Passiefhuis - huisstofmijt allergie | Ecobouwers.be

U bent hier

Passiefhuis - huisstofmijt allergie

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jef-14
18/03/2009 - 08:57

Met een dochter die allergisch is voor oa huisstofmijt stel ik mij toch vragen over het passiefhuis concept. 22° C zonder verwarming lijkt me lekker knus ….. ook voor de huisstofmijt.
Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.
Heeft er hier iemand ervaring mee in een PH ?

114 Reacties

Reacties

afbeelding van guy-6
18/03/2009 - 09:41
Guy

Ik ben 15 jaar actief geweest in preventie allergieen...de toename van allergieen is hoofdzakelijk te wijten aan het gebrek van natuurlijke ventilatie. Geen enkel systeem kan natuurlijke ventilatie vervagen. We denken niet alleen aan huisstofmijtallergie maar ook aan schimmelallergie ea...
Versta mij niet verkeerd...ik ben pro PH...maar op vlak van gezondheid vraagt men om problemen...
Ook in ziekenhuizen wordt men kent met dit probleem....denk maar aan MRSA...

afbeelding van paul-20
18/03/2009 - 10:08

MRSA (Methicilline resistente staphylococus Aureus) is een bacterie die ongevoelig werd voor de courante antibiotica. Dit heeft niets met ventilatie maar alles met een misbruik van antibiotica te maken. Hier helpt vooral een zeer goede handhygiëne ter preventie en een behandeling met het juiste antibioticum.

afbeelding van guy-6
18/03/2009 - 10:31
Guy

Plaatsen waar er genoeg ventilatie is...ziet men geen MRSA...komen bepaalde schimmels niet voor...
Waarom ziet men MRSA hoofdzakelijk in ziekenhuizen? Men moet al een ijzersterke gezondheid hebben om gezond uit een ziekenhuis ontslagen te worden...

afbeelding van kurt ve
18/03/2009 - 12:23

Maar allé, PH wil juist zeggen wél genoeg ventilatie. Jaar rond optimaal binnenklimaat. Dat is op dit forum al honderduizend keer gezegd, beaamd en theoretisch zowel als met praktijkvoorbeelden aangetoond...
Je onvervangbare natuurlijke ventilatie valt stil als er geen wind is én geen schoorsteeneffekt.

gefilterde lucht voortebwogen door een elektrische ventilator door propere metalen buizen is inneens slechte allergiën veroorzakende lucht?

De temperatuur in een PH laten zakken is heel simpel : by-pass van het ballansventilatietoestel openzetten.

afbeelding van wendy kok
18/03/2009 - 12:23

MRSA ziet men hoofdzakelijk in ziekenhuizen en rusthuizen omdat er daar een concentratie is van patiënten die besmet zijn met resistente bacteriën en patiënten die omwille van allerlei andere aandoeningen vatbaarder zijn voor bacteriële infecties dan een gezond persoon.
Door onvoldoende hygiëne (o.a. handen niet wassen tussen 2 bezoeken aan verschillende patiënten en dergelijke) kan MRSA zich makkelijk verspreiden in ziekenhuizen.
Zoals Paul zegt heeft dit niets te maken met onvoldoende ventilatie. Zelfs dag en nacht 'natuurlijk' ventileren lost het probleem van deze bacterie niet op.

Huisstofmijt houdt van de combinatie warm + vochtig. Warm alleen is niet voldoende voor dit beestje. Een passiefhuis zou (net als een andere woning) niet vochtig mogen zijn.
De gebruikelijke maatregelen tegen huisstofmijt gelden ook in een passiefhuis. Voldoende ventileren, vocht vermijden, stofnesten vermijden, linnen warm genoeg wassen,...en de problemen met de mijt zouden niet groter mogen zijn dan in een gewone woning.

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 14:20

Jan schreef
****Thuis beperken we het aantal beestjes door de temperatuur te laten zakken dus zoveel mogelijk ramen open liefst nog bij vriestemperaturen.****

Ook in jullie salon?

De eventuele meergroei door constante temperaturen van bv. 20° op de slaapkamers wordt wss ruimschoots geneutraliseerd door het ontbreken van langdurige momenten van >70% RLV, die je vaak wel aantreft in minder goed geventileerde slaapkamers.

Warmte alleen is niet voldoende voor groei.
RLV in een PH zal wss gemiddeld minder hoog pieken dan in klassiek huis.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
18/03/2009 - 14:30

flesjespa,

"RLV in een PH zal wss gemiddeld minder hoog pieken dan in klassiek huis."

En waarom dan juist ?

afbeelding van jef-14
18/03/2009 - 14:48
jan

Huisstofmijt zit vooral in de slaapkamer.
In de salon kan je veel voorkomen door geen tapijt, geen gordijnen en regelmatig nat te kuisen.

In de slaapkamer floreren ze bij temperaturen tussen de 17 en 25°c en inderdaad vochtigheid liefst boven de 75 %. De kamer niet verwarmen en veel verluchten helpt heel veel.

Het aantal gevallen van allergie stijgt spectaculair naarmate de huizen beter geïsoleerd ( en verwarmd) zijn. Een constante temperatuur van 20 °C is zeker niet aan te raden !
Denkend aan de ziekteverspreidende eigenschappen van vliegtuigen denk ik niet dat filters in de ventilatie een positieve invloed hebben, integendeel !

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 15:23

Huisstofmijt zit even goed massaal op je sofa waar het lekker vertoeven is dankzij de warmte én vochtigheid onder je zitvlak. Vandaar mijn vraag wat je met je salon doet.

De slaapkamers ventileren helpt idd veel, waarom zou dat ventileren een probleem zijn in een PH?

En waarom zouden filters een negatieve invloed hebben?

afbeelding van kurt ve
18/03/2009 - 15:27

die filters dienen enkel om vervuiling van de warmtewisselaar te vertragen. De luchtkwaliteit voor de bewoners zal er niet door verbeteren, idd, maar ook niet verslechteren als je ze regelmatig vervangt.

Bijna alle auto's hebben tegenwoordig stoffilters op de ventilatieinlaat - die worden ook bij elk onderhoud vervangen. Durf wedden dat veel mensen dat nog geeneens weten (alhoewel het wel opvalt op je factuur:-( ) - ook mensen die vooroordelen hebben tov van stoffilters.

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 15:30

Guy schreef:
***Geen enkel systeem kan natuurlijke ventilatie vervangen***

Je bedoelt dat geen enkel ander systeem in staat is de tekortkomingen van een natuurlijke ventilatie te simuleren? Dan geef ik je 100% gelijk ;-)

afbeelding van jef-14
18/03/2009 - 15:48
jan

Natuurlijk komt huisstofmijt ook voor in de salon maar je moet toch relativeren .
Ik ga er toch van uit dat je meer uren in je bed dan in je sofa doorbrengt.
Waarom kunstmatige ventilatie minder goed is dan natuurlijke ventilatie ?
Omdat een ventilator stof verplaatst net zoals een stofzuiger dat doet en je best niet stofzuigt bij iemand met allergie.

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 16:03

jan schreef:
****
Omdat een ventilator stof verplaatst net zoals een stofzuiger dat doet en je best niet stofzuigt bij iemand met allergie.****

-Een stofzuiger doet aan re-circulatie, een systeem D in een PH niet.

-de windsnelheden van een systeem D in een PH, IN de kamers is totaal niet te vergelijken met een stofzuiger.

-Natuurlijke ventilatie waait nooit eens door je huis? Stof van buiten blijft netjes op de vensterbank liggen en wordt niet richting gang geblazen ofzo?

-stofzuiger ivm allergie wordt afgeraden omdat je het fijne stof eerst concentreert en dan uitblaast in de ruimte. Een systeem D blaast enkel buitenlucht in, die gaat niet eerst stof verzamelen dat al op de grond in je huis ligt.

afbeelding van kurt ve
18/03/2009 - 16:08

een stofzuiger haalt veel hogere luchtsnelheden dan een goed gedimensioneerd systeem D met voldoende inblaas en afzuigpunten per kamer.

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/03/2009 - 16:09
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Bij je systeem D wordt de ingeblazen lucht verwarmd en het is net de bedoeling de temperatuur in de slaapkamer te verlagen. Naast ventilatie dus afkoelen

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 16:15

jan schreef:
***Bij je systeem D wordt de ingeblazen lucht verwarmd en het is net de bedoeling de temperatuur in de slaapkamer te verlagen. Naast ventilatie dus afkoelen***

Inblaastemp zal eerder rond de 18° liggen hoor, als jij dat "verwarmen" vindt, welke temperatuur had je dan in gedachte voor de slaapkamer? 16°?

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 16:18

Jan,

Wat is je doel?
Ik bedoel: waar klasseer jij buitenlucht? vuil of proper?
Waar klasseer jij (gebruikte) binnenlucht? vuil of proper?

Waarom wil jij ventileren? Om de vervuilde binnenlucht te vervangen door propere buitenlucht? Kan je die propere buitenlucht nog properder maken? Zie je dat als iets positiefs? Of vind je dat buitenlucht zo ongefilterd mogelijk binnen moet gebracht worden?

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 16:22

edit: of zo koud mogelijk?

afbeelding van paul-28
18/03/2009 - 16:38

Systeem D dient om een PH te verluchten zonder al teveel energieverlies ( anders is het natuurlijk geen PH) Dat dit niet zonder problemen gebeurt kan je afleiden uit heel wat reacties ook hier bij BBL. Ik ga er wel degelijk van uit dat een natuurlijke verluchting qua gezondheid te verkiezen is zelfs als gestuurde ventilatie het energieverlies beperkt.
En inderdaad om de huisstofmijt te beperken is de laagste temperatuur de beste. Dus ramen open als het vriest.

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 16:41

paul schreef
****Ik ga er wel degelijk van uit dat een natuurlijke verluchting qua gezondheid te verkiezen is zelfs als gestuurde ventilatie het energieverlies beperkt****

Waarom ga je daar van uit? Op welke rationele argumenten baseer je jezelf daarvoor aub?

afbeelding van Gunter DR
18/03/2009 - 16:42

(@flesjespa : nog steeds geen bruikbaar e-mailadres? En de mods maar dreigen dat deze berichten zouden verwijderd worden)

Aan uw hardnekkigheid te oordelen, vermoed ik dat u installateur, dan wel verdeler bent van dergelijke systeem D ventilatietoestanden!

Ik ben het grotendeels eens met uw replieken (er is idd geen wind etc.), maar ik heb die vraag ook al gesteld, waarna u er nogal neerbuigend op antwoordde. Ik ben dus niet de enige persoon die liever 14° op de slaapkamer heeft dan 18°. 18° is voor mij geen comfort, integendeel.

Wat die 'zuivere' lucht betreft die wordt ingeblazen : ondertussen hebben andere forum'ers mij ervan kunnen overtuigen dat de filters niet zo duur zijn en dat het verbruik redelijk meevalt. Blijft natuurlijk de 'hygiëne' van de buizen zelf. Hier heeft nog niemand een afdoend antwoord op kunnen geven. Erger zelfs, als ik van installateurs hoor hoe die leidingen (waar een filter voor staat)er na enkele jaren uit zien. En ja, er bestaan daar weer kuisfirma's voor etc., maar op den duur is er van comfort helemaal geen sprake meer.

Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen (niet elke balansventilatie houdt hiermee voldoende rekening).

Ik zie zeker de voordelen van dergelijk systeem, maar ik ben ook niet blind voor de tekortkomingen. Op het gebied van gezondheid gaat balansventilatie niet beter scoren dan voldoende natuurlijke ventilatie.

afbeelding van Hans Delannoye
24/05/2009 - 13:20

gunter dr

>
dus slaap jij slecht van maart tot oktober???

>
1. zorg dat bij installatie de buizen proper blijven, maar dat is iets dat meestal genegeerd wordt
2. zorg voor een goed filtering. en dan bedoel ik niet die prulletjes die in de meeste toestellen hangen en in het beste geval G4 filters zijn, maar een degelijk fijnfilter (minstens F6) aan het begin van je installatie. op die manier blijven de kanalen voor de inblaas echt wel proper, ook na 10 en meer jaren.
3. de afzuig is kritischer wat vuil worden betreft, maar gelukkig gaat die lucht naar buiten. overigens, al eens in een afvoerkanaal van natuurlijke ventilatie gekeken na 10 of 15 jaar?

>
heeft eigenlijk niks te maken met dit onderwerp. hoe een ventilatiesysteem met het radongas kan "rekening" houden is me overigens niet duidelijk, eender of het a, b, c of d is.
maar met een systeem d hier zit je dan in elk geval beter, de lucht (en dus ook het radongas) wordt continu afgevoerd. is natuurlijk niet het geval bij diegenen die menen dat ze hun slaapkamer kunnen verluchten en huismijt vermijden door elke dag een half uur het raam open te zetten.

op het gebied van gezondheid scoort een goed onderhouden systeem d beslist beter dan alle andere systemen. daarover bestaat genoeg onderzoek. maar ik geef ook grif toe dat er net zo goed onderzoek bestaat waar er tekortkomingen worden blootgelegd van systeem d. maar je komt dan altijd terug op concept- of installatiefouten, of slecht onderhoud ( cfr vathorst).

hans d

afbeelding van paul-49
18/03/2009 - 18:06

Als we over huisstofmijt spreken zou zelfs vorst te verkiezen zijn boven 18°C !
Maar dan kan je natuurlijk niet over PH spreken.
En neen, het hoeft echt niet te vriezen in je slaapkamer terwijl je slaapt. Een tijdje het raam open terwijl je weg bent volstaat.

afbeelding van Hans Delannoye
24/05/2009 - 13:08

paul 49

nee, dat volstaat absoluut niet, het enige dat echt werkt is een continu ventilatie.
en ja, als je continu je raam laat openstaan zal huismijt misschien minder kans maken, in de winter.
en wat doe je op warme dagen?
er bestaan, genoeg studies in duitsland, oostenrijk en zwitserland die bewijzen dat natuurlijke ventilatie en vensterverluchting niet werkt. en er bestaan ook studies die wijzen op tekortkomingen van systeem d, en die zijn ofwel te wijten aan gebrekkig onderhoud, of slecht geconcipieerd, of fout uitgevoerd.

hans d

afbeelding van walter-8
18/03/2009 - 19:14

Paul,

"Een tijdje het raam open terwijl je weg bent volstaat."

=> wat bereik je met een tijdje het raam open zetten?
Lagere temperatuur? Hoe laag? Hoe lang open?
Lagere luchtvochtigheid? Hoe laag? En hoe rap loopt die terug op als je het raam terug sluit?
En als je als 50m3/h ventileert in een 2 persoonslaapkamer, hoeveel meer ventileert dan het raam een tijd open zetten?

Om maar te zeggen dat ik in ieder geval dat geen goed advies vind. Ventilatie doe je continue, in controleerbare hoeveelheden. Er is geen enkele garantie dat jou voorstel zinvol is.

Walter

afbeelding van guillaume
18/03/2009 - 19:47

@Paul

De overheid heeft vanaf dit jaar de subsidie voor
inbraakwerende investeringen aanzienlijk verhoogt, dus het
advies "Een tijdje het raam open terwijl je weg bent
volstaat" lijkt mij niet altijd het beste.

In mijn situatie is het ook geen optie: Om 5u 's morgens
vertrek ik voor de rest van de dag tot 17/18u. Dus blijft
de raam de ganse dag dicht, en is er helemaal geen
ventilatie.

Ik merk hier dat als het buiten serieus vriest, en de ramen
dus 's nachts dicht blijven, de luchtvochtigheid en de geur
's morgens alles behalve ideaal is.

afbeelding van kurt ve
18/03/2009 - 19:57

"Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen "

Nog een argument vóór mechanische ventilatie! Om de radon concentratie constant laag te houden moet je... constant ventileren. en ook nog, je huis afschermen tegen infiltratie van dat gas uit de bodem - voila nog een argument voor de extreme luchtdichtheid van een PH erbij!

Deze thread gaat over irrationele vooroordelen versus rationele argumentatie.
qua hardnekkigheid zijn die twee meestal aan elkaar gewaagd...

afbeelding van GeertBellens
18/03/2009 - 21:25

"Nog een leuke problematiek gezien in de les afgelopen maandag : de opstapeling van Radon in sterk geïsoleerde woningen (niet elke balansventilatie houdt hiermee voldoende rekening)."

Radon is vooral een probleem bij niet geventileerde woningen in het zuiden van het land en dan vooral wanneer de luchtdichting tov de kelder of kruipruimte niet voldoende is. Het isolatieniveau heeft daar op zich niets mee te maken.

Over wat voor soort lessen gaat het dan ?

Geert

afbeelding van Rudy Martens
18/03/2009 - 21:28

Wendy Kok schreef:
"De gebruikelijke maatregelen tegen huisstofmijt gelden ook in een passiefhuis. Voldoende ventileren, vocht vermijden, stofnesten vermijden, linnen warm genoeg wassen,...en de problemen met de mijt zouden niet groter mogen zijn dan in een gewone woning."

Aansluiten bij het wassen van het linnen: Vervang 50% van uw wasmiddel in de machine door 50% sodakristallen.
Gebruik simpele azijn als wasverzachter voor uw linnen.
Goedkoop EN beter voor het milieu en voor uw gezondheid!

Aanvullend bij wat Kurt schreef:
Voor bepaalde hobbyredenen heb ik een professionele Geigerteller (oud ABL toestel) en een hobby-Geigerteller (Velleman-kit).
In mijn goed geventileerde LEW moet ik soms minuten lang wachten om 1 'biep' te horen of te meten!
Dit is mijn insziens een goede indicatie dat de bewering van Kurt juist is.

afbeelding van flesjespa-2
18/03/2009 - 21:38

Quotes van gunter:
****(@flesjespa : nog steeds geen bruikbaar e-mailadres? En de mods maar dreigen dat deze berichten zouden verwijderd worden)****

Als dat je zo fel stoort nodig ik je uit om via bouwinfo contact met me op te nemen.
Ik ben er vrij gerust in dat de mods daar, zowel als hier voldoende vertrouwen hebben in mijn motieven.

****Aan uw hardnekkigheid te oordelen, vermoed ik dat u installateur, dan wel verdeler bent van dergelijke systeem D ventilatietoestanden!****

Uw vermoeden is geheel fout.

****Ik ben het grotendeels eens met uw replieken (er is idd geen wind etc.), maar ik heb die vraag ook al gesteld, waarna u er nogal neerbuigend op antwoordde. Ik ben dus niet de enige persoon die liever 14° op de slaapkamer heeft dan 18°. 18° is voor mij geen comfort, integendeel.****

En als ik vraag je motieven voor die keuze te onderzoeken, dan mag dat niet?

**** Erger zelfs, als ik van installateurs hoor hoe die leidingen (waar een filter voor staat)er na enkele jaren uit zien. En ja, er bestaan daar weer kuisfirma's voor etc., maar op den duur is er van comfort helemaal geen sprake meer. **** Een 5 jaarlijkse poetsbeurt en dat vergalt je comfort voor 100%? Je wast je auto ook nooit ofzo? Serieus blijven he.

****Ik zie zeker de voordelen van dergelijk systeem, maar ik ben ook niet blind voor de tekortkomingen. Op het gebied van gezondheid gaat balansventilatie niet beter scoren dan voldoende natuurlijke ventilatie.**** Wat zijn de tekortkomingen die jij ziet aub? Reinigen buizen is een noodzaak. Opstapeling radon, waarom zou een D hier slechter presteren dan een ander systeem?

Ik discussieer graag, vooral als er steekhoudende argumenten gebruikt worden. Dan kan je constructief bezig zijn. Argumenten van de tegenpartij ontkrachten met steekhoudende argumenten is deel van het spel.

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.