cvkachel versus tegenstroomkachel | Ecobouwers.be

U bent hier

cvkachel versus tegenstroomkachel

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van peter-2
17/03/2009 - 23:48

min of meer aansluitend op andere topics een vraag over het volgende:
Ik zou graag een Tigchelkachel o.d willen bouwen mét warmtewisselaar. De kachel komt in een weer opgebouwde ruïne waarin in de vloer vloerverwarmingleidingen gelegd zijn, die ik wil gebruiken in combinatie met enkele radiatoren en opslagvat (ca. 750 liter).
Het eigenlijke probleem is als volgt; de kachel zou tussen 2 bestaande muren ingebouwd moeten worden die onderling in een V-vorm staan. De tighelkachel zou hier wel tussen passen maar kan dan slechts aan 1 zijde (naar voren) zijn warmte naar de ruimte uitstralen (de genoemde muren zijn vol holtes en dus sterk isolerend). Slopen van de muren is geen optie. De bestaande muren zijn dus een beperking.
Naar mijn mening zijn er nu 2 opties:
Optie 1: de zijwanden en achterwand aan buitenzijde sterk isoleren en hiertussen de warmtewisselaar laten lopen (tussen steen en chamotte of steenmassa en isolatie?). De voormuur (ca 4 m2) kan dan nog warmte direct uitstralen naar de ruimte. Nadeel is dat de warmtewisselaar niet meer voor (sporadisch?) onderhoud bereikbaar zal zijn. De vraag is dan ook hoeveel koperen ww-buis benodigd is om naar schatting >6 kW aan ww af te kunnen geven. Om meerdere redenen heb ik een voorkeur voor gesloten systeem met de nodige beveiligingen uiteraard.
Optie 2: Een brunner, novatherm, walltherm, volgens Duits-oostenrijkse norm goedgekeurde cv-kachel installeren. De nadelen zijn oa verlaging temp. vuurhaardtemperatuur etc, maar deze kachels hebben tenslotte wel de TÜV norm gehaald en de specificaties zien er vrij goed uit.

Bij optie 2 is meestal gespecificeerd hoe warmte verdeeld wordt tussen ww en ruimte. Bij novotherm gaat ca. 70 % via ww (13 kW). Wie kan hier, liefst uit directe ervaring, zijn licht over laten schijnen? Dirk Bauwens heeft eerder aangekondigd iets met ww in tighelkachel te gaan doen dacht ik, Ik heb voorkeur voor optie 1.
Mvg
Peter V

Reacties

Er zijn nog geen reacties op deze vraag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.