zonneboiler vs elektrische warmwaterbereiding | Ecobouwers.be

U bent hier

zonneboiler vs elektrische warmwaterbereiding

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van bert-63
13/04/2009 - 23:34

Beste,

wij overwegen het plaatsen van zonnepanelen. We zijn een gezin met twee kleine kinderen (4 en 1,5j) en zitten momenteel met een totaal jaarverbruik van 1900 kwh. Dit blijkt vrij weinig te zijn.

We dachten eraan om ook een zonneboiler te installeren. We zij eveneens vrij zuinig met ons water (38000 liter/jaar) en dachten oorspronkelijk dat 200l boiler meer dan genoeg zou zijn.
Momenteel wordt water verwarmt door boiler (80l?) in ACVgasketel (HR +) twee keer per dag te laten verwarmen. Ik heb nog niet berekend hoeveel dit ongeveer verbruikt per jaar, maar tussen 14/04/08 en 10/09/08 hadden we 234 M³ gas verbruikt, waarschijnlijk hoofdzakelijk voor warm water.

Nu twijfelen we over het volgende. Is het voor onze situatie niet interessant om meer zonnepanelen te leggen dan ons jaarverbruik (bvb 2500 kwp) en een (doorstroom) boiler te instaleren op electriciteit. Dan genieten we het ganse jaar van warm water opgewekt door de zon en krijgen we ook nog de GSC. Of welke lucht/water warmtepompboiler kan hier een alternatief zijn?.

Of zijn wij nu niet goed bezig door zo te redeneren

21 Reacties

Reacties

afbeelding van suntronics
15/04/2009 - 16:09

Leg wat nodig is !

Verbruik je 1900kWh, en je hebt 500kWh gratis, dan kan je 1640kWh plaatsen (8 paneeltjes, +- 8500€ btw in) en een zonneboilertje voor tapwater (200l spontaan, 2 paneeltjes, +-4500€ btw in geplaatst)

Laat dat gasketeltje in serie staan met de zonneboiler om in de winter bij te verwarmen, en vanaf mei tot september zal het keteltje hoogstwaarschijnlijk nooit draaien.

Op die manier heb je voor een betaalbare doch ecologische oplossing gekozen.
Wil je echter nog verder gaan, dan kan je nog een condenserend keteltje plaatsen, of een warmtepomp, ....

afbeelding van lucvt
14/04/2009 - 18:27
luc

Bert

laat het idee van een combi en thermische zonneboiler varen.
1. Veel te duur en dus te lange afschrijvingstermijn wegens je geringe waterverbruik.

2. de kans op breuken (bvb circulatiepomp, antivriesvloeistof) en op oververhitting op zonnige zomerdagen met een plotse stoomexpansie in de woning zijn al voorgevallen. Stel dat je kind naast de boiler speelt en de veiligheidsventiel opent zich, zodat de hete stoom alle kanten spuit.

3. In de zomer krijg je teveel opbrengst van heet water, want de behoefte eraan is dan het kleinst. In andere seizoenen zal je moeten bijverwarmen met een andere brandstof. Een groot deel van de theoretische opbrengst is verloren.

4. Wens je in de winter te profiteren van de zeldzame zonnige dagen dan dien je een warmwaterboiler van enkele honderden liter te plaatsen om de slechte winterdagen wat te kunnen overbruggen. Boilers van 500 tot 1000 l nemen veel plaats in.

Besluit: je eerste gissing om PV-panelen te zetten was de juiste. De garanties op panelen en opbrengst zijn dermate lang dat winst verzekerd is. Deze panelen met omvormer nemen geen plaats in.
De elektrische boiler is goedkoop in aanschaf en er komt zelden breuk aan.
Ik ben het ook oneens met Dirk dat elektriciteit te hoogwaardig is. Groene elektriciteit blijft ecologisch aangeraden als je ze ter plaatse kunt verbruiken.

groetjes

luc

afbeelding van wishful thinking-1
15/04/2009 - 20:46

Jurgen

als je de PV-panelen fel overdimensioneert tov je jaarlijks verbruik, dan hoef je tijdens het jaar of ZELFS in de winter zelden beroep te doen op grijze elektriciteit van centrales! Hoeveel compleet mistige en zwaarbetrokken dagen zijn er per jaar?

Als je voor 10000 kwp aan PV-panelen mag leggen en je verbruikt er maar 4000 kwh per jaar, dan heb je in de zomer overschot en in de winter nipt voldoende.

Hoeveel kwh verbruikt een goed geïsoleerde boiler van 150 liter water aan 60°C? In een spaarzaam gezin wordt die 150 l aan warm water niet eens volledig benut.

Met 10000 kwp PV produceer je op de korte trieste winterdagen zo'n 2 à 7 kwh. Op een zonnige dag loopt dit op tot 45 à 60 kwh. Is zonne-elektriciteit dan een te hoogwaardige energie en te banaal om water op te warmen of economisch noch ecologisch te verantwoorden?
Dit is te gek voor woorden.

Doordat alle PV-installateurs de raad geven om panelen te plaatsen in verhouding met het jaarverbruik, krijg je motivering gelijk. (Dank u Suntronics voor uw passende opmerking.) Denk ruimer!!

Je kan ecologie en economie dus wel combineren door voldoende PV te voorzien om de winterse dagen te overbruggen.
Er rest dan wel een probleem om het teveel aan energie op zonnige dagen op te slaan of nuttig te gebruiken. De kennis hiervoor bestaat al, maar de wil niet. Jullie denken dus helaas omgekeerd en dat verbaast me van zogezegde ecologisch ingestelde kerels.

Doe de test en vraag offertes voor PV. Sommigen sturen u een briefje terug met de vraag 'wat is uw huidig jaarverbruik?'. Ja zo blijven de meesten steken bij jullie enge zienswijze.

gr

hopende op een wereld waar de mens denkt in functie van zichzelf EN van andere levende wezens (dus inclusief flora en fauna). Er moet dringend iets gedaan worden aan de klimaatwijzigingen. Zie o.m. het persartikel over duizenden dode zwaluwen in Afrika. Doet dit jullie niks?

afbeelding van dirk andelhofs
15/04/2009 - 00:16

Luc,

De juiste oplossing .... ??

20 000 € investeren om jaarlijks voor 150 € aan warmte te oogsten.

... winst verzekerd !

Yeah right.

PV stroom die je in de zomer opwekt gebruiken om in de winter water op te warmen ???

Zucht.

Dirk

afbeelding van Ulrik
16/04/2009 - 01:24

wishful thinking

vraag :

Hoeveel kwh verbruikt een goed geïsoleerde boiler van 150 liter water aan 60°C?

antwoord :

voor 2 personen : 1500 KW op jaarbasis voor een normaal geisoleerde elektrische boiler ( Atlantic 45 mm isolatie ) van 150 l op 60 °C

ik heb dit een jaar lang gemeten

een vol bad ( 100 l ook gemeten ) vraagt 4 KW energie in de winter om de boiler weer op temperatuur te krijgen
en in de zomer 3,6 KW

in de wintermaanden nemen wij beiden meestal 2 x per week een bad, en de andere dagen een douche

in de zomer zijn dat meestal douches en af en toe een bad

ik denk dat dit een realistisch beeld kan geven van de energiebehoefte van sanitair warm water en stelde mij ook deze vraag in verband met de afschrijftijd van een zonneboiler die bij ons het dubbele ging zijn in vergelijking met een gezin van 4 personen

2 de stelling

vorig jaar plaatste ik een zonneboiler en het betreft in mijn geval een duoboiler van 200 l die ik in serie plaatste met de bestaande elektrische boiler van 150 l

op het tweede circuits is normaal een CV op aangesloten maar bij mij is dat een warmtewisselaar die zijn warmte gaat halen aan de wand van een speksteenkachel van 3 ton en die in de wintermaanden ( als ik wat kan doorstoken ) als de zon het laat afweten de zonneboiler gaat opwarmen

ik ben nu eveneens metingen aan 't doen voor het opwarmen van beide boilers die in serie staan en zit momenteel aan 410 KW op 8 maanden totaalverbruik

in de winter kan ik de zonneboiler met de kachel stoken tot 80 °C en krijgt de elektrische boiler dat warme water binnen en kan alleen tijdens de daluren bijverwarmen als dat nodig is

uit deze metingen mag je dus rustig stellen dat je er in ons geval max 1000 KW kan uithalen met de zon

voor 4 pers is dat dan 2000 KW op jaarbasis meer zal er echt niet inzitten aangezien ik de zonneboiler al voor een groot deel met de kachel opwarm in de winter

ik meet nu alles ttz : het totaal verbruik van beide boilers samen - het verbruik van de elektrische naverwarming - het stroomverbruik van de zonneboiler zijnde sturing en pomp - en het verbruik van het tweede circuits van sturing en pomp op de speksteenkachel

op 20 augustus heb ik de volledige cijfertjes en zal ik exact weten wat er uit te halen is ui een zonneboiler en wat de uiteindelijke afschrijftijd zal zijn

't gaat mij nu echt niet om het minverbruik dat er ongetwijfeld wel zal zijn maar meer om het idee dat ik had zijnde : de zon is een enorme gratische en schone energiebron waar ik niets mee doe een voelde mij als het ware verplicht er wel iets mee aan te vangen alhoewel ik helemaal niet echt een groene jongen ben van nature ga ik naar aanleiding van met het groene idee bezig te zijn nu binnen een veertiental dagen ook nog een PV installatie leggen van 5580 Wpiek

conclusie : hoe ouder ik wordt hoe beter ik wordt
't zal zijn zoals met de wijn ...

Ulrik

afbeelding van dirk andelhofs
15/04/2009 - 22:03

..."Er moet dringend iets gedaan worden aan de klimaatwijzigingen" ...

Kijk, zo zijn we het toch nog over iets eens :-)

500 € investeren in PV levert jaarlijks 80 KWH energie op

500 € investeren in energiebesparing kan tot 4000 KWH energie per jaar besparen.

De gemiddelde Belg consumeert jaarlijks zo'n 60 000 KWH energie (= totaal primair energieverbruik België gedeeld door het aantal inwoners)

Voor een gezin van 4 personen maakt dat 240 000 KWH/jaar

Willen we dat opwekken met PV dan hebben we een installatie van 280 KWpiek nodig ... ik vrees dat de meeste daken hiervoor een beetje te klein zijn ....

en de meeste budgetten zeker

wishful thinking dus ....

Dirk

afbeelding van lucvt
16/04/2009 - 21:23

Wat te denken over de zonneboiler KI OTTO van 499 euro excl. BTW te Gent ?

"- lage investeringskost (snel terugverdiend)
- snelle eenvoudige montage (4 uur max)
- hybride systeem: zonne-energie & elektrisch,
verzekert altijd warm water.
- tank van 140 liter
-onderhoudsvriendelijk:vraagt weinig onderhoud
- 5 jaar garantie."

techniek en montage uitgelegd met foto's op:

http://users.telenet.be/kiotto/

afbeelding van jean-3
16/04/2009 - 22:06

zijn die goedgekeurd voor premie te kunnen krijgen ???????????

afbeelding van dirk andelhofs
14/04/2009 - 09:34

Bert,

Elektriciteit is een hoogwaardige energie.

Die gebruik je best niet voor iets banaals als water opwarmen.

Het is noch economisch noch ecologisch te verantwoorden.

Je kan ook een kleine zonneboiler combineren met een kleine PV installatie.

Dirk

afbeelding van Ulrik
17/04/2009 - 00:22

dit systeem bestaat zeker al zo 'n 10 jaar en werkt zeer goed maar wordt meestal gebruikt in de warmere landen waar er bijna geen vriestemperaturen voorkomen want wat doe je hier in de winter als de zon een paar dagen niet schijnt ? je zit dan wel met een boiler buiten op het dak met vriestemperaturen .... maar zij bestaan natuurlijk ook met elektrische naverwarming zoals een normale elektrische boiler maar het rendement van een boiler dat buiten op het dak in de vrieskouw ligt ???? daar heb ik mijn twijfels over en je bent wel verplicht om hem elektrisch na te verwarmen want anders vriest hij kapot als de zon het laat afweten

Ulrik

afbeelding van dirk ooms
16/04/2009 - 22:32

Ligt het aan mijn ogen of lees ik op hun website 699 ipv 499.
Hun technische uitleg kon zeker beter, of ze echt snappen wat ze verkopen?
Hun besparingsberekening is net zoals op alle(of dan toch de meeste) websites de wereld op zijn kop. (er zijn geen seizoenen meer)
Die watertank verdient zeker en vast een extra laagje isolatie zoniet valt het elektriciteitsverbruik reeds in de tussenseizoenen tegen.
Hoe goed is het contact tussen die koperen "pennen" met de collectorbus?

afbeelding van ton-1
14/04/2009 - 13:11
Ton

Beste Bert,

Binnenkort komt R&R-systems uit Gemert op de markt met een combipaneel die zowel electriciteit als warm water opwekt uit 1 paneel.
Vraag hen om advies en dat ze de folder opsturen zogauw die deze maand uit is?

Gr Ton

afbeelding van Anonieme gebruiker
17/04/2009 - 12:37
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Op hun website:

"Hoe hoger de druk wordt, hoe lager het kookpunt"

Ze kunnen niet alleen goedkope vacuumbuizen aanbieden, maar ook nog de natuurwetten omkeren, dat is sterk!

Die berekening aan een "gemiddelde" zonnestraling hangt ook met haken en ogen aan elkaar: houdt geen rekening met overcapaciteit in de zomer.

Ik denk dat het een avonturier is die een container scheef geslagen heeft in China.

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
14/04/2009 - 11:17

Bert,

Ik versta toch niet zo goed wat ge in werkelijkheid wilt. Is het een zonneboiler voor warm water, of PV-panelen om elektriciteit aan te maken, waar ge dan een elektrische doorstroomgeiser zou op aansluiten om toch aan een hoger verbruik van elektriciteit te komen?

Meet eens hoeveel uw werkelijk verbruik is om in de drie zomermaanden (dus zonder verwarming) uw warm water aan te maken.

Een zonneboiler geeft in België ongeveer 1.350 kWh voor een installatie van netto 3 m². Ge moet nog eens evenveel of bijna evenveel naverwarmen met gas.

Nemen we een installatie van 5 m² netto: 1.350 kWh x 5/3 = 2.250 kWh door de zon geleverd. Met naverwarming komt ge aan een globaal warmteverbruik van ongeveer 4.000 kWh, wat waarschijnlijk overeenkomt met uw werkelijk verbruik.

Winst in euro uitgedrukt: 225 m³ gas x 0,65 euro/m³ gas = 146 euro besparing per jaar. Naargelang de kostprijs van uw installatie komt ge waarschijnlijk toe om de interest op de geïnvesteerde som af te betalen, misschien zelfs met een kleine kapitaalaflossing.

Winst in CO2-uitstoot: 393 kg CO2.

Er zijn heel zeker betere middelen om uw CO2-uitstoot te verminderen.

N.B. Door slechts tweemaal per dag de boiler op te warmen komt ge wel tot de zuinigste uitbating van uw bestaande installatie.

afbeelding van kepler
15/04/2009 - 09:58

Wishful thinking,

je mag niet vergeten dat dit een ecologieforum is. Economische aspecten zijn belangrijk, erg belangrijk zelfs, maar hier worden alternatieven ook afgewogen volgens ecologische maatstaven. Daarom heeft Dirk 100% gelijk dat de optie van de zonnepanelen, ecologisch beschouwd, een zeer mager beestje is voor het gestelde probleem.

Volgens de elektriciteitsteller in je woning warm jij misschien dan wel je water in de winter (of tijdens andere donkere en grauwe periodes) op met jouw zonnepanelen, maar iedereen weet dat de stroom van kerncentrales komt en van weinig efficiënte kolencentrales. De stroom die je in de zomer aan het net geeft, komt geen half jaar later terug door jouw electrische weerstand in je boiler gestroomd. Dat is andere stroom, vuile stroom.

Dat wil niet zeggen dat ik of Dirk tegen fotovoltaische zonnepanelen zijn (zie de andere posts op dit forum van Dirk en zijn strijd om zijn installatie geplaatst te krijgen), maar zonnepanelen zijn voor groene jongens geen heiligmakende oplossing voor elk probleem.

Het is niet omdat je zonnepanelen plaatst, dat je iets voor het milieu doet. Misschien doe je het voor je eigen portefeuille, geen probleem, maar begrijp dan ook dat op een ecologieforum andere dingen belangrijker geacht worden.

afbeelding van piggy
17/04/2009 - 09:56

Jean,

moesten de nadelen (elektrisch naverwarmen + boiler buiten + ...) niet zo groot zijn, dan kun je voor dat geld toch niet sukkelen en jammeren over 'premie'?
Wetende dat een ander systeem rap aan 5.000 euro zit!

MVG, Piggy

afbeelding van Anonieme gebruiker
18/04/2009 - 00:26
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

lucvt, Ik heb ruim een jaar een dergelijke
thermosifonboiler van de firma Jandex in duitsland
http://www.afterbuy.de/Afterbuy/shop/storefront/start.aspx?
shopid=51381
Deze koste zelfs slechts 300 euro.
Het systeem werkt prima, doch heeft enkele beperkingen.
Omdat de boiler drukloos werkt moet deze altijd hoger staan
dan de kraan of er moet een pomp gebruikt worden.
De boiler vult met een vlottersysteem dat het water afsluit
als de boiler vol is. Er staat dus geen druk op de boiler
en dit merk je vooral als het hoogte verschil tussen de
kraan (of douche) en de boiler klein is.
De boiler op het dak ziet lelijk uit. Een zonne collector
is al lelijk, maar met een boiler er bovenop is het nog
erger. Omdat de boiler buiten staat kunnen de leidingen 's
winters bevriezen. Ik heb PE buis bebruikt dus deze vriest
niet kapot, maar ondanks een dubbele buis isolatie is deze
toch bevroren in de winter toen het op z'n koudst was.
Verder werkt het systeem goed, en het is ook te combineren
met een cv boiler zoals te zien is op de website van
jandex. Dan kun je wel met druk werken.
Maar voor de prijs die het kost is het zeker de moeite
waard. Al is een gewone zonneboiler natuurlijk beter.

afbeelding van patrick-28
18/04/2009 - 20:55

Bert, als je het louter financieel bekijkt, leg Uw dak vol pv-panelen en sluit er een electrische boiler op aan. Met al de premies en GSC die er nu gegeven worden is het systeem momenteel een interessante belegging. Het net zal voor jou een prima buffervat zijn om op zonnige zomerdagen het teveel op te slaan en in andere perioden terug te nemen.
Ik heb in 2004 een 200 l zonneboiler geplaatst met 5 m2 zonnepanelen en ga nu de rest van het dak met pv volleggen.
Ik zou het vandaag de dag anders aanpakken (alles pv); de 200 l-boiler is van maart tot september bij manier van spreken onuitputtelijk (zelfs met hotfill voor wasmachine), echter naar de wintermaanden toe toch maar een bedroevende voorverwarming. Plus dat je hierbij de nodige onderhoudsbeurten moet bijtellen; vorige maand 1ste keer aangebouwde gasketel laten onderhouden (glycol uitmeten was volgens installateur niet nodig); zal mij +- 125 € kosten.

afbeelding van lucvt
19/04/2009 - 12:53

Als ik de conclusie van Patrick met die van Gino meng, dan lijkt me zo'n goedkope zonneboiler aan te raden om te gebruiken tussn maart en september.

Gezien er de boiler kan geledigd worden via een kraantje, dan zou ik die in de winter ledigen en niet meer gebruiken tot maart.

@ Dirk Ooms De prijs die de winkel me per e-mail toestuurde was tot 499 euro gedaald. (tot uitputting voorraad) op de website staat wel nog 699 euro.

gr

luc

afbeelding van dirk l
19/04/2009 - 16:10

Bert

Hopelijk volg je je eigen onderwerp nog, want ik zie geen reactie meer van jou.
Ik wil je niet met welles-nietes uitspraken en theoretische berekeningen om de oren slaan. Wel wat praktische ervaring meegeven.
Dit is het derde seizoen dat mijn zonneboiler sanitair warm water zal geven. Ik heb twee Viessmann panelen (+/- 4 m²), en een Buderus zonneboiler van 300l die elektrisch bijgewarmd wordt. Die geeft gratis warm water van april tot eind september (en zelfs october als het wat meevalt). Ruim voldoende voor twee personen.
Daarenboven heb ik nu één jaar een PV systeem van 1700 Wp. Dat heeft mij op een jaar effectief 1300 kWu aan elektriciteit opgeleverd. Behalve warm water, koken wij ook elektrisch. Ons jaarverbruik (op de teller, dus nog te betalen), is 1700 kWu. (Totaal verbruik dus 3000 kWu).
Als je een zonneboiler installeert, en je kan warm water leidingen leggen tot je wasmachine/vaatwasser, doe dit dan. Dan kan je het overtollige warm water in de warme maanden ook voor die toestellen gebruiken ! (die moeten daar dan wel voor voorzien zijn).
Hopelijk heb je hier iets aan.

afbeelding van Anonieme gebruiker
25/04/2009 - 22:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben terug op de site geraakt. Ik overweeg tochom iets meer pv-panelen te gaan leegen en een electrisch boilertje bij te plaatsen. Zal voor onze recente woning (°2001)minste aanpassingen vergen. We trachten dan ook het verbruik van water binnen de perken te houden en zijn met 4 met een huidig jaarverbruik electriciteit benede de 200 kwh toch goed bezig volgens mij.

We kunnen enkel nog meer besparen op aardgas, maar dat wordt moeilijk zonder comfortverlies, dus warm water via groene electriciteit zou oplossing kunnen zijn.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.