hoe best bestaande muur isoleren | Ecobouwers.be

U bent hier

hoe best bestaande muur isoleren

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van charly99
03/03/2009 - 21:23

Ik heb een bestaande buitenmuur en van alles gelezen over hoe te isoleren. Enkel mijn situatie is een beetje anders. Mijn huis is gebouwd in 1930, een volle steense buitenmuur dus. Na controle van die muur blijkt er dus eens spouw in te zitten met pur-plaat van 6cm en dan terug een steen. Ik vermoed dat 1 van de vorige eigenaars bij verbouwingen een binnenmuur heeft opgetrokken met snelbouwsteen en daarbij isolatieplaten heeft geplaatst. Maar ik vermoed dat de isolatie niet echt tegen de muur staat, bijgevolg slechte isolatie. De muur is op het dakgedeelte enkel uitgevoerd. Mijn vraag is nu hoe ik kan zien of de isolatie wel zijn nut heeft? Zo nee wat moet ik dan doen, spouw volspuiten, muur afbreken en opnieuw optrekken (zal waarschijnlijk niet gaan) of extra isolatie aan buitenkant aanbrengen (muur tochtdicht maken, maar zeker ben je toch niet want je moet dan onder, boven en zijkant openleggen) en gevelbekleding (pleister, sidings...).
Een andere vraag is waar ik advies kan inwinnen bij iemand met ervaring, tegen betaling willen ze allemaal iets vertellen waar je niet echt mee verder kan.

6 Reacties

Reacties

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
04/03/2009 - 12:45

Charly,

"Maar ik vermoed dat de isolatie niet echt tegen de muur staat, bijgevolg slechte isolatie."

Waarom dan, mag ik vragen ?

dear r.vanrossen, algemeen wordt gezegd dat isolatie waarlangs er een verticale luchtstroom kan optreden, slecht aangebracht is. Net zoals jij met een wollen trui in de wind gaat staan: je gaat er toch ook een jas (windscherm) over aantrekken?

afbeelding van tdemuynck
04/03/2009 - 15:18

Ik zie persoonlijk ook niet direct in hoe je isolatie goed kan laten aansluiten in dergelijk geval. Als er al een buitenmuur staat, en je metst daar een binnenmuur bij, hoe laat je de isolatie dan deftig aansluiten tegen die binnenmuur?

mvg,

Toon

afbeelding van charly99
04/03/2009 - 19:42

Probleem is dat het een bestaande situatie uit het verleden is, binnenmuur is later bijgebouwd met daarbij het plaatsen van isolatie, en omdat de isolatie niet goed aansluit aan de binnenmuur treedt er ventilatie op tussen binnenmuur en isolatie, dus isloatie heeft niet veel zin.

Misschien is die muur aan de buitenkant isoleren best en niet duurder als de huidige binnenmuur met isolatie en al afbreken en volgens de regels terugzetten. Je beseft hiermee inderdaad de kritieke punten van bouwen met isolatie: zelfs in nieuwbouw moet dit goed aansluitend zijn en met dampscherm aan de binnenkant. De pleisterlaag zorgt dan voor de luchtdichtheid.

Een bestaande situatie binnenin wijzigen als men er reeds in woont, daarvoor loopt men niet warm. Na-isolatie van bestaande gebouwen loopt niet altijd over rozen.

duurzaam bouwadvies kan naargelang de provincie waar je woont, bij volgende adressen ter plaatse, per telefoon, per email:

http://www.ecobouwers.be/vlaams-netwerk-duurzaam-bouwadvies

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.