vraag ivm energieverbruik | Ecobouwers.be

U bent hier

vraag ivm energieverbruik

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van wendy-6
11/03/2009 - 18:26

Wij hebben een splinternieuwe viessmanketel. Wanneer ik thuis kom en mijn vriend als laatste de deur uit gegaan is staat het raam open en de deur naar de trappenhal (van 2 verdiepingen) en is alles lekker warm. Ik maak me hier zorgen om want voor mij is het absoluut niet logisch dat je dan evenveel verbruikt dan wanneer je alles netjes sluit. (We hebben thermostatische kranen op onze verwarmingen) Wanneer ik hierover klaag tegen mijn vriend beweert hij dat dit absoluut geen verschil kan make
n in verbruik want zo'n viessman ketel werkt op buitentemperatuur enz.. Ja hallo is mijn verstand te klein of is dit bullsh.t Dank je voor een antwoord !

6 Reacties

Reacties

afbeelding van tom bekaert-2
11/03/2009 - 21:21

De vraag stellen was ze beantwoorden.
Weet helaas niet waar ik zou moeten beginnen om dit uit te leggen.
Drinkt hij koffie?
Maak gewoon verse koffie en zet ze - voor hij opstaat - zonder thermos buiten. Als hij daar iets over zegt, antwoord je dat dit niet uitmaakt want de koffiezet heeft een timer.

Succes

afbeelding van lambert-2
12/03/2009 - 13:42

Leuke voorbeeld. Dat kan heel effectief zijn.

Slim of dom, het gaat hier om awareness, interesse. En dat zien we overal bij heel wat mensen.
Dus dat waren ook niet de slimste opmerkingen ...

afbeelding van lambert-2
12/03/2009 - 16:35

euh ... dacht een nieuwe posting, maar die 2 andere boodschappen zijn weg. Moderaor waarschijnlijk ...

afbeelding van Anonieme gebruiker
12/03/2009 - 16:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Jip, moderator.

afbeelding van walter-8
12/03/2009 - 17:16

Wendy,

leuke redenering van de vriend; :-)

=>'... want zo'n viessman ketel werkt op buitentemperatuur"

Idd die ketel kijkt naar de buitentemperatuur om te weten hoe hij moet verwarmen (dus welke temperatuur hij moet aanmaken en welk debiet).
Maar hij heeft altijd een tweede parameter: iets dat hem zegt hoe het binnen is en de ketel zegt hoe lang hij moet warmen.

Dat is ofwel een thermostaat, ofwel de retourtemperatuur van de verwarming (kan ook samen)
=> thermostaat is duidelijk denk ik: als het warm genoeg is binnen stopt hij met verwarmen (en dat zal langer duren als de venster open staat).
=> retourtemperatuur van je verwarmingswater: als het water maar weinig afkoelt als het door radiators/vloerverwarming loopt zal het binnen warm genoeg zijn en moet er niet meer verwarmd worden. Gaat er veel warmte verloren (omdat de vensters bv open staan) zal de retour temperatuur lager zijn en blijft de ketel verwarmen.

Walter

afbeelding van wonko
13/03/2009 - 07:56

't is een beetje alsof je in de auto zou zeggen "ik geef altijd plankgas want ik heb ABS". Anders gezegd, het heeft helemaal niets met elkaar te maken.

Je binnenthermostaat geeft aan wanneer de verwarming moet aanslaan. Als je de ramen open zet verlies ja warmte naar buiten toe en moet de verwarming meer werken.

Die buitenvoeler heeft te maken met een optimalisatie van het systeem (ken ik de details niet van). dat moet een zuiniger werking van de ketel garanderen. Iets wat jouw vriend dus meer dan teniet doet met zijn slordig gedrag.

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.