Dakisolatie nog nodig? | Ecobouwers.be

U bent hier

Dakisolatie nog nodig?

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag. 

afbeelding van serge-4
28/02/2009 - 17:57

Mijn zoldervloer is geïsoleerd met 12 cm isolatie. Heb ik er dan nog baat bij om dakisolatie te voorzien?
Zou ik daardoor in de zomer meer warmte buitenhouden?

6 Reacties

Reacties

afbeelding van Anonieme gebruiker
28/02/2009 - 21:50
luc (niet gecontroleerd)

Hangt er van af.
Ben je van plan die zolder nog als leefruimte te gebruiken ?
Indien niet, dan heeft dakisolatie geen zin.
Je kan wel de bestaande zoldervloer bij-isoleren. 12 cm is tegenwoordig echt wel het minimum. Het zal zeker ook helpen om de warmte buiten te houden, al is het ene iso materiaal daar beter voor geschikt dan het andere.
Misschien heb je ook dakramen ? Zorg dan dat die in de zomer afgeschermd zijn aan de buitenkant!
Een goed geplaatste boom kan -mits enige jaren geduld - op dat vlak ook wonderen doen.

afbeelding van hendrik de corte
01/03/2009 - 21:58

De VEA brochure "Energiezuinig verbouwen - eerste hulp voor nieuwe eigenaars" is positief over isoleren van vloer en dak:

"Het isoleren van zowel de zoldervloer als het dak is de beste oplossing voor een bestaande woning, maar wel de meest arbeidsintensieve.
Het voordeel is dat de totale isolatiewaarde verspreid wordt over twee lagen waardoor het contrast tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde delen minder groot is en waardoor er minder kans is op condensdatie. Ten tweede kunt u de zolder later nog altijd vrij inrichten. Ten derde zal de zolder als buffer werken, wat interessant is op zeer warme of zeer koude dagen."

groeten

rik

afbeelding van rikdevreese
03/09/2009 - 19:25

 Ik heb hier ergens op het forum eens gelezen dat er een bepaalde verhouding (1/3e of 1/4e dacht ik) zou moeten worden gerespecteerd wanneer je zoldervloerisolatie combineert met het isoleren van het dak, maar vind deze topic niet meer terug. Kan er iemand hierrond een toelichting geven?

 

Groeten

 

RikDV

afbeelding van walter-8
04/09/2009 - 11:26

Rik,

Hoe meer isolatie in de zoldervloer en dak, hoe minder warmteverliezen voor alle onderliggende ruimten. Op die manier is er geen beperking voor een verhouding (meer is gewoon beter).

Hoe groter de isolatie in de vloer, hoe kouder het wel zal zijn op de zolder.  Dus hoe belangrijker luchtdichtheid zal zijn van de zolderruimte.  Want hoe kouder het wordt hoe groter de kans op condensatie.

=> hier thuis: 20cm in zoldervloer, niets in het dak; zolder is dus goed koud; maar omdat die goed luchtdicht tov andere ruimtes geen condensatie (laat ik zolder toegang open in winter zie je snel condensatie ontstaan tegen het dak).

Maar ipv te kijken naar verhouding best kijken naar goede luchtdichtheid van de zolder (dampscherm onder isolatie op zoldervloer, toegang luchtdicht).

En ook: misschien heeft je zolder nog buitenmuren of grenst hij aan niet-verwarmte ruimtes bij de buren: dan helpt isolatie in de vloer extra.  Want ook al stop je veel isolatie in je dak, dan nog zal veel energie verloren langs je muren.

Of nog: vanwaar die 1/3 of 1/4 misschien vandaan kan komen: veelal zal condensatie in isolatie pas optreden ergens diep in de isolatie; Is de eerste 30 % van de isolatie dan niet luchtdicht afgewerkt (bv in een leidingsspouw), dan zal daar geen condensatie optreden (het is er altijd nog warm genoeg).  Vandaar dat je wel hoort zeggen dat bv luchtspouwdikte 25-30% mag zijn van de totale isolatie dikte.  En dan zou je dat kunnen doortrekken naar de zolder.  En dan proberen een isolatiedikte te kiezen waarbij er geen condensatie ontstaat in de vloerisolatie en op de zolderruimte. Maar dat zou je per situatie moeten bekijken omdat je eigenlijk de isolatiewaarde van de zoldervloer en volledige zolder (dak, muren...) moet vergelijken. Daarom dat ik niet geloof dat een algemene regel kan gelden. 

Maar zelf zou ik zeggen: zorg gewoon dat je je zolder luchtdicht afwerkt tov onderliggende ruimtes. 

Dit allemaal als je je zolder niet gebruikt, buiten voor opslag.

Walter

afbeelding van PatrickM
04/09/2009 - 12:14

Walter, hoe heb je het zolderluik lucht- en dampdicht gemaakt ?

afbeelding van walter-8
04/09/2009 - 17:55

we hebben geen luik op zolder, maar een isolatieplaat van 15cm dik, ongeveer 1,5 meter op 3m van gelijmde XPS platen; en die rust op de zoldervloer (ongeveer 25cm overspanning overal); ik denk dat het redelijk lucht dicht is.  Ik voel tenminste geen tocht, in zoverre dat dat iets wil zeggen.  Misschien kleef ik ooit nog een brede rubberen tochtstrip op de vloer om het te verbeteren). 

Bij ons kelderluik zit wel een tochtstrip rondom het luik waarop het luik rust.

Walter

Het Ecobouwers forum is vernieuwd en verbeterd, daarom is deze discussie afgesloten. Je kunt hier niet meer reageren. 

Je kan deze vraag opnieuw stellen, of vragen aan de beheerder van Ecobouwers om deze discussie opnieuw te openen als een nieuwe vraag.