ventilatiesysteem A of B? | Ecobouwers.be

U bent hier

ventilatiesysteem A of B?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van jeroen p
02/03/2009 - 19:47

Allen,
dit najaar start onze verbouwing. lange tijd was ik overtuigd om systeem D te voorzien in onze woning, temeer omdat dit de buitenlucht opwarmt dmv een warmtewisselaar.
doch kost dit grapje redelijk wat geld, en ook geld na de aankoop: verversen filters, verbruik motor,...

systeem C heeft dan weer het bijkomende nadeel van te droge lucht in de woning, zeker in combinatie met vloerverwarming (droge warme lucht) + aanschaf verluchtingsroosters boven ramen!

schiet er nog systeem A en B over: je huis vol verluchtingskokers steken en laat de wind maar waaien! welk systeem ik prefereer is me nog niet duidelijk, heeft er iemand tips, suggesties,ervaringen,...

57 Reacties

Reacties

afbeelding van Gunter DR
05/03/2009 - 11:11

Jeroen,

Ik dacht tot gisteren ook dat een systeem D HET antwoord op al mijn vragen zou zijn, maar ik ben zeer teleurgesteld van Batibouw teruggekomen.

Die toestellen verbruiken sowieso 'maar' 100 W (laagste stand), wat dus per jaar minstens zou neerkomen op 876 kW aan stroomverbruik. Blijkt ook nog dat die filters (afhankelijk van het merk/verkoper) ook nog eens 2 à 300 euro PER JAAR kosten. Systeem kost dus minstens 250 à 450 euro per jaar! Pure volksverlakkerij vind ik dit! Zuinig?

Dus sluit ik mij met volle overgave aan bij de vraag van Jeroen. Systeem A of B? Suggesties?

afbeelding van guillaume
05/03/2009 - 11:51

En bij systeem A en B laat je de wind maar waaien?
Zal een prettig gevoel zijn in de winter als de kou in je
nek staat te waaien, of zet je 's winters de ventilatie dan
maar dicht?
Hoeveel kW aan verwarmingskosten ga je op die manier ook
"ongecontroleerd" naar buiten laten waaien??
Ivm de filters, liever gefilterde lucht naar binnen blazen,
dan ongefilterde lucht naar binnen laten waaien!

Systeem D is inderdaad niet goedkoop in aankoop, maar er is
ook nog iets als comfort in een woning, niet te
onderschatten.
(Die breedbeeld LCD televisietoestellen verbruiken op
jaarbasis nog meer, en daar is ook niet veel zinnigs op te
zien).

afbeelding van kris-12
05/03/2009 - 11:56

Voor systeem A moet je ook verluchtingsroosters aan je ramen plaatsen (of je kan met muurroosters werken). Systeem B wordt in het algemeen nogal afgeraden, maar de reden hiervoor ken ik niet van buiten.

Droge lucht is "probleem" in winter bij elk ventilatietype. Je brengt koude lucht binnen en warmt die op. De relatieve vochtigheid zal dan eenderhoe dalen. Doorzoek gerust even dit forum (en andere).

De prijzen die je aanhaalt voor de filters lijken me trouwens enorm hoog, waar haal je deze? Waar haal je voorts de info ivm het verbruik? Dit is afhankelijk van de stand van het toestel, en ik kan me niet inbeelden dat je permanent op de hoogste stand staat.

afbeelding van Bert Verbeeck.
05/03/2009 - 12:33

Wat betreft de 'droge lucht' kan ik Kris bijtreden: Dit nadeel is bij elk systeem gelijk, het gaat tenslotte steeds om dezelfde buitenlucht die volgens de ventilatienorm met dezelfde debieten moet binnenkomen, ongeacht hoe ze binnenkomt.
En die luchtdroogte is inderdaad een probleem: Ik stel in de winter zelf relatieve vochtigheden vast van 30%..., maar daar is de opgelegde, verouderde ventilatienorm de oorzaak van. En een luchtbevochtigertje kan daar nauwelijks wat aan toevoegen.

Als je beseft dat je in een leefruimte (woonkamer, bureau, slaapkamer,...) een debiet moet realiseren van 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte of beeldend uitgedrukt - in een ruimte van 3,6 m hoog moet elke luchtkolom van 1 m² elke uur ververst worden - dan zal je wellicht niet langer twijfelen dat systeem D met warmterecuperatie voor een nuchter denkend mens de enige optie is !
En voor de aanschaf van betaalbare filters zie www.home-filters.nl, werkt perfect, je kan zelfs een abonnement nemen, want op tijd de filters vervangen dat vergeet je toch.

afbeelding van Gunter DR
05/03/2009 - 12:35

De prijzen haal ik van de standhouders zelf. Ik zal hen toch hopelijk mogen geloven.

Laat maar waaien? Het waait al een paar duizend jaar in onze huizen, dus zal dat wel meevallen.
Als je met comfort een temperatuur van 18 a 20 °C op de slaapkamer bedoelt, is dat voor mij een marteling. Dat mag gerust een pak lager zijn en ik geef nog steeds de voorkeur aan de zogenaamde bevuilde buitenlucht!

Kris, dat verbruik was op de laagste (!) stand. Op de hoogste stand was dat tussen de 200 en 250 W.

Bij mij op het werk zit ik in een nieuw gebouw en guess what, iedereen vindt de lucht veel te droog (43%), maar we zitten 'binnen' de norm.

Ik vond het idee schitterend, tot ik een paar weken geleden begon met wat gerichter te zoeken. Over vervuiling gesproken : elke fabrikant heeft een eigen mening over het reinigen van de kanalen zelf. Kortom, er heerst chaos in ventillatieland!

afbeelding van ron4u
05/03/2009 - 12:45

dag gunther en Jeroen, ons systeem D verbruikt 31 Watt in laagste (nacht)stand en 52 watt in dagstand (zelf gemeten). De normale filters kosten ong. 50 euro/jaar. Wil je betere filters (pollen etc.) betaal je iets meer.
Het confort van verse buitenlucht die op een aangename temperatuur gebracht is totaal verschillend tov. rechtstreekse buitenlucht via roosters.

Als je puur thermisch/isolatiewaarde bekijkt zijn dit ondingen die niet thuis horen in een energiezuinige bouw.
Men kiest voor HR ++ glas en plaatst daar metalenrosters boven, begrijpe wie begrijpe kan.

De luchtvochtigheid is inderdaad laag maar dit heeft ook voordelen. Als je de duitse ventilatiedebieten hanteert zal je het probleem van te droge lucht niet snel kennen.

succes met jullie bouw
ron4u

afbeelding van jova
19/08/2010 - 23:53

Beste Ron,

Ik ga ook voor een balansventilatie D+, alleen ben ik er nog niet uit met welk merk ik ga werken...

Van welk merk is jouw systeem? Eventueel nog andere aanraders?

Men raadt af om de luchtaanzuiging in de zuidermuur te plaatsen, wegens te hoge temperaturen in de zomer, maar jammer genoeg is voor ons geen andere optie...we moeten zelfs de buis tegen de buitengevel laten lopen, dus nog veel kans op stralingswarmte van de zuidermuur... zijn er middelen om dit te verhelpen of toch zoveel mogelijk tegen te gaan?

Alvast bedankt!

Johan

afbeelding van jeroen p
05/03/2009 - 12:50

ik ben zelf ook gisteren naar batibouw geweest, en het onderhoud op systeem D van Renson kost 3keer 30€/jaar aan filters + verbruik motor... reken uit, waar zit de energiebesparing?
weegt deze kost op tegen de stookkosten?

soit, in systeem A en B kun je verluchtingskanalen regelen, zodanig dat je niet met ongecontroleerd verlies zit, en laat ons eerlijk zijn: in de wetenschap dat zo'n kanaal onderdruk creert en zo alles naar buiten zuigt, of bij systemen C en D waarbij je met een relatief hoog verbruik zit, wie gaat dit laten aanstaan of niet dichtzetten?

in nederland bestaat er al een firma die je leidingen reinigt(op basis van korrels die je doorheen de leidingen blaast en zo alle vuil absorbeert en meeneemt), en binnen een aantal jaar gaan ze het reinigen van leidingen verplichten in belgie...

afbeelding van flesjespa-2
05/03/2009 - 16:06

Waar zit de energiebesparing vraag je?
Wat je eigenlijk wil zeggen is "Ik geloof niet dat ik veel warmte verlies door ventilatie in een gemiddeld huis", niet?

Regelen van A en B zodat je niet met ongecontroleerd verlies zit? Je bedoelt de roosters dichtdoen en dus NIET meer verluchten, want jij gelooft niet zo in het concept "vervuilde lucht"?
Wat denk je van vochtige lucht? Schimmels op de raamkaders en eroorn (ja, in nieuwbouw) omdat de ventilatie stopgezet wordt. Hoe dacht je dat tegen te gaan? Ramen wat meer openzetten?

Geen zinnig mens zet zijn D af hoor.

afbeelding van kris-12
05/03/2009 - 16:20

Als een toestel in de laagste stand 100 W verbruikt heeft de fabrikant zijn huiswerk niet gedaan. Dat wil niet zeggen dat elke balansventilator zo veel verbruikt.
Lijkt me eerder praat van iemand die wel een systeem D aanbiedt, maar veel liever een ander systeem verkoopt (toevallig Renson die liever "C+" verkopen naar wat ik gelezen heb op verschillende forums?).

afbeelding van guy-6
05/03/2009 - 17:04
Guy

Gelijk welk ventilatiesysteem is slecht voor de gezondheid. Vroeger had men voldoende spleten onder de deuren en kon de woning voldoende uitwaaien...Geen enkel ventilatiesysteem gaat een natuurlijke ventilatie kunnen nabootsen. Gevolg is huisstofmijtallergieen en schimmel-...sommige huisschimmels zijn kankerverwekkend.

afbeelding van flesjespa-2
05/03/2009 - 17:23

Guy schreef
""""""Vroeger had men voldoende spleten onder de deuren en kon de woning voldoende uitwaaien..."""""""

yup, werkte ook gewéldig als het mistig was. Ik neem aan dat jij geen cv genomen hebt in je huis? Al dat artificieel gedoe ook altijd

afbeelding van walter-8
05/03/2009 - 19:03

Gunther,

welke fabrikant gebruikt in laagste stand 'maar 100W"? Dan kunnen we die ineens aan iedereen afraden.

'Normale toestellen zitten toch eerder rond 40 a 60 Watt in de dagdagelijkse stand.

Walter

afbeelding van erik-15
05/03/2009 - 19:55

Mijn mening over ventilatie systeem A is volgens mij nog niet zo gek
Ik denk hier specifiek over een verbouwing van en oudere woning waar
er toch een oude schouw staat deze te gebruiken als afvoer
Kan dan gerust op de natte kamers een regeling plaatsen welke zullen
functioneren door bv aanwezigheid of luchtvochtigheid .
Hiermee ook vele kanalen kort houden en er zijn geen motoren nodig
of ventilatoren om de gebruikte vervuilde lucht te verwijderen en de aankoop van
de ventilatorbox en filters en de gebruikte elektriciteit .De schouw zal zorgen voor natuurlijke trek .
ik verwacht in de toekomst toch verluchtingsroosters welke zich elektronisch zullen
aanpassen aan de heersende wind en zelfs aan de heersende trek in de schouw
.Maak zelf maar het verschil van kosten plaatje maar uit.
Weet wel zeker dat er veel ventilatie D niet in orde zijn met de luchtdichtheid van de plaatsen
En alzo ook de luchtstromen niet juist kunnen geregeld worden .

afbeelding van jan verstricht
05/03/2009 - 20:12
Jan

de reden waarom systeem B niet zoveel gebruikt wordt (en men dus de ventilator eerder aan de afvoer plaatst - systeem C), is dat het minder direct de "vuile" lucht en dito geurtjes afvoert (en dus met meer kans op verdere circulatie in huis).

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
05/03/2009 - 21:43

Een hardnekkig misverstand :

"Als je beseft dat je in een leefruimte (woonkamer, bureau, slaapkamer,...) een debiet moet realiseren van 3,6 m³/h per m² vloeroppervlakte of beeldend uitgedrukt - in een ruimte van 3,6 m hoog moet elke luchtkolom van 1 m² elke uur ververst worden - "

Niemand zegt dat je dat moet, of dat je dat moet doen waar er geen bezetting door personen is.
Alleen moeten daarop de ventilatievoorzieningen voorzien zijn. Maar zelfs natuurlijke toe- en afvoerroosters moeten regelbaar zijn.
In de praktijk hanteer je dus minder debiet.

"...dan zal je wellicht niet langer twijfelen dat systeem D met warmterecuperatie voor een nuchter denkend mens de enige optie is !"
Dat is een goede optie, maar niet de enige.

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
06/03/2009 - 09:44

ron4u,

"Als je puur thermisch/isolatiewaarde bekijkt zijn dit ondingen die niet thuis horen in een energiezuinige bouw.
Men kiest voor HR ++ glas en plaatst daar metalenrosters boven, begrijpe wie begrijpe kan."

Is hier soms sprake van een verband ?

Om in huis te leven heb je ook verse lucht nodig; een basisbehoefte. Erken die dan toch gewoon.
Dat verse lucht op binnentemperatuur moet komen eer de somewhat bedorven lucht op die temperatuur het huis uit gaat, kost dan energie ja ; erken dat dan ook en verketter niet meteen de toevoerroosters.
Hoe je de verse lucht binnenlaat of binnenbrengt en de andere buitenlaat of afvoert, daarover valt weliswaar na te denken.
Het is evident dat je met sys D+wtw het energieverlies wegens de levensnoodzakelijke ventilatie kan beperken, en drastisch zelfs; het is ook evident dat je dan wat moet investeren en bovendien inspanningen moet doen voor enige luchtdichtheid, want anders wordt het globale rendement van de wtw flink aangetast.

Vraag- of vochtgestuurde mechanische afvoerventilatie in combinatie met toevoerroosters sys C) kan wel niet tippen aan een goed sys D+wtw, maar kost ook veel minder.
Het hangt er vanaf wat je wil als globale oplossing voor een huis, en waarom.

Rik

afbeelding van pol-12
06/03/2009 - 10:10
Pol

Ik vind die gedwongen ventilatie overroepen.
Het kost veel geld in aanschaf, constant energieverbruik en onderhoud.

Een goed systeem is de natuurlijke circulatie die ook goed werkt als je het goed bekijkt (en dat betekent niet "laat maar waaien").

afbeelding van r.vanrossen@skynet.be
06/03/2009 - 10:16

Pol,

Inderdaad, een goed ontworpen sys A -met verticale afvoerkanalen en met toevoerroosters- werkt behoorlijk als je geen bijzondere eisen stelt. En het is nog altijd energiezuiniger dan een sys (B of) C of C+, wat ook over het laatste mag worden beweerd door die firma en door de prof die zij onder de arm heeft genomen.
10 à 12 E-winstpunten claimen is gewoon niet ernstig en is zelfs totaal onwetenschappelijk.

Rik

afbeelding van Gunter DR
06/03/2009 - 11:11

@Walter

Ik ga de fabrikant niet vermelden, maar het betreft een firma uit de Vlaanders.

Het verbruik was effectief 109 W op het demotoestel dat stond te draaien op de stand (laagste stand!). Rekening houdend met de korte leidingen die er op aangesloten waren, moet het verbruik nog iets verhoogd worden. Wat die criticasters hier ook beweren : dat toestel stond daar effectief zo te werken!

Hoeveel kost dit systeem volgens jullie? Ik daag iedereen uit om eens een correcte ROI te berekenen. Het zal serieus tegenslagen, ongeacht het merk.

@Flesjespa met het fake e-mailadres (waarom?) : ja, ik heb liever de koudere dan de warmere temperaturen (of mag dat ook al niet?). Ga je nu ook nog beweren dat u systeem D gaat gebruiken om te koelen? Energetisch moet dit fantastisch zijn...

Bestaan er geen voorbeelden van een verantwoorde natuurlijke ventilatie?

afbeelding van jan verstricht
06/03/2009 - 11:35
Jan

Je kan eens kijken bij een termietenheuvel (alhoewel die meestal niet in klimaten met minima onder de 15°C zijn gesitueerd).

In bijenkorven is de ventilatie dan weer geforceerd (werksters die gedurende een aantal dagen in hun leven met hun vleugels staan te trillen). In de winter geen ventilatie daar.

Er is ook het voorbeeld van zwarte schouwen die tijdens hete dagen (frisse) lucht in huis halen door het versterkte schouweffect. (ik kan het artikel in de Koevoet eens opzoeken).

Natuurlijke ventilatie in de winter lijkt me iets problematischer dan in de zomer.

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2009 - 11:50
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

offerte zelfbouw systeem D met WTW - Storckair nog iets...
+/- 2800 €. Filter halfjaarlijks reinigen (stofzuiger) en zou een terugverdientijd van 5 jaar hebben.

Verbruik valt mee als ik het me herinner en ligt in de aard van de reeds vermelde verbruiken.

Hoe dit constant verbruik opvangen: standby-toestellen effectief uitzetten ;-)

afbeelding van walter-9
06/03/2009 - 12:39

Gunther,

"Ik ga de fabrikant niet vermelden, maar het betreft een firma uit de Vlaanders."

Je bedoelt dat Renson gewoon zo dom is een ventilatie toestel dat 100W verbruikt ook zo te tonen?
Wees zelf vooral niet zo dom te geloven dat andere fabrikanten van BV ook zo slecht zijn. Misschien was het enkel de bedoeling van de firma uit de Vlaanders te tonen dat je beter geen BV systeem moet nemen.

Andere opmerking (herformulering van eerdere opmerking): je zei slecht te slapen vanaf 18°C: Maar van juni tot september is het in alle Vlaamse Slaapkamers 18°C-20°C; slaap je dan heel die periode slecht? Ook in je huidige slaapkamer? Of slaap je alleen in de winter slecht als het 20°C is in je slaapkamer?

Walter

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2009 - 12:52
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Eigenlijk is voor 9 maanden per jaar natuurlijke ventilatie goed mogelijk, enkel de maier waarop dit technisch meestal wordt uitgevoerd kan mi. veel beter.

Voor de 3 tot 4 maanden waarin je warmte kan recupereren lijkt me een goed syst D de mij best bekende optie.

Als je het Syst D zo plaatst dat je ook met natuurlijke ventilatie voldoende over- bvb luchtcollector (aanvoerzijde) en onderdruk bvb. zonneschouw(afvoerzijde) voorziet heb je 2 gevleugelde ideetje in 1.

Rik, mijn punt over de roosters gaat over het feit dat men isolatieglas plaatst om uit te sparen en tegelijk via metalen roosters verlies kent. Als je de winst/verlies balans berekent zie je dat de roosters vaak alle winst van extra isolatie teniet doen.

En als je kiest voor energiezuinige woning voor de volgende 60 jaar moet je de totale energetische balans bekijken over t geheel.

afbeelding van Bert Verbeeck.
06/03/2009 - 12:59

ron4u,

isolerende materialen enerzijds en ventitieroosters anderszijds dienen een verschillend doel: het eerste moet isoleren (warmteverliezen beperken) en het andere moet ventileren (verse buitenlucht binnenbrengen).
Beide zijn noodzakelijk. Ventileren met koude buitenlucht en daarnaast ook nog eens slecht isoleren, dat is zonde...

afbeelding van Gunter DR
06/03/2009 - 13:01

Walter,

Het is inderdaad natuurlijk dom van hen om dit toestel te tonen. Ik geloof best wel dat er betere in de handel zijn.

Wat mijn slaapkameropmerking betreft : ik geef nog steeds de voorkeur aan een open raam (eerder dan aan een ventilatie). Het is niet enkel de temperatuur, want 20°C als het er buiten 30°C zouden zijn is natuurlijk ook voordeel. Ik mag mij gelukkig prijzen dat wij 'op de buiten' wonen en ook 'op de buiten' gaan bouwen. Ik heb echter nog geen systeem D gezien dat de bv. vogelgeluiden mooi kan nabootsen om 5u30. En OK, de geuren worden ook tegengehouden, maar als men op de buiten wil wonen, moet men af-en-toe er de aroma's ook maar bijnemen. Ik hou gewoon niet van het 'lekker in een bunker zitten en dan maar verluchten'-gevoel en vandaar zou ik liever een ander systeem hebben.

@Jeroen : ik heb dat systeem van Storck ook gezien, maar er stond teveel volk om fatsoenlijk uitleg te vragen. Wat ik mij afvroeg : waren die geribbelde buizen ook aan de binnenkant geribbeld?

afbeelding van Anonieme gebruiker
06/03/2009 - 13:10
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

zijn ook aan binnenkant geribbeld. Uitleg gekregen bij DIY-begeleidingsfirma.

De geribbelde buizen hebben als voordeel dat je geen/beperkte weerkaatsing binnen de ventilatiekanalen hebt van geluid => geluidsniveau in kamers van ventilatie is dus beperkter.

Nadeel is dan wel weer dat je een iets hoger drukval hebt in de buizen. Maar dus wel stiller. Is ook volgens informatie stil systeem, wat niet onbelangrijk is en heb hem in werking gehoord.

Op Livios website mits wat zoekwerk uitgebreide info van dit systeem.

Qua verbruik: kijk naar welk type motoren! gelijkstroom dacht ik zuiniger dan wisselstroommotoren.

afbeelding van flesjespa-2
06/03/2009 - 13:43

@gunhter
fake email is omdat ik al spam genoeg krijg, BBL site maakt harvesten van emailadressen immers iets té easy, niks persoonlijks dus

Ik reageerde op het door jou gebruikte woord "marteling" bij slapen icm 18°-20°.
Als jij niet genuanceerd hoefde te zijn, waarom ik dan wel?

Dat je een naar gevoel hebt bij systeem D is een argument dat ik respecteer (op het emo-vlak, niet op het rationeel-economische vlak), maar "marteling" omdat je geen vogeltjes hoort? allo?

De geuren van buiten zul je trouwens nog steeds hebben hoor, meeste D systemen hebben geen echte geurfilters.

afbeelding van walter-9
06/03/2009 - 13:47

Gunter,

wij wonen ook op den buiten; ik dacht ook dat de vogeltjes het grootste gemis gingen worden als je altijd met de ramen dicht zou slapen. Maar mijn ervaring is dat die constante temperatuur in de slaapkamer zo verslavend is, dat je gewoon altijd met de ramen toe slaapt; je doet gewoon de moeite niet meer de ramen ooit open te zetten.
Langs de andere kant, er is ook niemand of iets dat je tegenhoudt om met open raam te blijven slapen

Walter

afbeelding van ron4u
07/03/2009 - 10:42

Bert, rik
<<isolerende materialen enerzijds en ventitieroosters anderszijds dienen een verschillend doel: het eerste moet isoleren (warmteverliezen beperken) en het andere moet ventileren (verse buitenlucht binnenbrengen).>>

Uiteraard hebben beide verschillend doel maar ze mogen elkaar niet tegen werken en dat is net hetgene wat ze doen. De roosters boven de ramen verlagen de isolatiecapaciteit van je isolatieschil enorm. Ivm isoleren letten we allen terecht op koude bruggen en luchtdichtheid dus zo een rooster van 6-8 cm op 1,5m heeft een enorme invloed (zoals een kier) op je isolatieschil.

Beide zijn noodzakelijk. Ventileren met koude buitenlucht en daarnaast ook nog eens slecht isoleren, dat is zonde...>>

Dat is net wat ik bedoel! Vandaar mijn standpunt ivm de roosters maar ik heb er geen probleem mee dat anderen een andere mening hebben.

Gunther, ik hoor de vogeltjes ook nog hoor, zalig die lente die eraan komt.

grts

Pagina's

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.