleren is afhankelijk van de afwerking van de vloer. In principe mag de opbouw onder de vloer niet dampdichter zijn als de vloer erboven. Indien er een dampdichte folie OP de vloer licht dan mag er geen dampdichte folie ONDER de vloer worden aangebracht. WEL een folie die minder dampdicht is. Hierdoor kan er altijd damp aan de (koude) onderzijde ontsnappen. WEL moet er voorkomen worden dat er WATER vanuit de kruipruimte in de isolatie lagen kan komen. Deit water komt daar door condensatie van waterdamp aan de onderzijde van de isolatie opbouw

afbeelding van thomas-17
09/11/2008 - 19:47

Hoi,

Ik heb enkele weken terug ook mijn kruipruimte geisoleerd, en wat een verschil is dat.
ik herken het verhaal van Nico, koude vloer en regelmatig de verwarming opspringen.
Het is zelfs zo dat die vloer bij mij echt de koude afstraalde.
Wel, ik heb 8 cm XPS platen tegen de welssles gekleefd met tec 7, en die blijven goed hangen hoor.
Ik ben wel niet zuinig geweest (1 tube was goed voor 5 platen en dan eens tokje er odner steken zodat ze een nachtje konden uitharden.
Het verschil is fatastisch gewoon.
Ik zie nu al een verschil in verbruik, en het gevoel, comfort is gewoon veel beter.
Voordien was de woning percies altijd koud bij 22 graden, nu niet meer. Een echte aanrader.

PS, ik had platen 60 cm op 1.20 cm, dus was best nog hanteerbaar onder de kruipruimte, en de kostprijs was 8 euro / m. Mss was het wel b kwaliteit maw niet allemaal 100% even dik, maar dat maakt daar ook niet uit he.
Succes , een echte aanrader.

Groeten,

Tom

afbeelding van _Carlos_
09/11/2008 - 20:13

Beste Thomas,

Ik heb eveneens overwogen om harde platen te gebruiken, echter heel moeilijk te bevestigen in mijn geval aangezien de vloerplaat uit gegoten beton is met overal uitstekende betonbaarden (tgv de bekisting). Ik verwacht echter ook een groot verschil, zowel in comfort als verbruik (gemiddeld -25 % volgens conservatieve warmteverliezenberekening).
Het zal bij mij wel meer zweet en tranen vergen aangezien ik zo'n 1000-1500 gaten ga moeten boren...

Kostprijs glaswoldekens 12 cm + pluggen kwam bij mij op 5 €/m2.

afbeelding van thomas-17
09/11/2008 - 21:18

Hallo Bert,

bij mij waren het welfsels, dat is natuurlijk iets anders.
Het is mss een absurd idee, maar kan je geen staaldraad spannen om je isolatie tegen de beton te duwen ?
Dat vermijd je mss die 1500 gaten.
Anderzijds, het alternatief is pur spuiten.
Er zijn gespecialiseerde firmas die dit doen.
Ik weet dat dit hier vloeken is op dit forum (mijn excuses) maar 1500 gaten boren, de bijhorende pluggen, bouten en vooral al dat werk ...
Ik had hier offertes tussen de 24 en 30 euro als het me nog juist voorstaat.
Soms moet je het ook eens praktisch bekijken.

tom

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/11/2008 - 21:59
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

"Kostprijs glaswoldekens 12 cm + pluggen kwam bij mij op 5 €/m2."

En niet te vergeten de aantal versleten boortjes.

afbeelding van Anonieme gebruiker
09/11/2008 - 22:03
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Met pur spuiten kunnen ze meteen de wanden meenemen dat scheelt ook weer.

1500 gaten boren?? pff succes of beter nog sterkte.
Volgens mij is glaswol met een harde vlieslaag ook goed te verlijmen.

afbeelding van bert-37
09/11/2008 - 22:28

Pur spuiten was ook een optie, echter heel wat duurder (net nieuw dak achter de rug...). Bovendien zou het moeilijk worden om achteraf nog aanpassingen te doen aan bv CV leidingen, en het vormt ook een grote brandlast (er lopen nogal wat electrische kabels in mijn kruipkelder). Glaswol is onbrandbaar, is een recyclageproduct en is niet duur. Harde glaswolplaten zelfde probleem als met XPS/EPS-platen, de baarden beletten goed contact.

Het werk pakken we er wel bij, dan wordt dat des te meer genieten achteraf!

afbeelding van bert-37
31/12/2008 - 14:34

Ben er later mee kunnen starten dan gepland, maar toch even de beloofde feedback.

12 cm glaswol hangen met bovenvermelde plastic ankers neemt in het ontoegankelijkste stuk van de kruipkelder (diepte 40-50 cm) per m2 ongeveer 20 minuten in beslag. Wel met een klein boorhamertje gewerkt, met klopboor niet aan beginnen! Glaswol met alu-kant naar beneden aandrukken tegen vloer en er door boren, anker er door steken en klaar.
In de diepere stukken kruipkelder heb ik ze nog niet gehangen, maar ik verwacht dat het daar heel wat sneller kan. Het is het aanzeulen van materiaal (glaswol en ankers) en de beperkte manouvreerruimte dat het meeste tijd in beslag neemt.

Wel nog niet veel effect merkbaar. Het zal waarschijnlijk even duren tegen dat de vloerplaat opgewarmd is.

afbeelding van avs
01/01/2009 - 12:29
AVS

Wij hebben ook ons kruipkelderplafond geïsoleerd, xps platen van 10 cm, in verwarmde ruimten met vloerverwarming. Ik vraag mij eerlijk gezegd af of het "effect" er nog gaan komen (vloerplaat opgewarmd?). Hebben dit vorige week afgewerkt maar zitten momenteel nog steeds met een verbruik van 20m3 gas per dag ...
Had eigenlijk toch wel verwacht dat deze isolatie meer impact zou hebben op het verbruik. Uiteindelijk hebben we toch zo'n 1600 € geïnvesteerd maar ik vraag me nu al af of we dit ooit terug zullen verdienen.

afbeelding van bert-37
10/01/2009 - 20:19

Ik voel momenteel wel heel goed het effect. Heb voorlopig enkel (gedeeltelijk) onder de living geïsoleerd, tot voor kort de koudste leefruimte in ons huis (de andere leefruimtes raken niet aan de buitenschil op plafond en vloer na). Nu is het de warmste. Vloertemperatuur bijna 19 °C, andere leefruimtes 15 °C. Hoeveel het verbruik verminderd is kan ik nog niet zeggen; het zou 10 % lager moeten zijn. Ik heb meer data (lees dagelijks verbruik + gemiddelde buitentemperatuur) nodig om zo'n klein verschil op te merken.

Was al vermeld in een vorig postje dat is weggevallen tgv servercrash energieforum.

afbeelding van thomas-17
10/01/2009 - 21:28

Hi,

Ondertussen hangt er bij mij 8cm onder en het comfort is een heel pak hoger.
Als ik echter zie wat ik met deze buitentemp. verbuik, dan gaat er volgende week nog tegen.
Ik zit hier aan 13m³ per dag bij min 10 en das veel te veel.
Volgende week ga ik er nog 8cm tegen doen en hoop dan dat dit gaat minderen.
Op een nacht tssn 10h savonds en 06.00h smorgens verlies ik nu ongeveer nog 3gr max .Ik ga dus van 21 naar 18gr, wat dus eigenlijk best meevalt, bij mijn ouders gaan ze meer dan 5 gr naar beneden, en slaagt de verwarming op op 16 gr.
Verleden week hoorde ik van een buur dat hij 1800euro moest opleggen op zijn verwarmingsfactuur pff, en dit terwijl ik al klaag in deze tijd 1200 euro te moeten betalen voor een heel jaar.
Maar goed, we kunnen hier maar 1 ding doen, iedereen wijs maken dat ze veel moeten isoleren.
Want dat voelt ge elke maand in uw portefeuille, die investering voelt ge maar 1 keer.

Succes ermee.

tom

afbeelding van franske
05/02/2009 - 23:47

Beste forumleden,

Ik beoog het plafond van mijn kruipkelder te isoleren. De voornaamste bedoeling daarbij is, behoudens energiebesparing, een "warmer voetengevoel" in de verwarmde ruimten erboven te bekomen. Alleen onder deze laatste lokalen beoog ik te isoleren.

Ik weet echter niet of dit laatste mogelijk is, rekening houdend met de plaatsgesteldheid zoals die hierna volgt:

-hoogte van de kruipruimte: 1,5 à 1,7 m; oppervlakte ca. 80m2, waarvan 57m2 erboven constant verwarmd worden, de rest niet of zeer sporadisch;

-bij een buitentemperatuur van - 1°C is het in de kruipruimte 12,75°C en heerst er een relatieve luchtvochtigheid van 100%; in de verwarmde ruimten erboven (living + keuken) is het dan 20°C met een rel. luchtvochtigheid van 54 %;
de ruimte is niet droog maar eigenlijk ook niet nat te noemen; de vloer is onverhard en ligt op de hoogte van het vroegere maaiveld;
de ruimte is beperkt verlucht;

-het plafond bestaat uit zogeheten "assedallen" waarvan de voegen uitgevuld zijn met beton; betonslierten maken het plafond oneffen; isolatie moet dus enigszins soepel zijn en kunnen "meegeven";
op deze dallen (12cm dik) ligt in de living (45m2) 5cm chape waarop 8mm eiken parket en in de keuken (12m2) zand + tegels; in de living liggen ook nog tapijten;

-buitenkant tegen de kruipkelder ligt opgehoogde grond en een deel geeft uit onder terrassen;

-de toegangsopening tot de kruipruimte is 71cm X 93cm.

Ik ben zinnens rotswolplaten van 5cm dik tegen het plafond te plaatsen maar weet echt niet of ik daarmee het beoogde doel zoals hierboven beschreven kan halen.

Wie geeft mij raad om dit doel te bereiken? Lijmen wens ik in geen geval te gebruiken gezien de beperkte verluchting.
In rand: zijn er premies of belastingverminderingen mogelijk voor dergelijke isolatie?

Nu reeds dank voor enig antwoord
Franske

afbeelding van erik-15
11/02/2009 - 19:18

ik heb zo juist mijn verluchting geisoleerd met sturodur c
3035cs platen van 1200x60x6 zo 58 m² .Het plafond bestaat uit holle wefsels ruwe onderzijde en mijn hoogte om in te werken is 80 cm.Heb de platen vastgezet met pluggen van fischer, zelfs als ik in de dunste beton van de holle brikken de pluggen bevestigde hielden deze heel goed vast ,
men moet slecht een gat boren en deze met een hamer vast kloppen dus geen gevijs
(zie pleisterisolatie plug dipk van fischer)
Het plafond onder de keuken waar veel draden van de beveiliging tegen het plafond liepen en toch enkele mm dik zijn , heb ik de platen met het pu schuim bespoten (wel zo'n pistool soudafoam click&fix,heel goed te doseren) wel flinke dodden en dan tegen de brikken geplaatst en ondersteund met een lat en werkte primma zodannig dat de kabeltjes geen belang meer hadden en de platen mooi op zijn plaats kon zetten door links of recht aan te drukken. Heb over de hele karwei, 3 dagen gedaan om de klus te klaren Maar laat het nu maar winteren .
Bedenking:de kostprijs zal wel oploppen door naar de kinesist te gaan om al mijn spierpijnen te verzachten .

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/02/2009 - 19:44
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Enkele jaren geleden heb ik het gedeelte onder woonkamer, keuken en badkamer geïsoleerd.

Onder de woonkamer 12cm glaswol met aan één zijde een vlies en onder de keuken 5 cm met aan één zijde een vlies.

Als je de hoogte hebt raad ik toch een 10-12 cm aan, de hoeveelheid werk is gelijkaardig.

Ik heb ze gelijmd met kleefgips, normaal voor kleven van gipsplaten. Werkt goed en geeft geen dampen af, zover ik kan nagaan.

Ik heb een oudere uitgebreidere uitleg op het forum gezet, de zoekfunctie is hier handig voor.

De problemen zitten in de bereikbaarheid en hoe vlot dat je kan staan/zitten manuveren. Ik heb ook een zeer vochtige kruipruimte, kon dus feitelijk alleen in de zomer en een constructie om de glaswol droog te houden tijdens het insmeren.

afbeelding van franske
13/02/2009 - 21:25

Beste forumleden,

Ik kreeg inmiddels een paar adviezen (Alain en Henrie), waarvoor dank.

Voor mij blijft er een prangende vraag: als ik rotswolplaten van 5 cm dik (R=1,35) tegen het plafond in de kruipkelder bevestig, zou de temperatuur dan met ca. 2°C stijgen op de vloer in de living? Indien ja zou ik niet aarzelen om de platen te plaatsen.

Iemand ervaring hiermee?

Ik herhaal nog eens enkele eerder meegedeelde metingen en omstandigheden:

-bij een buitentemperatuur van - 1°C is het in de kruipruimte 12,75°C; in de verwarmde ruimten erboven (living + keuken) is het dan 20°C op 1,3 m boven de vloer en 15,5°C vlak boven de vloer met een rel. luchtvochtigheid van 54 %;

-het plafond bestaat uit zogeheten "assedallen" waarvan de voegen uitgevuld zijn met beton; betonslierten maken het plafond oneffen; isolatie moet dus enigszins soepel zijn en kunnen "meegeven";
op deze dallen (12cm dik) ligt in de living (45m2) 5cm chape waarop 8mm eiken parket en in de keuken (12m2) zand + tegels; in de living liggen ook nog tapijten;

Wie helpt mij a.u.b. tot een gefundeerde besluitvorming te komen?

Franske

afbeelding van franske
15/02/2009 - 20:04

Ik ben er vrijwel zeker van dat ik die 2°C ter hoogte van de vloer ga inwinnen bij plaatsing van de beschreven isolatie. Ik ben dus al op zoek gegaan naar isolatieplaten in rotswol van 5 cm dik en heb die gevonden in een doe-het- zelfzaak (maten: 100 x 60 x 5cm).

De plakankers en rozetten om die platen tegen het kruipkelderplafond te bevestigen hadden ze daar echter niet.

Weet iemand waar ik die wel kan vinden en ook hoeveel plakankers per plaat ik moet plaatsen? Op een website las ik van 3, maar ik denk dat dat er toch minstens 6 moeten zijn?

So thankfull for an answer
Franske

afbeelding van Anonieme gebruiker
15/02/2009 - 20:43
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Franske

Waarom geen gebruik van kleefgips?

Ik zou trouwens merkelijk dikker gaan als je de plaats hebt, de hoeveelheid werk is bijna hetzelfde.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.