Levensduur diepvries | Ecobouwers.be

U bent hier

Levensduur diepvries

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van lvs
19/04/2009 - 17:58
lvs

Zou iemand mij kunnen vertellen of het frequent aan- en uitzetten van een diepvrieskast invloed heeft op de levensduur?

De diepvries in ons vakantiehuis is na 4,5 jaar kapot, de temperatuur blijft constant op 26 graden. We zetten hem ongeveer 15 keer per jaar uit als het huis niet gebruikt wordt. Volgens de winkel zou dit slecht zijn.

Alvast dank voor tips.

LvS

4 Reacties

Reacties

afbeelding van Dirk Bauwens
20/04/2009 - 09:17

LvS,

De temperatuur van de diepvrieskast blijft constant op 26 graden? Op -26 graden waarschijnlijk.

Dan is de thermostaat kapot, waardoor de compressor voortdurend blijft draaien. Dat hoor je en dat kun je merken aan het constante elektriciteitsverbruik.

Een thermostaat is wel te vervangen maar misschien is het interessanter om aan een nieuwe energiezuinige (kist)diepvriezer te denken en die ingeschakeld te laten. Ik vermoed dat het voor een compressorsysteem inderdaad beter is wanneer dat af en toe kan werken. Voor allerlei andere soorten pompen geldt dat immers ook.

Dirk Bauwens

afbeelding van wendy kok
20/04/2009 - 20:21

Misschien kapot omdat de omgevingstemperatuur te laag werd?
Ik heb me ooit laten vertellen (of wijsmaken?) dat diepvries en koelkast niet in een ruimte waar het vries/net niet vriest mogen staan omdat ze dan kapot kunnen gaan.

Kapotte thermostaat door frequent aan en uit zetten lijkt me onwaarschijnlijk. Kan ook gewoon toeval zijn. Ik heb hier ook eens een frigo gehad die na 3 jaar een kapotte thermostaat had (en die werd niet frequent aan en uit gezet).

afbeelding van Anonieme gebruiker
21/04/2009 - 09:33
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Als de vriezer de temperatuur op -26C weet te krijgen dan kan je niet zeggen dat hij kapot is.
-18C is al een goede temperatuur.
Een nieuwe thermostaat zelf monteren.....
Het lijkt me overigens niet logisch dat een vriezer stuk gaat door hem een tijd niet te gebruiken.
Ook bootjes en camper bezitters zouden anders nogal ongelukkig worden.
Een vriezer gaat denk ik het vaakst "stuk" omdat het koelmiddel weg is gelekt, en dat is weer vaak het gevolg van corrosie van de stalen leidingen.
De compressor is een goed uitontwikkeld ding, vandaar dat op dat onderdeel altijd een jaren lange garantie wordt gegeven.
En daarvoor worden geen eisen gesteld aan hoe het ding wordt gebruikt.

afbeelding van lvs
20/04/2009 - 21:57
LvS

Ja, ik bedoel inderdaad 26 graden onder nul.

Met Wendy Kok ben ik het eens dat een thermostaat niet te lijden zou moeten hebben van aan- en uitzetten. En de omgevingstemperatuur is nooit onder de 14 graden (boven nul) geweest.

Waarschijnlijk moeten we toch maar iets nieuws kopen aangezien repareren al snel 174 euro kost en zoveel is het ding niet waard. :-(

Ik vraag me wel af of we dan dat nieuwe apparaat (misschien een koel-/vriescombinatie) moeten uitzetten, als we het huis bijvoorbeeld drie weken niet gebruiken. Is dat voordelig qua energieverbruik of weegt dit niet op tegen eventuele schade die het apparaat daarmee oploopt?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.