bos naast snelweg als dam tegen uitstoot? | Ecobouwers.be

U bent hier

bos naast snelweg als dam tegen uitstoot?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van die
26/03/2009 - 17:01
die

Kan het aanplaten van een bos van 200m breedte en 2 kilometer lengte tussen een grote woonwijk en een autosnelweg de luchtkwaliteit in deze wijk verbeteren?

4 Reacties

Reacties

afbeelding van pol-12
26/03/2009 - 17:44
Pol

Zal zeker helpen...

afbeelding van vdb.jean
26/03/2009 - 19:00

Zal wel iets helpen, maar niet echt veel. Als geluidsisolatie helpt het niet veel (praktisch nul) en als buffer om het vuil uit de lucht te filteren is het veeeeel te klein.

Behoort weer tot de onzin die men aan omwoners verteld om deze "gerust" te stellen bij protest akties en dergelijke.

afbeelding van die
30/03/2009 - 16:15
die

als geluidsisolatie zouden we kunnen spreken van een buffer van 2db per 100 meter (als het een dicht bos is op elk niveua: struiken, tussenlaag, kruin)

maar kan iemand mij helpen om info te vinden wat dit zelfde bos voor de luchtkwaliteit zou beteken. (graag wat wetenschappelijk onderbouwd)

afbeelding van vdb.jean
30/03/2009 - 20:53

die,

Ik woon naast een bos van ongeveer 200 meter dikte op ongebeer 500 meter lengte, een volledig volgroeid bos van eiken- en kastanjebomen. Een onderbos bestaat daar gewoon niet, zou ook niet kunnen trouwens. Het geluidsdempend effekt is gewoon nul komma nul. Experten om geluid op te nemen zullen dit trouwens bevestigen.
Hetgeen ik trouwens begrijp is dat in jouw geval het bos nog dient aangelegd te worden. Afhankelijk van de houtsoort die aangeplant wordt en ik dacht dat de Vlaamse Overheid streefde naar duurzaam hout. Moet je toch minimaal rekenen op 50 jaar voor eik en kastanjebomen.
Dus de eerste 10 jaar kan je het luchtzuiverend effekt van de bomen praktisch vergeten.
Ook is er boven een bos een stijging van de lucht, de zogenaamde thermiek, veel gebruikt door zweefvliegers. Maar vlak achter een bos slaat de wind terug naar beneden, reden waarom ik zoveel problemen heb met mijn schouwen. Dus krijg je al de vuiligheid feitelijk gewoon op je hoofd.

groetjes,

jean

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.