LEW minimale isolatiewaarden (traditionele bouw) | Ecobouwers.be

U bent hier

LEW minimale isolatiewaarden (traditionele bouw)

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van adriaan-1
30/03/2009 - 11:10

Hallo iedereen op het forum

Wij zijn een jong koppel die op punt staat om een huis te bouwen, na een enkele keren bij onze architect langs te zijn geweest voor ons plan beginnen we eindelijk een concept te krijgen. Wij hebben het met onze architect al gehad over een LE woning. Nu heb ik de vraag wat de minimale waarden zijn om een goede isolatie te bekomen om richting de LEW te gaan.

Mijn isolatie waardes volgens plan zijn:

-spouwisolatie van 8 cm Pur (2 x 4 cm om koudebruggen door slecht plaatsing te voorkomen).

-dakisolaie van 20 cm glaswol.

-vloerisolatie van 15 cm pur schuim

-qua belazing ben ik nog niet echt zeker of ik voor hoogrendemenstglas moet gaan of voor 3-dubbel beglazing.

qua verwarming zal het een condesatieketel worden op gas.

Zouden jullie mij kunnen helpen om in de juiste richting te geraken aangezien ik al veel zoekwerk heb vericht maar niet echt concrete antwoorden op mijn vraag heb gevonden.

Alvast bedankt

12 Reacties

Reacties

afbeelding van jd-1
30/03/2009 - 11:28
jd

De standaard-isolatie voor een LEW is:

10cm Rotswol in de vloer
15cm Rotswol in de muren
20cm Rotswol in het dak

Deze diktes gaan uit van een lamda-waarde van 0,036 voor rotswol, PUR isoleert veel beter en kan dus dunner uitgevoerd worden. Hiervoor bereken je de R-waarde van je muur, dit is de dikte gedeeld door lambda. Bvb voor 15cm rotswol in de muur is de R-waarde 4,17. Voor PUR is de lambda 0,024, de R-waarde van dezelfde dikte isolatie is 6,25. Dit wil zeggen dat PUR ongeveer 1,5 keer beter isoleert dan rotswol, en je dus met 1,5 keer minder dikte dezelfde isolatiewaarde zal hebben. Als je de standaard-isolatie voor een LEW ziet in PUR is dat dus:

7cm PUR in de vloer
10cm PUR in de muren
14cm PUR in het dak

Het beste balanceer je de isolatie van de verschillende delen op een correcte manier. Het heeft bvb economisch niet veel zin om 15cm PUR in de vloer te steken, 5cm in de muur en 15cm in het dak.

Als je in detail wilt weten hoeveel warmte je verliest door de verschillende schildelen van je woning en wat het effect is op de K-waarde, dan raad ik je aan om de warmteverliesberekening van Steven Van Lier es in te vullen. Dan kan je bvb zien wat het verschil is in K-waarde en warmteverlies tussen standaard hoogredementsbeglazing of driedubbele beglazing.

http://users.skynet.be/stevenvanlier/files%20-%20bouw/Waaienberg%20-%20Warmteverliezenberekening%20-%20V2.2.xls

afbeelding van jd-1
30/03/2009 - 11:32
jd

Om u even een idee te geven: wij bouwen een vrijstaande woning van 230m² bewoonbare oppervlakte met de volgende isolatie:

10cm PUR-platen in de vloer
16cm Rockwool 431 in de muren
20cm PIR-platen op het dak

Wij komen uit op K28, en hebben een warmteverlies van 5500W (transmissie en ventilatie systeem D inbegrepen). Naar het schijnt zou dit overeenkomen met een jaarlijkse gasfactuur van 300€. Ik schat de meerkost tegenover een standaard K45 op een 7000€. We zitten nu aan het einde van de ruwbouw dus your mileage mag vary.

afbeelding van patrick m
30/03/2009 - 12:15

Adriaan,

Vloer : OK
Muren en dak zou ik er de helft bijdoen.

Als je een warmteverliesberekening maakt of laat maken (uw architekt mag ook iets doen voor zijn ereloon), dan zal je zien dat een groot deel van de warmte in een LEW door de beglazing verloren gaat, het loont dus zeker de moeite te opteren voor performant glas. + glas U 0.6 geeft een super comfortgevoel.

(bij mij 10-15-40, vloer xps, rest rockw434, glas U1.1, wat ik zou veranderen hoewel het te laat is: meer in muur, en glas 0.6)

Veel succes

afbeelding van jd-1
30/03/2009 - 12:27
jd

Nu ik eraan denk: bekijk es wat het prijsverschil is tussen rotswol en PUR vooralleer je te ver bent in je bouw, je zal versteld staan. Bij ons was dit 3000€ voor een besparing van amper 5cm spouwdikte. Iets wat we liever in andere zaken investeren.

Wij hebben gekozen voor 16cm Rockwool 431 in een volle spouw.

afbeelding van walter-9
30/03/2009 - 13:30

Adriaan,

ipv te concentreren op isolatie dikte, concentreer je op het eindresultaat. Bv K25, E60; vraag je architect naar deze waardes toe te werken.

Een discussie over cm'ers brengt je op zich niet waar je wilt zijn. Beter je doel vooropstellen en architect vragen daar naar toe te werken.

Walter

afbeelding van bart a
30/03/2009 - 18:40

Vergeet ook niet : er zíjn alternatieven voor PUR (wat de meesten beschouwen als recticell ... en niet omgekeerd - doordenkertje) .

Die schelen enórm in prijs .

Adriaan,

JD formuleert de algemene regel correct , maar vergeet niet dat andere elementen ook meespelen. Zoals, bv, compactheid, orientatie, ... en niet in het minst, de hoeveelheid beglaasde oppervlakte.

Stelregel zou dus moeten zijn : JD formuleerde de alg.regel, maar om zeker te zijn zal je een gefundeerde berekening moeten (laten) uitvoeren.

Bart A

afbeelding van bart a
30/03/2009 - 18:42

Nog effe toevoegen :

Neem 'schrijnwerk' met een U-waarde van 1,1 of beter (en dan bedoelen we niet glas van 1,1 maar de gecombineerde waarde van raamprofiel én glas).

Bart A

afbeelding van Anonieme gebruiker
31/03/2009 - 12:45
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

JD

Er is geen standaard voor een LEW!!
Een LEW is zelfs niet aan een bepaalde k waarde gekoppeld. Ik tel meestal met 30, maar in veel gevallen is een LEW een woning die net onder de norm zit qua k-waarde. Volgens mij bevinden zich 80-90% van de LEW woningen nog boven de 40.
Voor een PH zeggen ze ook dat de k-waarde 15 is; maar dat is ook weer café praat! Volgens de PHPP moet je onder de15 zitten, maar wat je k-waarde is is niet te schatten daar de berekening heel anders en veel realistischer is dan de onrealistische EPB

Verder kan het voor de ene woning enkele cm minder zijn dan de andere .. ligging m² ramen, ...

groeten

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
31/03/2009 - 14:06

JD,

Behoed je voor slechte raad met warmteverliesbereking die fouten bevat en zaken die niet (meer) gelden.
Terecht merkt ss op dat een K-peil niet gekoppeld is met een LEW.
Ook zijn U-waarden en isolatiedikten niet gekoppeld met een K-peil, want de configuratie telt evengoed.
En naast K-peil zijn er nog de ventilatie en de luchtdichtheid.
Pas op voor het simplistisch verband.

Rik

afbeelding van mon jansegers
31/03/2009 - 14:42

Goed Rik eb SS, hoe moet je dit als leek oplossen. Graag jullie advies.
Mon

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
31/03/2009 - 18:01

Groot probleem, Mon.

De leek moet kunnen beroep doen op professionelen die het kunnen doen zoals het hoort. Helaas is dat niet zoals men het de architecten nog altijd blijft wijsmaken, bij VEA en zelfs in hun scholen.

Ik zie maar één middel : een onderwijs naar die professionelen dat beter is en op de geactualiseerde stand van zaken is toegesneden. Dan kunnen regionale hutsepotjes de pot op, de Crevitsen en de Antoines ook.
Volgens mij doet Huytebroeck het in Brussel veel beter, al is het ook daar te ingewikkeld gemaakt, niet zoals we vroegen (met de architectenverenigingen).
Ze wilden er eerst het K-peil laten vallen, maar dat konden we voorkomen. Het K-peil is een belangrijke aanwijzer voor ook een E-peil. Maar het moet correct worden bepaald, en daar schort het dus.

Er is immers veel geëvolueerd, met Europese normen als basis. Vele docenten, zelfs universiteitsproffen, zijn nog altijd niet mee.
WTCB wel, maar hun impact bij VEA taande, het onderwijs blijft achter, Vlaamse architectenverenigingen krijgen VEA geld om na te bauwen wat op energiesparen.be staat en dat evengoed op nogal wat plaatsen verkeerd is.
In Wallonië is het weinig anders of nog erger.

Het is overal hetzelfde : opleiding en onderwijs liggen aan de basis.
Als de politiek in dit 3 voorschoten groot landje dat gaat overvleugelen, is het om zeep.

Concreet dus :
1. K-peil correct bepalen of anders uitgaan van een dat men nastreeft en dat haalbaar is bij de gegeven configuratie, en daar het transmissieverlies voor uitdrukken
2. Ventilatiesysteem kiezen en al dan niet met wtw het equivalente ventilatiewarmteverlies uitdrukking, inclusief de infiltratie
3. 1 en 2 optellen en in balans brengen met warmtewinsten
4. Uit die balans een reductiefactor vinden op de som van het warmteverlies
5. Op het gereduceerd warmteverlies een verbruiksfactor toepassen volgens gekozen verwarmingssysteem

Al de rest zijn franjes; een E-peil ook.

En een warmteverliesberekening om vermogens te bepalen heeft daar allemaal geen donder mee te maken.
Maar dat hebben velen hier nog niet eens door.

Wat moet de leek dan allemaal niet van denken, als de ene met dit afkomt en de andere met dat ?

Rik

afbeelding van mon jansegers
31/03/2009 - 20:06

Ok, Rik. Als de meeste architecten het nog niet weten dan kan je toch niet verwachten dat een leek geinformeerd is. Wat zijn de normen? Doelstellingen? Stel nu, ik ga bouwen en verwacht van mijn toekomstige woning een laag verbruik. Wat betekent dat ,, een laag verbruik,,? Een ,,warmtevraag,,? van 20 kwh/m2?(de meesten weten zelfs nog niet wat dit betekent) voor ruimteverwarming op jaarbasis? Als dit zo is, wie kan mij dan garanderen dat dit werkelijk zo gaat worden? Waar kan ik terecht? Als je toch iemand kan vinden( wat ik sterk betwijfel), wat gaat dit dan kosten? HOE MOET JE ER EIGENLIJK AAN BEGINNEN?
Mon

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.