warmtepomp voor sanitair warm water | Ecobouwers.be

U bent hier

warmtepomp voor sanitair warm water

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van hans-30
01/03/2009 - 21:03

Ik kreeg de vraag of een warmtepomp voor SWW interessant is,
het betreft een warmtepomp lucht/water, die zijn lucht aanzuigt uit het lokaal en er de "gekoelde" lucht terug inblaast. Werkingsgebied van 6 tot 30°C luchttemperatuur, COP van 4,2. Naverwarming met elektriciteit (2000W) moest de warmtepomp niet genoeg kunnen produceren. Boiler van 300 liter.
Door het koelend effect van de lucht beweert men dat de installatie ook werkt als een soort airco in de berging, en zelfs de lucht droogt. (hangt natuurlijk aan elkaar, koude lucht kan minder vocht bevatten). Maar moet een bering geloeld worden?
Ik heb er niet zo'n goed gevoel bij, is die COP van 4,2 niet wat overschat als je het water wil opwarmen tot 65°C?
Iemand hier ervaring mee of andere reacties?

Alvast bedankt

9 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
02/03/2009 - 09:20
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Ik ben niet helemaal mee denk ik.

1) ja haalt de warmte UIT de berging.
2) je blaast de koelte terug IN de berging.

Hier klopt iets niet he.

Zo ga je de berging alleen maar sterk koelen met een steeds slechtere COP als gevolg.

afbeelding van ajodogne
01/03/2009 - 21:35

Ik was ook van plan om een warmtepompboiler (WPB) aan te kopen, maar ben
nu weer aan't twijfelen, net als jij. Een COP van 4,2? Welk merk is dat?
Zal effectief zeker lager liggen. Je krijgt ook maar minimale subsidies voor je
installatie (150€) in vgl met een zonneboiler. Alles hangt ook af van de
aankoopprijs (tussen 1500€ en 3000€). Een WPB zal ook veel langer nodig
hebben om de temperatuur te bereiken (500Wpomp x 4,2= 2100W ideaal,
gemiddeld 1500W of de helft van een normale boiler van 300 liter), misschien
moet hij overdag ook wel draaien tegen een hoger tarief. Zijn we niet beter af
met een echte warmtepomp of een zonneboiler?

afbeelding van Jeanke2
01/03/2009 - 22:43

Beste Hans,

Als de warmtepomp de warmte uit de berging haalt en zo het water opwarmt, is dit natuurlijk knap.

Alleen is het zo, dat je niet zo heel veel warmte in de berging hebt zitten, dat je de boiler hiermee op temperatuur kan krijgen en houden, tenzij natuurlijk dat je muren niet goed geïsoleerd zijn. Dus, dit wil dan eigenlijk zeggen dat je door de berging te koelen, de warmte vervolgens van de leefruimten hiernaartoe gaat trekken, waardoor je eigenlijk het water gewoon aan het opwarmen bent via de CV. Zijn we dan niet dom bezig.

Even een beetje theorie, waar ik het vroeger ook moeilijk mee had (kwestie van de gedachtenkronkels te rechten).
1) Een warmtepomp pompt warmte van een lagere temperatuur naar een hogere temperatuur, zodat je de warmte nuttig kunt gebruiken. Bijvoorbeeld wordt de warmte van de buitenlucht (10°C) omhoog gepompt tot bijvoorbeeld 40°C. Deze warmte kan gebruikt worden voor verwarming van de woning.
2) Tijdens dit pomp proces heeft de warmtepomp elektrische energie nodig. Hoe minder elektriciteit hij nodig heeft, hoe hoger zijn COP (rendement). Als de COP gelijk is aan 4, wil dit zeggen dat hij met 1 deel elektriciteit er 4 delen warmte bijmaakt (door het oppompen). 1 deel komt van de elektriciteit en 3 van de warmte uit de bron (vb op 10°C).
3) Hoe groter het verschil tussen brontemperatuur en afgifte temperatuur, hoe meer moeite hij moet doen om op te pompen, hoe meer elektriciteit hij nodig heeft en bijgevolg hoe kleiner de COP (het rendement). Bij een temperatuursverschil van 35°C (bron 10° en afgifte op 45°C) is de COP van een goede warmtepomp ongeveer 4. Als je onder een COP van 3 raakt, is de CV op gas of mazout meestal goedkoper. Om van 10° naar 60 te gaan .... Ik denk COP maximaal 3 (of minder). En als je de berging gaat koelen, zal deze temp zakken tot 10°C!
4) Een warmtepomp is alleen dan rendabel als je gratis warmte kunt oppompen. Bijvoorbeeld uit de bodem of uit de buitenlucht of afvallucht die je buitenstuurt ... Als de warmte uit de woning komt, dan heb je die al betaald. Dus, lijkt me dat een beetje zinloos.

Conclusie. COP is volgens mij niet haalbaar. Enig voordeel is een koele berging.

afbeelding van hans-30
11/03/2009 - 00:02

bedankt voor de reacties,

ik ben op batibouw geweest en er zijn al verschillende merken die warmtepompen op bovenstaand principe bouwen. Maar bij geen enkele hebben ze me kunnen overtuigen.
Een argument van verkopers:
-een COP van 4,2 is inderdaad maar haalbaar in de zomer (hoge omgevingstemeratuur), en als je het water niet opwarmt naar 65° maar naar bijvb 45°.
Maar wat dan met de legionellaproblematiek, vooral dat het SWW regenwater is in dit geval.

Nog iemand hier ervaring mee?

afbeelding van pierrechristiaens@telenet.be
11/03/2009 - 08:34

Vooraleer een dure investering te plannen moet men zich eerst enkele vragen stellen, want het heeft geen zin om met een kanon op een mug te willen schieten:

- Hoeveel warm water per dag heeft men nodig?
- Is er een gasaansluiting voorhandig of mogelijk?
- Welk is het verbruikspatroon? douche of bad? verschillende gelijktijdige aftappunten?

Gelijk hierboven reeds aangehaald zal uw systeem niet marcheren: warmtebron komt vanuit het huis (met ventilatielucht?) en gaat erop achteruit als de pomp werkt, COP veel te slecht.

Indien men in de mogelijkheid is toe te komen met een gasdoorstroomgeiser is dit in elk geval de goedkoopste oplossing. Wanneer het warmwaterverbruik eerder klein is zal het ook voor de C02-uitstoot een van de beste zijn, want bij een zonneboiler heeft men nog steeds voor 40 à 50% naverwarming nodig. En een warmtepomp buitenlucht-warm water heeft een te slechte SPF om echt rendabel te zijn.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/03/2009 - 09:40
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

En toch wordt dit systeem naar mijn mening onvoldoende naar waarde geschat. Er zijn namelijk veel mogelijkheden :
- je kan er een kelder of wasruimte mee ontvochtigen
- je recupereert de warmte van je wasmachine/droogkast
- je kan de boiler gebruiken als zonneboiler
- je kan het gebruiken als decentraal verluchtingssysteem
Vooral voor bestaande, oudere woningen (niet luchtdicht) lijkt me dit systeem het overwegen waard. In de zomer maak je warm water via de zonnepanelen, in de winter maak je warm water uit de vervuilde, afgezogen lucht (je kan er kanalen op aansluiten tot 10 m lengte).

http://www.joguilliams.be/documents/file/Warmtepompboilers%20AWP_BWP.PDF

vr gr
Pluto

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/03/2009 - 09:51
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

De vervuilde (en afgekoelde) lucht wordt natuurlijk naar buiten afgevoerd. In feite is het een zonneboiler én verluchtingssysteem in één moeite.

vr gr
Pluto

afbeelding van www.pierrechristiaens@telenet.be
11/03/2009 - 10:24

Pluto,

Ik denk wel dat ge in princiep gelijk hebt. Dan moet men natuurlijk de berekening maken of de hoeveelheid afgevoerde lucht groot genoeg is om uw warmtepomp te voeden. De constructeur zou daar een antwoord moeten kunnen op geven.

afbeelding van Anonieme gebruiker
11/03/2009 - 12:15
Anonieme gebruiker (niet gecontroleerd)

Pierre,

Het hangt er van af hoeveel personen het gezin telt en hoeveel warm water er verbruikt wordt. Wat ik moeilijk kan inschatten is het volgende : als je met dit systeem al je warm water maakt, heb je dan een aanvaardbare luchtverversing? Veronderstel even dat de boiler afgekoeld is tot 40 graden en je gaat hem terug opwarmen tot 60 graden. Dan heb je 7 kWh nodig en daar zou de warmtepomp een viertal uren voor moeten draaien (best 's nachts). Op 4 uur tijd zuig je dan wél 1500 kubiek meter vervuilde lucht weg en dat lijkt me toch niet weinig!

vr gr
Pluto

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.